Asumisoikeusasunto - plussat ja miinukset?

  • Viestiketjun aloittaja vieras
  • Ensimmäinen viesti
öä
[QUOTE="tööt";22811315]- 3 kk markkinointiaika = kämppää voidaan pitää tyhjillään tuo aika ja rempata sinun laskuusi kun olet pois lähtenyt[/QUOTE]

tai sitten ei. Jos tiedät milloin seuraavaan asuntoon pääset muuttamaan niin voit edellisen sanoa irti niin että noin ei käy. Nimimerkillä muuttanut juuri tuolla tapaa
 
"jenny"
ette ainakaan stadissa asu, 30 neliön yksiön ehkä saa tolla vuokrattua...
Oliskin saanut edes 30 neliötä, itse sain 550 eurolla 16 neliön asunnon.
Nyt asun ASOssa saunallisessa rivitalokaksiossa Helsingissä ja vastike 650 euroa kuukaudessa, ASOmaksu oli noin 20 000 euroa, sitä lyhennän 200 euroa kuussa. Melko edulliseks siis tulee, ton 20 000 saa kuitenkin takaisin kun muuttaa.
 
"hmm"
Meillä oli aso asunto, saunallinen rivari kolmio Tampereella. Eri aso-asuntojen omistajilla on kovasti erilaisia hintoja, käyttövastikkeita ja aso-maksuja, niitä kannattaa tarkkailla. Meillä oli säästössä sen verran, että saimme heti aso-maksun maksettua, muutimmekin asoon sen takia, että pääsimme samalla kuukausihinnalla kuin mitä maksoimme vuokraa vanhasta kerrostalo kaksiosta. Silloin käyttövastike oli 560e ja vuokramme kaksiosta 550e. Kympillä siis kovasti lisää mukavuutta, oma pikku piha ja sauna. Meille ratkaisu silloin oli loistava. Asuimme kaksi vuotta siinä, saimme rauhassa tarkkailla myytäviä asuntoja ympäristössä ja sitten pääsimme siitä helposti eroon. Mutta jos lähialueen vuokrat olisivat olleet samaa luokkaa aso-asunnon käyttövastikkeen kanssa, emme olisi siihen välttämättä muuttaneet.
 
Asumisoikeus asunto on taloudellisesti järkevä valinta, jos ASO-maksua varten ei tarvitse ottaa lainaa eikä pankki taas myönnä lainaa omistusasuntoa varten.
Me ajateltiin välillä muuttaa aso-asuntoon minun opiskelupaikkakunnalle, kun mies jäi työttömäksi. Oltaisiin myyty maksettu rivarikämppä pois ja maksettu sillä ASO-maksu, kun meidän rivarikämpän hinnalla ei olisi ostanut edes yksiötä uudelta paikkakunnalta. Se sitten jäi ja minä ravaan vielä pari vuotta koulussa taaltä pikkupaikkakunnalta. Jos oltaisiin muutettu vastike olisi ollut n. 600 e, nyt omistusasunnossa vastike on 100 ja bensaan menee yli 500 euroa kuussa.
 
"vieras"
[QUOTE="tööt";22811410]Et sitten dorkempaa keksi?[/QUOTE]

Ai tarkoitat sitä että kämpässä on 3 kk:n irtisanomisaika ja jos lähdet aikaisemmin niin joudut maksamaan silti 3 kk vuokrat. Hehheh dorka.. niin yleensä ellei tajua hoitaa muuttoasioitaan ajoissa ettei jää kahden asunnon loukkuun.
 
ensiasunto
muistakaa, että omistamalla aso-kämpän, menettää myös ensiasunnon ostajan edun eli seuraavasta asunnosta joutuu maksamaan varainsiirtoveron! oon törmännyt parikin kertaa tilanteeseen, jossa asokämpästä asunto-osakkeeseen/omakotitaloon muuttava onkin huuli pyöreänä, kun joutuu maksamaan uudesta asunnostaan varainsiirtoveron, kun "ei tiennyt" että oli jo omistanut asunnon. Varainsiirtoverohan on 1,6% osakehuoneistokaupassa ja 4% kiinteistö/omakotitalokaupassa ja ensiasunnon ostajan noita ei tarvitse maksaa. Tämä vain tiedoksi.
 
asoa harkitseva
muistakaa, että omistamalla aso-kämpän, menettää myös ensiasunnon ostajan edun eli seuraavasta asunnosta joutuu maksamaan varainsiirtoveron!
Asumisoikeusasunnon omistaminen ei vie oikeutta ensiasunnon ostajan veroetuun. Banni pitäisi tulla väärän informaation levittämisestä sinulle...

Vero.fi sivustolta lainattua:
"Asumisoikeusasunto ei vie oikeutta ensiasunnon verovapauteen."

Lähde: Verohallinto - Skattefrvaltningen
 
ASO asukas
tuli taas naisten logiikka esille... ei mitään järjen häivää ;)

Meillä oli tontti rakentamista varten hakusessa ja halusimme myydä sen ensin pois ja muuttaa vuokralle tai aso-kämpään lähelle lapsien koulua, niin vaihtoehtoina oli identtisistä taloista aso-kämpän käyttövastikkeella 725e sis. vesi ja netti, tai vuokrakämppä 750e + vesi (60e) + netti (50e). Tuo aso maksu jolla pääsi sisään löyty omasta takaa, joten ei varmaan jää epäselväks että kumpaanko kannatti muuttaa. Aso maksun saa kummiski rakennuskustannusideksillä korotettuna takaisin muuttaessa pois asunnosta. V. 2005-2010 indeksi on ollut keskimäärin n. 4% / vuosi, joten 20 000 euron aso-maksulle saa hieman parempaa korkoa kuin pankille.
 
"vieras"
AsoAsuminen on useimmissa tapauksissa kalliimpaa kuin tasokkaammassa vuokra-asunnossa, pk-seudulla voidaan päästä halvemmallakin. Pk-seudun, Tampereen, Oulun ja Turun ulkopuolella asuvien ei kannata edes harkita, paitsi jos asunnon sijainti on kaikinpuolin täydellinen.
 
"vieras"
tuli taas naisten logiikka esille... ei mitään järjen häivää ;)

Meillä oli tontti rakentamista varten hakusessa ja halusimme myydä sen ensin pois ja muuttaa vuokralle tai aso-kämpään lähelle lapsien koulua, niin vaihtoehtoina oli identtisistä taloista aso-kämpän käyttövastikkeella 725e sis. vesi ja netti, tai vuokrakämppä 750e + vesi (60e) + netti (50e). Tuo aso maksu jolla pääsi sisään löyty omasta takaa, joten ei varmaan jää epäselväks että kumpaanko kannatti muuttaa. Aso maksun saa kummiski rakennuskustannusideksillä korotettuna takaisin muuttaessa pois asunnosta. V. 2005-2010 indeksi on ollut keskimäärin n. 4% / vuosi, joten 20 000 euron aso-maksulle saa hieman parempaa korkoa kuin pankille.
Ihmisillä on muutenkin vahvasti pinttinyt käsitys että asiat A, B ja C ovat huonoja ja D, E ja F hyviä. Puhutaan sitten autoista, ruuasta, kodinkoneista tms. Usein juurikin naisilla tämän käsityksen on antanut isä tai muu vaikutusvaltainen mies.
 
Saxpi
Mahtaako sosiaalitoimisto maksaa yhtiövastikkeen aso-asunnosta? Ainakin mulla on sellanen käsitys että maksaa. Naapurit on häijyjä ja ilmeisesti putkiremontti tulossa eli jonnekin rauhaan olis hyvä päästä. Alkupääomaahan mulla ei oo asomaksuun mutta ehkä mä saan jostain hommattua laittoman lainan. Maksais esim. 20e/kk kuolemaan asti :D. Kyllä mä sen verran siitä ilosta olen valmis köyhtymään jos pääsee asumaan sinne minne haluaa. Kun eihän se mun vika ole jos esim. jotain 10000 euron lainaa ei saa pitkällä maksuajalla. Mutsilla tietysti on rahaa ja olen ainut lapsi mutta tuskin sitä kiinnostaa sijoitella vaikka rahat saa takaisinkin pois muuttaessa. En ole koskaan haaveillut "omasta" asunnosta mutta nyt on näköjään pakko alkaa ajattelemaan sitäkin. Suomen halvin asuntohan on/oli kuulemma jotain 6000 euroa. Sellasen vois ostaa hätävaraksi jos sattuis olemaan sen verran sijoitettavissa. Muuttais kesällä niin siinähän se pikku hiljaa ankeus lisääntyis kun talvi sitten etenis :D. Ei voi kyllä sanoo et se mikään unelmien täyttymys olis yksin ollessa. Ihan äärimmäinen vaihtoehto olis muuttaa samalle tontille vanhempien kanssa jos sinne sais rakennusluvan pikku tönölle kun niitähän saa aika halvallakin, niitä valmiita paketteja kun pääasia että saa olla yksin ja jossain määrin rauhassa. Mä vaan olen kaupunki-ihminen, en oikein sietäis mitään muuta kuin keskustaa asumispaikkana.. Tai miksei se asoasunto tietysti vois olla jostain tästä lähialueelta vaikkei tää paikkana kyllä oo mikään kummoinen mutta en haluais välttämättä menettää jo luotuja kontakteja.
 
"JJJJ"
Entäs jos sattuu löytymään nuo takuuvuokran ja mutu isommat maksut niin eikös sitten käytännössä tule halvemmaksi kuin vuokra? Jos saunallisen rivari kolmion saa 700-800 e/kk Niin johan niissä muuten on vuokrat aika huimia?
 
[QUOTE="tuikku";25273890]paljon aso kämpässä on siihen pankkilainaan korko ? ei ole siis sama kuin asunto-lainassa ?[/QUOTE]

Kyllä me saatiin ainakin aikoinaan ihan normi asuntolaina. Takaajia ei tarvi, vaan asumisoikeustodistus riittää.
 
"äitee"
Entisen asukkaan mielipide:

+edullinen vastike kokoon ja alueeseen nähden (jos ei ole lainaa rinnalla maksussa)
+vuokralaisen edut. Jos jotain hajoaa joku tulee korjaamaan yleensä.
+Naapurit ei ehkä niitä hurjimpia laitapuolen kulkijoita.


-Asukkaita ei oteta mitenkään mukaan päätöksen tekoihin vaikka sellista kuvaa yritetään antaa. Rahojen kulkemista salillaan ja kokoajan pyritään säästämään enmmän kaikesta.
-Rempata voit joo omaan piikkiin. Korvausta saat jonkun prosentin pois muutto vaiheessa, mutta summa pienenee mitä kauempi aika rempasta on. Näin pyritään teettämään asukkailla myös tarpeelliset remontit jotka pitävät asunnon arvon ja kunnon yllä (esim.lattiat jne.) Tavallisesti vuokralla vuokranantaja hoitaa omaan laskuun tarpeelliset remontit.
-Meillä sisään muutto sujui kyllä mutkitta ja oltiin niin mukavia että. No, pois muuttaessa ei meinannut mikään sujua. Kolme kuukautta on toki tuo "turvaraja" jonka jälkeen lunastavat kämpän pois jos kukaan ei halua sitä ostaa. No, eihän sitä halua kukaan ostaa kun ei sitä laiteta tarjolle eikä ilmoituksia mihinkään ennen kuin kämppä on ollut jo toista kuukautta tyhjillään. Kyllä korpesi maksaa vastiketta yli tonni kuukaudessa kun eivät Asolta viitsineet laittaa tarjouksia eteenpäin asuntoa jonottaville.
-Pois muuttaessa piti korjata vikoja jotka olivat jo sisään muutaessa ja joista valitettiin muutaessa useamman kerran. Seinät piti pakalata ja maalata vaikka ei oltu edes tauluja seinille laitettu.
Vakuusrahojen palauttamisesta sain soitella varmaan seittemän kertaa (ja rahoille oli tarve).
 
yx ex asolainen
Järjestelmä on erittäin byrokraattinen. Säännöt ovat tiukat, mutta niitä noudatetaan mielivaltaisesti. Asukas on vain pelinappula rahastuksessa. Vastikkeessa maksat joka kuukausi osinkoja sijoittajille ja koko järjestelmässä on töissä satoja ihmisiä, joiden palkan maksaa myös asukas. Vastikkeet ovat nippa nappa alle vuokra asuntojen ja asunnon remontointi on tarkoin säädeltyä ja varmasti joudut maksamaan kalleimman jälkeen, vaikka asunnot ovat tehty kaikista halvimmista materiaaleista.
 
aso-asuja vantaalta
Kun tulin raskaaksi, halusin muuttaa ns. hyvälle asuinalueelle (Malminiitystä) ja halusin tilavan asunnon ja oman pihan.

Asumme nyt pihallisessa, 2 kerroksisessa asunnossa.
Asomaksu oli 26000e. Käyttövastike on 800e.

Asuntolainaa emme saa niin paljon, että voisimme ostaa vähintään tämäntasoisen asunnon haluamaltamme alueelta (Vantaalla on paljon huonoja asuinalueita).
Kerrostaloasuntoon saisimme lainan, mutta en halua asua kerrostalossa.

Tämä on meidän perheelle sopiva ratkaisu.:)
 
yep
Järjestelmä on erittäin byrokraattinen. Säännöt ovat tiukat, mutta niitä noudatetaan mielivaltaisesti. Asukas on vain pelinappula rahastuksessa. Vastikkeessa maksat joka kuukausi osinkoja sijoittajille ja koko järjestelmässä on töissä satoja ihmisiä, joiden palkan maksaa myös asukas. Vastikkeet ovat nippa nappa alle vuokra asuntojen ja asunnon remontointi on tarkoin säädeltyä ja varmasti joudut maksamaan kalleimman jälkeen, vaikka asunnot ovat tehty kaikista halvimmista materiaaleista.
yep
 
Uusi iloinen aso-asukas
Muutimme vähän aikaa sitten aivan uuteen rivitaloon. Asunto on tosi hieno ja hyvin tehty. Uuden tekniikan kanssa on vain ollut vähän opettelua. Työvuosia on jäljellä alle 10, jonka jälkeen muutamme stadista pois halvemmille asuntomarkkinoille. Helppo päästä tästä sitten eroon ja siihen asti nautitaan.
 
vierailija
+ pieni pääoma, joka kuitenkin pysyy varmassa tallessa ja kasvaa korkoa
+ karsii hurjimmat naapurit tuon kynnysrahan ansiosta
+ 3kk irtisanomisaika, ei jälleenmyyntistressiä
+ jos esim. jääkaappi hajoaa niin soitto huoltomiehelle vaan
+ saa jonkun verran tehdä omannäköiseksi (esim. me muutetaan uuteen asoon ja saadaan nyt rakennusaikana teettää muutoksia)
+ asumisen turva sama kuin omistusasunnossa
+ asumisoikeus periytyy
+ huoleton tapa asua

-kallis vastike
-et koskaan saa asuntoa omaksesi (mutta harva asoon päätynyt omaa asuntoa haluaakaan)
 

Yhteistyössä