Hei, ikävä kuulla ongelmastasi, mutta tähän on akvaarioharrastajien piireissä tullut usein törmättyä ja voinkin näin ammattilaisen näkökulmasta kertoa oikean toimintatavan.
Asiaan perehtymättömät eivät sitä tiedä, mutta spermaa ei yksinkertaisesti saa poistettua akvaarioosta. Koska akvaarionomistajilla "livahtaa" melko usein spermaa kalojen ja eritoten mustekalojen joukkoon, niin Oxfordin yliopisto alkoi tutkimaan vuonna 2005 kyseistä ongelmaa, sillä akvaarion vaihto joka kerta kun spermaa pääsee akvaaarioon on kallista.
Tutkijat selvittivät kalojen hyvinvointia tietyissä sperma/vesisuhteissa ja tulivat siihen lopputulokseen, että akvaarion vaihto tai täysin hyödytön puhdistusyritys ovat rahan ja ajan hukkaamista sillä kalat voidaan hiljalleen totuttaa spermaan. Hienoa tässä on se, että akvaariota ei edes tarvitse itse tyhjentää vedestä sillä se haihtuu totuttamisprosessin yhteydessä!
Homma toimii näin: Veden haihtumisnopeus on nopeampi kuin sperman. Hiljalleen täyttämällä akvaariota spermalla kalat tottuvat isompiin spermapitoisuuksiin sitä mukaa kun vesi haihtuu ja sperman määrä kasvaa. Totuttamisessa tarvitaan kärsivällisyyttä sillä esimerkiksi kun vesi/spermasuhde on 50/50, niin valitettavasti akvaario ei ole edustavimmillaan. Lopputulos kuitenkin palkitsee, sillä sperman tiheydestä johtuen kalojen uinti on verkkaisempaa jolloin niiden tarkkailu on mukavampaa. Ja tietenkään spermaa ei tosiaan haihdu samaa tahtia kuin vettä joten täytöstä ei samalla tavalla tarvitse huolehtia.
Täyttö pelkästään oman miehen avulla voi olla melko hidasta joten suosittelen, että pyydät mahdolliset tutut ja sukulaiset viettämään silloin tällöin akvaarion täyttö-iltaa nopeuttaaksesi prosessia. Erilaisista seuranhaku- ja harrastuspalstoilta saa varmasti myöskin täyttäjiä jopa jonoksi asti.
Eli onnea täyttöprojektillesi ja kysy ihmeessä jos tulee ongelmia matkan varrella. Pienenä vinkkinä sanon sen, että parhaiten kalat tottuvat vaihtoon 500 litran akvaariossa noin puolen litran päivävauhdilla. Tutkimusten mukaan tuo nopeus tuottaa yleisesti ottaen vähiten stressiä kaloille rippumatta mikä kalalaji on kyseessä.