Kun tämän ohjeen sain aikanaan, niin sen jälkeen en ole muita suolaisia piirakoita juuri edes mallannut. Ohjeesta tulee ohutpohjainen isohkon piirakkavuoan piirakka. Jos teen pellillisen piirakkaa, teen taikinan kolminkertaisena.
1,25 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunasosejauhetta
1 tl leivinjauhetta
sekoitetaan.
50 g rasvaa nypitään tai sekoitetaan rivakasti puuhaarukalla kuiviin aineisiin.
1 dl maitoa ja hyppysellinen pitsamaustetta lisätään ja sekoitetaan tasaiseksi.
Taikinan pitää saada levätä ainakin vartti jääkaapissa ennen kuin se taputellaan vuokaan. Paistolämpötila on 175 ja paistoaika on pitkähkö 45 minuuttia.
Päälle on laitettu kaikkea mitä on mieli tehnyt, yleensä litra freesattuja ja maustettuja sesongin kasviksia, munamaito ( 2dl maitoa + 2 munaa ) ja päällimmäiseksi kourallinen tai kaksi juustoraastetta.
Joskus teen kanttarellipiirakan niin, että korostan kantarellien makua ja väriä korvaamalla perunasosejauheen ja maidon 1,5 desillä kiinteää porkkanasosetta.
Sisko tykkää paksusta piirakkapohjasta, ja tekee
pohjataikinan kaksinkertaisena normaaliinkin vuokaan.
Piika-äiti