annatteko 1,5vuotiaalle grillimakkaraa ?

  • Viestiketjun aloittaja kyseleepi hän
  • Ensimmäinen viesti
tyhmä
no niin, sanokaas kuka tietää et mitä lapselle tapahtuu, jos saa enemmän kuin 1½ nakkia viikossa, se kun on se virallinen suositus tavis ruokamakkaroita. Tiedän, et seurauksena on solujen hapensaantiin vaikutusta, mutta mitä se tarkoittaa noin niiku käytännössä, kopsahtaako jo 2 nakista kuolleena ketoon vai mitä? Mistään en ole selvyyttä saanut ja kuitenkin päiväkodissakin on ruokana makkararuokia, eikä ne taatusti ole tehty mistään Vatajan nitriitittömistä makkaroista.
 
YLE terveys;

Terveelliseksi grilliruuaksi kannattaa valita vähärasvaisia tuotteita, kuten broileria ja kalkkunaa. Makkarasta ja leikkeleistä löytyvä nitriitti on erityisen vaarallista lapsille, mutta myös aikuisille.
- Jo yhdestä nakista päivässä lapsi saa maksimiannoksen nitriittiä, Hirvonen kertoo. Nitriitti vaikeuttaa hapenkuljetusta veressä ja siitä voi syntyä myös syöpää aiheuttavia yhdisteitä.

Nitriittien saamista tarkastellaan kuitenkin pitkällä aikavälillä, joten kerta-annos makkaraa silloin tällöin ei haittaa. - Makkaran syöminen on syytä jättää vähemmälle, mutta muutama makkara kesässä ei vaikuta haitallisesti terveyteen, vakuuttaa Hirvonen.
 
Ja tässä lisää...kun nyt joku kyseli..

Julkaistu 8.11.2001 1:11:23
Nakkien
nitriitille
etsitään
korvaavaa
ainetta

TS
MARJA SALEVA
Makkaroissa ja nakeissa säilöntäaineena käytettävän nitriitin korvaamista toisella aineella tutkitaan parhaillaan Suomessa. Syynä on se, että paljon nakkeja popsivilla lapsilla päivittäinen nitriitin saanti saattaa ylittää reippaastikin turvalliseksi katsotun määrän.

Nitriitin liikasaanti koskee 1-6-vuotiaita lapsia. Pahimmin se koettelee 2-3 -vuotiaita, joilla turvallinen määrä voi ylittyä jo yhdenkin nakin päivävauhdilla.

- Ongelma liittyy lasten pieneen kokoon. 2-3-vuotiaat aloittavat normaalin ruuan syönnin, mutta painavat vielä vähän, erikoistutkija Pirjo-Liisa Penttilä Elintarvikevirastosta selittää.

Raja-arvo voi ylittyä hetkellisesti, mutta jos liikasaanti on päivittäistä, on aihetta huoleen. Nitriitti voi aiheuttaa syöpää, ja yhteyksiä myös lasten diabetekseen on epäilty.

Tutkimuksissa on havaittu, että samat lapset osoittautuvat jatkuvasti nakkien suurkuluttajiksi. Nakkien syönnistä tulee helposti tapa.

Nitriittiä käytetään makkaroissa ja lihavalmisteissa, koska se estää ruokamyrkytysbakteerien kasvua. Kaksivuotinen tutkimus korvaavan aineen löytämiseksi aloitettiin vuoden alussa. Penttilän mukaan tehokas ja halpa nitriitti on hankalasti korvattavissa.

Ensimmäinen nitriititön nakki on vuoden alussa valmistettu Huittisissa.

- Se on erikoistuote. Hinta on korkea ja valmistus vaatii erikoisolosuhteet. Yleisratkaisuksi siitä ei ole, Penttilä sanoo.

Nitriitin haitat pienillä lapsilla on tiedetty jo pitkään. Nakkivalistusta on annettu neuvoloissa, mutta sen perillemenoa on vaikea arvioida.

Toinen pienten lasten ongelma on tiivistemehuissa käytetty säilöntäaine, bentsoehappo. Jo pienet annokset saattavat aiheuttaa yliherkkyysoireita, kuten kutinaa. Siksi laimennettavat mehut eivät sovi pienten janojuomaksi.

- 2-3-vuotiailla enimmäismäärä voi ylittyä parin desilitran päiväannoksella, riippuen kuitenkin mehun laimeudesta.

Julkaistu 8.11.2001 1:11:23
 
Alkuperäinen kirjoittaja Eve:
En anna 2-vuotiaallekaan, liikaa nitriittiä ja muutenkin turhan suolaista. Jonkun suosituksen mukaan nelivuotiastkin saa liikaa päivässä nitriittiä jopa yhdestä nakista!
Eikä se ole vain mikään suositus, vaan ihan tutkimuksiin ja laskelmiin perustettua tietoa. Mutta koskee siis päivittäisenä syötynä. Tuskin sitä kukaan (toivottavasti) joka päivä syö.
 
Alkuperäinen kirjoittaja mie:
meillä oli ton ikäselle niitä nakkeja joissa ei ole nitriitiä ja muuta oisko ollu vatajan en muista enää
Juuri se. Niillä on grillimakkaraa ja nakkeja ja vaikka ovatkin vähän kalliimpia kuin tavalliset niin ei ne pienet niin paljon syö ettei niihin olisi varaa.
 

Yhteistyössä