Alle 1-vuotiaan nukutusrutiineja?

  • Viestiketjun aloittaja ..
  • Ensimmäinen viesti
..
Ajattelin tässä kysellä, että miten teidän alle 1-vuotiaat nukahtaa? Päiväunille ja yöunille. Onko jotain unileluja? Musiikkia? Tissi/maitoa? Tutti? Jotain tämmösiä juttuja mistä vauva ehkä pidemmän päälle ymmärtää että nyt mennään nukkumaan ja ei tarvi niin hirveesti huutaa..;)

Yritän saada jotain vinkkejä tuon meidän 8kk:n nukuttamiseen. Muutama kuukausi sitten nukahti kun vietiin vaan sänkyyn ja lähdettiin pois. Sitten on nukahtanut lähes aina sitteriin kun sitä heiluttelee mutta nyt kun liikkuminen on monipuolistunut niin eihän se tuossa sitterissä enää pysy! Ja äidillä menee hermo, kun en tiedä mihin sen oikeen nukuttaisi. Vaunuihin nukahtaa päivällä mut meillä on tossa maantie vieressä ja tuntuu heräilevän sen ääniin välillä, joten unet jää vähän vajaiksi. Illalla ollaan huutokonsertin säestyksellä saatu nukutettua se meidän sänkyyn ja siirretty nukahtamisen jälkeen omaan sänkyyn..
 
"-p-"
Iltapesu/-kylpy, iltapuuro, hampaiden pesu ja hetki sylittelyä. Sitten viedään pinnasänkyyn, sanotaan hyvää yötä ja lähdetään pois. Välistä joutuu käymään kippaamassa jätkän takaisin makuulleen montakin kertaa ennen nukahtamista, ja joskus tulee itku, jolloin rauhoitetaan sylissä ja takaisin sänkyyn. Pojalla on unirätti, jota yleensä jää hypistelemään ennen nukahtamista. Näillä eväillä juuri seisomaan oppinut nukahtaa 1min-1 tunti ajassa. En ole lähtenyt tuohon unimaito hommaan, ettei vauva jäisi siihen koukkuun.
 
"takkuinen ameeba"
7kk neiti saa tasan samaan aikaan illalla iltapuuron+vellin (klo 19), ensin on tehty iltapesut ja puettu unipussi. Kun vellipullo on tyhjä, kannan neidin sänkyyn. Ei sen kummempaa rutiinia. Joskus syö klo 2 maissa pullon ja jatkaa sitten uniaan, joskus ei syö lainkaan.
 
Meillä ei joka ilta käydä kylvyssä ja iltapalakin syödään sen mukaan, miten on päiväunilta herännyt eli ei siis aina kellontarkasti samaan aikaan. Joka tapauksessa sitten kun iltapala on syöty, niin vaihdetaan vaippa ja yöpuku, pestään hampaat, annetaan nukkumaanmenohalit toiselle vanhemmalle ja siskoille, otetaan tutti suuhun ja unipupu kainaloon, halaillaan unille laittaja ja kipataan sänkyyn. Näin on tehty jo parin kuukauden ajan (poika nyt 10kk) ja hyvin toimii. Poika nukahtaa 5-20 minuutissa. Joskus tipahtaa samantien, joskus pitää käydä kippaamassa muutaman kerran. Itkemään poika ei yleensä ala, vaan lähinnä höpöttelee itsekseen ja jos nousee seisomaan sängyssään niin saattaa hihkua, että tulkaa kippaamaan...

Meillä nukkumaan käymistä helpottaa se, että poika on todellakin väsynyt, kun sänkyyn laitetaan (ei silti yliväsynyt). Siksi ei siis laiteta joka ilta sänkyyn minuutilleen samaan aikaan vaan klo 20-21 välillä silloin, kun pojasta huomaa väsymyksen (haukottelee, hankaa silmiään, pyrkii vähän väliä syliin jne.) Jos sänkyyn kippaa liian virkeän kaverin, niin sitten kyllä saa juosta kippailemassa sitä tunninkin ja huutoakin voi joutua kuuntelemaan.

Toinen juttu, mistä poika tietää uniajan koittaneen (päivälläkin) on se, kun saa tutin suuhun ja unipupun kainaloon. Niitä käytetään meillä todella harvoin muuten kuin nukkumaan mennessä ja siitäkin on mielestäni ollut paljon hyötyä. Usein poju nukkuu toiset päikyt ulkona ja toiset sisällä ja sisälle nukahtaminen onnistuu päivälläkin ihan yhtä hyvin kuin illalla.
 

Yhteistyössä