Muistan, että ennen ensisynnytystä panikoin ihan samoilla peloilla. Yritin jopa puhua itselleni pelkosektiota, kunnes päätin kuitenkin synnyttää alateitse.
Synnytyskivut olivat kovat. Kipuja pahensi hirveä kohtelu sairaalassa: minulle tiuskittiin, äyskittiin, jouduin odottelemaan 10 tuntia käytävän tuolilla synnytysvastaanotossa, sillä "et sää täällä mihinkään pääse, on täällä niitäkin joilla on synnytys käynnissä". Lapsiveden menosta oli jo aikaa ja kivut olivat kovat. Kun pääsin vihdoin saliin, oli se sanoilla "ei me jakseta sua täällä kun oot muka niin kauheen kipee".
Pelko sai vallan ja kehoni taisteli jännittyneenä kipua vastaan. Epiduraali annettiin AIVAN LIIAN AIKAISIN - tilanteessa, jossa ystävälliset sanat, synnytyksen hoito ja henkinen tuki olisivat olleet oikea apu. Kiireisessä yliopistosairaalassa ei ollut sellaiseen aikaa. Ja niin minut sidottiin koko lääkearsenaalin voimalla sänkyyn liikkumattomaksi, toisaalta puudutettiin täysillä ja toisaalta tuupattiin oksitosiinia minkä kerettiin. Vuorokauden jälkeen sitten olikin kohtutulehdus, vauvalla ahdinko ja edessä sektio.
Voi kunpa olisin perehtynyt luonnonmukaiseen synnytykseen etukäteen! Niin paljon voi tehdä itse asennon, liikkumisen ja lantiota avaavien liikkeiden eteen ja ne edesauttavat synnytystä normaaliteitse! Ensisynnytyksessäni tehtiin kaikki virheet mitä voi vain tehdä - luin sen jälkeen KAIKEN mitä käsiini sain synnytysopista ja synnytyksen hoidosta. Kirjat olivat lääkäriopiskelijoiden ja kätilöopiskelijoiden tenttikirjoja ja opinnäytetöitä sekä lääkäreiden väitöskirjoja.
Repeämien synnyssä on monia yhteisiä tekijöitä: äidin liikkumattomuus, makuuasento, synnytyksen liika jouduttaminen lääkkeellisesti, epäedullinen ponnistusasento, välilihan vähäinen tuenta, lihasjännitys, usein myös pelko ja äidin oma vastustus rentoutumisen sijaan. Äidin liikkumattomuus aikaisesta vaiheesta saakka edesauttaa virhetarjontaa, mikä puolestaan johtaa usein imukuppisynnytyksiin, repeämiin ja komplikaatioihin.
Sektio on elämäni hirvein kokemus: ei koskaan enää vatsani tule olemaan entisensä. Ruma, tunnoton arpi on aina muistutuksena ja vatsalihakset ovat selvästi olleet POIKKI - vaikka arpi onkin "ihan huomaamaton" bikinirajassa, minä sen kyllä huomaan. Tunto ei palaa ikinä.
Itse opettelin toiseen synnytykseen rentoutumista ja liikkumista ja oman kehon tuntemista. Hypnoosivalmennus oli todella hyvä apu.
Pikkukakkonen syntyi pienessä, kiireettömässä yksikössä hyvässä hoidossa. Liikkeelle lähdettiin matalalla leikkauskynnyksellä mutta niin vain kävi, että pärjäsin kipujen kanssa, minusta pidettiin hyvää huolta ja kivunlievitys oli todella onnistunut. Rentoutuminen onnistui ja hypnoosi meni hyvin päälle. Liikkumisen ja pystyasennon tuloksena vauvan virhetarjonta korjaantui täydelliseksi tarjonnaksi. Tuloksena alatiesynnytys ilman pienintäkään vauriota. Rentoutunut, harjoitettu kudos venyy huisiin mittoihin.
Otetaan esimerkiksi vaikka balettitanssija ja tavallinen sohvaperuna mattimeikäläinen. Balettitanssija venyy spagaattiin ja vaikka mihin asentoihin - ei häntä silti kukaan sano LÖYSEMMÄKSI kuin mattimeikäläistä, joka tuskin venyy kämmenet maahan seistessään jalat suorana..! Balettitanssijasta löytyy myös tiukkuutta ja kroppa on timmissä kunnossa, vaikka toisaalta venyy uskomattomiin ääriasentoihin. Sama on synnytyksessä. Jos olet jännittynyt, tunto puudutettu ja synteettinen oksitosiini puskee vauvan läpi liian nopeasti ja väärään aikaan, ei ihme etteivät kudokset kestä. Jos mattimeikäläinen väännetään spagaattiin, on siinä jänne jos toinenkin poikki - mikä sattuisi hirvittävästi mutta onneksi lääketiede osaa puuduttaa kivuntuntemukset pois.. balettitanssija taas on harjoitellut, venytellyt, lämmitellyt ruumiinsa ja pystyy miltei mihin tahansa asentoihin. Samoin harjoitettu, rentoutettu alapää omaa tahtiaan edenneessä synnytyksessä - venyy paljon ja palautuu täydellisesti. Näin ainakin minun kohdallani toisessa synnytyksessä.
Tuntoherkkyys ei muuten parantunut sektiossa. Eikä tuntoherkkyyden paranemisella ole mitään tekemistä klitoriksen kanssa, tunto on parempi ihan jossain muualla. Tiukkuus on ennallaan, mitä ihmettelee miehenikin innokkaana. Lantiopohjan lihasten treenaaminen on hauskaa ja auttaa pitämään laskeumat loitolla. Näin ainakin minun kohdallani. On meitä muitakin - veikkaisin meitä enemmistöksi.