Agar-agar ei sula ruoansulatuksessa, joten sitä on käytetty myös laksatiivisena aineena. Agar-agaria myydään nuudelimaisina nauhoina, jauheena tai pitkinä möhkäleinä, ja se on yleensä väriltään valkoista. Agaria saa apteekista, luontaistuotekaupoista ja itämaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä.
Nauhamaista agaria on liotettava ennen käyttöä useamman tunnin ajan. Nauhan käyttö on hieman työläämpää kuin jauheen, joka liuotetaan suoraan kiehuvaan veteen ja sekoitetaan hyytelöitävään massaan. Neste johon agar-agar liuotetaan, on oltava lämmin, kuuma tai jopa kiehuva, sillä kylmiin aineksiin sekoitettu agar-agar paakkuuntuu, kuten tavallinenkin liivate.
Agar-agaria käytetään yleensä 10-15 g/1 kg tai 1 litra hyytelöitävää massaa. Kaksi ruokalusikallista (2 rkl) on yhtä kuin 10 g agar-agar jauhetta.
Marmeladin kovuista hyytelöstä tulee, jos annostus korotetaan nelinkertaiseksi. Hyytelösokerilla (jossa on kasviperäinen pektiini) onnistuu ei maitopohjaisten hyytelöiden valmistus, joskaan ei kumottavien hyytelöiden.
*Marita Joutjärvi, päätoimittaja MAKU*