ÄÄNESTYS: Olisiko ollut oikein murhata Hitler?

Hitlerin murha oikein vai väärin?


  • Äänestäjiä yhteensä
    19
JONSERED Karhunkantaja
Gautama buddhakin oli sitä mieltä, että on oikein ottaa karmalleen yhden tappaminen, jos sillä pelastetaan satoja. Mutta silti joutuu itse maksamaan kovan hinnan.

Mutta tulevaisuuden ennustaminen ja muuttaminen hallitusti ei ole helppoa. Eli jätän vastaamatta, vaikka "ääneen" mietinkin.
 
---
Enpä tiedä. Oppiko ihmiskunta mitään tästä, vai olisiko maailma samanlainen, pahempi vai parempi paikka jos Hitleriä tekoineen ei olisi ollut? Periaatteessa murhaamalla Hitlerin et olisi häntä parempi, koska annat yhtä lailla itsellesi oikeuden päättää muiden elämästä ja kuolemasta.
 
Enpä tiedä. Oppiko ihmiskunta mitään tästä, vai olisiko maailma samanlainen, pahempi vai parempi paikka jos Hitleriä tekoineen ei olisi ollut? Periaatteessa murhaamalla Hitlerin et olisi häntä parempi, koska annat yhtä lailla itsellesi oikeuden päättää muiden elämästä ja kuolemasta.
Viisaasti sanottu. Kiertääkseni kysymyksen luonteen vastaisin, että sen olis voinut salamurhata vaikka puolessavälissä. Ja sodassahan nyt kuolee ihmisiä muutenkin, niin eikös ne kusipäät, kuten Hitler, vois kuolla ennemmin?
 
eihän se hitlerkään olisi moista päässyt toteuttamaan ilman kannattajiaan. hitlerin kaltaiselle henkilölle oli ilmeisesti tilaus sen ajan saksassa ja jos siis hitler olisi murhattu, olisi joku hänen kaltaisensa todennäköisesti ottanut vallan. jotain tämän suuntaista aattelen...:snotty:
 
Äänestäkää myös. :attn:

Ja hyvä pointti Sisar PuoliQlla; olisiko tilalle noussut vain uusi vastaava henkilö, kun pohjatyö oli jo luotu. Kysymys kuitenkin olisi moraalisesti vielä vaikeampi, jos kysytään olisiko Hitler pitänyt murhata jo teininä, ennen kuin sai luotua ideologiaansa pohjautuvan valtion.
 
Tuossa ei ole oikein vaihtoehtoa jos ajattelee, että ei olisi, koska ei ole varmaa, ettei vastaava olisi toistunut jonkin toisen johtajan alaisuudessa. Hitler sai kuitenkin kansan puolelleen, ilman yhtään kannattajaa hän ei olisi ollut mitään.
 
vastaaja
Murha ei ole koskaan laillinen. Paitsi silloin kun murhataan syntymätön lapsi. Silloin se on vieläpä moraalisesti oikein monen mielestä...
Vastaapa sillä perusteella mikä olisi sinusta moraalisesti oikein eikä mikä olisi laillisesti oikein.

Minusta moraalisestikaan (tai juuri moraalisesti) ajatellen Hitlerin murha ei olisi ollut oikein, koska jokaisen ihmisen henki on yhtä arvokas.
 
Ei ole todellista että tässäkin keskustelussa onnistui joku käytännössä katsoen heittämään abortti-murha-kortin..

Uskon vahvasti siihen että aika tekee ihmiset. Hitler oli vain yksi monien joukossa, tietty tyyppi joka nousi asemaan johon kansa ihmisen tarvitsi. Mielipuoli? Kenties. Typpi joka olisi saanut jäädä syntymättä? Varmastikin. Mutta se ei silti poista sitä faktaa, että koko ajan nousee uutta hirmuhallitsijaa ja mielenvikaista ja murhanhimoista diktaattoria ja tuohon aikaan oli helppo "toteuttaa itseään" koska yleinen mielipide sen salli.

En myöskään halua ajatella miten paljon huonompaan jamaan koko maailma olisi voinut joutua jos toista maailmansotaa ja holokaustia ei olisi tapahtunut, se kun ei ole sanomatta selvä että kaikki olisi paremmin. Sitä paitsi mä tykkään olla olemassa, eikä minua olisi jos asiat olisi menneet toisin :)

Ehkä siis yritän sanoa että haluaisin uskoa kaiken tarkoitukseen ja siihen että asiat (luonto?) pyrkii tiettyyn tasapainoon, tuossa tapauksessa Hitler on ollut sen väline, hänen puuttuessaan joku toinen.

Ja nyt sitten tajusin etten varmaankaan vastannut kysymykseen ollenkaan.. Eli ehkä sitten ei?
 
Ylermi
Rotuhygienia ideologiana oli kehitelty jo ennen hitleriä, joten jos hitler ei olisi tehnyt kauheuksiaan olisi sen joku muu tehnyt (ihmisluonto!). Ehkä moista massamurhaa ei olisi vielä edes tapahtunut, ehkä se olisi vasta edessä. Ajatelkaa jos aseina "rodulliseen puhdistamiseen" käytettäisiin niitä aseita, jotka kehiteltiin toisen maailmansodan loppumetreillä. Tai vielä pahempaa: aseina olisivat viimeaikoina kehitetyt biologiset aseet, jotka saadaan kalkuloitua tappamaan vain esim. tietyn värisiä ihmisiä. Ehkä se on parempi, että se oli ja meni jo, kunhan ei unohdeta historiaamme.
 
Non compos mentis
Jos olisi pelkkä vaihtoehto EI, olisin painanut sitä. En usko preemptive -keinoihin. Kaikissa meissä on sama kyvykkyys pahaan. Ja hyväänkin. Jos maaperä on otollista tyrannille, sellainen sieltä nousee. Vaikka sitä ennen lahtaisimmekin kaikki esikoispojat.
 
Tuosta puuttui pelkkä "EI". Olisi eurooppa aika eri näköinen jos bolshevistisella Neuvostoliitolla ei olisi tullut noin vahvaa vastavoimaa. Eläisimme melko varmasti tällä hetkellä sosialistisessa neuvostoeuroopassa jos Aatu ei olisi satsannut tuohon Neuvostoliiton nuijimiseen.
 

Yhteistyössä