.

oma kommenttini rivitaloasuminen vs omakotiasuminen. me ostettiin meidän nykyinen talo maalta 60 000e ja kaikki toimii, ite ollaan tehty kaikki rempat, paitsi nyt kävi remppamies tekemässä vesieristyksen kylppäriin, et tulee takuulla hyvä.
meillä on puu / sähkölämmitys, eli sähkö lämmittää vain varaajassa olevan veden, muutoin lämpee talo puilla, sähkölasku on 250e /2kk. lisäks jätevesimaksu, eli suomeks paskakaivon tyhjennys 2 x vuosi 50e (jos olis kunnallinen jätevesi pois niin olis vesimaksut yli tuplaten) kunnan vesi tulee ja siittä vesilaskut on noin 60e/2kk. lisäks on talon ja piharakennusten vakuutukset jotka on vajaa 500e vuosi.
lisäks roskien tyhjennys tikanojalta hakee joka toinen viikko 2 kk/ 80e

kiinteistövero tulee kerran vuoteen ja se on ollut noin satasen pintaan.
Juur tehtiin remppaa yläkertaan sen verran et tuli uudet lisäeristeet ja seinäpanelit, siihen meni vajaa 5000e, sitten tehtiin keittiö joka oli 3000e + putkimies ja sähkäri 40e/h ja nyt sitte kylppäriremppa ja vessaremppa joka kustansi noin 6-7000e.
eli maksaa tää paljon enemmän kun rivariasuminen 4 henkisellä perheellä, mutta ennemmin pistän rahani tähän. Mää voin painaa vaikka nakusiltaan kesällä hakemaan aamulehtee eikä kukaan oo kyttäämässä verhot heiluen
;)
 
Tuo summa ei ole paljon omakotitalon hankinnassa. Kannattaa kuitenkin miettiä paljonko rahaa todella tarvitsee. Tunnen perheitä, jotka ovat ottaneet minimaalisen summan lainaa, ja sitten kituuttavat kaikessa muussa, enkä tarkoita nyt normaalia säästäväistä elämää vaan todellista kituuttamista, josta sitten valittavat muillekin.
Meillä oli talolainaa "vain" n.70 000e, oma rahaa kylläkin hyvin paljon enemmän. Kaikkia omia rahoja ei haluttu sijoittaa taloon ihan verotuksellisista syistä, siksi siis otimme vähän lainaakin, joka on pian maksettu pois. Tulot olisivat mahdollistaneet helposti viisin, kuusin kertaisen lainamäärän saannin, mutta tarvetta ei ollut.
Joten kannattaa miettiä paljonko lainaa oikeasti tarvitsee, ja vaikka omaakin rahaa olisi, kannattaa silti laskea, onko järkevää sijoittaa kaikkia omiaan taloon, monesti kun osittaisella lainarahalla verotus yms. hyödyt ovat loppujen lopuksi paremmat, kuin kokonaan omalla rahalla maksamisella. Meillä ainakin hyöty on ollut havaittava vaikka lainasumma ei tuon isompi ollutkaan.
 

Yhteistyössä