8-vuotias poika ja kuullun ymmärtäminen

Poikani on tokaluokkalainen jolla koulu menee muuten hyvin mutta suullisten ohjeitten sisäistäminen tuottaa suuria vaikeuksia. Kun hän ei ymmärrä ohjeita mitä opettaja antaa, hän turhautuu ja saa kiukkukohtauksia kun ei ymmärrä mitä hänen halutaan tekevän. Osaa lukea hyvin mutta kun luokkakaverit lukevat ja pitäisi seurata missä mennään ja sitten omalla vuorolla lukea, ei hän pysty keskittymään missä mennään. Onko muilla samanlaisia kokemuksia? Miten olette vahvistaneet/harjoitelleet kuulun ymmärtämistä? Kotona aloitamme lukuharjoittelua siten että luemme pojalle ja hän seuraa tekstiä ja välillä tarkistamme että pysyykö hän mukana ja välillä toki annamme hänenkin lukea. Kotona annetuja tehtäviä/ohjeita kun annamme pojalle, kysymme että ymmärsitkö ja pyydämme häntä omin sanoin selittämään mitä hänen piti tehdä. Joka aamu muistutamme häntä olemaan reipas koululainen, tekemään koulutehtäviä open neuvojen mukaan, kuuntelemaan tarkasti ja ope kyllä laittaa vielä ohjeita taululekkin josta poikamme voi niitä lukeakkin. Kaipaisin vinkkejä miten voisimme vahvistaa poikamme taitoa kuunnella ohjeita.
 
Oletko jutellut opettajan kanssa, mitä tukitoimia koululla on tarjolla? Tukiopetusta?
Samaisesta syystä ja vähän muuta lisäksi mun poika on starttiluokalla. Hän saa
puheterapiaa. Luokalla on vain 11 oppilasta.
 

Jouduimme yhteen aikaan sanomaan 6-v. pojallemme ohjeet hitaasti, selkeästi ja välillä piti lyhentää ohjetta, kun poika katsoi kummasti, kun ei ymmärtänyt ensin pitempää ohjetta.

Nyt on psykologi-jakso menossa, jossa selvitetään kouluvalmiutta. Se ollaan saatu selvillä, että lähtee kouluun syksyllä, mutta pienryhmään. Eli siellä oppii paremmin.

En tiedä auttoiko tämä sinua ollenkaan.
 
Koulupsykologilla poika oli jo viime vuonna ja testit meni hyvin, ainut on tuo ettei ymmärrä ohjeita - todennäköisesti ehtii jo siinä vaiheessa haaveilemaankin ihan muuta. Viime vuoteen verrattuna on tullut kyllä edistystä ja erityisopetusta saa juuri tähän asiaan. Tänä vuonna koulupsykologi on sitten muutaman kerran ollut luokassa mutta silloin ei sitten ole ilmennyt näitä turhautumis/kiukkukohtauksia - odotellaan tehdäänkö vielä koulupsykologilla lisätestejä. Yksi vaihtoehto on opettajan ja erityisopettajan taholta tullut että Jukka voisi osallistua leikkiterapiaan. Onko kenellekään siitä kokemusta?
 
meillä on kans tällainen ohjeita ymmärtämätön poika, hän on nyt toista vuotta eskarissa.Erityisopettaja käy tunnin viikossa häntä opettamassa,ekaluokkaa suositeltiin pienryhmää hänellekin. Pienessä kyläkoulussa kun on yhdysluokat niin pitäs paljon pystyä itsenäiseen työskentelyyn. Psykolgi antoi lähetettä toimintaterapiasta mutta vielä ei ole asia edennyt että ei kokemukseksi asti vielä :) Piktokuvat eli kuvat jotka kuvaavat tekemisen vaihe vaiheelta ovat hyvä apu, ainakin meillä ,näkömuisti on ilmiömäinen verrattuna kuulomuistiin.
 
lumihiutale leijailee
Alkuperäinen kirjoittaja Silvia Logo:
Onko lukihäiriö testattu?

Mä reputin koulussa aina sanalliset tehtävät ... ja mun lukihäiriö löydettiin vasta 24v. kun opiskelin toista ammattia.
Miten lukihäiriö voi olla löytymättä? Miehelläni on ainakin virheitä melkein joka sanassa, kun jotain kirjoittaa, vaikka jutellessa ei hänestäkään huomaa mitään.
 
Yhä täällä ootellaan että mennäänkö uudestaan koulupsykologille. Pian saadaan joulun todistukset vai tulikohan ne vasta tammikuussa... nykyään kun ei silleen enää jaeta lukukausitodistuksia ainakaan täällä ennen joululomaa. Nyt on menny aika hyvin (kotiin asti ei ole ainakaan tullut viestiä kiukkukohtauksista), vielä kun poika jaksaa muutaman päivän niin sitten saa levätä joululoman ajan.
 

Yhteistyössä