V
vierailija
Vieras
Näin 7-henkinen perhe selviää alle 500 euron ruokakuluilla kuukaudessa – Ruokien yksinkertaistaminen pitää Tuomisen perheen kulut kurissa
Perheen isän Esa Tuomisen mukaan hankalin asia halvalla syömisessä ovat allergioista johtuvat erikoisruokavaliot.
Tonnikalapasta maistuu Esa Tuomisen lapsille Ellalle, Ainolle, Aarnelle ja Lotalle. (KUVA: Esa Tuomisen kotialbumi)
Päivi Ala-Risku HS
Julkaistu: 6.6. 11:00 , Päivitetty: 6.6. 15:42
Miten onnistua pitämään suurperheen ruokakulut kuukausittain alle 500 eurossa? Sähköasentaja ja neljän lapsen isä Esa Tuominen pitää kysymystä vähän hassuna.
”Ei se minusta mitenkään ihmeellistä ole. Ostetaan semmoista, mikä on vähän edullisempaa”, Tuominen sanoo.
Se on silti hyvä saavutus, jos sitä vertaa Kuluttajatutkimuskeskuksen laskemaan kohtuullisen minimin budjettiin. Sen perusteella seitsenhenkiselle perheelle kohtuulliset ruokakulut olisivat 800–900 euroa. Kohtuullisella minimillä tarkoitetaan rahasummaa, jolla ei tarvitse kituuttaa, mutta jolla ei myöskään ostella kalliita erikoisherkkuja.
Tuominen on yksi 5 218 vastaajasta, joka kertoi taloutensa ruokakuluista, kun kysyimme asiasta toukokuussa.
Kyselyssä sastamalainen Tuominen kertoi, että heidän suurperheeltään kuluu ruokaan alle 500 euroa kuussa, kun kyselyn mukaan suurperheillä kuluu yleensä 700–1 000 euroa rahaa ruokaan kuukaudessa.
Soitimme Tuomiselle ja kysyimme, miten pihistely oikein onnistuu.
Perheeseen kuuluu Tuomisen ja lastenhoitajana työskentelevän vaimon lisäksi neljä yhteistä lasta ja vaimon 16-vuotias tytär edellisestä liitosta. Yhteiset lapset täyttävät tänä vuonna 2, 4, 6 ja 8 vuotta.
Ruokabudjetin tarkkailu sai Tuomisen mukaan alkunsa joitakin vuotta sitten, kun Tuominen huomasi, kuinka paljon rahaa ruokakauppaan menee. Silloin etenkin laktoosittomat tuotteet olivat paljon nykyistä kalliimpia.
Nyt halvalla syömisestä on tullut jo tapa, joka ei vaadi sen kummempia uhrauksia.
Halvalla syömistä helpottaa Tuomisen mukaan se, että lapset ovat hyvin nirsoja. Uusia ruokia tai erikoisia makuja on turha kokeilla kovin usein.
”Perusruuilla mennään”, Tuominen kertoo.
Yksi lasten suosikeista on tonnikalakastike pastan kera. Se tehdään näin:
Paistetaan pannulla viisi purkkia tonnikalaa. Lisätään sekaan yksi purkki valkosipulilla maustettua tomaattimurskaa ja toinen purkki yrttimaustettua paseerattua tomaattia. Lisäkkeeksi keitetään spagettia.
Aterialle kertyy hintaa 7 euroa.
”Jonkun mielestä ruoka voi kuulostaa niin oudolta, ettei suostuisi edes maistamaan. Mutta meillä kaikki lapset tykkäävät.”
Tuominen puhuu muutenkin perusmakujen puolesta. Kokkiohjelmia on turha seurata, koska yhteen reseptiin saattaa Tuomisen mukaan upota helposti 30 erilaista ainesosaa tai maustetta.
”Ei me joka kerta osteta jotain pientä erikoissipulia erikseen ja pilkota sitä ruokaan. Perusmausteet on kaapissa, mutta emme me kasvata persiljoita ja tillejä purkissa, että saisimme jotain hienoa.”
Ruokien yksinkertaistaminen onkin tärkein konsti, jolla perhe pitää menot kurissa.
Hs.fi:n kyselyssä kysyttiin myös, mikä on vaikeinta ruokalaskun kurissa pitämisessä. Kiire, väsymys ja ruokahävikki nousivat esiin monen vastauksessa.
Osalle vastaajista halvalla eläminen oli helppoa, toisille ei.
Joitakuita oma tilanne jopa nolotti. Eläkkeellä oleva nainen kieltäytyi haastattelusta, koska hän koki, että ”ruokalaskun pienuus on enemmänkin hävettävä asia”.
Tuomisille pihistely on helppoa.
Ainoa hankala asia halvalla syömisessä on Tuomisen mukaan allergioiden aiheuttamat erikoisruokavaliot. Maidon täytyy olla laktoositonta eli tavallista kalliimpaa. Sitä kuluu kymmenisen litraa viikossa.
Yksi lapsista on lisäksi yliherkkä perunalle. Se on sääli, sillä perunaa saisi naapurilta.
Tuomiset asuvat Sastamalassa maaseudulla, mutta omaa kasvimaata heillä ei ole. Loppukesästä perhe saattaa välillä sienestää tai käydä poimimassa marjoja. Muuten kaikki ruoka ostetaan kaupasta.
Kilohintoja perhe vertailee niissä tuotteissa, joiden maussa ei ole eroa kalliimman ja halvemman tuotteen välillä.
”Esimerkiksi muroissa ja jogurteissa on älyttömät hintaerot. Niissä mennään edullisemmalla.”
Tuomiset ovat huomanneet, että tällaisista pienistä muutoksista kertyy kuukaudessa iso säästö.
”Jos sitten satunnaisesti hakee vähän jotain parempaa lihaa, kuten lammasta, niin se ei niin tunnu kuukausibudjetissa.”
Mihin törsäätte?
”Kahvi on aina Juhla Mokkaa. Sitä ei vaihdeta, vaikka mikä olisi.”
Perhe käy tekemässä isommat ruokaostokset kerran viikossa, mutta täydennysostoksia tehdään melkein joka toinen päivä. Kerran kuussa, palkkapäivän jälkeen tehdään isot perusostokset: pesuaineet, wc-paperit ja sen sellaiset.
Ostokset tehdään yleensä yhdessä kaupparyhmässä. Tuominen on laskenut, mistä saa parhaimmat bonukset sen jälkeen, kun kaikki mahdolliset ostokset, kuten ruuat ja auton tankkaus, otetaan huomioon.
”Kävimme monta vuotta K-kaupoissa, mutta sitten laskimme, kummasta tulee enemmän takaisin. S-ketjulla on täällä myös tankkausasema, K-kaupalla ei.”
Bensasta kertyvät bonukset keikauttivat laskelman S-ryhmän hyväksi, ja perhe vaihtoi kauppaa.
Tuomiset eivät pidä ruokakuluistaan erillistä kirjanpitoa , mutta kaupparyhmän bonuslaskelmat kertovat rahanmenon melko tarkasti. Toukokuussa ruokakauppaan kului sen mukaan 461 euroa. Summa pitää sisällään paitsi ruuan myös esimerkiksi pesuaineet ja wc-paperit.
Muissa kaupoissa käydään harvoin. Kissanruokaa haetaan joskus Lidlistä, josta hyvää kissanruokaa saa halvalla.
”Kissamme ovat aika nirsoja. Ne eivät suostu syömään mitä tahansa.”
Heräteostoksia ruokakaupassa ei juuri tule, mitä nyt joskus tulee napattua mukaan karkkia.
”Turhat heräteostokseni eivät liity ruokaan vaan autoon. Että yhtäkkiä tuli ostettua toiset renkaat tai vanteet.”
Näin perhe syö:
Esa Tuominen piti toukokuun lopussa pyynnöstämme viikon ajan ruokapäiväkirjaa. Näin perhe söi:
Keskiviikko: Lasagnette, noin 8 e.
Torstai: Hernekeitto, noin 6 e.
Perjantai: Grillimakkarat ja salaatti, noin 7 e.
Lauantai: Kanakastike ja riisi, noin 10 e.
Sunnuntai: Grillipihvit ja nuudeli, noin 9 e.
Maanantai: Uunilenkki ja uunikasvikset, noin 9 e.
Tiistai: Possunpihvit ja riisi, noin 8 e.
Lisäksi tuoretta kurkkua, paprikaa, tomaattia ja valmissalaatteja kuten punajuurisalaattia ja italiansalaattia.
Aamu- ja iltapalaksi perhe syö leipää, jogurttia, muroja tai puuroa.
Päivällä lapset syövät päiväkodissa tai koulussa. Sähköasentajaisä syö ulkona verottoman ateriakorvauksen turvin, lastenhoitajaäiti saa ruuan työpaikallaan.
Perheen isän Esa Tuomisen mukaan hankalin asia halvalla syömisessä ovat allergioista johtuvat erikoisruokavaliot.
Tonnikalapasta maistuu Esa Tuomisen lapsille Ellalle, Ainolle, Aarnelle ja Lotalle. (KUVA: Esa Tuomisen kotialbumi)
Päivi Ala-Risku HS
Julkaistu: 6.6. 11:00 , Päivitetty: 6.6. 15:42
Miten onnistua pitämään suurperheen ruokakulut kuukausittain alle 500 eurossa? Sähköasentaja ja neljän lapsen isä Esa Tuominen pitää kysymystä vähän hassuna.
”Ei se minusta mitenkään ihmeellistä ole. Ostetaan semmoista, mikä on vähän edullisempaa”, Tuominen sanoo.
Se on silti hyvä saavutus, jos sitä vertaa Kuluttajatutkimuskeskuksen laskemaan kohtuullisen minimin budjettiin. Sen perusteella seitsenhenkiselle perheelle kohtuulliset ruokakulut olisivat 800–900 euroa. Kohtuullisella minimillä tarkoitetaan rahasummaa, jolla ei tarvitse kituuttaa, mutta jolla ei myöskään ostella kalliita erikoisherkkuja.
Tuominen on yksi 5 218 vastaajasta, joka kertoi taloutensa ruokakuluista, kun kysyimme asiasta toukokuussa.
Kyselyssä sastamalainen Tuominen kertoi, että heidän suurperheeltään kuluu ruokaan alle 500 euroa kuussa, kun kyselyn mukaan suurperheillä kuluu yleensä 700–1 000 euroa rahaa ruokaan kuukaudessa.
Soitimme Tuomiselle ja kysyimme, miten pihistely oikein onnistuu.
Perheeseen kuuluu Tuomisen ja lastenhoitajana työskentelevän vaimon lisäksi neljä yhteistä lasta ja vaimon 16-vuotias tytär edellisestä liitosta. Yhteiset lapset täyttävät tänä vuonna 2, 4, 6 ja 8 vuotta.
Ruokabudjetin tarkkailu sai Tuomisen mukaan alkunsa joitakin vuotta sitten, kun Tuominen huomasi, kuinka paljon rahaa ruokakauppaan menee. Silloin etenkin laktoosittomat tuotteet olivat paljon nykyistä kalliimpia.
Nyt halvalla syömisestä on tullut jo tapa, joka ei vaadi sen kummempia uhrauksia.
Halvalla syömistä helpottaa Tuomisen mukaan se, että lapset ovat hyvin nirsoja. Uusia ruokia tai erikoisia makuja on turha kokeilla kovin usein.
”Perusruuilla mennään”, Tuominen kertoo.
Yksi lasten suosikeista on tonnikalakastike pastan kera. Se tehdään näin:
Paistetaan pannulla viisi purkkia tonnikalaa. Lisätään sekaan yksi purkki valkosipulilla maustettua tomaattimurskaa ja toinen purkki yrttimaustettua paseerattua tomaattia. Lisäkkeeksi keitetään spagettia.
Aterialle kertyy hintaa 7 euroa.
”Jonkun mielestä ruoka voi kuulostaa niin oudolta, ettei suostuisi edes maistamaan. Mutta meillä kaikki lapset tykkäävät.”
Tuominen puhuu muutenkin perusmakujen puolesta. Kokkiohjelmia on turha seurata, koska yhteen reseptiin saattaa Tuomisen mukaan upota helposti 30 erilaista ainesosaa tai maustetta.
”Ei me joka kerta osteta jotain pientä erikoissipulia erikseen ja pilkota sitä ruokaan. Perusmausteet on kaapissa, mutta emme me kasvata persiljoita ja tillejä purkissa, että saisimme jotain hienoa.”
Ruokien yksinkertaistaminen onkin tärkein konsti, jolla perhe pitää menot kurissa.
Hs.fi:n kyselyssä kysyttiin myös, mikä on vaikeinta ruokalaskun kurissa pitämisessä. Kiire, väsymys ja ruokahävikki nousivat esiin monen vastauksessa.
Osalle vastaajista halvalla eläminen oli helppoa, toisille ei.
Joitakuita oma tilanne jopa nolotti. Eläkkeellä oleva nainen kieltäytyi haastattelusta, koska hän koki, että ”ruokalaskun pienuus on enemmänkin hävettävä asia”.
Tuomisille pihistely on helppoa.
Ainoa hankala asia halvalla syömisessä on Tuomisen mukaan allergioiden aiheuttamat erikoisruokavaliot. Maidon täytyy olla laktoositonta eli tavallista kalliimpaa. Sitä kuluu kymmenisen litraa viikossa.
Yksi lapsista on lisäksi yliherkkä perunalle. Se on sääli, sillä perunaa saisi naapurilta.
Tuomiset asuvat Sastamalassa maaseudulla, mutta omaa kasvimaata heillä ei ole. Loppukesästä perhe saattaa välillä sienestää tai käydä poimimassa marjoja. Muuten kaikki ruoka ostetaan kaupasta.
Kilohintoja perhe vertailee niissä tuotteissa, joiden maussa ei ole eroa kalliimman ja halvemman tuotteen välillä.
”Esimerkiksi muroissa ja jogurteissa on älyttömät hintaerot. Niissä mennään edullisemmalla.”
Tuomiset ovat huomanneet, että tällaisista pienistä muutoksista kertyy kuukaudessa iso säästö.
”Jos sitten satunnaisesti hakee vähän jotain parempaa lihaa, kuten lammasta, niin se ei niin tunnu kuukausibudjetissa.”
Mihin törsäätte?
”Kahvi on aina Juhla Mokkaa. Sitä ei vaihdeta, vaikka mikä olisi.”
Perhe käy tekemässä isommat ruokaostokset kerran viikossa, mutta täydennysostoksia tehdään melkein joka toinen päivä. Kerran kuussa, palkkapäivän jälkeen tehdään isot perusostokset: pesuaineet, wc-paperit ja sen sellaiset.
Ostokset tehdään yleensä yhdessä kaupparyhmässä. Tuominen on laskenut, mistä saa parhaimmat bonukset sen jälkeen, kun kaikki mahdolliset ostokset, kuten ruuat ja auton tankkaus, otetaan huomioon.
”Kävimme monta vuotta K-kaupoissa, mutta sitten laskimme, kummasta tulee enemmän takaisin. S-ketjulla on täällä myös tankkausasema, K-kaupalla ei.”
Bensasta kertyvät bonukset keikauttivat laskelman S-ryhmän hyväksi, ja perhe vaihtoi kauppaa.
Tuomiset eivät pidä ruokakuluistaan erillistä kirjanpitoa , mutta kaupparyhmän bonuslaskelmat kertovat rahanmenon melko tarkasti. Toukokuussa ruokakauppaan kului sen mukaan 461 euroa. Summa pitää sisällään paitsi ruuan myös esimerkiksi pesuaineet ja wc-paperit.
Muissa kaupoissa käydään harvoin. Kissanruokaa haetaan joskus Lidlistä, josta hyvää kissanruokaa saa halvalla.
”Kissamme ovat aika nirsoja. Ne eivät suostu syömään mitä tahansa.”
Heräteostoksia ruokakaupassa ei juuri tule, mitä nyt joskus tulee napattua mukaan karkkia.
”Turhat heräteostokseni eivät liity ruokaan vaan autoon. Että yhtäkkiä tuli ostettua toiset renkaat tai vanteet.”
Näin perhe syö:
Esa Tuominen piti toukokuun lopussa pyynnöstämme viikon ajan ruokapäiväkirjaa. Näin perhe söi:
Keskiviikko: Lasagnette, noin 8 e.
Torstai: Hernekeitto, noin 6 e.
Perjantai: Grillimakkarat ja salaatti, noin 7 e.
Lauantai: Kanakastike ja riisi, noin 10 e.
Sunnuntai: Grillipihvit ja nuudeli, noin 9 e.
Maanantai: Uunilenkki ja uunikasvikset, noin 9 e.
Tiistai: Possunpihvit ja riisi, noin 8 e.
Lisäksi tuoretta kurkkua, paprikaa, tomaattia ja valmissalaatteja kuten punajuurisalaattia ja italiansalaattia.
Aamu- ja iltapalaksi perhe syö leipää, jogurttia, muroja tai puuroa.
Päivällä lapset syövät päiväkodissa tai koulussa. Sähköasentajaisä syö ulkona verottoman ateriakorvauksen turvin, lastenhoitajaäiti saa ruuan työpaikallaan.