7-henkisen perheen ruokalasku alle 500e/kk

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti
V

vierailija

Vieras
Näin 7-henkinen perhe selviää alle 500 euron ruokakuluilla kuukaudessa – Ruokien yksinkertaistaminen pitää Tuomisen perheen kulut kurissa
Perheen isän Esa Tuomisen mukaan hankalin asia halvalla syömisessä ovat allergioista johtuvat erikoisruokavaliot.
52d4d53d1edc4515aeb8c0f92ad9bc77.jpg

Tonnikalapasta maistuu Esa Tuomisen lapsille Ellalle, Ainolle, Aarnelle ja Lotalle. (KUVA: Esa Tuomisen kotialbumi)
Päivi Ala-Risku HS

Julkaistu: 6.6. 11:00 , Päivitetty: 6.6. 15:42

Miten onnistua pitämään suurperheen ruokakulut kuukausittain alle 500 eurossa? Sähköasentaja ja neljän lapsen isä Esa Tuominen pitää kysymystä vähän hassuna.

”Ei se minusta mitenkään ihmeellistä ole. Ostetaan semmoista, mikä on vähän edullisempaa”, Tuominen sanoo.

Se on silti hyvä saavutus, jos sitä vertaa Kuluttajatutkimuskeskuksen laskemaan kohtuullisen minimin budjettiin. Sen perusteella seitsenhenkiselle perheelle kohtuulliset ruokakulut olisivat 800–900 euroa. Kohtuullisella minimillä tarkoitetaan rahasummaa, jolla ei tarvitse kituuttaa, mutta jolla ei myöskään ostella kalliita erikoisherkkuja.

Tuominen on yksi 5 218 vastaajasta, joka kertoi taloutensa ruokakuluista, kun kysyimme asiasta toukokuussa.

Kyselyssä sastamalainen Tuominen kertoi, että heidän suurperheeltään kuluu ruokaan alle 500 euroa kuussa, kun kyselyn mukaan suurperheillä kuluu yleensä 700–1 000 euroa rahaa ruokaan kuukaudessa.

Soitimme Tuomiselle ja kysyimme, miten pihistely oikein onnistuu.

Perheeseen kuuluu Tuomisen ja lastenhoitajana työskentelevän vaimon lisäksi neljä yhteistä lasta ja vaimon 16-vuotias tytär edellisestä liitosta. Yhteiset lapset täyttävät tänä vuonna 2, 4, 6 ja 8 vuotta.

Ruokabudjetin tarkkailu sai Tuomisen mukaan alkunsa joitakin vuotta sitten, kun Tuominen huomasi, kuinka paljon rahaa ruokakauppaan menee. Silloin etenkin laktoosittomat tuotteet olivat paljon nykyistä kalliimpia.

Nyt halvalla syömisestä on tullut jo tapa, joka ei vaadi sen kummempia uhrauksia.

Halvalla syömistä helpottaa Tuomisen mukaan se, että lapset ovat hyvin nirsoja. Uusia ruokia tai erikoisia makuja on turha kokeilla kovin usein.

”Perusruuilla mennään”, Tuominen kertoo.

Yksi lasten suosikeista on tonnikalakastike pastan kera. Se tehdään näin:

Paistetaan pannulla viisi purkkia tonnikalaa. Lisätään sekaan yksi purkki valkosipulilla maustettua tomaattimurskaa ja toinen purkki yrttimaustettua paseerattua tomaattia. Lisäkkeeksi keitetään spagettia.

Aterialle kertyy hintaa 7 euroa.

”Jonkun mielestä ruoka voi kuulostaa niin oudolta, ettei suostuisi edes maistamaan. Mutta meillä kaikki lapset tykkäävät.”

Tuominen puhuu muutenkin perusmakujen puolesta. Kokkiohjelmia on turha seurata, koska yhteen reseptiin saattaa Tuomisen mukaan upota helposti 30 erilaista ainesosaa tai maustetta.

”Ei me joka kerta osteta jotain pientä erikoissipulia erikseen ja pilkota sitä ruokaan. Perusmausteet on kaapissa, mutta emme me kasvata persiljoita ja tillejä purkissa, että saisimme jotain hienoa.”

Ruokien yksinkertaistaminen onkin tärkein konsti, jolla perhe pitää menot kurissa.

Hs.fi:n kyselyssä kysyttiin myös, mikä on vaikeinta ruokalaskun kurissa pitämisessä. Kiire, väsymys ja ruokahävikki nousivat esiin monen vastauksessa.

Osalle vastaajista halvalla eläminen oli helppoa, toisille ei.

Joitakuita oma tilanne jopa nolotti. Eläkkeellä oleva nainen kieltäytyi haastattelusta, koska hän koki, että ”ruokalaskun pienuus on enemmänkin hävettävä asia”.

Tuomisille pihistely on helppoa.

Ainoa hankala asia halvalla syömisessä on Tuomisen mukaan allergioiden aiheuttamat erikoisruokavaliot. Maidon täytyy olla laktoositonta eli tavallista kalliimpaa. Sitä kuluu kymmenisen litraa viikossa.

Yksi lapsista on lisäksi yliherkkä perunalle. Se on sääli, sillä perunaa saisi naapurilta.

Tuomiset asuvat Sastamalassa maaseudulla, mutta omaa kasvimaata heillä ei ole. Loppukesästä perhe saattaa välillä sienestää tai käydä poimimassa marjoja. Muuten kaikki ruoka ostetaan kaupasta.

Kilohintoja perhe vertailee niissä tuotteissa, joiden maussa ei ole eroa kalliimman ja halvemman tuotteen välillä.

”Esimerkiksi muroissa ja jogurteissa on älyttömät hintaerot. Niissä mennään edullisemmalla.”

Tuomiset ovat huomanneet, että tällaisista pienistä muutoksista kertyy kuukaudessa iso säästö.

”Jos sitten satunnaisesti hakee vähän jotain parempaa lihaa, kuten lammasta, niin se ei niin tunnu kuukausibudjetissa.”

Mihin törsäätte?

”Kahvi on aina Juhla Mokkaa. Sitä ei vaihdeta, vaikka mikä olisi.”

Perhe käy tekemässä isommat ruokaostokset kerran viikossa, mutta täydennysostoksia tehdään melkein joka toinen päivä. Kerran kuussa, palkkapäivän jälkeen tehdään isot perusostokset: pesuaineet, wc-paperit ja sen sellaiset.

Ostokset tehdään yleensä yhdessä kaupparyhmässä. Tuominen on laskenut, mistä saa parhaimmat bonukset sen jälkeen, kun kaikki mahdolliset ostokset, kuten ruuat ja auton tankkaus, otetaan huomioon.

”Kävimme monta vuotta K-kaupoissa, mutta sitten laskimme, kummasta tulee enemmän takaisin. S-ketjulla on täällä myös tankkausasema, K-kaupalla ei.”

Bensasta kertyvät bonukset keikauttivat laskelman S-ryhmän hyväksi, ja perhe vaihtoi kauppaa.

Tuomiset eivät pidä ruokakuluistaan erillistä kirjanpitoa , mutta kaupparyhmän bonuslaskelmat kertovat rahanmenon melko tarkasti. Toukokuussa ruokakauppaan kului sen mukaan 461 euroa. Summa pitää sisällään paitsi ruuan myös esimerkiksi pesuaineet ja wc-paperit.

Muissa kaupoissa käydään harvoin. Kissanruokaa haetaan joskus Lidlistä, josta hyvää kissanruokaa saa halvalla.

”Kissamme ovat aika nirsoja. Ne eivät suostu syömään mitä tahansa.”

Heräteostoksia ruokakaupassa ei juuri tule, mitä nyt joskus tulee napattua mukaan karkkia.

”Turhat heräteostokseni eivät liity ruokaan vaan autoon. Että yhtäkkiä tuli ostettua toiset renkaat tai vanteet.”

Näin perhe syö:

Esa Tuominen piti toukokuun lopussa pyynnöstämme viikon ajan ruokapäiväkirjaa. Näin perhe söi:

Keskiviikko: Lasagnette, noin 8 e.

Torstai: Hernekeitto, noin 6 e.

Perjantai: Grillimakkarat ja salaatti, noin 7 e.

Lauantai: Kanakastike ja riisi, noin 10 e.

Sunnuntai: Grillipihvit ja nuudeli, noin 9 e.

Maanantai: Uunilenkki ja uunikasvikset, noin 9 e.

Tiistai: Possunpihvit ja riisi, noin 8 e.

Lisäksi tuoretta kurkkua, paprikaa, tomaattia ja valmissalaatteja kuten punajuurisalaattia ja italiansalaattia.

Aamu- ja iltapalaksi perhe syö leipää, jogurttia, muroja tai puuroa.

Päivällä lapset syövät päiväkodissa tai koulussa. Sähköasentajaisä syö ulkona verottoman ateriakorvauksen turvin, lastenhoitajaäiti saa ruuan työpaikallaan.
 
Keskiviikko: Lasagnette
-> jauheliha punaista lihaa

Torstai: Hernekeitto
-> keiton sekaan lihaa, kinkkua/jauhelihaa eli punaista lihaa

Perjantai: Grillimakkarat
-> jauhoista punaista lihaa

Lauantai: Kanakastike
-> valkoista lihaa

Sunnuntai: Grillipihvit
-> punaista lihaa

Maanantai: Uunilenkki
-> jauhoista punaista lihaa

Tiistai: Possunpihvit
-> punaista lihaa

Aamu- ja iltapalaksi perhe syö leipää, jogurttia, muroja tai puuroa.
-> siis hiilareita (sokeria)


Missä on kalaruoat? Missä edulliset munaruoat (joista saisi proteiinia)?
 
  • Tykkää
Reactions: Lispetti ja EneriK
21 ateriakorvausta tekee 168€ kuussa. Jos tekisi kotona eväät niin säästäisi pitkän pennin tai vaihtoehtoisesti voisi tehdä monipuolisempia ruokia iltaisin lapsille.
 
  • Tykkää
Reactions: EneriK
No ei toimisi meillä. Neljä teiniä/nuorta aikuista, jotka kaikki käyvät salilla ja liikkuvat muutenkin paljon. Näin myös me vanhemmat. Eipä paljoa jaksettaisi jos pöydässä olisi vain hernekeittoa ja jauhoista makkaraa.
 
Emmää nyt sit tiä, onko toi niin kovin vaikeaa edes.

Mä tein eilen lounaaksi pastaa tonnikalakastikkeessa. Munapastaan meni 2 euroa, tonnikalohin 4 euroa ja katkarapukeittopussiin plus kermaloraukseen 2 euroa. Yhteensä 8 euroa.

Päivälliseksi oli itsetehty leipä ja härkäpapurouhe-jauheliha-lindströminpihvejä ja paistetua kaalia. Hintaa hiukka alle 10 euroa.

Tänään lounaaksi oli seiti-curryä ja riisiä, hinnaksi vajaat 9 euroa.

Ja päivälliseksi tehdään lihamakaroni-homejuustolaatikko, jauhelihoihin meni vitonen, munamaitoon menee euro, akaronit 30 senttiä ja homejuustoa parilla eurolla, rahdun yli 8 euroa siis.

Ja toki meilläkin on salaattia tai salaattitarpeita joka aterialla.

MUTTA! Sit kun lasketaan aamupalavermeiden hinnat, se kahvi, maidot, ketsupit,sinapit, salaattikastikkeet, mausteet, leivänpäälliset, jogurtit, marjat hedelmät ja kaikki mukaan matkaan niin se loppusumma...
 
  • Tykkää
Reactions: Asiankannattaja
No ei toimisi meillä. Neljä teiniä/nuorta aikuista, jotka kaikki käyvät salilla ja liikkuvat muutenkin paljon. Näin myös me vanhemmat. Eipä paljoa jaksettaisi jos pöydässä olisi vain hernekeittoa ja jauhoista makkaraa.
Tossa on aika paljon kummasteltavaa.
Siis ruokabudjettihan on mahdollista pitää hyvinkin pienenä, koska potun, porkkanan, kaalin, kananmunien, kaurapuuron yms. hinta ei päätä huimaa.
Mut viis purkkia tonnikalaa ei mun mielestä ole seitsemän hengen ateria vaikka kuinka keittäis 20c makaronipusseja lisukkeeksi.
Toisekseen, viiden tonnikalapurkin hinnalla ostaa aika paljon muutakin. Säilykkeitä ja eineksiä ostamalla säästetään aikaa mut jos on tarkoitus säästää rahaa niin kandee ostaa jotain muuta.
 
Hyvin pitävät ruokakaupan kulut kurissa. Meillä on neljä henkeä (kaksi aikuista ja kaksi parikymppistä lihaskimppua) ja ruokakauppaan menee noin 1500 euroa kuukaudessa (sisältäen siis myös pesuaineet ja vessapaperit yms, kuten Tuomisten viisisataa/kk).

En itseasiassa edes mieti tuota ruokakauppaan menevää summaa. Niin kauan kun syödään, mitä halutaan ja rahat riittää, kaikki ok. Meillä ei kukaan syö perunaa, harvemmin kukaan syö pastaa. Paljon menee kalaa (lohta joka päivä), kanaa, kananmunia sekä vihanneksia/kasviksia ja rahkaa, marjoja. Ei koskaan eineksiä.
 
Eipä kuulosta kovin terveelliseltä tuo ruoka. Säästöä tulisi jos sen maidon jättäisi kokonaan ostamatta sekä lihat korvaisi kasviksilla/pavuilla/linsseillä. Säästöä tulisi silloin myös terveysdenhuolto kuluissa kun pysyisi terveempänä.
 
Ruokakuluissa pihistellään viimeiseen asti ja sitten heräteostoksena voidaan ostaa autoon renkaat ja vanteet. No just.
kannattaa laskee mitä ravintoarvoja sillä maksetulla hinnalla saa eikä vaan jotain syötävää, voihan vehnämakaroni halpa olla lähes vessapaperin arvoista. Meillä 7h hengen katras syö täysin nirsoilematta laadukasta ruokaa jota ei edes juur itse laiteta, n 750e lla kuussa. iltaalesta saa käytännössä leivät, kanat, usein maito/jugurttituotteita, leikkeleet, kananmunat, lihaa menee vähemmän.
 
Tossa on aika paljon kummasteltavaa.
Siis ruokabudjettihan on mahdollista pitää hyvinkin pienenä, koska potun, porkkanan, kaalin, kananmunien, kaurapuuron yms. hinta ei päätä huimaa.
Mut viis purkkia tonnikalaa ei mun mielestä ole seitsemän hengen ateria vaikka kuinka keittäis 20c makaronipusseja lisukkeeksi.
Toisekseen, viiden tonnikalapurkin hinnalla ostaa aika paljon muutakin. Säilykkeitä ja eineksiä ostamalla säästetään aikaa mut jos on tarkoitus säästää rahaa niin kandee ostaa jotain muuta.
Täytyy muistaa, että mukana on mm. 2-vuotias. 5 purkkia tonnikalaa sisältää kuitenkin normaalisti 750 grammaa kalaa eli kyllä sillä pärjää. Mutta halpaahan se tonnikala ei ole ollut enää vuosikymmeniin.
 
Ai tämä olikin alunperin vuodelta 2017. Siinäkin ajassa on jo inflaatiota tapahtunut, vaikka ei tämän vuoden hirmulukemia huomioidakaan. Tänä päivänä silloinen 500 euroa on hyvinkin 550 euroa siellä kaupassa.
 
Keskiviikko: Lasagnette
-> jauheliha punaista lihaa

Torstai: Hernekeitto
-> keiton sekaan lihaa, kinkkua/jauhelihaa eli punaista lihaa

Perjantai: Grillimakkarat
-> jauhoista punaista lihaa

Lauantai: Kanakastike
-> valkoista lihaa

Sunnuntai: Grillipihvit
-> punaista lihaa

Maanantai: Uunilenkki
-> jauhoista punaista lihaa

Tiistai: Possunpihvit
-> punaista lihaa

Aamu- ja iltapalaksi perhe syö leipää, jogurttia, muroja tai puuroa.
-> siis hiilareita (sokeria)


Missä on kalaruoat? Missä edulliset munaruoat (joista saisi proteiinia)?
Joo, jauhot pois ja muut prosessoidut!

Mutta mutta….Mitä sekoilet? Ihminen on lihansyöjä. Nimenomaan punaisesta lihasta saa parhaimmat ravintoaineet. Kunhan eläin on syönyt lajille ominaista ravintoa, ravinteikkaasta maasta. Eikä mitään glyfosaattiruohoa/ihmeellistä maidontuotantoa kasvattavaa rehua. Ja eläin on saanut liikkua ja tanssahdella laitumella vapaasti.

Lihaa koskevat tutkimukset=lihan haitallisuudesta on toki jonkun kelloggsin/pepsin/yms rahoittamia jotta sokerit/viljat pitäisivät ihmiset tasaisen sairaina jotta lääkebisnes vetää.

Mitäs luulet että esi-isäs ovat syöneet?🤔
Salaattia?!😂🤣
 
Viimeksi muokattu:
Ihan kiva mutta tossa on vain yksi ruoka päivää kohti! Meillä syödään kaksi lämmintä ruokaa kotona 7 päivänä viikossa. Ei asuta Suomesaa ja täällä ei saa koulusta ilmaista ruokaa.
Eivätkö he syö edes viikonloppuna kaksi kertaa?
 
ihminen on mitä hän syö...yleensä kateutta herättää vaivannäkö vaikkei siitä osallisille mitään ongelmaa koituisikaan. samat kateelliset ihmiset valittaa että 4000 palkasta ei jää mitään käteen.
 
Näin 7-henkinen perhe selviää alle 500 euron ruokakuluilla kuukaudessa – Ruokien yksinkertaistaminen pitää Tuomisen perheen kulut kurissa
Perheen isän Esa Tuomisen mukaan hankalin asia halvalla syömisessä ovat allergioista johtuvat erikoisruokavaliot.
Tonnikalapasta maistuu Esa Tuomisen lapsille Ellalle, Ainolle, Aarnelle ja Lotalle. (KUVA: Esa Tuomisen kotialbumi)
Päivi Ala-Risku HS

Julkaistu: 6.6. 11:00 , Päivitetty: 6.6. 15:42

Miten onnistua pitämään suurperheen ruokakulut kuukausittain alle 500 eurossa? Sähköasentaja ja neljän lapsen isä Esa Tuominen pitää kysymystä vähän hassuna.

”Ei se minusta mitenkään ihmeellistä ole. Ostetaan semmoista, mikä on vähän edullisempaa”, Tuominen sanoo.

Se on silti hyvä saavutus, jos sitä vertaa Kuluttajatutkimuskeskuksen laskemaan kohtuullisen minimin budjettiin. Sen perusteella seitsenhenkiselle perheelle kohtuulliset ruokakulut olisivat 800–900 euroa. Kohtuullisella minimillä tarkoitetaan rahasummaa, jolla ei tarvitse kituuttaa, mutta jolla ei myöskään ostella kalliita erikoisherkkuja.

Tuominen on yksi 5 218 vastaajasta, joka kertoi taloutensa ruokakuluista, kun kysyimme asiasta toukokuussa.

Kyselyssä sastamalainen Tuominen kertoi, että heidän suurperheeltään kuluu ruokaan alle 500 euroa kuussa, kun kyselyn mukaan suurperheillä kuluu yleensä 700–1 000 euroa rahaa ruokaan kuukaudessa.

Soitimme Tuomiselle ja kysyimme, miten pihistely oikein onnistuu.

Perheeseen kuuluu Tuomisen ja lastenhoitajana työskentelevän vaimon lisäksi neljä yhteistä lasta ja vaimon 16-vuotias tytär edellisestä liitosta. Yhteiset lapset täyttävät tänä vuonna 2, 4, 6 ja 8 vuotta.

Ruokabudjetin tarkkailu sai Tuomisen mukaan alkunsa joitakin vuotta sitten, kun Tuominen huomasi, kuinka paljon rahaa ruokakauppaan menee. Silloin etenkin laktoosittomat tuotteet olivat paljon nykyistä kalliimpia.

Nyt halvalla syömisestä on tullut jo tapa, joka ei vaadi sen kummempia uhrauksia.

Halvalla syömistä helpottaa Tuomisen mukaan se, että lapset ovat hyvin nirsoja. Uusia ruokia tai erikoisia makuja on turha kokeilla kovin usein.

”Perusruuilla mennään”, Tuominen kertoo.

Yksi lasten suosikeista on tonnikalakastike pastan kera. Se tehdään näin:

Paistetaan pannulla viisi purkkia tonnikalaa. Lisätään sekaan yksi purkki valkosipulilla maustettua tomaattimurskaa ja toinen purkki yrttimaustettua paseerattua tomaattia. Lisäkkeeksi keitetään spagettia.

Aterialle kertyy hintaa 7 euroa.

”Jonkun mielestä ruoka voi kuulostaa niin oudolta, ettei suostuisi edes maistamaan. Mutta meillä kaikki lapset tykkäävät.”

Tuominen puhuu muutenkin perusmakujen puolesta. Kokkiohjelmia on turha seurata, koska yhteen reseptiin saattaa Tuomisen mukaan upota helposti 30 erilaista ainesosaa tai maustetta.

”Ei me joka kerta osteta jotain pientä erikoissipulia erikseen ja pilkota sitä ruokaan. Perusmausteet on kaapissa, mutta emme me kasvata persiljoita ja tillejä purkissa, että saisimme jotain hienoa.”

Ruokien yksinkertaistaminen onkin tärkein konsti, jolla perhe pitää menot kurissa.

Hs.fi:n kyselyssä kysyttiin myös, mikä on vaikeinta ruokalaskun kurissa pitämisessä. Kiire, väsymys ja ruokahävikki nousivat esiin monen vastauksessa.

Osalle vastaajista halvalla eläminen oli helppoa, toisille ei.

Joitakuita oma tilanne jopa nolotti. Eläkkeellä oleva nainen kieltäytyi haastattelusta, koska hän koki, että ”ruokalaskun pienuus on enemmänkin hävettävä asia”.

Tuomisille pihistely on helppoa.

Ainoa hankala asia halvalla syömisessä on Tuomisen mukaan allergioiden aiheuttamat erikoisruokavaliot. Maidon täytyy olla laktoositonta eli tavallista kalliimpaa. Sitä kuluu kymmenisen litraa viikossa.

Yksi lapsista on lisäksi yliherkkä perunalle. Se on sääli, sillä perunaa saisi naapurilta.

Tuomiset asuvat Sastamalassa maaseudulla, mutta omaa kasvimaata heillä ei ole. Loppukesästä perhe saattaa välillä sienestää tai käydä poimimassa marjoja. Muuten kaikki ruoka ostetaan kaupasta.

Kilohintoja perhe vertailee niissä tuotteissa, joiden maussa ei ole eroa kalliimman ja halvemman tuotteen välillä.

”Esimerkiksi muroissa ja jogurteissa on älyttömät hintaerot. Niissä mennään edullisemmalla.”

Tuomiset ovat huomanneet, että tällaisista pienistä muutoksista kertyy kuukaudessa iso säästö.

”Jos sitten satunnaisesti hakee vähän jotain parempaa lihaa, kuten lammasta, niin se ei niin tunnu kuukausibudjetissa.”

Mihin törsäätte?

”Kahvi on aina Juhla Mokkaa. Sitä ei vaihdeta, vaikka mikä olisi.”

Perhe käy tekemässä isommat ruokaostokset kerran viikossa, mutta täydennysostoksia tehdään melkein joka toinen päivä. Kerran kuussa, palkkapäivän jälkeen tehdään isot perusostokset: pesuaineet, wc-paperit ja sen sellaiset.

Ostokset tehdään yleensä yhdessä kaupparyhmässä. Tuominen on laskenut, mistä saa parhaimmat bonukset sen jälkeen, kun kaikki mahdolliset ostokset, kuten ruuat ja auton tankkaus, otetaan huomioon.

”Kävimme monta vuotta K-kaupoissa, mutta sitten laskimme, kummasta tulee enemmän takaisin. S-ketjulla on täällä myös tankkausasema, K-kaupalla ei.”

Bensasta kertyvät bonukset keikauttivat laskelman S-ryhmän hyväksi, ja perhe vaihtoi kauppaa.

Tuomiset eivät pidä ruokakuluistaan erillistä kirjanpitoa , mutta kaupparyhmän bonuslaskelmat kertovat rahanmenon melko tarkasti. Toukokuussa ruokakauppaan kului sen mukaan 461 euroa. Summa pitää sisällään paitsi ruuan myös esimerkiksi pesuaineet ja wc-paperit.

Muissa kaupoissa käydään harvoin. Kissanruokaa haetaan joskus Lidlistä, josta hyvää kissanruokaa saa halvalla.

”Kissamme ovat aika nirsoja. Ne eivät suostu syömään mitä tahansa.”

Heräteostoksia ruokakaupassa ei juuri tule, mitä nyt joskus tulee napattua mukaan karkkia.

”Turhat heräteostokseni eivät liity ruokaan vaan autoon. Että yhtäkkiä tuli ostettua toiset renkaat tai vanteet.”

Näin perhe syö:

Esa Tuominen piti toukokuun lopussa pyynnöstämme viikon ajan ruokapäiväkirjaa. Näin perhe söi:

Keskiviikko: Lasagnette, noin 8 e.

Torstai: Hernekeitto, noin 6 e.

Perjantai: Grillimakkarat ja salaatti, noin 7 e.

Lauantai: Kanakastike ja riisi, noin 10 e.

Sunnuntai: Grillipihvit ja nuudeli, noin 9 e.

Maanantai: Uunilenkki ja uunikasvikset, noin 9 e.

Tiistai: Possunpihvit ja riisi, noin 8 e.

Lisäksi tuoretta kurkkua, paprikaa, tomaattia ja valmissalaatteja kuten punajuurisalaattia ja italiansalaattia.

Aamu- ja iltapalaksi perhe syö leipää, jogurttia, muroja tai puuroa.

Päivällä lapset syövät päiväkodissa tai koulussa. Sähköasentajaisä syö ulkona verottoman ateriakorvauksen turvin, lastenhoitajaäiti saa ruuan työpaikallaan.
2,4 euroa päivässä per henkilö ruokaan, ei onnistu. Tämänkin uutisen sponsored by EK & Kokoomus - leikkausvaraa on, siksi KiKy!
 
  • Tykkää
Reactions: Lispetti
Keskiviikko: Lasagnette
-> jauheliha punaista lihaa

Torstai: Hernekeitto
-> keiton sekaan lihaa, kinkkua/jauhelihaa eli punaista lihaa

Perjantai: Grillimakkarat
-> jauhoista punaista lihaa

Lauantai: Kanakastike
-> valkoista lihaa

Sunnuntai: Grillipihvit
-> punaista lihaa

Maanantai: Uunilenkki
-> jauhoista punaista lihaa

Tiistai: Possunpihvit
-> punaista lihaa

Aamu- ja iltapalaksi perhe syö leipää, jogurttia, muroja tai puuroa.
-> siis hiilareita (sokeria)


Missä on kalaruoat? Missä edulliset munaruoat (joista saisi proteiinia)?
AIVAN!
Nämä ovat taas näitä median juttuja mitä suoltavat kun halutaan kurjistaa vähäosaisten elämää entisestään. Annetaan esimerkkejä kuinka helposti pärjää. Näin tukitaan heikompiosaisten suut. Oikeasti hinnat ovat nousseet niin paljon tulotasoihin nähden, että saimme lukea hetki sitten keskituloisten ahdingoista!
Haisee ihan sille, että lisäksi elintarvikkeiden alveja ollaan nostamassa - ei suinkaan laskemassa, vaikka tälle olisi huutava tarve!

Nämä näiden lukuisien nyt median esittämien esimerkkien ruoat harvoin sisältävät eläinproteiinia ja eläinrasvoja vaikka nämä olisivat juuri niitä kaikkein tärkeintä ihmiselle sopivaa ravintoa.
Kananmunat ovat myös varsinainen superfood, niitä pitäisi syödä ihan joka päivä!👍
 
Edullisempien naudan ja sian osien lihojen kilohinta on jo reilusti tomaatteja, kurkkuja ja salaatinlehtiä alempi, ja onhan niissä sentään syömistä, makua, kaloreita ja proteiinia ihan eri tavalla kuin rehuissa. Ei ihme että K-ryhmä ja S-ryhmä ovat paniikissa kun tomaatin, kurkun, salaatin ja luomutuotteiden menekki on sukeltanut ja jäävät hyllyille nahistumaan. Käy kuten lohelle ja silakoille, kun niiden hinnat hilattiin pilviin. Ahneella on paskanen loppu ja toivottsvasti kauppa saa kunnolla takkiinsa ihmisten siirtyessä edullisimpiin tuotteisiin.
 

Yhteistyössä