5v osaa luetella aakkoset ja laskea yli sataan, onko ihan normia?

  • Viestiketjun aloittaja abcdefg...
  • Ensimmäinen viesti
abcdefg...
Osaako teillä viisivuotiaat jo aakkoset ja numerot?

Mietin et kertooko tällainen jostain hyperlahjakkuudesta :)

Ja numeroiden luettelemisen lisäksi laskee yhteen- ja vähennyslaskuja kymppiä pienemmillä luvuilla esim. 8-5=3 ja 3+4=7
 
das
Ihan tavallinen lapsi munkin mielestäni. Ei kaikki 5v:t toki noita osaa, mutta numeroista ja kirjaimista vähänkään kiinnostuneet osaa kyllä. Jotkut on sitten taas musikaalisia, toiset liikunnallisesti/motorisesti taitavia, jotkut 5v:t osaavat piirtää uskomattoman hyvin kun taas jotkut piirtävät vielä pääjalkaisia.
 
"heh"
[QUOTE="ville";29548550]Meidän kolmevuotias osaa laskea kahteenkymmeneen, osaa kirjoittaa päiväkotikavereidensa nimet tietsikalla, en pidä hyperlahjakkaana.

Pösilö.[/QUOTE]

No ei kyllä ihan pösilö oo kun noin hyvin laskee 3 vuotiaana, vaikkei superlahjakkuus olisikaan :)
 
  • Tykkää
Reactions: MolliMelooni
meillä
Aivan normaali, mutta toki jos yhtään kiinnosta numerot ja kirjaimet niin ei välttämättä opi noita vielä 5 vuotiaanakaan.. Meidän nyt tammikuussa täyttänyt 6v poika oppi syksyllä, siis ollessaan 5v, kirjoittamaan ja lukemaan yksittäisiä sanoja, siis muitakin kuin "tuttuja nimiä" : ) On ollut aina kiinnostunut kirjaimista ja numeroista tosi paljon..Nyt sitten opetellaan pidempien pätkien lukemista omasta aapisesta : )
 
tavis***
Sukulaistyttö 5 v. osaa myös laskea sataan ja aakkosetkin ihan oikein.
Kaksosveljensä osaa laskea muttei ihan vielä aakkoset mene oikein.

Eivätkä taida olla mitään superlahjakkuuksia sen kummemmin ;)

Oma 2v. osaa laskea 15, tuolla menolla osaa myös viisivuotiaana sataan ja ei hänkään mikään erikoisuus :)
 
"noo"
Osaako teillä viisivuotiaat jo aakkoset ja numerot?

Mietin et kertooko tällainen jostain hyperlahjakkuudesta :)

Ja numeroiden luettelemisen lisäksi laskee yhteen- ja vähennyslaskuja kymppiä pienemmillä luvuilla esim. 8-5=3 ja 3+4=7
Fiksu lapsi varmasti on, ja kiinnostunut numeroista ja kirjaimista. Hienoa!
Mutta ei nyt mikään hyperlahjakkuus kuitenkaan... Itse opin nelivuotiaana lukemaan ja aika normaali oon ;)
 
leanne
Meidän tyttö oppi kaikki aakkoset ja helpot sanat 2,5 vuotiaana. Nyt kolmevuotias. Olen ajatellut, että ihan ikään kuuluvaa, mutta nyt heräsi uteliaisuus että onko? Pitäisikö tarjota haastavampia virikkeitä kuin ikäiselleen tarkoitetut? Kiinnostaisi kuulla missä iässä yleensä aakkoset ja numerot opitaan?
 
On normaalia.

Meillä poika laski yli sataan jo 4 vuotiaana, en pidä häntä mitenkään superlahjakkaana. Hän pitää matematiikasta ja numeroista yleensä. Kaikilla on vahvuutensa ja mielenkiinnon kohteensa.:)

Toki se äidin sydäntä lämmittää ja helpottaa kun tietää että lapsi osaa jo nyt laskea, eikä aine varmaan tuota koulussa ongelmaa.:heart:
 
"noo"
Meidän tyttö oppi kaikki aakkoset ja helpot sanat 2,5 vuotiaana. Nyt kolmevuotias. Olen ajatellut, että ihan ikään kuuluvaa, mutta nyt heräsi uteliaisuus että onko? Pitäisikö tarjota haastavampia virikkeitä kuin ikäiselleen tarkoitetut? Kiinnostaisi kuulla missä iässä yleensä aakkoset ja numerot opitaan?
Varmaan riippuu myös siitä, paljonko ne siellä kotona on esillä...
 
"Sopivasti lihava"
Ihan normi viisvuotias. Mun tyttö oppi lukemaan ja kirjoittamaan neljävuotiaana ja luetteli lukuja sataan ihan sujuvasti viisivuotiaana, mutten pidä häntä minään hyperlahjakkuutena. Kaverin poika oppi lukemaan kolmevuotiaana, sitä mä pidän jo vähän epätavallisempana ikänä.

Mutta tässä tokaluokkalaisen äitinä voin kertoa, että kun ekaluokka on puolessavälissä, 99% luokan oppilaista osaa lukea ja kirjoittaa. Ja kun ekaluokka päättyy, ne, jotka oppivat lukemaan neljävuotiaana ja ne, jotka oppivat lukemaan koulussa, ovat kutakuinkin samalla viivalla.
 
leanne
[QUOTE="noo";29548690]Varmaan riippuu myös siitä, paljonko ne siellä kotona on esillä...[/QUOTE]

Miten "esillä"? On kai kaikilla kirjoja, joissa on sanoja/kirjaimia esillä? Niistä alkoi pari vuotta täytettyään kysellä ja oppi nopeasti. Alle kolmivuotiaana luki vokaaleista koostuvat sanat, kuten "ei" "yö" jne. Tietty pääosin tikkukirjaimilla.
 
Jokainen on hyvä jossakin
Meillä kävi juuri kylässä kolmevuotias, joka oli kirjoittanut mulle kortin kauniilla käsialalla.

Oma lapseni lauloi aakkoslaulua (eli luetteli aakkoset) ja vieläpä tunnisti ne kaikki 1,5-vuotiaana. Lapsi oli ihan normaalifiksu, mutta meillä sattui olemaan aakkosnuppipalapeli, josta lapsi tykkäsi. Ihmiset kyllä ihmettelivät.
 
  • Tykkää
Reactions: Lispetti
"hmh"
Osoittaa kyllä lahjakkuutta.

Tämä maa on kyllä ehkä hyvä koppaamaan heikkoja mutta ei niin hyvävahvistamaan vahvoja. Joten jos sinulla on lahjakas lapsi niin taistele hänen lahjakkuutensa eteen.
 
"vvieras"
Mä en tieä osaako meidän toinen 5v luetella aakkoset järjestyksessä, mutta lukee ja kirjoittaa melko sujuvasti (lukee tikku- ja pienaakkosilla, kirjoittaa tikkua) sekä osaa yhteen- ja vähennyslaskua pienehköillä nroilla (alle 20). Kaksosveli taas ei osaa kirjoittaa kuin huterasti oman nimensä, ja yhteenlaskua pienillä numeroilla, mutta tuntee mm planeetat ja dinosaurukset.

Pääasia että lapsi on kiinnostunut edes jostain josta etsii ja kyselee tietoa aktiivisesti. Silloin pääsee pitkälle elämässään =)
 
"v ieras"
[QUOTE="hmh";29548825]Osoittaa kyllä lahjakkuutta.

Tämä maa on kyllä ehkä hyvä koppaamaan heikkoja mutta ei niin hyvävahvistamaan vahvoja. Joten jos sinulla on lahjakas lapsi niin taistele hänen lahjakkuutensa eteen.[/QUOTE]

Totta! Mie kävin juur eilen keskustelemassa opon kanssa lapseni matematiikan opetuksesta. Kyllä koululla järjestetään eritasoisia tukiopetuskursseja, mutta ei uuden opettamista lapselle joka osaa kaikki tehtävät kolme vuotta ikätasoaan edelle! Ei ihme että Suomi ei enää pärjää PISAssa tai matemaattisten aineiden olympialaisissa!
 
[QUOTE="Sopivasti lihava";29548694]
Mutta tässä tokaluokkalaisen äitinä voin kertoa, että kun ekaluokka on puolessavälissä, 99% luokan oppilaista osaa lukea ja kirjoittaa. Ja kun ekaluokka päättyy, ne, jotka oppivat lukemaan neljävuotiaana ja ne, jotka oppivat lukemaan koulussa, ovat kutakuinkin samalla viivalla.[/QUOTE]
En allekirjoita tätä mitenkään. Jos nelivuotiaana lukemaan oppinut ja ekaluokalla joulukuussa lukemaan oppinut ovat samalla viivalla, on toki peruskoulussa onnistuttu tasapäistämisessä täydellisesti. Mutta myös sen nelivuotiaana lukemaan oppineen kotona sietää katsoa peiliin.

Kun lukevalle lapselle tarjotaan ikätasoon sopivaa luettavaa ja kirjallisuutta, lapsi kehittyy huikeaa tahtia. Kielitaito kehittyy, sanavarasto kehittyy, ymmärrys kehittyy. Sosiaalinen taju kehittyy.

Kun ekaluokkalaisilta kysytään lempikirjaa, saa vastaukseksi ihan kaikkea Myyrä-kuvakirjoista Runotyttöön. Siinä on lasten välillä iso kuilu - lukutaidossa. Ja lukutaito on kaiken perusta nyt ja tulevaisuudessa.
 

Yhteistyössä