Hieno juttu oli kuulla Karhuemon onnistuminen! TUo ERA-testi ei vissiin ole muilla käytössä kuin Dextralla. Ja heillä ei kai muualla ole toimipisteitä kuin Helsingissä? Saa nähdä, tulisiko tuo testi muillekin pian saataville.
Tatti, pahoittelut negasta. Joko uusi kierto on alkanut?
Miten Iid@ ja Karoliina? Onko onnenkantamoista vai uutta kiertoa?
Kettuperhe, minä käytin macaa ja vehnänalkioöljyä ja royal geleetä neljä vuotta sitten ennen tuota ainoaa raskauttani. Minulle niistä ei ainakaan haittaa ollut.
ON: vähän kierto venyi. Vaikka olin negan testannut jo joskus kp27, ehdin jo testit kaivaa esille toisenkin kerran, kun kierto oli venynyt päivää pidemmäksi kuin normaalisti. Mutta vuotohan sitten alkoi seuraavana aamuna. Pah. Ilmeisesti joko ovulaatio oli kuitenkin päivää tai paria myöhemmin kuin ovisitesti viittasi, tai sitten jäi ovis välistä kokonaan. Eipä sitä tiedä.
Mutta nyt PASsia odotellaan! Kettuperhe, kyselit tästä meidän hoitojutusta. Mentiin siis noin vuosi sitten yksityiselle hoitoihin, ihan onnistumismahdollisuuksia lisäämään. Meillä ei mitään selvää yksittäistä syytä lisääntymisen vaikeuteen. Mulla on ylipainoa, viime raskauden jälkeen tullut kilpparivaivoja (nyt vajaatoiminta), ja molemmilla ikää. Mitatuista AMH-arvo oli matala, muttei ihan olematon (en nyt enää muista lukua). Lääkäri suositteli IVF:ää, ja siihen mentiin.
Kaksi munasolujen keräystä on tehty. Viime keväänä ja tänä syksynä. Molemmista tehtiin tuoresiirto, ei tulosta. Molemmista keräyksistä jäi myös alkioita yli, joten ne pakastettiin ja siirrettiin myöhemmin. Tuosta syksyn saaliista on vielä kaksi alkiota pakasteessa. Toivotaan nyt että tässä tammikuun pas-kierrossa päästäisiin onnistumiseen. Pakastaalkio voidaan siirtää luonnolliseen kiertoonkin, mulla on yritetty vain lääkkeellisiä kiertoja, joissa siis syödään estrogeenia (Zumenonia) kohdun limakalvon vahvistamiseksi heti alkukierrosta alkaen, käydään - yleensä tarvii vain kerran - ultrassa joskus kp 10-12 tarkistamassa, että limakalvo on sopivan paksu ja munasarjoissa ei ole kystia eikä ovulaatioon valmiita munasoluja. Sitten aloitetaan keltarauhashormoni (Lugesteron) sellaisena päivänä, että se valmistelee kohdun limakalvon vastaanottokykyiseksi juuri siirtopäiväksi, samoin alkio sulatetaan pakasteesta niin että se olisi samassa tahdissa kohdun limakalvon kanssa sitten siirtohetkellä.
Mulle on siirretty 3-4-päivän ikäisiä alkiota. Osaa hedelmöittyneistä alkioista yritettiin viljellä blastoiksi asti (siis muutama päivä kauemmin), mutta niiden kehitys hyytyi. Lääkäriltä joskus kyselin, että eikä kannattaisi kaikkia yrittää viljellä blastoiksi asti. Jäisi heti pois ne, jotka ei kuitenkaan kehity. Lääkärin vastaus oli, että kohdun olosuhteet ovat paremmat alkioille. Sellainen, joka kuukahtaa viljelyyn, saattaisi kohdussa kehittyäkin ihan normaalisti.
Tää on kyllä ollut jännä opintomatka ihmisen lisääntymiseen. Kun perusasiat on opetellut siinä vaiheessa, kun lisääntyminen itselle vasta oli käynyt mahdolliseksi, niin käytännön syistä (ehkäisy, ehkäisy, ehkäisy!) käsitys asioista on jotenkin viirannut siihen suuntaan, että raskaaksi voi paukahtaa ihan yks kaks yllättäen yksittäisestä touhutipasta, mihin aikaan kiertoa vain, ja jos ehkäisyä ei käytä just oikein. Ja näinhän tietysti onkin, jos sellainen "tuuri" käy. Mutta nyt kun oikein tarkemmin yrittämisen ja lapsettomuuden kanssa joutunut asioista ottamaan selvää, niin alkaa ihmetyttää, miten ihminen ollenkaan lisääntyy. Ihan joka vaiheessa ennen syntymää voi vielä kaikki mennä pieleen. Ja sitten syntymän jälkeen on tietysti vielä ihan uudet huolet.