4-v päiväkotiin joka aamu väkisin ja raivohuudon kanssa..

4-v on nyt tänä syksynä aloittanut uudessa päiväkodissa joka on samassa kerrostalossa kuin missä asumme. Alusta asti (nyt jo melkein 2kk) on sinne meno ollut hyvin vaikeaa. Itku alkaa heti herätessä, aamupesut saadaan huijaamalla ja hämäämällä hoidettua. Kun on lähdön aika poika kieltäytyy pukemasta ja tappelee vastaan, huutaa ja itkee ettei halua lähteä päiväkotiin. Kotona pitämiseen ei ole mahdolisuutta, olemme molemmat vanhemmat töissä. Olemme yrittäneet päiväkodin ehdotuksesta sitäkin että poika syö aamiaisen kotona, menee siis myöhemmin aamulla tarhaan ja saa näin pidemmän "heräämisajan" kotona.

Henkilökunnan mielestä ongelmia ei tarhassa ole, poika kuitenkin puhuu siitä kuinka kukaan ei leiki hänen kanssaan (toisaalta hänellä on siellä hyvä ystävä, nuorempi tyttö, jonka kanssa leikkimisestä puhuu), ja kuinka isoilla pojilla on liian rajut leikit (ovat 6v:t katsoneet star warsia, nyt joku koko ajan kuolee, valosapeleilla taistellaan ja hirveästi karjutaan).

Huolestuttaa pojan puolesta ja itsemmekin, kuinka tätä jaksaa kuukaudesta toiseen? Ei voida alkaa lahjomaan tai "palkitsemaan", se ei pitkällä aikavälillä tule toimimaan. Onko kellään antaa edes jotain pieniä vinkkejä miten lapsen saisi innostumaan päiväkodista?
 
Itse ehkä harkitsisin hoitopaikanvaihtoa. Meillä poika ei viihtynyt yhdessä paikassa ja meni sinne itkun kanssa, toiseen paikkaan menee aina mielellään. Ota selville paikoista, jossain ilmapiiri on parempi tai jokainen lapsi otetaan yksilöllisemmin huomioon, tai muuta joka sopii pojallesi paremmin?
 
Se hoitopaikka on liian lähellä kotia. Koti ja vanhemmat muistuvat kokoajan mieleen.
Ehkä kannattaa lapsen kanssa jutella että mikä siinä päivähoidossa noin harmittaa ja jutella henkilökunnan kanssa että eikö oikeasti ole kavereita.
Tosin jos on huomannut että saa huudolla saanut jo aamupalan kotiin niin saattaa vielä kokeilla onneaan että jos saisi jäädä kotiin muutenkin. Ei sen ikäinen vielä täysin ymmärrä että päivällä kotona ei ole ketään jos vanhemmat ovat töissä.
 
Ewi
aika traumaattinen paikka tommonen missä leikitään vaan noita isojen poikein leikkiä :/ vie perhepäivä hoitoon jonkun mukavan vanhan kotosan mummelin luo :wave: :wave: :hug: :hug: tsemppitsemppiä :wave:
 
Mun mielestä kannattaisi ensin jutella pk:n henkilökunnan kanssa siitä kuinka lasta pelotta isompien poikien leikit ja miettiä voisiko valosapelien yms. aseiden tuomista päiväkotiin kieltää. Se ei ole mahdotonta, omassa pk:ssani aseleikit oli jonkun aikaa kokonaan kielletettyjä (ja on periaatteessa vieläkin), koska hoidossa oli lapsi, joka sai kauhean slaagin kun joku leikki pyssyillä, kun hän oli nähnyt oman perheensä ammuttavan entisessä kotimaassaan. Jokaisella lapsella tulee olla turvallinen olo hoitopaikassa ja jos tästä asiasta ei päästä sopuun, niin sitten alkaisin itse ainakin katsella muita mahdollisia hoitopaikkoja, vaikka vähän isommasta talosta (oletan päiväkodin olevan aika pieni kun on kerrostalon alakerrassa), josta löytyy helpommin sopiva ryhmä lapselle ja jossa on mahdollisesti oma ryhmä isoille eskareille ja pienemmille 3 - 5-vuotiaille.
 
Päiväkodin aikuisilla on pedagoginen vastuu siitä että kaikilla lapsilla on mahdollisuus leikkiä tasavertaisesti. Jos leikki ei suju niin jo koulutuksenkin puolesta aikuisen tulisi löytää erilaisia keinoja että kaikilla lapsilla olisi mahdollisuus leikkiä.

Ryhmiä voi yrittää jakaa pienryhmiin, vuorotella leikkikavereita, ja leikin aiheita ja parhaimmillaan aikuinen voi mennä leikkiin mukaan ja opettaa leikkiä ja ohjata sekä valvoa sitä, sillä tavoin he myös varmasti huomaisivat mikä leikissä on "vikana", ja tarttua siihen.

Valitettavasti kaikki eivät pk:ssa osaa arvostaa leikkiä ja sen merkitystä tai sitten ei ole välineitä ja taitoa. Leikki on kuitenkin lapsen työtä.

Lisäksi päivähoidon työntekijöillä on velvollisuus tehdä toiminnasta lapsilähtöistä ja löytää ne keinot yhdessä perheen kanssa mitkä edesauttavat lapsen sopeutumista päiväkotiin. Lisäksi perusturvallisuus on ensisijaisia asioita jotka tulee ottaa huomioon.. perusturvallisuus voi olla myös siitä näkökulmasta että se on lapsen subjektiivinen kokemus vaikkei mitään näkyvää tapahtuisikaan.

Ja te vanhempina. Ottakaa päivähoito luonnollisena asiana. Älkää ainakaan lapsen kuullen puhuko päiväkodissa esiintyvistä ongelmakohdista. älkää tehkä mitään erityisjärjestelyitä ja hössöttäkö liikaa. Koittakaa positiivistaa asiaa ja tehdä siitä mukava, normaali juttu.

Jos kasvatuskumppanuus jne ei pidemmän päälle toimi VAIHTAKAA PÄIVÄKOTIA
 

Yhteistyössä