3kk vauvan päiväunet

Tänään 3 kuukautta täyttävä vauvamme päätti tässä pari viikkoa sitten lopettaa päiväunien nukkumisen. Tai siis heijaamisen tai ulkona kävelyn jälkeen nukahtaa kyllä kantoliinaan tai pienen vastustelun jälkeen liikkuviin vaunuihin. Auta armias, jos vaunut pysähtyvät, silloin herätään heti. Ekat kaksi kuukautta nukahti ihan minne vaan, nukkui kyllä kerrallaan vain pari tuntia, mutta nukkui edes ne.

Yöllä nukkuu siinä mielessä hyvin, että nukahtaa tisun avulla 10-20 minuutissa ja yleensä heräilee 2-3 tunnin välein, annan tisua niin ettei ehdi kunnolla herätä vaan jatkaa nukkumista tai jos on vaippa vaihdettava ( meillä kakataan 1-2 krt yössä), niin sitten nukahtaa taas uudelleen tisu suussa.

Mutta päivällä ei suostu nukkumaan sängyssä, saattaa lutkuttaa tisua 30 minsaa ja 10 minsaksi nukahtaa, mutta ei sen kauemmaksi.Mä siis olen siinä vieressä, kun nukkuisin päivällä mielelläni itsekin, mutta se ei auta. Antaisin tietty olla hereilläkin, mutta kun tyttö menee aika tilttiiin päivällä jo 1h-1,5h jälkeen, haukottelu alkaa jo joskus 30 minsan hereilläolon jälkeen, mutta kitinä yleensä vasta 1,5 tunnin jälkeen. 2 tunnin valvomisen jälkeen alkaakin sitten kunnon itku.

Olen pimentänyt huoneen, mutta se ei auta, kauhea huuto alkaa aina sänkyä lähestyttäessä. Jostain syystä sitten yöllä (koputa puuta...) on kuitenkin aina nukkunut suht mielellään sängyssä vieressä.

Onkohan tämä nyt vain jokin vaihe
, eli alkaako myöhemmin nukkua päikkäreitä äidin vieressä, vai heijaanko uneen kantoliinassa vielä yli 10 kiloista taaperoakin?

Kantoliinassa kannan kyllä mielelläni, mutta kun selässä on 3 välilevyn pullistumaa, alkaa tämä 6-kiloinenkin jo tuntua, kun kuitenkin tytön on nukuttava ainakin 3 parin tunnin päikkärit päivällä ollakseen rauhallinen. Muuten ollaan illalla niin tiltissä, että nukahtamisesta tulee todella vaikeaa, kun taas hyvin päikkäreitä nukkuneena nukahtaa helpommin myös illalla.

Oliskos jollain asiaan jotain sanottavaa?
:wave:
 
Moi,
Meillä oli ongelma sänkyyn nukahtamisessa tuossa 2 - 2,5 kk:n iässä. Ja yöunille, koska tyttö nukkui päiväunet ulkona vaunuissa.

Noudatin nukuttamisessa Elisabeth Pentleyn sekä Anna Wahlgrenin ohjeita. Ensinnäkin, hereillä sänkyyn. Jos nukahti syötön yhteydessä, saattoi herätä viiden minuutin kuluttua itkemään. Protestoi ankarasti sänkyyn laittoa, mutta pyllylle taputtelu ja olkapäästä kiinni pitäminen rauhoittivat tytön pikku hiljaa, ja saattoi jopa nukahtaakin. No, unta ehkä 5 - 10 minuuttia, ja taas sama uudestaan... ja uudestaan... ja uudestaan. Jos itku uhkasi yltyä hysteeriseksi, nostin syliin ja rauhoittelin. Joskus annoin lisää ruokaa. Pieni protestikitinä yleensä rauhoittui aika pian. Nukuttamiseen sai varata parikin tuntia, mutta parin viikon jälkeen tyttö alkoi nukahtaa itse sänkyynsä, ja nukkuu 10 tuntia putkeen.
Sama juttu vaunuissa: heijaan vaunuja, mutta lopetan vähän ennenkuin nukahtaa. Joskus saattaa pientä kitinää/yninää vielä kuulua, mutta jos ei heti ryntää heijaamaan, hiljaisuus laskeutuu. Selvä itku on toinen asia, silloin ei auta kuin heijaus.
 
Beemer: meillä valitettavasti huudetaan kurkku suorana, kun lasketaan vaakatasoon, eikä päivällä auta oikein ees tisu. Ehdin jo epäillä refluksitautia, mutta lastenlääkärin mukaan ei ole siitä oireita. 2kk:n ikään meidänkin vauva nukahti ihan itse ja pinnikseenkin välillä, nyt vain tisu suussa huudon jälkeen :(
 
Annatko muuten tissiä uudestaan silloin päivällä kun olet vieressä? Meidän kummatkin muksut ovat heränneet aina sisällä ensimmäisen unipätkän jälkeen ja on pitänyt aina laittaa tissi uudestaan suuhun. Tätä joskus parikin kertaa jonka jälkeen on voinut nukkua tunninkin. Meillä ei ikinä ole nukuttu usean tunnin päikkäreitä (n. 2kk iän jälkeen).
 
Kiitos, Elinan äiti.
Tuota korvatulehdusta mietinkin, mutta luin jostain, että silloin ei halua imeä, kun korvaan sattuu, ja syömisessä ei meillä ole ollut muutosta, ehkä hiukan välit pidentyneet, mutta eivät merkittävästi. Keltaista eritettä tarttuu kyllä pumpulipuikkoon, kun korvaa puhdistan, mutta ei haise pahalle, niin kuin kai tulehduksessa haisisi, vai?

Tissi on tytöllä suussa oikeastaan koko ajan, ei vain mene syvään uneen lainkaan, niin kuin illalla. Illalla muuten onkin ruvennut heräämään ekan unipätkän jälkeen, jolloin palaan takaisin sänkyyn antamaan tisua, sitten nukkuu paremmin.

Taas tänään kantoliinassa kyllä uni maistui. Se mua huolestuttaakin, että tyttö nukkuisi kevyesti 16-18 tuntia päivässä, jos vain olosuhteet olisivat suotuisat, eli kantoliinassa koko päivä. Niin että siloin kun ei saa nukutuksi hyvin, on tytöllä melkoinen univaje, kun kerran tarve olisi vieläkin tuo 16-18 tuntia.
Nytkin kun sitten nukkui kahdet parin tunnin päikkärit liinassa, oli tosi rauhallinen koko illan, kun taas eilen, kun ei saanut kunnolla nukutuksi liinassakaan, oli illallakin tooosi vaikea saada nukkumaan.

Voihan tyttö tosiaan olla vaan huono nukkuja, mutta ihmetyttää vain, miksi noin radikaalisti muuttui ikään kuin yhdessä yössä. Aiemmin olisi nukahtanut vaikka jääkaappiin, ihan sitä ihmeteltiin, kun itsekseen niin helposti nukahti. Ja tosiaan yöllä yleensä nukahtaa ja nukkuu hyvin, siis herää 2-3 tunnin välein. Nykyään päivällä ei siis nukahda edes syliin, niin kuin ennen, vain kantoliinaan tai liikkuviin vaunuihin.
 
No meidän poika ei nukkunut ekojen elinpäiviensä jälkeen missään muualla kuin liikkuvissa vaunuissa (ja sylissä). Vasta sit just 3kk iässä alko nukkumaan niin et ensin veivattiin uneen tovi jos toinenkin sit saatto nukkuu 10min-20min ja sit käytiin veivaamassa taas uudestaan..näin saatto maksimissaan nukkuu 3h,mut yleensä meillä ei oo 2.5h ylitetty tänä päivänäkään. Syynä tuohon oli ihan masuvaivat,ei kärsiny olla ollenkaan vaakatasossa.

Ekan kerran sain sisällä nukkumaan joskus 6kk iässä,mut nukutukseen meni yleensä joku puolituntia ja sit viimeistään 40min päästä heräs,tissillä ehkä sai jatkettua unta.

9kk iässä masu alko vihdoin helpottamaan niin että alkoi nukkumaan päikkyjä putkeen,aika vaihteli 1-2.5h,keskimäärin sellaset 1.5h.
Nyt 11.5kk iässä nukkuu edelleen lähes aina ulkona rattaissa,vain poikeuksellisesti sisällä,eikä se edelleen oo kovinkaan helppoo.

Mut meillä on yötkin nukuttu lähes aina huonosti...nyt on ilmassa pientä kehitystä....josko tuo kohta nukkus yönsäkin kunnolla. Tosin ei tunnu mitenkään väsyneeltä ja on ihan pirtee ja ilonen poika.

Minä neuvosin suo kuitenkin tsekkauttamaan korvat ja kysymään lekurin mielipidettä,koska tilanne muuttu noin yhtäkkiä ja tuntus ettei nimenomaan saa nukutuks vaakatasossa.
Mulla olis miljoona esimerkkiä antaa vaikka ihan vaan tuolta meidän toukokuisten pinosta,miten korvatulehdus ei oireile just mitenkään kun ihan sen verran et osaa epäillä jonkin olevan vinossa... eli ei vältsist vaikuta imemiseen tms.

Toivottavasti selviää mikä vaivaa :hug:
 
Kiitos, repa :hug:
Kun sitä ihmettelen, kun sitten yöllä viihtyy hyvin myös vaakatasossa, itkeskelee vain vähän silloin, kun ekaa kertaa paan sängylle. Tosin nyt sekin itkeskely on vähenemään päin. Ja siis leikkimatolla viihtyy pitkiäkin aikoja kerralla päivällä, kun on levännyt.

Tänään taas nukkunut tosi huonosti pieniä pätkiä, toisaalta tuntuu jälleen "omalta itseltään" siinä mielessä, että eilen ja tänään ei ole sitten itkenyt sen kummemmin sitä väsymystä, vaan on ollut tosi hyvällä tuulella. Kun tyttö ekat 2,5 kuukautta itki n. 1-3 minsaa päivässä, sitten yhtäkkiä pari viikkoa sitten alettiin itkeä enemmän. Eli oliko tämä nyt taas sellainen 3kk:n kriisi vai mikä?

No, saa nähdä kuinka nukahdetaan illalla, nyt ainakin torkkuu kantoliinassa. Nukahti siihen aika helposti, ei tarvinnut edes heijata, vaan istuin vaan tässä tietskan edessä, aivan niin kuin vielä kuukausi sitten.

No ei oo kyllä lasten kanssa tylsää, kun joka päivä on ihan erilainen :heart:
 
Voi tosiaan olla joku vaihe - meillä on aina ollut huono nukkuja ja välillä tosi huono ja välillä sitten ihan hyväkin, mutta mitään syytä ei ikinä millekään rytminvaihdokselle ei ikinä ehtinyt löytää, ennen kuin se sitten vaihtui taas... Sellaista se on! =)
 
LENTSIKKA: Hyvä aloitus! Lisää vinkkejä vaan tänne! Kiiitos jo vinkkinsä antaneille!
Meillä nukutaan vaihtelevalla menestyksellä yleensä sylissä hyvin, mut ois kiva jos nukkuis ym vaunuissa tai pinnarissa et äiti sais tehtyy jotain... toki aina silloin tällöin nukkuukin!

 
Chamorphis
lentoemo voi aivan kun olis ite kirjoittanu ton tekstin! Mä saan joka päivä hitonmoisen taistelun jälkeen pojan päikkäreille ja se toistuu joka kerta. Aikasemmin nukku kolme tuntia putkeen päikkäreitä mut ne loppu ku seinään paris viikos. Nyt hyvä jos saan sen nukkumaan sen kolme tuntia koko päivän aikana... :/ Sit kaveri huutaa väsyneenä kun ei anna unelle periksi. En tiedä kans mitä tekis kun ei tosiaan enää ees vaunuis meinaa nukkua. Yöt kuitenkin nukkuu ku enkeli omas sängys... Poika on nyt 3,5 kk
 
Meidän 2 kk vanha poika ei ole nukkunut missään vaiheessa kunnon päikkäreitä. Liikkuviin vaunuihin nukahtaa useimmiten, muttei aina, ja nukkuu suunnilleen tunnin verran. Lisäksi nukahtelee satunnaisesti 10-30 min tissille, syliin, sitteriin tai parvekevaunuihin.

Meillä tosin on se ero, ettei vauva varsinaisesti vaikuta väsyneeltä. Välillä kyllä vähän haukottelee, mutta muuten on yleensä ihan pirteä ja seurallinen.

Kyselin neuvolasta, pitäisikö vähäisistä unista olla huolissaan ja neuvolan täti sanoi vain, että näin pienet vauvat kyllä yleensä pitävät itse huolen, että saavat riittävästi unta. Sanoi myös, ettei pientä vauvaa voi edes nukkumalla nukuttaa.

Välttämättä ei siis tarvitse olla huolissaan päiväunien puuttumisesta, mutta teillä tietenkin eri asia, kun vauva tuntuu tarvitsevan enemmän unta.
 

Yhteistyössä