3-vuotias ja ärrä

Vajaa 3v poika ei sano ärrää vaan ällä, samaten 4v tyttö.
Tyttö osasi jokunen aika sitten sanoa ärrän ihan oikein, mutta jostain syystä se on kadonnut uudestaan.

Neuvolassa sanottiin että esim ärrä vikaan kiinnitetään huomiota ehkä eskari-iässä vasta.
 
Ei sano ärrää tuo meitinkään miltei 4 vuotias poika =)

Keskimmäinen oppi 3 vuotiaana ärrän ja esikko vasta ekalla luokalla, miltei heti ekan alettua ja tosiaan, eskarissa vasta alkoi tuo ärrän opettelu ihan koululla käyvällä puheterapeutilla =)
 
Meillä poika sanoo ärrän ja ässän. Ässän sanoi alusta asti, ärrän oppi 3v3kk ikäisenä. Sitä ennen sanoi sen älläksi ja vähän ennen kuin oppia sen kuulosti deelle.

Helpoin on oppia, kun ärrästä ei ole tullut kurkkuärrä eli jos lapsi sanoo ällä. Tuon surautuksen pois oppiminen on vaikeampaa, kannattaa harjoittaa ärrää niin, että lapsi yrittää sanoa d eli deddeddeded....Kieli on sekä r että d änteessä samassa kohdassa kitalakea, suruärrässä eri kohdassa.
 
Meillä on poika reilu 4v ja sanoo puheessa ärrän ällänä, mutta jos pojalle sanoo, että sano "är", niin sanoo sen hienosti "är" ei "äl" ja oppi sen siitä kun kerran sanoin, et mennään ärrälle niin sanoi perässä joo mennään äiti ärrälle :) Eli osaa sen mutta ei puheessa vielä käytä ja sen sanominen on kuitenkin "työntakana" eli pinnistelee vähän, että se tulee oikein, niin ymmärrän että puheliaalle lapselle on liian työlästä alkaa koko ajan miettimään että puhuu niin kuin on oikein =) Mutta eiköhän se sieltä vielä tule.
 
Sanoo R:n ihan normaalisti, ikää 3,5vuotta.

Muutaman kuukauden r- kirjan tullut jo sujuvasti. Sekin oli ihan jännä, kun yhtäkkiä oppi. Eräänä aamuna vaan herätessään r-kirjain oli suussa kuin ois aina osannut sen sanoa..

Muoks, mutta nyt kun osaa r-kirjaimen, niin L kirjain vaihtuu välillä taas R kirjaimeksi. ;)
 

Yhteistyössä