Veyvelle - kuten niin monelta muultakin vastaus... =) Minä olen jo luontaisestikin sen tyyppinen ihminen, että en ihan purematta niele mitä tahansa väitteitä. Ja tuokin terkkarin väite kuulostaa perin juurin omaperäiseltä, kuten moni täällä totesikin. Sen olen toki kuullut, että parilla teelusikallisella aloitetaan, mutta että puolivuotias selviäisi... WOOOOOT??
Miten se vaikuttaa sitten hivenaineiden, vitamiinien ja eritoten raudan saantiin? Tässä puolen vuoden kohdallahan alkavat ne vauvan rautavarastot ehtyä ja siksi tarvitaan muutakin ravintoa maidon lisäksi.
Ajatellaanpa asiaa ihan mittayksiköiden kannalta. 1 tl = 5ml (tai 5 g) - ainakin noissa "virallisissa mittalusikkasarjoissa". Lapsi kuitenkin
juo kerralla monin kertaisen määrän maitoa kuin parin teelusikallisen verran. Ei käy järkeen. Ei, vaikka maito olisikin nopeasti sulavaa ja suunnilleen sulaisi masussa sitä mukaa kun sitä sinne imetään. Ei vaikka kasvissose on paksumpaa. Eikä vaikka kasvissose sisältäisi huomattavasti enemmän energiaa, mitä esim. korvike... ja ihan vertailun vuoksi: korvikkeessa n. 270 kJ/100 ml ja randomilla valitussa (kaupan) kasvissoseessa 190 kJ/100g. Hmm...
Tuo määrän
rajoittaminen 2 tl/ateria ei käy siinäkään mielessä järkeen, että monissa lähteissä mainitaan näistä sosekokeiluista, että lapselle ei saisi tuputtaa ruokaa, mutta yhtälailla ruuanmäärää ei tulisi rajoittaakaan. Lapsi syö sen, minkä jaksaa/haluaa. Kyllähän mekin aloitimme sillä lusikallisella-parilla, niin kuin kuuluukin, jotta pelkkään nesteeseen tottunut elimistö saisi kaikessa rauhassa aikaa "tutustua" rakenteeltaan ja koostumukseltaan uudenlaiseen ruokaan & siihen, miten sitä käsitellään. Aioin nostaa määriä maltillisesti, mutta jokusen kerran meilläkin likka vallan suuttui, kun suunnittelemani annos loppui kesken. Joten sitten santsattiin. Ja kyllä meilläkin on selvät sävelet, milloin riittää. Silloin yleensä suu ei aukea enää niin himokkaasti, aletaan päristellä tai muutoin huomio kiinnittyy kaikenlaiseen muuhun touhuun kuin syömiseen...
Meillä on nyt aloitettu lihakokeilut, tänään on 2. päivä menossa. Hyvin näytti maistuvan pimulle karitsan jauheliha, jonka keitin ja soseutin sauvasekoittimella.
Vauvan ja taaperon keittokirjassa suositeltiin lammasta hyvänä raudan lähteenä, siksi pääsi "paalupaikalle" lihakokeiluissa. Likka söi tyytyväisenä ihan pelkälteen annetun maistiaisen sekä kasvissoseeseen sotkettuna. Vastoin ennakko"suunnitelmiani" olen ajautunut tekemään valtaosan soseista itse. Valmiina olen ostanut lähinnä hedelmäsoseita. Johtuen ihan siitä, että erittäin moneen kaupan soseeseen on sotkettu perunaa (eilisellä kauppareissulla taisi löytyä koko hyllystä vain pari perunatonta vaihtoehtoa!), mikä mitä ilmeisimmin saa meitin neitin pyllyn punoittamaan :/ Miksi ihmeessä johonkin kana-pastasoseeseenkin pitää tunkea perunaa?? :O
Sitten pikkukevennys, idea yhdeltä toiselta palstalta:
Jatka lausetta
"Kun minusta tulee äiti, en ainakaan..."
Niin mitä? Mitä tuli "luvattua", miten todellisuudessa kävi?
Minä päätin vakaasti, että en unohda huolehtia itsestäni. Ja kyllähän päivittäinen hygienia hoituukin, samoin se, että edes hiukan suin tukkaani ennen kuin menen ovesta ulos. Mutta sellaisten asioiden kuin säärikarvojen ajeleminen ei tunnu enää
niiiin tärkeältä kuin ennen
Ja kieltämättä vaatetuspuolikin on nykyään yhä enemmän säänmukainen ja mukava, vaikka en kyllä aiemminkaan varsinaisesti trendien aallonharjalla ratsastanut
Päätin myös olla puhumatta lapseni kakasta. Klassikkoainesta?
Vaan toisinpa kävi. Pitkät ulostusvälit teettivät tytylle ilmavaivoja ym ja äidille harmaita hiuksia. Joten "väkisinhän" siitä suolen toiminnasta tuli puhuttua. Ja tulee edelleenkin jossain määrin tarkkailtua, mitä esim neidin syömiset vaikuttavat sen masun toimintaan ja "tuotoksen" koostumukseen...
Siinä nyt pari esimerkkiä, varmaan muutama muukin tulisi mieleen, kun antaisi ajatuksen vähän "muhia"...