1v 2kk - ei puhu vielä

...muuta kuin omaa kieltään. Ikätoverit tuntuvat hallitsevan jo useamman sanan varaston (äiti, isi jne.), mutta meillä ei ole kuulunut vielä _yhtään_ tunnistettavaa sanaa, ei mielestäni edes sinne päin :ashamed: Tiedän, ettei tartte vielä huolestua, olikohan vasta 2v. neuvolassa kun muutama sana pitäisi osata, mutta silti mietityttää. Onko muilla samaa? Poika oppi kävelemään 10kk iässä, on fyysisesti tosi touhukas ja innoissaan höpöttää muuten.
 
Meillä ihan ensimmäiset tunnistettavat sanat tulivat noin vuoden iässä. Sitten niitä hiljakseen tuli muutamia. 2v neuvolassa oli ne vaaditut noin 10 sanaa.

Sanoisin, että jos lapsi kuitenkin juttelee jotain kieltä - vaikka omaansakin - niin huolta ei vielä ole. Ja ainahan voi neuvolasta / asiantuntijoilta kysellä, jos on epävarma olo :)
 
Meiän ukkokaan ei puhu vielä yhtään oikeaa sanaa, oppi myöskin käveleen 10kk ikäsenä ja on ku elohopea touhutessaan. Sanoo vaan "ööö" kaikelle ja kaikesta. Tytteli sitä vastoin oppi myös käveleen 10kk ikäsenä ja samalla myös puheli, tuossa vaiheessa ( siis reilu 1v) oli jo monta sanaa. Niin ne eri tahtiin kehittyvät :) Ja kyllä -vasta 2v tarvii huolestua. Hän varmaan miettii tarkkaan, mitä haluaa ensimmäisenä ääneen lausua ;)
 
montaa sanaa vielä tule ja ikää on tytöllä 1v 8kk. Liikunnallinen on sitäkin enemmän ja touhukas, tyttömme eka perhepäivähoitaja sanoi että usein käy niin että liikunnallisemmilla puhe tulee myöhemmin ja taas päinvastoin. Kakka, äiti, kukka, pallo, auto... siinä vissiin ainoat sanat mitä tytön kuulee sanovan. Kovasti omaa kieltää höpöttää muuten. Jos itse sanon tytölle että osaako ... sanoa esim tyyny tai vaippa niin koittaa jotenkin toistaa sen mutta ei oikeen muuten. Ei teillä ole mitään hätää, kyllä se puhe sieltä joskus tulee! =)
 
Älä huoli, ei meidänkään tyttö 1,5v puhu vielä juurikaan. Muutaman sanan osaa muttei käytä niitä. Lääkäri sanoi ettei mitään huolta vielä, 2v neuvolassa sitten palataan asiaan jos tarvetta. Tärkeätä tän lääkärin mukaan on tässä iässä mielumminkin se kuinka paljon lapsi ymmärtää puhetta ja osaa näyttää kirjasta pyydettäessä jonkun tutun asian, esim koiran.
 
Tuo lapsien "siansaksa" on sitten ihanaa. Koittakaapa matkia perässä, tulee paljon ääntämisvirheitä. Vaikeaa on kielen opettelu :D Meidän 1v 2kk ikäinen tyttö selittää myös paljon omalla kielellään ja joitakin oikeita sanoja sanoo. Paljon on sitten osa-sanoja joista ensimmäinen tavu käytössä.
 
Meidän pojalla 1v4kk oli muutama kuukausi sitten montakin sanaa (tai ainakin sinnepäin...), mutta nyt tuntuu että kaikki unohtunu. "omaa kieltään" puhuu paljonkin. Kyllä se puhe sieltä tulee :) Ainakin esikoisen kohdalla sitä kauheasti odotti että alkais jo puhumaan, sitten kun se puhuu niin monesti on tullu sanottua; "voisitko hetken olla hiljaa"...:)
 
Pojista ei tarvitse olla niin nopeasti edes huolisaan. Lastenlääkärin luennoilla lääkäri selvitti, että poikien annetaan puhumisen suhteen tulla puoli vuotta myöhässä, joten eteenkään pojista ei olla kovin hevin huolissaan :D
Meidän kossi 1v 3kk osaa muutaman sanan, mutta pääasiassa tuota omaa kieltä hölöttää :)
 
Ei puhu meidänkään 1,5-vuotias poika vielä muuta kun omaa mongerrustaan. Muutama sana tulee, tosin olemme miettineet halutaanko me kuulla ne sanoina vai tarkoittaako ne oikeesti jotain. Traktoria näyttäessään poika sanoo "pappa" (pappa ajaa sillä traktorilla, tulisko siitä ), jalka on kaaka ja kakka taitaa tulla yhtenä sanana. Liikkuvainen lapsi myös täällä, sen puolen kehitys on ollut koko ajan varhaista.

Me aletaan huolestumaan puheen viivästymisestä vasta sitten kun neuvolassakin aletaan. Ennen sitä, antaa pojan höpöttää omiaan :D . Näin mä oon asian ajatellut.
 
vanhempi meidän lapsista oppi puhumaan tosi myöhään. Hyvä että 2v neuvolassa oli ne 10 vaadittavaa sanaa. Nyt on kuin papupata, kokoajan äänessä. Nuorin täytti just 1v eikä sano yhtään tunnistettavaa sanaa. Kaikki on tättättää
 
Eikä tule kuin MUMMU sanana, ei tule äiti :(
En ole huolissani, meinasin olla mutta turhaan.
Poika on niin liikkuvainen ja 3v serkkuaan Älykkäämpi, siis
osaa aukaista semmoisia laatikoita mitä serkku ei osaa :D
Omaa kieltään höpöttää kovasti ja olen koittanut matkia,
osaamatta :LOL:
Parempi että oppii sitten kun oppii niin pääsen itse "vähemmällä", ei tarvitse
vielä vastata miksi, oi äiti miksi-kysymyksiin :D
 
Meidänkin neiti oppi kävelemään 11kk ikäisenä, 1 v 2kk iässä osasi sanoa vasta mamma ja pappa. Yhtäkkiä sanoja alkoikin 1 v 6 kk ikäisenä pulpahdella tuon tuosta ja nyt 1 v 8 kk ikäisenä osaa jo varmaan n. 100 sanaa ja näiden lisäksi "omia sanoja" ja tavuja, joista me vanhemmat ymmärrämme mitä tyttö tarkoittaa. Eli sanavarasto voi aueta hyvinkin nopeasti lapsella ja sitten niitä alkaakin pulpahdella päivä päivältä enemmän.
Ja tosiaan vasta 2-vuotissynttäriden lähestyessä voi alkaa "huolestumaan" jos ei yhtään sanaa osaa sanoa.
 

Yhteistyössä