10kk ja tavallista maitoa + kotiruokaa?

heippa,
mulla siis 10kk lapsi, ja mietiskelin tässä että onko moni jo tässä iässä aloittanut tavallisen maidon antamisen? miten kokeilu aloitetaan? laitanko esim. 20ml tavallista maitoa tuttelin sekaan jne?

mites sitten tuo kotiruoka puoli...olen nyt antanut JO 1vuotiaden ruokia lapselleni... :D mitkä olisivat helppoja kotiruoki joita lapsikin voisi syödä?

esim. kinkkukiusaus...jos teen sen ja jätän vain mausteet pois. onko muita hyviä helppoja ruoka ohjeita, joita itse ja vauva voi syödä?
 
Tavallisten maitotuotteiden aloitusikäsuositushan on 10-12 kk ja aloitus hapanmaitotuotteilla. Meidän poika ei niitä suostunut syömään, joten siirryttiin "suoraan" keitettyyn maitoon. Keittämätön maito aiheuttaa toistaiseksi törkeitä pulautuksia ja tekee kakasta polttelevaa joten jatkamme maidon keittämistä vielä toistaiseksi. Maidon keittäminen onnistuu helposti mikrossa, kun panee sen tuttipulloon. Siitä saa vielä sopivan annoksenkin kerralla. Pitää vaan varoa, ettei se kiehu yli.

Aluksi meillä ei meinannut maidonjuonnista edes korvikkeeseen sekoitettuna yhtään mitään, mutta sitten kokeilin täysmaitoa ja johan kelpasi. Kevytmaidon koostumus oli kai pojasta ikävä. Nykyäänhän suositellaan rasvatonta maitoa ja öljylisää, mutta mun mielestä on tärkeämpää, että poika hyväksyy tavallisen maidon kuin että hän saa vain terveellisiä rasvoja.

Toisaalta siitähän käydään keskustelua, että ovatko kovat rasvat niin kauhean vaarallisia. Äidinmaidossahan niitä on tosi paljon ja silti se on lapselle todella erinomaista ruokaa :/ .
 
Elviira harmaana
Meillä molempien lapsukaisten kohdalla on siirrytty kevyt maitoon juuri tuolla tavalla.

Siis tuttelin sekaan pieni määrä ja päivittäin on sitten tuttelia vähennetty 10ml ja lisätty puolestaan kevyt maitoa. Siinä näkee kestääkö se masu sitä vaiko ei.
Eikä meillä ole keitelty maitoja. Kyllä se on lämmitetty hiukan mikrossa mutta ei se kiehunut ole kyllä koskaan.

Tuttelin2:ssahan on jo laktoosia, eli jos sitä on mennyt lapselle niin kyllä se pikkuhiljaa alkaa kevyt maitoakin kestää :)

Meillä esikoinen aloitti maidon juonnin 10kuukautisena. Nuorempi täytti kuluneella viikkolla 9kuukautta ja on Kevyt maitoa juonut nyt kaksi viikkoa :)
 
äippänä
Tyttö lähes 11kk, on juonut pääasiassa kevyt/rasvatonta maitoo 3vkoa.
nyt maha on kyllä sekaisin, johtuu antibioottikuurista...annan maitohappobakteeria tippoina koko ajan...
nyt tuntuis maha jo asettuvan, niin jätän nannin kokonaan pois :)
Ja hyvin maistuu \|O
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 14.05.2007 klo 11:37 siiri kirjoitti:
mites sitten tuo kotiruoka puoli...olen nyt antanut JO 1vuotiaden ruokia lapselleni... :D mitkä olisivat helppoja kotiruoki joita lapsikin voisi syödä?

esim. kinkkukiusaus...jos teen sen ja jätän vain mausteet pois. onko muita hyviä helppoja ruoka ohjeita, joita itse ja vauva voi syödä?
tavalliseen kotiruokaan siirtyminen suositusten mukaan vasta yksivuotiaana ei ole mausteiden vaan suolan takia, siksi lähinnä noissa purkkiruuissakin on suomessa erikseen ruuat 8kk ja 1v ylöspäin, yksivuotiaiden ruuissa on lisättynä suolaa.
Tosin siis tuo suolattomuus alle yksivuotiaille on käytössä lähinnä pohjoismaissa ja 10kk ikäisten purkkiruuissa on suolaa ainakin keski-euroopassa monessakin maassa.

Mutta siis ruokaa ei tarvitse jättää maustamatta siksi että ne mausteet olisi jotenkin haitallisia, ja mun poika on syönyt suolatonta mutta maustettua ruokaa jo päälle puolivuotiaasta asti ilman ongelmia. Mausteettomat ei edes kelpaa enää kunnolla. Hirveät määrät cayennepippuria ei kuitenkaan ehkä ole kannattava vaihtoehto mausteeksi heti alkuun...
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 14.05.2007 klo 19:00 Elviira harmaana kirjoitti:
Tuttelin2:ssahan on jo laktoosia, eli jos sitä on mennyt lapselle niin kyllä se pikkuhiljaa alkaa kevyt maitoakin kestää :)
Laktoosia on kaikissa korvikkeissa (samoin kuin äidinmaidossakin), ei vain "isommille vauvoille" tarkoitetuissa. Laktoosittomia korvikkeita saa vain apteekista, ja ne on tarkoitettu vauvoille, joilla on harvinainen sairaus nimeltään galaktosemia (Suomessa ehkä 1 tapaus vuodessa, jos sitäkään). Laktoosi on sekä äidinmaidon että lehmänmaidon pääasiallinen sokeri. Vauvoilla harvoin esiintyy laktoosi-intoleranssia, vaan se on enemmänkin nuorten ja aikuisten tauti.

Se, mikä vauvan masua lehmänmaidossa eniten ärsyttää, on proteiinikoostumus. Korvikkeissa proteiineja on pilkottu niin, että ne sopivat vauvan vatsalle paremmin. Kyse on kuitenkin vieraista proteiineista (toisin kuin äidinmaidossa), ja toiset vauvat reagoivat niihin herkemmin kuin toiset - ilman, että kyseessä on varsinainen allergia.
 
Nykyään suositellaan maitotuotteiden aloittamista vasta 1-vuotiaana diabetesriskin vuoksi! Tosi aikaisin te olette aloittaneet, kun suositus on kuitenkin hapanmaitotuotteet 10kk eteenpäin ja tavalliset maitotuotteet 1v.
Ja tosiaan uusimman tutkimuksen mukaan ei hapanmaitotuotteitakaan kannata antaa alle 1-vuotiaalle.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 15.05.2007 klo 07:02 vieras kirjoitti:
Nykyään suositellaan maitotuotteiden aloittamista vasta 1-vuotiaana diabetesriskin vuoksi! Tosi aikaisin te olette aloittaneet, kun suositus on kuitenkin hapanmaitotuotteet 10kk eteenpäin ja tavalliset maitotuotteet 1v.
Ja tosiaan uusimman tutkimuksen mukaan ei hapanmaitotuotteitakaan kannata antaa alle 1-vuotiaalle.
jos tämä on totta,niin kylläpäs eivät sit neuvolaissa ole terkat tietoisia tästä :eek:

meille sanottiin 10 kk neuvolassa, että syöhän jo hapanmaitotuotteita, johon vastasin, että ei, jolloin käski alkaa antamaan ja siirtymään pikkuhiljaa tavan maitoon :/

nyt meillä ollaan 11 kk ja pikkusen ollaan ruvettu viilejä sun muita maistelee, ei olla tavan maitoon vielä siirrytty
 

Yhteistyössä