Kirjailija kommentoi:
"Ruotsalainen kirjailija ja seksuaalikasvattaja
Inti Chavez Perez kommentoi Helsingin Sanomille Respektiä – Seksikirja pojille -kirjansa ympärille roihahtanutta kohua.
Perez kuvaa tavallaan yllättäväksi, että keskustelusta tuli niin suuri juuri Suomessa, jossa Ruotsin tapaan esimerkiksi alastomuus on arkista. Toisaalta kohu heijastelee hänen mielestään laajempaa globaalia muutosta.
Hän kuvaa kirjoittaneensa vuonna 2010 julkaistun kirjan ajassa, jossa ”mentiin koko ajan eteenpäin ja saatiin lisää sekä oikeuksia että vapauksia”. Sittemmin kehitys on kääntynyt.
”Kirja on sama, mutta aika on muuttunut”, kirjailija tiivistää viitaten siihen, että viisi vuotta sitten kirjan katsottiin sopivan suomalaisiin kouluihin ja nyt siitä on kehotettu tekemään ilmoituksia poliisille.
Kirja suostumuksesta, seksistä ja murrosiästä on ollut suomalaisissa kouluissa jo vuodesta 2019. Laajemman keskustelun keskiöön kirja nousi kuitenkin vasta nyt, vuosia myöhemmin.
Nuorille Perez haluaa sanoa, että tämän hetkinen keskustelu on hyvä mahdollisuus kriittisen ajattelun harjoittelemiseen.
”Voit lukea kirjan ja verrata sitä keskusteluun sekä vahvoihin mielipiteisiin ihmisiltä, jotka eivät ole lukeneet kirjaa.”
Hän viittaa muun muassa lapsiasiavaltuutetun
Elina Pekkarisen julkaisuun
sosiaalisessa mediassa. Pekkarinen kirjoitti kirjan olevan sopimaton lapsille, mutta myönsi, ettei ollut lukenut kirjaa.
Perez kirjoitti kohun seurauksena myös avoimen kirjeen suomalaisille. Siinä hän toteaa, että keskustelua on ”mahdoton käydä”, jos keskustelijat eivät ole lukeneet arvostelemaansa kirjaa.
”En voi kiistellä heidän mielikuvitustaan vastaan.”
Hän kehottaakin ihmisiä lukemaan kirjan ennen kuin lähtevät sosiaalisessa mediassa meuhkaamaan, tykkäämään ja jakamaan.
Haastattelussa hän lisää kohun osoittavan, miten vietävissä ihmiset ovat erityisesti sosiaalisessa mediassa esitetyille näkemyksille, vaikka ne eivät olisi perusteltuja. Kirjailija toteaa sosiaalisella medialla olevan valtava vaikutus demokratiaan ja yhteiskuntaan.
Kirja on julkaistu 18 kielellä. Suomen kohu ei ole ensimmäinen kirjaa koskeva kalabaliikki tänä vuonna.
Kirjailija kommentoi lokakuussa
Aftonbladetissa kirjansa Yhdysvalloissa saamasta huomiosta. Perez sanoi tuolloin republikaanien leimanneen kirjan pornograafiseksi ja pyrkivän siksi poistamaan sen kouluista. Kirjailijan mukaan hänen kirjansa päätyi keskelle ”oikeiston taistelua sananvapautta vastaan”."
Seksistä kertovan kirjan kirjoittaja ottaa suoraan kantaa Suomessa roihahtaneeseen keskusteluun. Hän katsoo asenteiden ja keskusteluympäristön muuttuneen kirjan julkaisun jälkeen.
www.hs.fi