Saksalaiset sen sanoivat: vihreä siirtymä menee Suomessa uituiksi

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
"Skenaariosta riippuen Euroopassa tarvittava elektrolyysikapasiteetti olisi 54–107 gigawattia (GW) vuonna 2030 ja 300–1067 GW:a vuonna 2050.

Norja olisi pohjoisen vedyn ydinmaa

Kaikissa skenaarioissa elektrolyysilaitteiden sijaintipaikat sijaitsisivat aluksi niillä alueilla, jossa on käytössä runsaasti tuulivoimaa ja joissa sähköntuotantokustannukset ovat alhaiset. Näin on tutkijoiden mukaan ennen kaikkea Brittein saarien, Norjan, Luoteis-Saksan ja Ranskan rannikoilla.
”Pidemmällä aikavälillä mukaan tulevat Etelä-Euroopan aurinkoiset paikat, erityisesti Iberian niemimaalla, Balkanilla ja Italiassa”, tutkijat toteavat.

Euroopan halvimmista sähköntuotantoalueista Suomi ja Ruotsi puuttuu listalta, vaikka Suomi mainosti jo edellisen, Sanna Marinin (sd) hallituksen aikana, että Suomella on edellytykset tuottaa vähintään kymmenen prosenttia EU:n päästöttömästä vedystä vuonna 2030 eli noin miljoona tonnia.

Esimerkiksi VTT:n laskelman mukaan tämä vaatisi sähköenergiaa 50 terawattituntia, jonka tuottamisen suuntaan esimerkiksi Suomen tuulivoimalarakentaminen on pyrkinyt aktiivisesti. Viime vuonna tuulella tehtiin sähköä 14,5 terawattituntia nimellisen kapasiteetin ollessa lähes 7000 megawattia.

Suomi ja Ruotsi tuottaisivat itselleen

Nyt Fraunhoferin tutkijoiden mallinnuksessa Suomi ja Ruotsi tuottaisivat vetyä lähinnä omaan tarpeeseen ja omien teollisten hankkeiden eteenpäin viemiseen."


Onhan tämä paljon fiksumpaa että Suomi ja Ruotsi tuottavat tuulisähkön sekä sillä myös tuotetun vedyn omaan käyttöönsä mm. maidemme oman vihreän teollisuuden (jalostusasteen) vahvistamiseksi, kuin että myyvät tuulisähkön ja vihreän vedyn puoli-ilmaiseksi Keski-Euroopan mm. Saksan teollisuudelle.
 
vierailija
Talouteen liittyvät oletukset aina vaikeita

"Mallinnuksen heikkoutena voi pitää vedyn hintaan liittyviä suuria epävarmuuksia. Vaikka tutkijat sanovat, että Enertile-järjestelmässä on huomioitu myös vedyn hintaan ja investointeihin liittyvät taloudelliset tekijät, osa investointi- ja hinta-arvioista on pakosta oletuksia.

Kysyä voi, tuleeko esimerkiksi ydinvoimamaa Ranska rakentamaan maatuulivoimaa tarvittavat 70 000 megawattia, koska saksalaiset eivät hyväksy ydinvoimalla tehtyä vetyä vihreäksi.

Tai nouseeko päästöoikeuden hinta 150 euroon tonnilta vuonna 2030 ja 250 euroon kymmenen vuotta myöhemmin."


Ydinvoimassa ei ole mitään vihreää.
 

Yhteistyössä