"Suomalaistutkimus todisti: Sähköautoilijat kuormittavat ilmastoa 8 % enemmän kuin polttomoottoriautoilijat"


Vihreät tytöt...
Ja kokkariäijät?
Noinhan se oli:
Sandmanin ryhmä selvitti tutkimuksessaan myös poliittisia mielipiteitä. Sähköauton omistajat erottuvat tässä varsin selkeästi väestön keskiarvosta.

Jos tyhjät vastaukset (tässä 7,8 prosenttia) skaalataan pois kannatusluvuista samaan tapaan kuin Ylen ja Helsingin Sanomien yleisissä mielipidekyselyissä, Kokoomus saisi sähköautoilijoilta 35 prosentin kannatuksen ja Vihreät 25 prosenttia.


Yhteensä 130:n tutkimukseen vastanneen ja ei-tyhjää äänestäneen sähköautoilijan joukko on kuitenkin pieni. Siksi mainittujen lukujen tilastolliset virhemarginaalit ovat isot: noin ± 7 prosenttiyksikköä.

Joka tapauksessa kannatuksen painottuminen Kokoomuksen ja Vihreiden suuntaan on päivänselvää.

Toinen vastaava tilastollisesti selkeä ilmiö on se, että sähköautoilijat eivät tue
perinteisiä vasemmistopuolueita SDP:tä ja Vasemmistoliittoa kovinkaan paljon. Näiden kahden puolueen yhteenlaskettu kannatusosuus jäi vain seitsemään prosenttiin.
 
Jutun otsikointi oli aika harhaanjohtavaa, jos joku sen perusteella olettaa sähköautoilun lisäävän ilmastopäästöjä.

(Selittävistä) tekijöistä yksinkertaisempi on raha. Sähköautojen omistaminen painottuu tutkimusaineistossa äärimmäisen selkeästi ylempiin tuloluokkiin. Varakkaammat ihmiset omistavat enemmän autoja, ajavat niillä enemmän ja muutenkin kuluttavat enemmän.
Toisaalta sähköauton omistaminen itsessään pienentää käyttäjiensä hiilijalanjälkeä. Tutkijoiden arvion mukaan nykyisin sähköauton omistavat kansalaiset kuormittaisivat ilmastoa jopa 50 prosenttia enemmän kuin polttomoottoriautoilijat, jos kaikilla olisi allaan tasapuolisesti polttomoottori.
Toisin sanoen sähköautoilijat leikkaavat omista henkilökohtaisista päästöistään pois 28 prosenttia sähköautoon vaihtamalla.
 

Yhteistyössä