Kuinka parantaa nainen hysteriasta?
MTV OYJ / SHUTTERSTOCK
JULKAISTU 16.12.2011 15:16
Joulu pukkaa tavarataloissa ja marketeissa päälle kuin yleinen syyttäjä ja luo hysteriaa. Miehet eivät onneksi kärsi hysteriasta, sillä hysteria on puhtaasti naistentauti. Perhesovun säilyttämiseksi on hyvä tietää hysterian oireet ja keinot niiden parantamiseksi sillä eihän hysteeristä naista kukaan kestä, kirjoittaa seksologi Kari Heusala.
Mainos (artikkeli jatkuu alla)
Apuna meillä on onneksi lääkintäneuvos Wistrandin antamat tiedot vuodelta 1897 – eikä kyseessä ole mikään nykypäivän valelääkäri.
Mikä on hysteria?
Hysteriset vammat eli kohtutauti on eräs hermotauti, joka kuuluu naissukupuolelle ja ilmenee useammanlaatuisina vaivoina. Nainen tuntee kipua yhtenä päivänä yhdestä ja toisena päivänä toisesta paikasta ja valittaa uusista vammoista, vaikka yleinen terveydentila ei sanottavasti ole muuttunut mihinkään. Hysteria ilmenee milloin piinavana päänkivistyksenä, jyrinänä suolissa, rinta-ahdistuksena, uhkaavana tukehtumisen tilana ja milloin taas rajuina ja tiheinä vaihtelevina itkun ja naurun puuskina.
Mainos (artikkeli jatkuu alla)
Yleisimmät oireet
Yksinkertaisessa muodossa tauti ilmenee säännöttömyyksinä ruoanliuotuselimissä, epävakaisena ruokahaluna, yleisenä pahoinvointina, inhona, ilmavaivoina, röyhtäyksinä, umpitautina tai ripulina. Nainen on yleensä hermostunut, ärtyisä ja tunneherkkä. Hän valittaa tuntevansa tuskallista sekä hellittämätöntä likistystä rinnassa. Myös huokailut, yskä, haukottelut, sydämentykytykset ja pyörtymiset ovat yleisiä.
COPYRIGHT: MTV OYJ 2009/SHUTTERSTOCK
Naista vaivaa usein myös päänsärky, joka saattaa tuntua vain pienenä alueena päälaella. Wistrandin mukaan kyseessä on niin sanottu hysteerinen naula. Päänsärky näyttää vaivaavan naista aina tainnoksiin saakka, jolloin hän makaa liikkumattomana ja ulkonäöltään tiedottomana, vaikka onkin täysin tajuissaan.
Tautia seuraa särky, joka on milloin muutteleva, hätyyttäen useita ruumiinosia, milloin taas kiinnittyneenä toiseen käsivarteen, sääreen tai kylkeen. Välillä nainen saa kouristus-, värve- ja puistatuskohtauksia, jolloin hän tietämättään nauraa ja itkee. Kohtauksiin liittyvät myös hourailut, mielenhäiriöt ja pitkät tainnokset.
Hysteerisiä naisia vaivaa yleisesti suuri luonteen ärtyisyys, ja jokainen ilon tai surun kokemus vaikuttaa heihin kaksin verroin enemmän kuin muihin henkilöihin. Jokaisella ilmanmuutoksella he valittavat vaivojaan.
Taudin aiheuttajina pidetään hemmottelevaa kasvatusta, liian aikaista osallistumista seuraelämään ja rakkausromaanien lukemista. Myös avioliitto liian heikon miehen kanssa voi aiheuttaa hysterian.
Kuinka nainen saadaan rauhoittumaan?
Helpot kohtaukset loppuvat usein röyhtäyksellä tai unella. Vaikeammissa tapauksissa vaivat jatkuvat siihen saakka kunnes kouristukset tai pitkäaikaiset tainnostilat tekevät niistä lopun. Vaikeat tapaukset on kukin käsiteltävä erikseen seuraavilla tavoilla:
– Hysteeriseen päänsärkyyn auttavat ulostusaineet, joista sopivimmin kolokvinttitipat, joita nautitaan 10–15 tippaa kauraliemen kanssa 3–4 kertaa päivässä. Särkeviin paikkoihin voidaan laittaa 5–6 iilimatoa tai hieroa niihin Kölnin hajuvettä, Hoffmannin tippoja, rosmariini- tai kuusiviinaa. Myös peräruiskeiden käyttö on suositeltavaa.
Mainos (artikkeli jatkuu alla)
– Hysteeristä ähkyä ja puhkua vastaan käytetään peräruiskeita tai vatsanpohjanhierontaa kanverttiöljyllä. Sisäisesti nautitaan joka kolmas tunti Hoffmannin tippoja tai 5 tippaa oopiumia kupillisessa kamomillateetä.
– Huonoa ruoanliuotusta ja sitä seuraavaa pahaa makua ja röyhtäyksiä lievennetään happamilla ryytitipoilla, joita laitetaan lasilliseen vettä.
– Ripuliin otetaan 15–20 merikivitippaa 3–4 kertaa päivässä oopiumtipoilla terästettynä. Vatsan ympärille tulee sitoa villavyö.
– Umpitaudin hoidossa on käytettävä kohtutippoja peräruiskeena. Jollei tippoja ole saatavilla, niin peräruiskeessa tulee käyttää viileää vettä.
– Hysteeristä kehrää vastaan käytetään 30–40 Palsytippaa ja 15–20 Hoffmannin tippaa sekä 20–30 tippaa merikivitippoja.
– Tavallinen pyörtymys poistetaan pirskomalla kasvoille ja kaulalle kylmää vettä taikka pitämällä juuri korvennettua savuavaa siipisulkaa naisen nenän alla.
– Värveet ja kouristukset vaativat kaikkien ahdistavien vaatteiden avaamista. Lisäksi on käytettävä peräruiskeita, joihin on lisätty ruokalusikallinen kohtutippoja. Hoffmannin tippoja ja oopiumtippoja tulee nauttia joka kolmas tunti.
Edellä mainituin keinoin naisen tulisi parantua ainakin osittain hysteriasta.
Teksti: Kari Heusala
Lähde: Wistrandin Kotilääkäri vuodelta 1897