Joutuuko suomi odottamaan seuraavia vaaleja ennenkuin tulee käänne parempaan?

vierailija
Kyllä käy surku tätäkin perhettä :(

"Riittävätkö rahat?
Porilainen Nina Heinonen on ollut viiden lapsen yksinhuoltaja 12 vuotta. Tähän asti hän on pärjännyt, mutta nyt monta leikkausta osuu perheeseen yhtä aikaa. – Aikuisena pystyn sopeutumaan, mutta miten tämä vaikuttaa lapsiin?

12 vuotta sitten Heinonen odotti kaksosia ja sai raskauden loppumetreillä tietää, että toinen vauvoista on vaikeasti vammainen.

Juliuksen syntymä 12 vuotta sitten muutti kertaheitolla koko perheen elämän. Juliuksen veli syntyi terveenä, mutta Heinoselle sanottiin, ettei hän tulisi pärjäämään Juliuksen kanssa kotona.

Tuolloin Heinosen äiti oli vielä elossa ja pystyi auttamaan arjessa neljän alle 3-vuotiaan lapsen kanssa.


He saivat ennaltaehkäisevästä lastensuojelusta perhetyöntekijän muutamaksi vuodeksi. Melko pian Heinosen äiti kuitenkin sairastui syöpään. Hän otti äidin luokseen asumaan, kunnes tämä joutui sairaalaan ja menehtyi.


Heinonen yritti saada tukiperhettä. Neljän vuoden jonotuksen jälkeen hän luovutti. Pulaa tukiperheistä on ollut pitkään. Etenkin erityislapset jäävät ilman.


– Sen jälkeen on yritetty pärjätä omin nokkinemme.

un Julius oli yksivuotias, äidistä tuli hänen omaishoitajansa.


Julius on pyörätuolissa. Hänellä on diagnosoitu Cri-du-Chat -oireyhtymä sekä selkärankahalkio. Hänellä on myös aivoperäinen näkövamma.


Julius tarvitsee hoivaa koko loppuelämänsä. Hän ei pysty syömään ilman valvontaa, pukeutumaan tai hoitamaan muitakaan arkiaskareita itsenäisesti.


Tähän asti perhe on pärjännyt omaishoidon tuella, asumistuella, lapsilisillä ja palkkatuloilla, joita Heinonen on saanut satunnaisista henkilökohtaisen avustajan töistään.

Nyt tilanne näyttää synkältä. Heinonen laskee, että pelkästään työttömyysetuuden lapsikorotuksen poistaminen vähensi perheen käytettävissä olevaa rahaa 300 euroa kuukaudessa. Työttömyyspäivärahan suojaosuuden poisto puolestaan vaikutti 150 euron verran.


Sitten on vielä edessä asumistuen tarkistus.

Heinonen kertoo, että tähän asti hänen on ollut järkevää tehdä satunnaisia työkeikkoja, kun Julius on koulussa. Enää ei ole.

Perheen auto on hajonnut, eikä Heinosella ole varaa korjata sitä. Työtä varten hänen pitäisi matkustaa linja-autolla keskustaan, mutta seitsemän euroa maksava edestakainen bussilippu verottaa tuloja sen verran, että lopulta tuntipalkka muutaman tunnin keikasta olisi verojen ja leikkausten jälkeen noin kolmen euron verran.


– Pelkkä suojaosuuden poisto vaikuttaa niin, että työstä jää verojen jälkeen käteen noin viisi euroa tunnilta. Kun suojaosuus poistui, aloin miettiä, arvostanko enemmän sitä, että saan levätä vai että menen töihin ja jää tuollainen summa käteen."







 

Yhteistyössä