Oikeesti erittäin vaikeita nukkujia

Löytyykö muita kenellä lasten nukkuminen ihan oikeesti on ihan todella vaikeaa, siis ihan eri akselilla kuin nämä perusjutut, ”herää tunnin välein”, mitenkään niitä vähättelemättä?

Meillä on vauva, tai nyt jo 1 v 2 kk kohta, jolla nukkuminen edelleen erittäin vaikeaa. Yöt ei ole suurin hankaluus verrattuna erittäin vaikeaan esikoiseen mutta siis hyvänä yönä vauva heräilee alkuillan tunnin välein tai esim 9 kertaa 4,5 tunnissa ja kun menen viereen noin 23 nukkumaan niin nukkuu paremmin, muutaman kerran heräilee. Erityinen ongelma on päiväunet jotka todella vaikeita jajos päiväunet on huonot niin niillä suora yhteys öiden vaikeuteen. Vauva nukkuu edelleen 30 min päiväunia ja herää unilta aina väsyneenä ja on muutenkin koko ajan tosi väsynyt, labroja otettu ja saanut nyt lisärautaa jonka myötä virkistynyt.

Vauva ei nukahda rattaisiin (jos nukahtaa niin unet niissäkin max 30 min ja jatkaminen ei onnistu millään, ei auta liikkuvat vaunut tms), autoon ei nukahda (ja jos nukahtaa niin herää 30 min päästä eikä onnistu jatkaminen), kantoreppuun nukahtaa erittäin säädellyissä häiriöttömissä olosuhteissa mutta herää niissäkin 30 min päästä, joskus onnistuu unien jatkaminen. Kantorepussa heräilee kaikkiin pieniinkin ääniin, esim vaimeaan kuiskailuun ja äidin melkein mihin tahansa liikkeisiin eli kantorepussa nukuttaessa pitäisi vain käyskennellä sisällä kotona edestakaisin suorassa seisten (jos yhtään menee etukumaraan niin vauva herää) kohina tai muu tasainen ääni taustalla. Ruohoa leikatessa onnistuu kantorepussa ulkona nukkuminen, muuten herää ulkona kaikkiin ympäristön ääniin.

Ainoa tapa saada vauva nukkumaan pidemmät päiväunet on nukkua itse vieressä, silloin nukkuu 1 h 15 min mutta herää silloinkin 30 min kohdalla ja unen jatkaminen onnistuu vain rinta suuhun tekniikalla. Mainittakoon että vauva ei ole nukahtanut imetykseen enää seitsemään kuukauteen. Sinänsä sama vaikka ei nukkuisi päiväunia ollenkaan mutta kun lapsi on siis selvästi väsynyt herätessään 30 min jälkeen ja siis nukkuu edelleen 1 v 2 kk iässä kolmet päiväunet ja 12 h yöunet. Jos nukutan vieressä niin nukkuu 3 x päivässä tunnin päiväunet, jos en ole vieressä niin 3 x 30 min päiväunet, jos ollaan päivä liikenteessä eli ei kotona nukkumassa niin jossain vaiheessa nukahtaa yhden kerran kärryihin pakon edessä ja nukkuu 20-30 min. Sanomattakin lienee selvää että kaikkea on yritetty ja kokeiltu, rytmejä jne.

Esikoinen samantyyppinen mutta huomattavasti vielä haastavampi, täysin omaa luokkaansa, synnytyssairaalasta asti nukahtaminen vaikeaa ja kestää kauan, heräilyä tuntikausia 5-15 min välein, läpi yön lyhyitä unipätkiä (1,5-vuotiaana alkoi nukkumaan öisin yhden 4 tunnin pätkän), vajaa 2-vuotiaana alkoi aikaiset heräämiset nukkumaanmenoajasta riippumatta, eikä vielä melkein 4-vuotiaana osaa jatkaa päiväunia syklin yli vaikka yöt nukkuu nyt jo hyvin ja nukahtaa itsenäisesti (tosin edelleen ongelmaa aikaisen heräilyn ja sen myötä riittämättömän unimäärän kanssa, lapsi herää siis aina kuudelta, ja on useimmiten väsynyt siis herätessään. Jos menee nukkumaan 18:30 niin herää kuudelta, jos menee nukkumaan 23 niin herää kuudelta. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, jos nukkuu yöllä liian vähän niin päiväunet ei suju ja se taas vaikuttaa yöhön jne jne. Sama juttu siis ettei vauvana nukahtanut autoon, kärryihin jne tosin kuopuksensa poiketen nukkui päiväunia hyvin kantorepussa mutta muuten esim sängyssä aina vain ja unet piteni vasta sen myötä kun unisykli piteni aikuisen unisykliksi eli 90 minuuttiin. Mutta siis edelleen lähes 4-vuotiaana herää aina 90 min kohdalla ja unet jatkuu vain jos aikuinen vieressä (jos aikuinen vieressä niin nukkuu 2-2,5 tuntia päiväunia). Jos ei nuku tarpeeksi päiväunia yöt menee ihan plörinäksi (heräilee, herää superaikaisin jne).

Mainittakoon että esikoisella on todettu kilpirauhasen vajaatoiminta alle 3-vuotiaana joka selittänee väsymystä mutta ei varmaan nukkumisen hankaluutta.

Onko ketään muita kenellä oikeesti valtavan hankalaa nukkumisten kanssa? Meillä elämä pyörii aina vaan nukkumisen ympärillä.
 
vierailija
Ihan vain ajatus, kun kutsut noinkin isoa lasta vielä vauvaksi: saavatko lapsesi tarpeeksi liikuntaa ja aktiviteetteja päivän mittaan? Jo puolivuotias lapsi on kova menijä, jos hänen liikkumistaan ja touhuamistaan kannustetaan. Myös lapsen kanssa seurustelu, puhuminen ja touhuaminen väsyttävät lasta terveesti.
 
vierailija
Moi, onko muuta pulmaa kuten refluksia tai allergiaa? Onko mahdollisuutta, että vanhempi/vanhemmat saisivat levätä ennen kun ryhdytte yrittämään uusia unitapoja? Jaksatte paremmin sitten, tietysti. Onko nukkuminen kotona ja esim. mummolassa ilman(!) vanhempia yhtä hankalaa? Meillä toinen nukkuu mummolassa ilman vanhempia pisimpiä pätkiä. Olette todennäköisesti olleet neuvolaan yhteydessä (sairaala)unikoulusta. Meillä allergiat piti pistää ensin kuntoon, uni tuli sitten +päiväkodin rytmi ja aktiviteetit +kaverit ja puuhastelu.
 
vierailija
Ihan vain ajatus, kun kutsut noinkin isoa lasta vielä vauvaksi: saavatko lapsesi tarpeeksi liikuntaa ja aktiviteetteja päivän mittaan? Jo puolivuotias lapsi on kova menijä, jos hänen liikkumistaan ja touhuamistaan kannustetaan. Myös lapsen kanssa seurustelu, puhuminen ja touhuaminen väsyttävät lasta terveesti.
Mietinkin sanavalintaa kun ajattelin että joku siihen tarttuu :-D Kutsuin poikaa ”vauvaksi” tekstissä selvyyden vuoksi kun puhuin kahden eri-ikäisen lapsen nukkumisesta, selvyydeksi puhuin pienemmästä ”vauvana”, viitaten myös siihen että sama meininki on ollut koko vauva-ajan ja jatkuu edelleen eli kyse ei ole esim vauva-ajan hyvin nukkuneesta vuoden ikäisestä jolla nyt taaperoiässä alkaa olemaan hankaluuksia nukkumisessa.

Poika alkoi konttaamaan jo 5 kk iässä, seisomaan tukea vasten 6 kk iässä ja kävelemään ilman tukea 9 kk iässä eli fyysisen puolen aktiviteettia tulee kyllä reilusti ja molemmat lapset ovat kotihoidossa ja arkemme on aktiivista ja liikuntaa, ulkoilua, puistoilua, toisten lasten tapaamista ja kaikenlaista lapsiperheaktiviteettia on lähes päivittäin, noin kaksi päivää viikossa pidämme tietoisesti ”kotipäivää”rauhoittumisen merkeissä, tällöin kotoilemme ja ulkoilemme omalla pihalla tai lähimaastossa.

Korostan vielä että molemmat lapset ovat siis ”koko ajan” väsyneitä että kysymys ei ole siitä että lapset ”pursuaisivat energiaa” ja nukkuminen olisi siksi vaikeaa. Vauva oli vielä reilu 2 kk sitten 11 kk iässä ennen rautalisän virkistävää vaikutusta sellainen että hereilläoloaika päiväunien välissä oli aina 2 h - 2 h 15 min, jolloin oli jo niin väsynyt että nukahti päiväunille ihan parissa minuutissa, kävi aivan suoraan nukkumaan kun sänkyyn laittoi. Mutta siis heräsi aina 30 min (tarkalleen ottaen 37 minuutin) päästä -väsyneenä. Taaas kahden tunnin päästä nukkui uudet 37 min. Edelleenkin siis päiväunien välinen hereilläoloaika on vain 2 h - 2,5 h mutta poika ei nukahda tuollai suorilta vaan hakee unta vartin verran. Myös iltaunille käy 2-2,5 h hereilläoloajan jälkeen, jos tätä venyttää tulee yöhön kukkumista ja aikaista heräämistä (klo 04-05), joihin varmastikin yliväsymys syynä.
 
vierailija
Moi, onko muuta pulmaa kuten refluksia tai allergiaa? Onko mahdollisuutta, että vanhempi/vanhemmat saisivat levätä ennen kun ryhdytte yrittämään uusia unitapoja? Jaksatte paremmin sitten, tietysti. Onko nukkuminen kotona ja esim. mummolassa ilman(!) vanhempia yhtä hankalaa? Meillä toinen nukkuu mummolassa ilman vanhempia pisimpiä pätkiä. Olette todennäköisesti olleet neuvolaan yhteydessä (sairaala)unikoulusta. Meillä allergiat piti pistää ensin kuntoon, uni tuli sitten +päiväkodin rytmi ja aktiviteetit +kaverit ja puuhastelu.
Kiitos vastauksesta. Mitään merkkejä refluksista tai allergioista ei ole (kummallakaan), vauvalla aina ollut iho siisti, vatsa toimii hyvin, ei edes uusista ruoka-aineista edes mitään poskien lehahteluja, eikä muutakaan oiretta. Imetysdieetillä olin noin 3 kk kun alussa oli paljon mahavaivaa joka vaikutti nukkumiseen. ”Vauva” ei vauvana puklaillut juuri ollenkaan, eikä tosiaan muutakaan refluksiviitettä ole ollut, ei esim tosiaan pikkuvauvanakaan nukahtanut esim turvaistuimeen (pystyasento) ja ei ihan helposti nukahtanut kantoreppuun tai -liinaankaan ja niissäkin unet kestäny aina sen 30 min, tosin niissä unien jatkaminen saattaa onnistua sitten heräämisen jälkeen toiset 30 min. Ei ole mitään nieleskelyä tms eikä kiinteiden aloituksella tai yhtään millään ole ollut vaikutusta nukkumisiin paitsi siis se on selvää että jos päiväunet on hyvät niin yöt on kohtuuhyviä, eli heräily on tällöin lähinnä sykliheräilyä. Tämä vauva oli pikkuvauvana hyvin vähäitkuinen, melkeinpä itkuton. Esikoinen taas itki senkin edestä ja ei tosiaan pysynyt unessa ollenkaan että kyse ei ollut ainoastaan sykliheräilystä vaan nimenomaan tuntui että joku sitä vauvaa unessa häiritsi mutta hänelläkään ei ollut muita viitteitä allergiasta tai refluksista.

Esikoisella nukkuminen on ollut samanlaista tai yleensä vaikeampaa myös hoidossa ollessa, kuopus ei ole vielä yötä ollut hoidossa, päiväunet on hoidossa ollessa ollu samanlaisia eli 30 min.

Neuvolaan olen toki asiasta puhunut mutta siis enemmänkin tuon väsymyksen kannalta kun vauva tosiaan ollut alusta asti tosi väsynyt koko ajan. Tässä kun ei oikein tiedä että onko väsymykseen joku (fyysinen) syy ja nukkuhommat liittyy sitten yliväsymykseen tai ovat joku itsenäinen ongelma tai sitten liittyykö väsymys esim mataliin rauta-arvoihin ja sitten väsymystä pahentaa se ettei saa nukuttua tarpeeksi kun ei osaa jatkaa syklin yli.

Nämä on nyt niin pitkiä sepustuksia mutta siis itse uskon että taustalla on joku fyysinen juttu (voi olla ihan tää rauta koska poika tosiaan nyt virkistynyt ja eloisuutta, leikkisyyttä ja kontaktinhakua tullut huomattavasti lisää) ja sen takia en esim sairaalaunikouluun ole innokas lähtemään. Lisäksi meidän se varsinainen ongelma on nuo päiväunet ja sairaalaunikoulu on koulutusta kuitenkin yöuniin jolla ei taas välttämättä ole vaikutusta päivänukkumisiin. Esikoinen oppi siis nukahtamaan itse ja nukkumaan yöt pääsääntöisesti heräämättä mutta päiväuniin sillä ei ollut vaikutusta. Ollaan oltu esikoisen kanssa yhdellä Suomen ainoista lasten uneen perehtyneistä lääkäreistä, Outi Saarenpää-Heikkilällä, joka on tutkinut aihetta, kirjoittanut aiheesta kirjojakin ja hänen juttujaan on käytetty lähteenä useissa alan artikkeleissa ja olisko ollut Käypä Hoito -suosituksissakin. Ko. lääkäri on TAYSin lastenneuron apulaisylilääkäri ja siis neurologi. Häneltä saimme apua esikoisen kanssa. Mutta tosiaan esikoisella on tuo kilpparijuttu ja on muutenkin hyvin eri tyyppinen lapsi kuin tämä kuopus, kuopus on leppoisa tyyppi ja ”helpon oloinen lapsi” jonka tempperamenttiin ei jotenkin tämä nukkumisen vaikeus tunnu sopivan yhtään :-D
 
vierailija
Ihmettelen että lapset ovat hyvin erilaisia ja nukkumisongelmatkin ovat hiukan erilaista mutta yhteistä on se että molemmat ovat väsyneitä ja nukkuminen on tosiaan jotenkin vaikeaa sillä lailla että kun väsyneen lapsen laittaa nukkumaan niin lopputulos ei ole se että lapsi heräisi virkeänä vaan herää edelleen väsyneenä tai on hetken päästä taas väsynyt. Itse tosiaan ajattelen että tässä on ehkä kaksi erilaista ongelmaa, on joku joka väsymyksen aiheuttaa ja sitten joku syy miksi nukkuminen on niin vaikeaa. Molemmat lapset ovat siis esim sellaisia että jos yöunet ovat paljon tavallista lyhyemmät niin lapsi ei ”ota niitä takaisin” päiväunilla vaan päinvastoin todennäköisesti nukkuu jopa tavallista lyhyemmät päiväunet, eli univajetta kertyy tosi helposti. Onko tämä jotain nepsyjuttua??? Vai yliväsymykseen (kortisoli ym) liittyvää?

No, aika tosiaan näyttää, voi olla että rauta virkistää poikaa ja kun unisykli luontaisesti kohta iän myötä pitenee niin saa tarvittavan määrän päiväuntakin ja ongelma poistuu itsestään mutta ihmetyttää että miten mulla on kaksi lasta jotka eivät opi ollenkaan jatkamaan päiväunia yhden syklin yli, pikkuvauvoillehan se on tavanomaista mutta eri tietolähteiden ja oman empiirisen tutkimukseni pohjalta syklien yhdistyminen (päiväunien kypsyminen tai mitä termiä näistä nyt onkaan) tapahtuu yleensä noin 4-6 kk iässä tai joillakin ihan viimeistään 9-10 kk iässä, ”tää jätti kolmannet unet pois ja nyt nukkuu pitkiä päiväunia” mutta meillä sitä ei näytä tapahtuvan ja tosiaan päiväunet ei jatku sen pidempään edes liikkuvissa kärryissä tai autossa. Kuumeessa ollessaan kuopus on nukkunut ehkä 10-20 kertaa elämänsä aikana tunnin pituisia päiväunia (ollut tosi paljon flunssassa, 11 flunssaa 3,5 kk aikana) mutta muuten ei koskaan enemmän kuin tuo 37 min.
 
vierailija
Äskeiset vierailija-kommentit tuli siis ap Karhurouvaselta, vahingossa vierailijana.

Lisään nyt vielä siis että lääkärissä ja labroissa ollaan paljon juostu ja esikoisella siis hoitokontakti ja säännölliset käynnit lasten polilla tuon kilpirauhasvajiksen tiimoilta.

Ja mainittakoon vielä että en siis hae vinkkejä tai neuvoja tilanteeseen (toki mukavaa jos joku haluaa olla avuksi) vaan lähinnä vertaistukea ja tietoa siitä että onko jollain muulla nukkumisten kanssa ihan tosi vaikeaa?

Ja erityisesti onko kellään tällaista että lapsi tosiaan koko ajan väsynyt mutta nukkuminen hankalaa vaikka millintarkkaa rytmiä noudattaa. Siis väsynyt siten että se vaikuttaa paljon menoihin lasten kanssa? Meillä vanhenee järjestään HopLop ym liput kun lapset on niin väsyneitä ettei järkee sinne mennä. Esim että 3-v nukkunut 11 h yöunet ja tavanomaista lyhyemmät tunnin päiväunet ja ollaan lähdössä risteilylle mistä lapsi tosi innoissaan mutta puhuu vaan iloisesti koko ajan että ”kiva lähteä laivalle paitsi että olen väsynyt, minä haluan mennä sitten heti nukkumaan siellä laivalla”.
 
vierailija
Äskeiset vierailija-kommentit tuli siis ap Karhurouvaselta, vahingossa vierailijana.

Lisään nyt vielä siis että lääkärissä ja labroissa ollaan paljon juostu ja esikoisella siis hoitokontakti ja säännölliset käynnit lasten polilla tuon kilpirauhasvajiksen tiimoilta.

Ja mainittakoon vielä että en siis hae vinkkejä tai neuvoja tilanteeseen (toki mukavaa jos joku haluaa olla avuksi) vaan lähinnä vertaistukea ja tietoa siitä että onko jollain muulla nukkumisten kanssa ihan tosi vaikeaa?

Ja erityisesti onko kellään tällaista että lapsi tosiaan koko ajan väsynyt mutta nukkuminen hankalaa vaikka millintarkkaa rytmiä noudattaa. Siis väsynyt siten että se vaikuttaa paljon menoihin lasten kanssa? Meillä vanhenee järjestään HopLop ym liput kun lapset on niin väsyneitä ettei järkee sinne mennä. Esim että 3-v nukkunut 11 h yöunet ja tavanomaista lyhyemmät tunnin päiväunet ja ollaan lähdössä risteilylle mistä lapsi tosi innoissaan mutta puhuu vaan iloisesti koko ajan että ”kiva lähteä laivalle paitsi että olen väsynyt, minä haluan mennä sitten heti nukkumaan siellä laivalla”.
Ovatko lapset saaneet koronarokotuksen?
 

Yhteistyössä