"Lakot ovat aiheuttaneet Suomelle jo miljarditappiot – ”Suuri pettymys”"

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
saavutetuista eduista ei voi luopua,sehän se ay:n periaate on, mutta mitä jos pitäs uudistua kilpailukyvyn säilyttämisen takia

jos kaikkialla muualla uudistetaan työelämää mutta Suomessa ei niin kohta ei ole kellään kivaa
 
Eihän kauhukabinetti edes neuvottele, se käskyttää. Ollanko me oikeasti ajauduttu komentotalouteen, jossa hallitus päättää työmarkkina-asiat esim. palkat?
Minusta ongelmallista poliittisessa lakkoilussa on se, että nyt haittaa lakoita aiheutuu ainoastaan työnantajille ja työntekijöille. Miten perusteltua on kiusata työnantajaa siksi, että on tyytymätön hallitukseen? Osaatko selittää?
 
vierailija
Eihän kauhukabinetti edes neuvottele, se käskyttää. Ollanko me oikeasti ajauduttu komentotalouteen, jossa hallitus päättää työmarkkina-asiat esim. palkat?
Siltä vaikuttaa. AKT:n Ismo Kallio ynnä muut Yle aamussa äänessä olleet eivät
vähästä hätkähdä. Jämerää ja viisasta puhetta. Ihmettelen mitä Krut ja muut rikkaiden ystävät tekevät tällä palstalla. Jokainen heidän viesti on rehellisten ja kunnollisten ihmisten nöyryyttämistä.
 
kuinka helkutisti jengi täällä saikuttaa kun 1. päivän karenssista tulee tämmönen peppukipu?

nyt siis ihan oikeesti järki k'äteen
Saattaa olla, että liian monet pitävät tuota järjettömänä. Jos on vähän tiukkaa taloudessa niin kyllä sitä kipeenäkin töihin lähtee tartuttelemaan jotta saa rähnää.

Vois kait sitä keksiä muutakin millä nuo turhat saikut sais pois.
Ja kuinkas paljon näitä turhia saikkuja nyt sitten ees on….🤷‍♀️ Onko niitä niin paljon että tulis huolestua?

Ja on kai muutama muukin asia mikä hiertää, kuten:

Lakko-oikeus ja irtisanominen
Hallitus haluaa rajoittaa juuri nyt käsillä olevia poliittisia lakkoja ja tukilakkoja. Poliittinen lakko voisi kestää korkeintaan yhden vuorokauden. Tukilakon pitäisi olla ”kohtuullinen suhteessa tavoitteisiin” ja se voisi kohdistua vain työriidan osapuoliin.

Laittomaan lakkoon osallistumisesta voisi jatkossa tulla työntekijälle 200 euron sakko. Liiton lakkosakon ylärajaa nostettaisiin 150 000 euroon.

Työntekijän irtisanomista, määräaikaisten työsopimusten käyttöä ja paikallista sopimista eli työehdoista sopimista esimerkiksi yritys- tai toimipistekohtaisesti halutaan helpottaa.

Työttömyysturva
Työttömyysturvaan ja muuhun sosiaaliturvaan on suunnitteilla useita muutoksia, jotka ovat ammattiliittojen mukaan rajuja ja kohdistuvat jo ennestään pienituloisiin. Osan arvioidaan kannustavan osa-aikatöitä tekeviä siirtyvän kokonaan työttömäksi.

Osa hallituksen työttömyysturvaan suunnittelemista muutoksista on jo tullut voimaan, kuten työttömyysturvan omavastuuajan pidennys ja lomakorvausten jaksotus. Nämä muutokset pidentävät aikaa, jolta työttömäksi jäänyt ei saa työttömyyskorvausta.

Lisäksi työttömyysturvasta poistetaan lapsikorotus ja niin sanottu 300 euron suojaosa, mikä tarkoittaa summaa, jonka on voinut ansaita ilman, että työttömyyskorvaus pienenee.

Työttömyysturvaa kutistetaan myös pidentämällä työssäoloehtoa ja muuttamalla sen laskentatapa tuloperusteiseksi. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa porrastetaan niin, korvaussumma laskee, kun työttömyyttä on kestänyt pidempään.

Katso Ylen laskurista, miten ansiosidonnainen työttömyysturva muuttuu eri tulotasoilla

Lisäksi hallitus aikoo lakkauttaa vuorotteluvapaan ja aikuiskoulutustuen.

Useita Kelan maksamia etuuksia, kuten työmarkkinatukea, ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vanhempainpäivärahaa, opintorahaa ja osaa asumistuista on päätetty jättää nostamatta vuoteen 2027 saakka.

Kun etuuksia ei koroteta, niiden ostovoima laskee inflaation eli yleisen hintojen nousun takia.

Asumistuki
Asumistukea pienennetään muun muassa korottamalla omavastuuta, alentamalla korvaustasoa sekä poistamalla 300 euron ansiotulovähennys.

Lisäksi helsinkiläisten asumistukea heikennetään laskemalla asumiskustannusten enimmäismäärää muun pääkaupunkiseudun tasolle. Omistusasujat menettävät asumistuen kokonaan.

Ammattiliittojen mukaan asumistuen leikkaukset lisäävät köyhyyttä ja iskevät erityisesti pienipalkkaisiin työntekijöihin.

Laskuri näyttää, paljonko asumistuki putoaa – opiskelijalle ja asunnonomistajalle tulos on karu

Palkat
Hallitus valmistelee niin sanottua vientimallia, joka sitoisi lainsäädännöllä muiden kuin vientialojen palkankorotukset enintään vientialojen korotusten tasolle.

Käytännössä mallissa esimerkiksi hoitajien palkankorotukset eivät voisi ylittää vientialoilla työskentelevien työntekijöiden palkankorotuksia. Liittojen mukaan tämä voisi jättää osan aloista palkkakuoppaan.
 
Viimeksi muokattu:

Yhteistyössä