Peruna onkin terveysruokaa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti
V

vierailija

Vieras
Uutta toivoa sydänsairaille – perunasta löytyi kokonaan uusi puoli
Runsas perunansyönti saattaa pienentää riskiä kuolla sepelvaltimotautiin, näyttää japanilainen tutkimus.
Perunaa on pidetty terveysvaikutuksiltaan varsin neutraalina, joten havaintoa voi pitää yllättävänä. Perunaa tulisi kuitenkin syödä päivittäin, jos haluaa sillä olevan terveysvaikutuksia, paljastuu Duodecim-lehden uutisoimasta tutkimuksesta.
 
Voiskin tehdä ylijääneistä uusista potuista salaatin.

Savukalaa, pari keitettyä kananmunaa, sipulinvartta, kurkkua, paprikaa, salaattia tietty, pinaattia myös vähän, pikaisesti kiehautettuja herneitä ja tuoretta tilliä.


Joojoo.
 
Sari Sarkomaa (kok): ”Parilla kympillä yksinäinen ihminen hankkii vaikka monen viikon ruuat.”
Suomalainen työtön ei tarvitse kuin vettä ja perunaa. Kilo perunaa maksaa alle euron, joten 30 eurolla pitäisi hyvinkin kuukauden tulla toimeen. Kuka nyt edes kilon perunaa päivässä syö? 30 euroa työtön voi tienata TE-keskuksen velvoitetyössä vaikkapa 7,5 tuntia päivässä 5 päivää viikossa työssä.
 
Perunan hintaakin voidaan nostaa, kun on niin ihanteellista terveysruokaa.

No ei ole!

Hyvän makuista peruna monen mielestä on, mutta mites kun meidän kuuluisi syödä ravintoa, jotta eläisimme terveenä ja voisimme hyvin.🤔

Maaperämme on köyhtynyt kaikenlaisten peltoon puskettujen kemikaalien vuoksi, mutta suuntaa-antavasti:
perunassa on vain niukasti muita aineita kuin tärkkelystä, jota on noin 15 prosenttia, ja vettä, jota on lähes 80 prosenttia perunan painosta. Perunan tärkkelys hajoaa heti nauttimisen jälkeen glukoosiksi eli rypälesokeriksi. Peruna nostaa verensokeria jopa nopeammin kuin sokeri. Perunasta tulee paljon energiaa, josta suomalaisilla ei ole pulaa. Ongelmamme on päinvastoin energian liikasaanti ja lihominen.
Perunassa on useimpia välttämättömiä ja hyödyllisiä ravintoaineita ERITTÄIN NIUKASTI. Esimerkiksi kalsiumia on perunassa vain kahdeksan milligrammaa sadassa kilokalorissa, kun sitä on esimerkiksi kulutusmaidossa 175 milligrammaa (itse suosin raakamaitoa), lantussa melkein yhtä paljon ja parsakaalissa peräti 230 milligrammaa.
Myös useita B-ryhmän vitamiineja perunassa on hyvin niukasti.
Onneksi perunan ravintoainekoostumus on sentään selvästi parempi kuin valkeista vehnäjauhoista tehdyn pullan, leivän tai pastan koostumus.

Kuinkakohan monta kiloa saisi syödä perunaa jotta saisi edes osan siitä ravinnosta mitä saat syömällä eläintä.🤔
 
No ei ole!

Hyvän makuista peruna monen mielestä on, mutta mites kun meidän kuuluisi syödä ravintoa, jotta eläisimme terveenä ja voisimme hyvin.

Maaperämme on köyhtynyt kaikenlaisten peltoon puskettujen kemikaalien vuoksi, mutta suuntaa-antavasti:
perunassa on vain niukasti muita aineita kuin tärkkelystä, jota on noin 15 prosenttia, ja vettä, jota on lähes 80 prosenttia perunan painosta. Perunan tärkkelys hajoaa heti nauttimisen jälkeen glukoosiksi eli rypälesokeriksi. Peruna nostaa verensokeria jopa nopeammin kuin sokeri. Perunasta tulee paljon energiaa, josta suomalaisilla ei ole pulaa. Ongelmamme on päinvastoin energian liikasaanti ja lihominen.
Perunassa on useimpia välttämättömiä ja hyödyllisiä ravintoaineita ERITTÄIN NIUKASTI. Esimerkiksi kalsiumia on perunassa vain kahdeksan milligrammaa sadassa kilokalorissa, kun sitä on esimerkiksi kulutusmaidossa 175 milligrammaa (itse suosin raakamaitoa), lantussa melkein yhtä paljon ja parsakaalissa peräti 230 milligrammaa.
Myös useita B-ryhmän vitamiineja perunassa on hyvin niukasti.
Onneksi perunan ravintoainekoostumus on sentään selvästi parempi kuin valkeista vehnäjauhoista tehdyn pullan, leivän tai pastan koostumus.

Kuinkakohan monta kiloa saisi syödä perunaa jotta saisi edes osan siitä ravinnosta mitä saat syömällä eläintä.
Luitko tutkimustiedon?
 
Luitko tutkimustiedon?
Juu, otin sen huomioon, peruna on ehkä terveellisempi kuin valkoinen jauho…

Kaikenlaisia tutkimuksia saadaan jos joku niitä rahoittaa. Tutkimuksen näkövinkkeli kannattaa ottaa huomioon.
Ihan maalaisjärkeä käyttäen: eläinperäinen ravinto on ravinnetiheää jota ihminen kykenee hyödyntämään. Osa tässä ketjussa oli sitä mieltä, että perunalla pärjää ja, että peruna on terveellistä….aijaa - verrattuna mihin…

Missä info maaperän köyhtymisestä ja nykyperunoiden ravintoarvoista vs. ravintoarvot aikaisemmin jne? Luulisi, että ihmisiä kiinnostaa syövätkö ja lihoavatko he ihan turhaan perunaa ja muuta ravinneköyhää syöden.
 
Peruna on sydänystävällistä ja juuri sen takia eniten perunaa kuluttavat maat eli Itä-Eurooppa ml. Suomi ovat sydänterveyden mallimaita. Puolalais-baltialainen ruokavaliohan on tutkitusti paras vaihtoehto sydämen kannalta.

Ihan sivuhuomautuksena, ärsyttää kun tutkimuksessa havaitaan joku miniluokan korrelaatio tai peräti kausaliteetti, jonka vaikutus väestötasolla on esim. luokkaa 1 per 30 000 tapausta ja sitten se popularisoidaan merkittävänä virallisena totuutena syö levää, niin muutut kuolemattomaksi. Ja koulutuksen heikosta laadusta johtuen suuri osa ihmisistä ei koskaan ymmärrä tuota asiaa.
 

Yhteistyössä