Ei ap oikeassa ollut, mutta kysymyksessä oli silti hieman käryä. Ruoan sisältämän energian määrään (kilokaloreihin) ei tuolla jäähdytyksellä ole merkitystä. Sen sijaan jäähdytys vaikuttaa siihen, missä muodossa hiilihydraatit ovat ja sitä kautta energian imeytymisnopeuteen. Jäähdytys siis muuttaa ruoan glykeemistä indeksiä.
Tuossa maikkarin jutussa kerrottiin verensokerin nousseen vähemmän kun ruoka oli nauttittu jäähdytettynä. Aivan, koska sen hiilihydraatit liukenevat hitaammin. Kertomatta kuitenkin jäi, että tuolloin verensokerin pysyy jonkinverran kohonneena pidempään eli kehon saaman energian määrä ei kuitenkaan muutu.
Koska useimmat meistä syövät ravintoa, joka aiheuttaa turhia verensokeripiikkejä, on järkevää nauttia ravintoa, jonka glykeeminen indeksi on matala. Se auttaa painonhallinnassakin, koska mahdollisimman tasainen verensokeri estää syömispuuskia.
fi.wikipedia.org
Hiilihydraatteja vältellään milloin vatsan turvottelun ja milloin lihomisen pelossa. Kaikki hiilihydraattien lähteet eivät kuitenkaan suinkaan ole pahasta. Esimerkiksi pääpahiksen maineen saanut pasta voi olla yllättäen varsin terveellistä.
kuntoplus.fi
Jos BBC:n ohjelma olisi halunnut hätkäyttää vielä enemmän, olisi siinä syötetty yhdelle koehenkilölle puhdasta rasvaa (esim. paketti voita) ja toiselle ranskanleipä. Voi olisi nostanut verensokeria vain hitaasti (mutta todella pitkään), ranskis olisi saanut verensokerin hyppäämään.
Itse asiassa jos ranskanleipäviipaleen päälle levittää reilusti voita, sen sisältämä energiamäärä tietenkin kasvaa mutta glykeeminen indeksi pienenee eli voideltu leipä on esim. diabeetikolle parempi (paitsi jos tämä on pahasti ylipainoinen).
As an example, using published data [25], consider a simple test meal composed of only two foods, namely 110 g white bread (c1 = 50 g glycemic carbohydrates, GI1 = 88) and 30 g butter (c2 = 0g, GI2 = 0). The equation predicts GIMeal = (50 × 88 + 0 × 0)/(50 + 0) = 88, whereas the reported in-vivo data suggest that the addition of butter reduces GI of the white bread from 88 to 67. This example illustrates the inability of the current model to account for the GI-lowering effect of fat (and similarly for proteins or fibers).
Low glycemic index (GI) and/or low glycemic load (GL) are associated with decreased risks of type-2 diabetes and cardiovascular disease. It is therefore relevant to consider GI and GL in the early phases of the development of packaged foods and beverages. This paper proposes a model that...
www.mdpi.com