Yks kaltoinkohdelluimpia eläimiä aikanamme on mielestäni kana/broileri

Tää ei oo sit huomion vetämistä pois kissa-aiheesta, vaan mä oon miettiny tätä pitkään.

Kaikki dieettioppaat suosittelevat broilerinlihaa punaisen lihan sijasta. Broileriruuat on trendikkäitä.
Kanat on pieniä joten niitä tarvitaan paljon, verrattuna sikaan tai lehmään josta lihaa irtoaa enemmän.

Sit ne elää ahtaasti jopa lattiakanaloissakin, ja kamalinta että broilerit menee usein murskattavaksi ja jätteeksi...
Elinkaari on tajuttoman lyhyt.
 
  • Tykkää
Reactions: Elena777
Kanan päivä on jotain 17 tuntia. Kanahan munii yhden munan päivässä niin tehotuotanto tekee päivän lyhyemmäksi.
Broilerin elämästä en edes puhu. :(
:cry: Inhottavaa että sitä luontaista rytmiä sotketaan. Ja broileri-parat...

En tiedä ratkaisuakaan tähän, koska kananmuna ja -liha on hyvää ruokaa.
Mut ainakin kananmunista olisin valmis maksamaan kovempaa hintaa, jos tehotuotannosta siten luovuttaisiin.
 
vierailija
Sapattipäivä...
Niin on.
Täytys kai ihmiselle kelvata se pienempi rintapala? Suomalaiset turkikset on kasvatettu vuosikausia luomukananraadoilla. Niitä on saanut ilmaiseksi, luki kauan sitten lehdessä. Kana kyllä eläisi hyvin etanoilla, kaalimadoilla ym. Söisivätkö herneenversojakin? Ne kasvoi oulun aikaan 25 cm ja nyt täytyy kai syöttää metsäkanoille, kun ei itselle maistu :ninja:
 
vierailija
:cry: Inhottavaa että sitä luontaista rytmiä sotketaan. Ja broileri-parat...

En tiedä ratkaisuakaan tähän, koska kananmuna ja -liha on hyvää ruokaa.
Mut ainakin kananmunista olisin valmis maksamaan kovempaa hintaa, jos tehotuotannosta siten luovuttaisiin.
Toivottavasti ostat luomumunia, niitä löytyy lähes jokaisesta ruokakaupasta(y)

Minäkin olen ajatellut asiaa. Meillä ei syödä kanaa eikä kalkkunaa, juuri tästä syystä. Riista metsästetään itse, naudan ja sianliha ostetaan läheiseltä luomutilan teurastamolta ja munat suoraan luomutuottajalta. Maidon ostan kaupasta luomuna, tai joskus tuttavan tilalta vähän kauempaa kun siellä harvoin käyn. En ole mikään erikoinen luomuviljelyintoilija, vaan ihan puhtaasti tuotantoeläinten hyvinvointia ajatellen.
 
  • Tykkää
Reactions: Echo
Joskus luin että yksi syy nopealle broilerintuotannolle on myös se kun broilerinliha on mehukkaampaa kuin täysi-ikäisen kanan.

Täyttä itsekkyyttä ihmisiltä, samoin kuin joku vasikanlihan syönti.
Makutottumuksia tulisi muuttaa. Eläimille pitempi elinkaari!
 
Viimeksi muokattu:
Toivottavasti ostat luomumunia, niitä löytyy lähes jokaisesta ruokakaupasta(y)

Minäkin olen ajatellut asiaa. Meillä ei syödä kanaa eikä kalkkunaa, juuri tästä syystä. Riista metsästetään itse, naudan ja sianliha ostetaan läheiseltä luomutilan teurastamolta ja munat suoraan luomutuottajalta. Maidon ostan kaupasta luomuna, tai joskus tuttavan tilalta vähän kauempaa kun siellä harvoin käyn. En ole mikään erikoinen luomuviljelyintoilija, vaan ihan puhtaasti tuotantoeläinten hyvinvointia ajatellen.
Sä oot hienosti pistäny noi systeemit käytäntöön! Lisää tällaista.

Mä ostan luomumunia aina kun pystyn. Joskus ostan vapaan kanan munia, mut häkkikanalamunia en ikinä.

Mietin että mitenhän sitä voisi vaikuttaa että siipikarjan olosuhteisiin ja pitoon tulisi tolkkua? Rahaa Animaliaan? Onko joitain siipikarjan tehotuotantoa hillitseviä hankkeita?
Ihmiset kun kuitenkin vetävät broilerinlihaa kaksin käsin..

Oon aika ujo kirjoittamaan kansanedustajille. :oops:
 
Viimeksi muokattu:
vierailija
Joskus luin että yksi syy nopealle broilerintuotannolle on myös se kun broilerinliha on mehukkaampaa kuin täysi-ikäisen kanan.

Täyttä itsekkyyttä ihmisiltä, samoin kuin joku vasikanlihan syönti.
Makutottumuksia tulisi muuttaa. Eläimille pitempi elinkaari!
Broileri on se, joka kasvaa lihan takia. Elinaika jotain puolisen vuotta.
Kana on se, joka kasvaa munien takia. Toki kana syödään kun on liian vanha enää munimaan, mutta siis elämäntehtävä (ihmisen mielestä) on muniminen. Elinaika noin kaksi vuotta.

Nää elinajat oli tollaset silloin joskus kun olin koulussa. Nyt en tiedä viime hetken tietoja.
 
Broileri on se, joka kasvaa lihan takia. Elinaika jotain puolisen vuotta.
Kana on se, joka kasvaa munien takia. Toki kana syödään kun on liian vanha enää munimaan, mutta siis elämäntehtävä (ihmisen mielestä) on muniminen. Elinaika noin kaksi vuotta.

Nää elinajat oli tollaset silloin joskus kun olin koulussa. Nyt en tiedä viime hetken tietoja.
Mulla muistikuva että broilerit eläisivät vain 3-4 kk.
En tiedä onko Oikeutta eläimille -sivusto luotettava, mutta 5 viikkoa annetaan siellä.
Ei ole sit mukavaa luettavaa...


"Broilerin jalostustahti on ollut kiivasta: 1960-luvun puolivälissä kasvatusaika oli noin 63 vuorokautta, kun se nykyään on 31–39 vuorokautta. Broilerin lihan paino kanaa kohden on kuitenkin noussut 700–900 grammasta 1350–1900 grammaan. Samalla rehunkulutus lihakiloa kohden on vähentynyt puoleen.

Broilereilla on yleisesti esimerkiksi sydänperäisiä sairauksia ja vesipöhöä. Niiden luut ovat usein huonossa kunnossa, ja niillä voi olla raajarikkoja. Jotkin näistä sairauksista saattavat olla kivuliaita. Mikäli kivut ovat kovat, ei eläin pääse syömään ja juomaan, vaan se kuolee janoon.

Broilerit liikkuvat munijakanoihin verrattuna vain vähän, sillä niiden energia kuluu aineenvaihduntaan. Niiden liikkumismotivaatio ei ole kuitenkaan muuttunut. Eräässä tutkimuksessa huomattiin, että broilerit syövät mieluummin kipulääkettä sisältävää ruokaa kuin kipulääkkeetöntä. Kipulääkettä syötyään linnut liikkuivat enemmän.

Kuolleisuus kasvatuksen aikana on munintakanoihin verrattuna erittäin suuri: noin prosentti viikossa. Eläinlääkäri käy tiloilla harvoin, eikä sairaita eläimiä hoideta. Tilallinen tappaa sairaat linnut - mikäli löytää ne - esimerkiksi ottamalla eläintä kaulasta kiinni ja pyöräyttämällä sitä kuin linkoa, jolloin sen kaula katkeaa.


Lyhyen elämän loppu
Suomessa tapetaan vuodessa noin 55 miljoonaa broileria.

Broilerit teurastetaan noin viiden viikon iässä. Linnut kerätään lastauskoneella hallista kuljetuslaatikoihin. Tapahtuma on nopea prosessi, minkä vuoksi broilereilta murtuu usein luita lastauksen aikana. Teuraskuljetusten aikana kiireessä pakatuista laatikoista ulkopuolelle jääneet siivet ja jalat saattavat hankautua jopa irti. Normaalina kuljetuskuolleisuutena pidetään puolta prosenttia, mikä tarkoittaa yli 250 000 linnun vuosittaista kuolemaa pelkästään kuljetuksissa.

Saarioisten teurastamolla broilerit laitetaan katosta roikkuviin, liukuhihnassa oleviin koukkuihin koivista alaspäin. Tutkimusten mukaan pää alaspäin roikkuminen aiheuttaa linnuille tuskaa ja pelkoa. Linnuilla ei ole palleaa, joten sisäelimet painuvat sydäntä vasten, ja lisäksi ripustuslenkki sattuu jalkoihin.

Liukuhihnan alapuolella kulkee vesi, jossa on sähköä. Mikäli linnut eivät räpiköi ja ne ovat tarpeeksi isoja yltääkseen vesialtaaseen, ne taintuvat. Vesiastiaan johdetaan sähköä sen verran, että broileri taintuisi, mutta kuitenkaan sen liha ei tummuisi. Tummaa lihaa ei kelpuuteta ensiluokkaiseksi laatulihaksi.

Muissa teurastamoissa linnut kaasutetaan ensin hiilidioksidilla kuljetuslaatikoissa ja laitetaan sitten vasta roikkumaan jaloista pää alaspäin. Hiilidioksidi aiheuttaa linnuille tuskaa, sillä siitä tulee tukehtumisen tunne.

Taintumisen jälkeen viiltolaite leikkaa kanojen kaulan auki. Kolmannessa vaiheessa kuumavesikalttauskone kynii, kuorii ja pesee linnun."
 
Mä olen pohtinut, että pieni kanaparvi pihalla ois kiva.

Saisi munia ja kesän aikana voisi antaa jokusen tipusen kasvaa ja pistää syksymmällä pataan tai pakkaseen.
Talviasuttavan kanalan pykääminen ei ole kauhean vaikeaa? Lämmitys pitää olla, orret jne. Sitä kanankakkaa kyl sit riittää...

Yhdellä maalla asuvalla tutulla oli 7-8 ruskean kanan parvi, kukon kera.
Ne oli metkoja, kiersivät tilukset päivän aikana ja kuopsuttivat helteellä kukkapenkin multia ylleen. :love: Yöksi laittoivat kanalaan suojaan.

Aamulla pidettiin aamupäivään asti kanalassa, siten varmistettiin että ne muni kanalaan eikä johonki jorpakkoon.
 
Luomubroileri kasvaa sentään 9-viikoiseksi, mutta Animalian (ja mun) mielestä sekin on liian vähän.

Lisäksi ei siten luomun edellyttämä ulkoilumahdollisuus kosketa kuin niitä broilereita, jotka syntyvät kesää vasten: suurin osa luomubroilereista ei ehdi elämänsä aikana ulos. Luomu antaa vähän valheellisen kuvan eläinten ulkoilumahiksista ja vapaudesta.

Mutta silti, on luomu parempi vaihtoehto.


Luomubroilereita ulkoilemassa.Luomu Nokka

Elina Jämsen

Kauppojen hyllyiltä saa nyt Suomessa tuotettua luomubroilerinlihaa. S- ja K-ryhmän kauppoihin luomubroileria toimittaa yhteistyöverkosto L'Uomu Nokka, johon kuuluu kolme tilaa, hautomo ja teurastamo.

Tilat ovat Loimaalla, Punkaharjulla ja Peräseinäjoella. Yhteensä luomuhalleja on yhdeksän ja kussakin kasvaa 2 000–5 000 broileria.

Luomubroilereille syötetään luomurehua ja niillä on enemmän elintilaa ja ne elävät pidempään kuin tavanomaisesti tuotetut broilerit.

Tavanomaisesti kasvatetulla broileritilalla saa olla 42 kiloa lintua neliömetriä kohden, kun luomutilalla saa olla 21 kiloa neliömetriä kohden. Tavanomaisesti tuotettu broileri elää 4–6 viikkoa, luomubroileri teurastetaan 8–9 viikon ikäisenä.

Tilaa on aivan valtavasti.

Arto Jokinen
– Kasvatushallissa saa olla 10 lintua per neliö, kertoo luomuyrittäjä Arto Jokinen L'Uomu Nokasta.

– Se kuulostaa aluksi aika suurelta määrältä, mutta ensimmäiset kolme viikkoa linnut ovat nyrkin kokoisia. Tilaa on aivan valtavasti.

Jokisen mukaan luomubroilerit ovat ensimmäisen viikon yhdessä nurkassa 500 neliön kokoisessa hallissa. Sitten ne levittäytyvät koko hallin alueelle ja kesällä pihalle.

– Tilaa on todella paljon, Jokinen vakuuttaa.

Jokinen muistuttaa, että luomubroilerin pitää päästä ulos kesäaikana kuuden viikon ikäisenä, mikä asettaa reunaehtoja sopivalle rodulle.

– Ulkolaidunta pitää olla neljä neliötä per lintu. Jos on esimerkiksi 5 000 luomubroileria kasvamassa, niin ulkolaidunaluetta pitää olla kaksi hehtaaria.

Luomuyrittäjä: Minusta tämä on kestävällä pohjalla
Suomi on viimeinen maa Euroopassa, jossa on aloitettu broilerin luomutuotanto.

– Varmasti yksi syy on ollut se, että meillä ei ole ollut selkeätä lainsäädäntöä ja tulkintoja siitä, miten täällä voidaan tuottaa luomubroileria, Jokinen kertoo.

Jokisen mielestä Suomi on ollut ruokakulttuuriltaan konservatiivinen maa, sillä uutuuksien perään ei suin päin sännätä. Hän kuitenkin painottaa tavanomaisesti tuotettujen ja luomubroilereiden eroa.

– Minusta tämä on kestävällä pohjalla, ja tämä perustuu myös siihen, että tilakohtaiset vaatimukset esimerkiksi peltopinta-alalle laiduntamismielessä ja lannan levitysmielessä on tehty niin suuriksi, että luomutuotannon pienimuotoisuus on sitä kautta määrätty.

– Myös omavaraisuus on aika korkea, joten tässä on monta tekijää, jotka erottavat meidät tavanomaisesta tuotannosta. Aina voidaan tietysti kiistellä siitä, missä menee raja tehotuotannon ja luomutuotannon välillä, mutta minusta välimatka on tällä hetkellä aika suuri.

Luomubroilerituotannolla tavoitellaan vain yhden prosentin markkinaosuutta kaikesta broilerituotannosta.

Animalia: Luomubroilerin tuotanto on äärimmilleen vietyä eläinten hyödyntämistä
Vaikka luomubroileriksi tuotettu lintu saattaa elää perusbroileria hieman paremman ja pidemmän elämän, eläinsuojelujärjestön mukaan tuotantoon liittyy yhä eettisiä ja eläinsuojelullisia ongelmia.

– Vaikka luomubroilereilla on enemmän tilaa kuin tavallisella broilerilla, niin kuitenkin se on hyvin yksitoikkoisessa ja tiiviissä olosuhteissa kasvatettu lintu, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara.

Tuomivaara toteaa, että tavallinen broileri teurastetaan noin kuukauden ikäisenä ja luomubroileri ehkä reilun kahden kuukauden ikäisenä. Hänen mielestään luomueläimen elinikä on edelleen hyvin lyhyt, jos sitä vertaa kanan normaaliin elinikään.

– Siinä mielessä luomubroilerituotanto on äärimmilleen vietyä eläinten hyödyntämistä, Tuomivaara sanoo.

– Ulkoilumahdollisuus on suuri plussa, mutta se koskee vain kesäkuukausia, eli suurin osa 8–9 viikkoa elävistä linnuista ei sitä koskaan koe. Ja muillakin ulkoilu alkaa vasta 6-viikkoisena, eli koskee elämän paria viimeistä viikkoa.

Tuomivaara myöntää, että luomubroilerilla on kuitenkin paljon enemmän tilaa kuin tavallisella broilerilla.

– Tilan lisäys on merkittävä suurennos, mutta kun ajatellaan, miten äärimmäisen tiheästä kasvatustyypistä lähdetään, niin ei luomunkaan minimitila ole mikään valtaisan hyvä.

Luomubroileri vain vähän pehmentää mileikuvaa broilerin tuotannosta.

Salla Tuomivaara
Tuomivaaran mukaan luomubroilerin tuotannolla saattaa kuitenkin olla myönteisiä seurauksia tuotantoeläinten hyvinvoinnille – ainakin eettisyyttä lisäävästi.

– Luomubroilerin tuotanto voi vaikuttaa siihen, että ymmärretään, että broilereita on mahdollista tuottaa taloudellisesti kannattavalla tavalla vähän eläinystävällisemmin, jolloin eläinsuojelulainsäädäntöä voitaisiin saada ruuvattua siihen suuntaan, että kaikkien broilereiden elinolosuhteet lähestyisivät luomubroilereiden elinolosuhteita.

Toisaalta eläinsuojelujärjestö näkee vaaran siinä, että luomubroilerituotanto synnyttää vääränlaisia mielikuvia eläinten tuotanto-olosuhteista. Järjestön toiminnanjohtajan mukaan luomubroileri vain vähän pehmentää mielikuvaa broilerin tuotannosta.

– Jos ihmisen olisi jostain syystä aivan pakko syödä broileria, niin kyllä luomubroilerin tuotannossa tuotatotapamuutokset ovat kuitenkin eläinten hyvinvoinnin kannalta aika merkittäviä. Kyseessä on vähän hitaammin kasvava ja vähän terveempi rotu, Tuomivaara arvioi.

– Mutta kun puhutaan paljon luomubroilerista ja kun luomutuotantoa on kuitenkin äärimmäisen vähän, niin se vähän silottelee käsitystä broilerintuotannosta ylipäätään. Se on tietysti ongelma eettisestä näkökulmasta, koska Suomessa broilerin kulutus kuitenkin jatkuvasti kasvaa, Tuomivaara toteaa.

S-ryhmä: Seuraamme mielenkiinnolla, missä kuluttajan kipuraja menee
Luomubroilerista jalostetun tuotteen hinta on noin kolminkertainen tavanomaisesti tuotettuun broileriin verrattuna. Ovatko kuluttajat sitten valmiita maksamaan luomubroilerista?

– Se on hyvä kysymys, toteaa ryhmäpäällikkö Antti Oksa S-ryhmän marketkaupan ketjuohjauksesta.

Luomubroileri on ollut suosituin ei oo -tuote.

Antti Oksa
– Seuraamme mielenkiinnolla, missä kuluttajan kipuraja menee. Ainakin alkuvaiheessa tuotanto on sen verran pienimuotoista, että luomubroileri on aika hintavaa.

S-ryhmän mukaan kiinnostusta ja kysyntää tuotteelle kyllä on, ja ketju lupaakin tehdä kaikkensa, jotta suomalainen kuluttaja voi ostaa luomubroileria.

– Me olemme tituleeranneet luomubroileria suosituimmaksi ei-oo-tuotteeksi. Se on sellainen tuote, josta tulee tasaisin väliajoin kuluttajilta toiveita, että saisiko myös broilerista luomuvaihtoehdon, kertoo Antti Oksa.
 
Jos älyäisivät alkaa myydä luomu-broilereita kaupassa kuumina suoraan grillistä niin kyllä mä siitä linnusta nykyisen ale hinnan, 5,95 euroa sijaan maksaisin viisitoista.
Mulla kipuraja menisi 10 eurossa...:D

Mutta luulen että jos luomuilu vielä leviää ja samaan aikaan vegaanius, niin ehkä suurin osa meidän ravinnosta on kasviperäistä, mut se liha mikä syödään on kallista, mutta eettisesti tuotettua.

Mun mielestä pitäisi satsata pitkäikäisyyteen karjanpidossa, ja vaatteiden+tavaroiden käyttöiässä.
 
  • Tykkää
Reactions: r0s
vierailija
Jos älyäisivät alkaa myydä luomu-broilereita kaupassa kuumina suoraan grillistä niin kyllä mä siitä linnusta nykyisen ale hinnan, 5,95 euroa sijaan maksaisin viisitoista.
Älä kuvittele, että eivät sotkisi siihen jotaki glutamaattia vaikka. Parempi kun ei ole mitään, voi kaikki syödä. Nyt esimerkiksi luomulihapulliin laitettavat hiivauutetta, ei voi syödä ja suurin osa luomuasiakkaista jättää sen takia ostamatta. On nähty.
 

Yhteistyössä