Rip viisas mies Stephen Hawkins :(

Osanottoni omaisille :( Uskomattoman äykäs ja viisas mies ja niin sitkeä sairaudestaan huolimatta.
Oli kyllä shokki kuulla tuo uutinen :cry:

Aikoinaan oli esitetty eri arvioita "asiantuntijoiden" suulla, kun tauti havaittiin hänellä, elinajaksi arvioitiin 2-5 vuotta.

Eli olisi "pitänyt" kuolla viimeistään 26 vuotiaana. Sitkeä kaveri tosiaan, eli 50 v "yliaikaisesti" (y)....

Respect Stephen, and R.I.P.

 
Todella surullista :( Maailma menetti suurmiehen.

Kirjoitusvirheistä nälväilijät, anteeksi nyt vain. Kirjoitin nopeasti kun oli kiire.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005603109.html

Yksi maailman tunnetuimmista fyysikoista menehtyi 76-vuotiaana.

Maailmankuulu teoreettinen fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking on kuollut. Kuoleman on vahvistanut Hawkingin lähipiiri. Hawking oli kuollessaan 76 vuoden ikäinen.

Hawking sairasti parantumatonta ALS-tautia 21-vuotiaasta lähtien. Taudin toteamisesta arvioitu jäljellä oleva elinikä on 3-5 vuotta. Tauti aiheutti fyysikolle lähes täydellisen liikuntakyvyttömyyden ja Hawking menetti myös puhekykynsä hänelle tehdyn henkitorven avanteen vuoksi. Sairaus ei kuitenkaan estänyt Hawkingia tekemästä elämässään uskomattomia asioita.

Stephen hawking 1942–2018. (KUVA: EPA)

Koulu ei kiinnostanut
Hawking syntyi 8. tammikuuta vuonna 1942 Oxfordissa. Hawkingin perheeseen kuuluivat vanhemmat Frank ja Isobel Hawking, sekä kaksi sisarta, Mary ja Philippa, ja veli, Edward. Hawking vietti lapsuutensa Highgatessa Pohjois-Lontoossa, jossa Hawking aloitti myös koulunkäynnin. Hawking oli välinpitämätön opiskelija, joka vietti mieluummin aikaa pelaten lautapelejä ja tietokonetta, jonka hän rakensi yhdessä luokkakavereidensa kanssa.

Nuorta Hawkingia myös kiusattiin lievän puhevian takia ja luokkakaverit sanoivat Hawkingille, että hänestä ei ikinä tulisi mitään. Hawking osoitti lannistavat sanat vääriksi päästessään Oxfordin yliopistoon 17-vuotiaana vuonna 1959.

Hawkingin isä toivoi pojastaan lääkäriä itsensä tapaan, mutta Hawking sen sijaan oli enemmän kiinnostunut matematiikasta ja sai koulussa lempinimekseen Einstein. Hawking ei kuitenkaan innostunut yliopistossa opiskelusta ja osallistui vain harvoin luennoille. Hän vietti Oxfordin luennoilla vain 1000 tuntia kolmen vuoden aikana.

Annettiin vain kaksi vuotta elinaikaa
Vuonna 1962 Hawking aloitti opiskelut Cambridgen yliopistossa. Hän alkoi tutkia yleistä suhteellisuusteoriaa ja kosmologiaa. Opiskelujen aikana Hawkingilla alkoi esiintyä ongelmia motorisessa koordinaatiossa. Välillä jopa kengännauhojen sitominen tuotti ongelmia.

Myös Hawkingin vanhemmat huomasivat joululomalla poikansa koordinaatio-ongelmat. Aluksi hänen isänsä Frank Hawking, joka oli erikoistunut trooppisiin sairauksiin, epäili, että hänen poikansa oli sairastunut johonkin outoon tautiin lomallaan Lähi-idässä.

Keväällä 1963 21-vuotias Hawking joutui sairaalaan kahdeksi viikoksi. Hän kuuli sairastavansa liikehermoja tuhoavaa als-tautia. Lääkärit ennustivat, ettei nuori mies eläisi tarpeeksi kauan valmistuakseen tohtoriksi. Hänelle luvattiin elinaikaa vain kaksi vuotta.

Sairaus ei estänyt upeaa uraa
Sairaudesta huolimatta Hawking jatkoi väitöskirjansa tekoa.

– Vaikka tulevaisuuteni yllä leijaili pilvi, yllätyksekseni nautin elämästäni enemmän kuin ennen, Hawking kertoi elämästään diagnoosin jälkeen.

Aluksi Hawking pärjäsi kävelykeppien avulla, mutta alkoi pian käyttämään pyörätuolia. Pyörätuoli ei kuitenkaan estänyt Hawkingia pysymään poissa yliopiston juhlien tanssilattialta.

Hawking kehitti omaa teoriaansa mustista aukoista. Hän valmistui filosofian tohtoriksi Cambridgen yliopistosta vuonna 1966. Pian tämän jälkeen hän sai yliopistosta myös tutkijan paikan.

Hawkingin tutkimukset mustista aukoista johtivat merkittävään löytöön vuonna 1970. Vuonna 1974 käyttämällä kvanttiteoriaa mustien aukkojen ominaisuuksien tutkimiseen, Hawking kykeni osoittamaan, että mustat aukot tuottavat säteilyä. Tätä säteilyä kutsutaan nykyään Hawkingin säteilyksi.

Hawking ansioituikin uransa aikana mustien aukkojen tutkijana. Fyysikon keskeisimpiä tutkimusaloja olivat kosmologia, kvanttigravitaatio ja säieteoria. Hän oli innostunut maailmankaikkeudesta, ja sen vaiheita kuvaava Ajan lyhyt historia on maailman menestynein tietokirja.

Stephen Hawking ja Paavi tapasivat marraskuussa 2016
Oli kuolla vuonna 1985
Vuonna 1985 Hawking sairastui keuhkokuumeeseen ollessaan matkalla Geneveen fysiikan tutkimuskeskukseen.

Tajuttoman miehen tilanne vaikutti niin toivottomalta, että lääkärit kysyivät Hawkingin äidiltä, pitäisikö miehen elämää ylläpitävät laitteet kytkeä pois päältä. Äiti kuitenkin kielsi tämän ja Hawking lennätettiin Cambridgen sairaalaan.

Sairaalan operaatio pelasti tiedemiehen elämän, mutta tuhosi tämän äänen.

Yksityiselämä ja julkisuus
Hawking ja hänen ensimmäinen vaimonsa Jane Wilde erosivat vuonna 1991. Syynä olivat Hawkingin kuuluisuus ja hänen sairautensa vaikeutuminen. Parille syntyi ennen eroa kolme lasta.

Neljä vuotta eron jälkeen Hawking avioitui hoitajansa Elaine Masonin kanssa. Pari erosi vuonna 2006 yhdentoista avioliittovuoden jälkeen.

Hawking oli elämänsä aikana paljon esillä myös julkisuudessa tieteellisen työnsä ansiosta. Mediat osoittivat kiinnostusta myös hänen yksityiselämäänsä kohtaan, mutta Hawking halusi olla esillä ensisijaisesti tutkijana. Hän on kuitenkin esiintynyt elokuvassa Star Trek ja Simpsonit-sarjassa. Vuonna 2004 BBC tuotti 90 minuuttisen tv-elokuvan nimeltä Hawking. Elokuva kertoo Hawkingin nuoruusvuosista, sairastumisesta ja läpimurrosta.

Lisäksi Hawking muistetaan tieteellisistä vedoistaan, painottomuuslennosta ja reissuistaan pyörätuolissa ympäri maailman.

Stephen Hawking painottomuuslennolla vuonna 2007.(KUVA: ZERO GRAVITY CORPORATION HANDOUT)

Jatkoi valistamista tieteen eteen viimeiseen asti
Hawkingin sairauden pahentuessa hänen puheensa tuli koko ajan entistä hitaammaksi tietokoneen avusta huolimatta. Hän oli täysin riippuvainen tietokoneesta, jonka avulla hän kirjoitti ja puhui.

Puhekyvyn menettämisestä huolimatta Hawking piti puheita puhesyntetisaattorin avulla. Muun muassa viime vuonna Hawking varoitti puheensa ihmiskunnan tuhosta. Hawking arvioi, että Maa tulee tuhoutumaan vuoteen 2600 mennessä. Fyysikko perusti ennusteensa maapallon väkiluvun ja energiankulutuksen kasvuun.

Valistajan roolin ottanut Hawking tullaan muistamaan tiedettä edistäneenä keulakuvana. Hän sai elämänsä aikana useita palkintoja ja huomionosoituksia.
Taiga Häkkilä
 
  • Tykkää
Reactions: Hutkás Biehtár
Kunnioitetaan suurta tiedemiestä kirjoittamalla edes hänen nimensä oikein. Niin kiire ei varmastikaan kenelläkään ole.
Kunnioita nyt vihdoin itse tuota suurta tiedemiestä, keskity aiheeseen ja lakkaa nälvimästä pienestä tahattomasta virheestä.

Ymmärrän, ettet täydellisen virheettömänä ihmisenä siellä norsunluutornissasi ymmärrä ollenkaan muita, ihan tavallisia ihmisiä.



ps tuo harvinainen nimi menee helposti väärin, juuri eräs kollega luki nettiuutisen ääneen muille, ja sanoi : "Hawkins"
 
  • Tykkää
Reactions: Sluibailija
Mitä SH sai aikaan?
Esko on meidän oma S.H.

Esko Valtaoja: Hawkingissa henkilöityi tiede, tutkimus ja ihmisen halu ymmärtää
"Suuri esimerkki ja kannustin"
MAAILMA STT 10:03 1

Hannu Aaltonen

Avaruustähtitieteen emeritusprofessorin Esko Valtaojan mukaan Stephen Hawkingin suurin ansio oli se, että hän toi tieteen vaikeina pidetyt asiat ja käsitteet tavallisten ihmisten ulottuville.

– Hawkingin suurin perintö oli se, että hänessä henkilöityi tiede vähän samaan tapaan kuin Einsteinista tuli suhteellisuusteorian jälkeen oman aikansa julkkis, joka sitten esiintyi viljalti elokuvissakin. Eihän kukaan suhteellisuusteoriaa ymmärtänyt, mutta Einsteinin ymmärsivät. Hawkingissa personifioitui tiede, tutkimus ja ihmisen halu ymmärtää maailmaa, Valtaoja sanoi STT:lle.

Hawking teki tärkeimmät työnsä fyysikkona jo vuosikymmeniä sitten, mutta jatkoi samojen aiheiden parissa aina kuolemaansa saakka.

http://www.ts.fi/uutiset/maailma/3876869/Esko+Valtaoja+Hawkingissa+henkiloityi+tiede+tutkimus+ja+ihmisen+halu+ymmartaa

– Ne koskivat mustien aukkojen käyttäytymistä ja sitä, miten niitä voitaisiin ymmärtää. Hän pohti näitä asioita elämänsä loppuun saakka, mutta ne olivat spekulaatioita, joita ei ole voitu varmistaa. Voinee sanoa, että emme me vieläkään ymmärrä mustia aukkoja ja sitä, mitä niiden sisällä tapahtuu. Hawking yritti ymmärtää, mutta ei ainakaan vielä voida sanoa, että hänkään olisi onnistunut, Valtaoja pohti.

Valtaoja on itsekin tullut tunnetuksi tieteen popularisoijana. Hänen teoksensa Kotona maailmankaikkeudessa sai Tieto-Finlandian vuonna 2002.

– Hawking on ollut minulle ja monelle muullekin tieteen popularisoijalle suuri esimerkki ja kannustin. Ajan lyhyt historia osoitti, että ihan tavalliset ihmiset haluavat ymmärtää edes hieman näistä maailmankaikkeuden ihmeellisyyksistä, ja heille on myös niistä yritettävä kertoa.

Hawkingin suurin perintö saattaakin olla juuri hänen roolinsa tieteen kertojaminänä.

– Hawking yritti kuvailla ja kertoa, eikä pelännyt kiistanalaisiakaan kannanottoja vaikkapa jumalasta. Se on mainio esimerkki ja luulen, että hänen suurin perintönsä pitkän päälle. Tiede edistyy, ja joku toinen keksii asian, jota hänen edeltäjänsä ei ole keksinyt, mutta tällainen Ajan lyhyen historian tapainen teos on aika lailla uniikki. Sitä tuskin kukaan muu olisi kirjoittanut.

Aiheet
 
  • Tykkää
Reactions: Sluibailija
Kunnioitetaan suurta tiedemiestä kirjoittamalla edes hänen nimensä oikein. Niin kiire ei varmastikaan kenelläkään ole.
Valitettavasti otsikkoa ei voi muokata. Kirjoitin sen nopeasti ja olin jo painanut lähetä-nappia enkä voinut valitettavasti enää korjata virhettä. Mutta suurin osa kirjoittajista tajusi heti ketä tarkoitan, viisasta väkeä :)
 
NeitiGroove
Omalla tavallaan hyvä että kuoli. Kärsimys päättyi. Siis eihän tätä sais sanoo, mutta rasittavahan se jorinoita oli kuunnella. Olis laittaneet jonkun edustavamman kaverin kertomaan noita juttuja. Ja vähän yksinkertaistaneet.

Luulen, että tänkin ukkelin jutut paljastuu huuhaaksi niinkuin moni muukin tämmönen vähän liian korkealentoinen. Nää tämmöset jutut ja niiden tutkiminen on mun mielestä tavallaaan aika typerää. Mitä vittua se kiinnostaa miten maailmankaikkeus syntyi jotain 100000 miljardia vuotta sitten. Mitä hyötyy siitä on?

Ilman näitä tiedemiehiä ei olis ydinpommeja eikä taistelukaasuja. Monella tavalla parempi. Arvostan enempi semmoisia tyyppejä, jotka keksii joitan oikeesti hyödyllistä. En semmosia joiden keksinnöistä on vaan haittaa.
 
Hyvaihminen
Helvettiin joutuu tämä, koska ei uskonut Jumalaan. Hänet herätetään TUOMIOPÄIVÄNÄ ja hän kärsii ikuisesti Helvetin tulessa niinkuin suuri osa tämän maailman ihmisistä. HERÄTKÄÄ!
 
Mä oon käynyt Eskon luennolla ja todella mielenkiintoista oli. Yksi pöytäseurueemme 3kymppinen neito sanoi ihailevansa kovasti Eskoa, ja pyysi mua näppäämään kännykameralla yhteiskuvankuvan heistä. Näin tehtiin ja siinä pääsin sitten itsekin tekemään Eskolle kysymyksen universumista. Mukava ja rento kaveri, hatunnosto :)
 
  • Tykkää
Reactions: Sluibailija

Yhteistyössä