Eviralta:
"Asetusta ei sovelleta muuntogeenisten organismien avulla valmistettuihin elintarvikkeisiin. Määräävänä kriteerinä on se, onko valmiissa elintarvikkeessa muuntogeenisestä lähtöaineesta johdettua ainesta. Tämän vuoksi merkintävelvoite ei koske muuntogeenisten mikrobien avulla tuotettuja fermentaatiotuotteita, kuten lisäaineita, aromeja tai vitamiineja, mikäli lopullisessa tuotteessa ei ole enää jäljellä muuntogeenistä mikrobia. Myöskään tuotteisiin, jotka saadaan muuntogeenisellä rehulla ruokituista tai muuntogeenisillä lääkkeillä lääkityistä eläimistä, ei sovelleta asetuksen lupa- eikä merkintävaatimuksia. Lainsäädäntö ei erityisesti kiellä vapaaehtoista merkintää, jossa esitetään, että elintarvikkeen valmistuksessa ei ole käytetty geenitekniikkaa tai ettei tuote sisällä geeniteknisesti muunnettuja ainesosia. Evira on laatinut erillisen ohjeen vapaaehtoisen ”tuotettu ilman geenitekniikkaa” –merkinnän käytölle elintarvikkeissa ja rehuissa1 . Ohjeen mukaan: Elintarvikkeissa, jotka voivat sisältää muuntogeenisiä ainesosia (esim. soijaa, maissia tai riisiä sisältävät elintarvikkeet), merkintä voidaan tehdä, jos gm-aineksen pitoisuus on 0 % (= toteamisraja), ei nykyisten säädösten rajaarvo 0,9 % (= kynnysarvo). Pienikin gm-aineksen esiintyminen tuotteessa katsotaan harhaanjohtavaksi elintarvikelain 9 §:n tarkoittamassa mielessä. Elintarvikkeesta saa ilmoittaa vain sellaisia ominaisuuksia, joiden suhteen se poikkeaa muista vastaavista tuotteista. Elintarvikkeissa, jotka eivät voi sisältää muuntogeenisiä ainesosia (esim. porkkana, kauraryynit, mustikkahillo tms.), ei ”gm-vapaa” -merkintää sallita lainkaan. Vapaaehtoista ”tuotettu ilman geenitekniikkaa” tai ”gm-vapaa” -merkintää voi käyttää eläimistä saatavissa elintarvikkeissa (esim. liha, maito tai viljelty kala) vain silloin, kun eläintä ei ole missään vaiheessa sen elinkaarta ruokittu muuntogeenisellä rehulla."