*Paulan terveysketju (ja kaiken muunkin mikä häntä kiinnostaa)*

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Jos tähän mennessä on saanut kaikki rikkaruohot nyhdettyä, ei ne samat enää lisäänny, mutta nyt alkaa itää ne, minkä aika on, koska aamuyöstä oli uudenkuun aika. Jotakin voisi kylvää vielä(y)
Uudenkuun aika on tässä. En laita enää kuvaa, koska linkin alla se säilyy myös. Mitä kaikkea pitikään tehdä... Kirjoista mun täytyy ne lukea, kun ei voi olla varma, onko edes ymmärtänyt asiaa. Kuukalenterissa näyttää olevan Pa, mikä tarkoittaa "Hyvä paastopäivä, tai vanhan tavan lopetus- ja uuden aloitusaika". Tuota en ole koskaan kokeillut. Eipä ihme, jos kalenterista tulee niin helposti uskonasia:giggle:
Huomenna alkaa vihdantekoaika Vi, jolloin "lehdet pysyvät kiinni, tuoksu ja väri säilyvät." Sitä jatkuu 8.7.saakka, jolloin yläkuu loppuu. En ole harrastanut saunavastoja, mutta tiedoksi muille, joilla innostusta saunomisperinteisiin riittää:barefoot:
Hyvää juhannusta kaikille:love:
Mitä ihmettä, kun ei sääskiä ole näkynyt missään vieläkään:alien:o_O
 
vierailija
Kun tuolla aiemmin mainitsin, että upiter on NIIIn suuri, on se ollut - sen vuoksi - näkyvissä kautta aikojen meitä aikaisemmille tiirailijoille. Linnuista Lapin Tiira taisi olla se, joka pisimmälle asioista tietää?
Heinäkuussa maa on kauimpana auringosta, kannattaa muistaa.
Täältä löytyy upeasti selvennettyä asiaa - helppo tarkistella kun ei voi kaikkea muistaa, kun ei ole edes koulussa opetettu. Lyhytmatikkalaiset saavat olla pimennossa koko ikänsä:ninja:
 
vierailija
Telkkarissa mansikanviljelijä kertoi, että ei saisi nousta yli 20 asteen se maan lämpötila... No mustalla muovilla se maa täytyy olla itärinteessä, olen itsekin huomannut. Ja lumi täytyisi pysyä siellä pitkään. Hmmm...
Kirsi Salon motto oli kai "Ikinä ei voi tietää":giggle: Ei voikaan, eikä tarvikaan, mut toi on hyvä tanssikappale(y):love:
 
vierailija
Jatulintarhoja oli siinä missä Haapasalon Ville kävi Wienanmerellä yhdessä ohjelmassa... Se on tavallaan kivikatiska, jonne kalat jäävät laskuveden aikaan eikä pääse pois siitä siksi kun ne kivet on sellaisessa muodossa. Hyvä systeemi, kun eivät kuitenkaan pilaannu siihen(y)
Ville kyllä ihmetteli, miksei meille suomalaisille ole kerrottu niistä mitään. Niin, vaikka meillä ei itäistä merenrantaa olekaan, mikseio_O
 
vierailija
Ohhoh, se ohjelma on vieläkin Arenalla:)
"Osa 2/10: Vienanmeri, Solovetski. Ville vierailee luostarissa, jossa pidettiin Stalinin aikaan vankina satojatuhansia ihmisiä. Luostarisaarten historia saa matkamiehen mietteliääksi. (U)"
Näkyy arenalla(y)
 
vierailija
Nyt eletään taas alakuun aikaa. Anne Pöyhönen kirjoittaa "kohta" tuonne niitä asioita, mitä kannattaa silloin tehdä. Yleensä se on rikkaruohojen kitkemistä, jos ei ennen juhannusta ehtinyt kaikkia kitkemään. Jos ei kaikkia ehdi, kannattaa aloittaa niistä, kukkivista ja korkeimmista - nehän ne kuitenkin varjostavat niitä muita, mitä haluaa kasvattaa. Kastele maa ensin, niin alakuulla ne lähtevät kevyesti maasta irti, kun maa ei niitä pidätä. Huomaat eron helposti itsekin aika pian(y)
 
vierailija
Eviran sivuilla on uudistus, jonka haku ei löydä fosfaatti-sanalla näitä. Onko asialla tarkoituksella joku taitamaton, vai --- eikun ne on muunnettu monikkoon, fosfaatit. Ne a i h e u t t a v a t
osteoporoosia ja masennusta.
"
Difosfaatit, E450
Fosforihappo, E338
Kaliumfosfaatit, E340
Kaliumfosfaatit, E340
Kalsiumfosfaatit, E341
Kalsiumfosfaatit, E341
Magnesiumdivetydifosfaatti, E450(IX)
Magnesiumfosfaatit, E343
Natriumfosfaatit, E339
Polyfosfaatit, E452
Trifosfaatit, E451

"
Hakusanalla fosfat löytyi kyllä yksi, mutta eipä tainnut olla tuossa listassa:geek::censored:
 
vierailija
E1413 oli se puuttuva (ainakin 1 siis löytyi, muitakin fosfaatteja voi olla)
"Monet kasvit varastoivat energiaa tärkkelyksenä. Tärkkelys on glukoosista rakentunut polysakkaridi, joka koostuu kahdesta rakenneosasta, amyloosista ja amylopektiinistä. Elintarvikkeissa käytettävä tärkkelys saadaan lähinnä perunasta, vehnästä, maissista ja riisistä, joissa sitä esiintyy erityisen paljon. Tärkkelys sellaisenaan on valmistusaine, mutta kun sitä muunnetaan kemiallisesti, se luokitellaan lisäaineeksi. Eri menetelmillä saadaan teknisiltä ominaisuuksiltaan erilaisia lisäaineita. Muunnettuja tärkkelyksiä käytetään stabilointi- ja sakeuttamisaineina tavallisen tärkkelyksen asemesta, koska ne kestävät sekä kuumennusta että pakastusta paremmin. Muunnetutkin tärkkelykset hajoavat ja imeytyvät ruoansulatuksessa. Saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin saa käyttää lisäaineita. Enimmäismäärärajoituksia vain lastenruoissa. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä nämä aineet voidaan ilmoittaa pelkästään ryhmänimellä ”muunnettu tärkkelys” eli aineen omaa nimeä tai E-numeroa ei tarvitse ilmoittaa. Tärkkelyksen alkuperä on ilmoitettava ainesluettelossa, jos se on peräisin seuraavista viljoista tai niiden hybridikannoista: vehnä, ruis, ohra, kaura, speltti, kamut-vilja."

Katso ylearkistosta fosfat i maten. Siinähän sanotaan ettei ennen vuotta 2018 "kannata" tehdä mitään:alien:
 
vierailija
Kun siis muunnettu törkkelys on perunasta, ei tarvitse ilmoittaa, vaikka perunassa voi MUKULAKASVINA kertyä lukematon määrä aineksia, mitä maahan on vuosien varrella ruiskutettu:eek:

Miten ne - esimerkiksi neonikotinoidit, vaikuttavat hermostossa, liittyy reseptoreihin, katso tuolla:

solunetti: Asetyylikoliinireseptori (Nikotiinireseptori)

Perunan glykoalkaloidit aiheuttavat tärinää ja sitä lisäävät vielä ne jäämät, mitä - muussa kuin luomussa - sallitaan tietty määrä. Nythän neonikotinoideista on jo todettu, että raja-arvot ovat olleet ihan pielessä... Ihminenhän niitä arvoja määrittää. Mun mielestä tässä on selvä logiikka;-)

Lainaan muutaman pätkän neurologian professori Jorma Palon kirjasta. Se on kirjoitettu 2003:

"Muistan lapsuudestani Parkinson- potilaita, jotka kulkivat kylällä ensin kepin kanssa ja sitten perheenjäsenten avustamina, kunnes jäivät vuoteeseen ja siihen hitaasti menehtyivät. Kukaan ei moittinut työn uuvuttamaa kunnanlääkäriä siitä, että hän olisi laiminlyönyt potilaansa, eihän ollut mitään tehokasta keinoa auttaa heitä, ei ollut yli sataan vuoteen siitä hetkestä lukien, jolloin englantilainen James Parkinson julkaisi ensimmäiset tieteelliset havaintonsa shaking palsysta eli täristyshalvauksesta vuonna 1817.

Sitten Parkinsonin tautiin keksittiin ryhtyä käyttämään antikolinergisiä lääkeaineita, belladonnan sukulaisia. Pian ryhdyttiin käyttämään myös allergiaa lievittäviä antihistamiineja ja flunssalääkkeenä tunnettua amantadiinia. Vihdoin 1960- luvulla keksittiin ensimmäinen vain Parkinsonin tautiin tarkoitettu lääke, levodopa. Se lisäsi liikkeitä säätelevien aivokeskusten dopamiinin määrää, mikä on sairaudessa vähentynyt. Kaikilla valmisteilla oli sivuvaikutuksia, mutta ne oli hyväksyttävä, jos haluttiin vapinan ja jäykkyyden lievittyvän. Valitettavasti lääkkeiden tehokin väheni nopeasti." -Kirjasta Oravasyndrooma - kirjan nimi juontuu varmaankin tästä piirretystä, jota Jorma Palo oli katsonut lapsena?.

Se lause kuuluukin "Tieto lisää tuskaa, varsinkin jos pystyy sen pimittämään".

Ota selvää seuraavan sipsipussin kohdalla, mikä perunalajike oli kyseessä. Alkaa kädet tärräämään, jos syöt liikaa perunan glykoalkaloideja. Kaikissa lajikkeissa niitä ei ole kovin paljon, mutta tarviiko ollakaan? Rasamundassa on vähiten, luki Kaari-lehdessä kauan sitten - eviralaisten paperilehti, minkä julkaiseminen lopetettiin:alien:
 
vierailija
Rosamunda- lajike piti kirjoittaa...! Lisään eviran sivulta tietoa:
"
Glykoalkaloidit ovat kasvisten luontaisia myrkkyjä eli toksiineja, jotka toimivat kasvien suojamekanismina tauteja ja tuholaisia vastaan. Glykoalkaloideja saadaan pääasiassa perunasta, mutta niitä on myös raaoissa vihreissä tai vihertävissä tomaateissa. Perunan glykoalkaloideja kutsutaan solaniiksi ja tomaatin tomatiiniksi. Suurina annoksina ne aiheuttavat kitkerän sivumaun ja ovat lievästi myrkyllisinä terveydelle haitallisia. Ne voivat aiheuttaa vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.

Vihertyneitä perunoita tai raakoja tomaatteja ei suositella käytettäväksi ravintona. Varhaisperunassa on enemmän glykoalkaloideja kuin syysperunassa. Etenkin pienissä mukuloissa ja vihertyneissä perunoissa pitoisuudet ovat suurimmat. Myös perunan maanpäälliset osat, varsimukulat mukaan lukien, sekä perunan idut sisältävät solaniinia, joten niitä ei saa käyttää ravinnoksi. Itäminen lisää myös itujen lähellä olevien solukkojen glykoalkaloidipitoisuutta.

Suurin glykoalkaloidipitoisuus on perunan kuorikerroksessa. Perunan kuoriminen vähentää glykoalkaloidipitoisuutta noin 60 %. Vihertymisen estämiseksi peruna on säilytettävä vähittäiskaupoissa, suurkeittiöissä ja kotitalouksissa valolta suojattuna. Keittäminen ei tuhoa glykoalkaloideja." Tuo on ollut tiedossa kauan aikaa, mutta nyt MUUNNETTU TÄRKKELYS ei kerro siitä:sick::sick::sick::sick::poop:
 
vierailija
Täälläkin asia mainitaan, tosin hyvin pienellä kalenterin alapuolella:D

Eihän se ole mikään vanhan kansan uskomus, vaan todellisuutta:LOL:
Nyt on voinut jäädä kertomatta yks asia: jos tai kun sitä ruohosilppua on kasaantunut - kirjaimellisesti! - pihalle keräävän ruohonleikkuun jäljiltä: se täytyy aika pian saada sinne viherlannoitteksi / katteeksi ja matojen evääksi/suojaksi. Se nimittäin alkaa kuumentua; entiaikaan sanottiin et heinä palaa ja se haju on ikävä, jos niin pääsee käymään. Eläinten ruoaksi sitä ei tietenkään voinut antaa enää, joten nälänhätä on voinut tulla talvella senkin vuoksi. Se silppukasa ON pohjalta kamalan kuuma, mut aloita aina sen tyhjentäminen keon keskeltä, niin jäähtyy. Eihän aina ehdi kaikkea tehdä niin, miten on suunnitellut. Ja ne sateet voi ennakkoon katsoa ilmatieteenlaitoksen sivulta, täältä vähän ennakkoonkin. Mitä tarkoittaa, kun kymmenet sudenkorenot lentelevät tänään ympäriinsä o_O

Itikat katoavat yleensä kovalla tuulella ja alle +9 asteen lämpötiloissa. Siinä on tietysti vähän haastetta, osaako arvoida ennakkoon kaikkea;)
 
vierailija
Sateen jälkeen ruohosilppua voi kyllä kerätä - ja misei sateellakin? - mutta ruohonleikkuri tukkeentuu, jos ruoho on märkää. Sekin vaikuttaa kaikkeen ajoitukseen, ja yökaste tulee yleensä iltaseitsemältä ja jatkuu aamuun saakka. Mutta sadevesi ON aina taivaan lahja ihmiskunnalle:)
 
vierailija
Oli taas niin upea dokumentti et täytyy jemmata tänne se:
"1/3. Ensimmäisinä ilmassa. David Attenborough kertoo meille luonnonhistorian hämmästyttävän tarinan lentävien eläinten evoluutiosta. Upeiden kuvien avulla pääsemme seuraamaan ensimmäisiä lentäjiä, hyönteisiä."
Näkyy arenalla
 
vierailija
Enää 4 vrk näykyy viimeinen jakso tästä sarjasta:
"3/3. Tuottoisa kauppareitti kulki 13 maan halki ja muutti ihmiskunnan historiaa ikuisiksi ajoiksi. Sarjassa matkataan Xianista Venetsiaan ja tutkitaan Silkkitien alkuvaiheita ja sitä pitkin levinneitä aatteita. T: BBC."
Näkyy arenalla (y)
 

Yhteistyössä