Eiku... katsos:
"ongo Jumalan sana teistä tullut? Taicka ongo se ainoastans teidän tygönne tullut?"
1.Kor.14:37 viittaa selväti kuukautiskiertoon, minkä kautta aikojen naiset, waimot ym ovat tunteneet eikä siinä ole edes tulinnanvaraa. Miksi miehille asetettiin selibaatti, olis ratkottava, mutta eipä sillä suurta merkitystä tässä hävityksessä ole enää:-(
"8:11 Tämä on se wertaus:
Siemen on Jumalan sana.",
Luukkaan sanomana, eri vuosina. Luen yleensä vain 1642 tekstit, koska vanhassa kirjassa
fraktuura on aika hidasta luettavaa
Kustaa Vilkunan kirja kertoi, että Joakim lähti korpeen - varmaankin samalla oli suojassa auringolta. Monista kuvista saa sellaisen vaikutelman, että hän olis lintututkija tai muuta... Kyyhkyntapaisia lintuja on sylissä! Keräsikö Joachim munia vai pyysikö niitä linuja, en tiedä, mutta kyllä metsässä kulkiessa helposti voi nähdä kaikki ne, mihin kuu luonnossa (
ihmisissäkin!) vaikuttaa, jos haluaa nähdä!
No, se retki korpeen kesti 40 vuorokautta ja siihen aikaan ei ole ollut kuuta kummempaa valaistusta öisin: siis aina on pitänyt lähteä matkaan silloin, kun uusikuu valaisee riittävästi ja palata takaisin ennen seuraavaa uuttakuuta, koska silloin on taas säkkipimeää, eikä näe yhtään mitään - ei edes voi olla varma, onko silmät auki vai kiinni vai näkökyky kadonnut kokonaan:-D
Toisaalta
suunnistamiseen on tarvittu
tähtitaivasta, joka sitä on osannut tulkita yhtään...!
Maria lienee ymmärtänyt kuun vaiheet elämän eri asioihin paremmin kuin moni muu, jos kerta äitinsäkin Anna on (mahdollisesti) hoksannut sen lainalaisuudet vasta siihen aikaan, kun miehensä Joakim lähti korvesta etsimään vastausta heidän lapsettomuuteeseensa. Saman ajan Anna oli ollut puutarhassa ja ehtinyt nähdä kahden uudenkuun aikaiset taimien itämiset, kasvun ja kaikkien asioiden "pyhän" yhteyden toisiinsa. Yhden pimeän uudenkuun ajan - ne 3 synkintä yötä ovat voineet olla melkoinen kokemus Joakimille;-)
Kirjassa Vuotuinen ajantieto kerrotaan mm:
"Lisäksi
Hattulan ja
Lohjan kirkossa ja muuallakin on kauniita maalauksia Annan ja Joakimin tarinasta. Niissä on kuvattu Annan murhe, Joakim korvessa, Joakimin ja Annan kohtaus kultaisella portilla, Maarian syntyminen jne.
---itäistä tietä Suomeen saapunut kristinusko on vanhempaa perua, kuin läntisten ristiretkien tuoma roomalaiskatolinen usko.
---Suomeen Anna on saapunut, kuten moni muukin kulttuuri- ilmiö, kahta tietä, varhemmin itäistä ja myöhemmin läntistä mutta samasta alkupisteestä lähtien."
Päivänselviä asioita ei kai kukaan ole kirjoittanut tuolloin vielä muistiin, kun kuvittelee, että kaikkihan nuo asiat tietää, jolloin ei tarvi varsinaisesti muistaa mitään. No, tätäkään en ole osannut itse "muistaa":
"Suomessa toimi keskiajalla katolisen kirkon alueella kolme luostarijärjestöä – dominikaanien, fransiskaanien ja birgittalaisten. Sistersiläisten veljeskuntaan kuulunut, Baltiassa sijainnut Padisten luostari hankki 1300-luvulla maaomaisuutta Uudeltamaalta, mutta veljeskunnan vaikutus jäi lyhytaikaiseksi. Uskonpuhdistus merkitsi luostarien sulkemista. Viimeisenä lakkasi Naantalin luostarin, Vallis Gratiaen toiminta vuonna 1591. Luostarin kirkosta tehtiin kaupunginkirkko. Ortodoksisen kirkon alueella Karjalassa toimi
Valamon luostari, joka perustettiin 1300-luvun alussa, 1300-luvun lopulla perustettu
Konevitsan luostari ja pohjoisessa
Petsamon luostari 1520-luvulta." -
etälukio-
Ornamentit saattavat hyvinkin viitata siihen kasvuun, mitä kuu maan ympärillä ohjaa, vaikuttaa veden kiertoon ja kaikkeen - jopa siihen, ettei maapallo vemputa radallaan puolelta toiselle holtittomasti!
Vuotuinen ajantieto tietää kertoa siv. 357:
"Kun kuuton aika oli "pyhää", niin oli kuun syntymäpäivä, siis sekä kuukauden että viikon ensimmäinen päivä aina maanantai, samoin kuu kääntyi kieltojen täyttämän pyhäpäivän jälkeen toiselle neljännekselle. Maanantaina eli näkyvän kuun 8. päivänä, samoin kansanomainen täysikuu sattui aina maanantaiksi 15.päiväksi ja edelleen viimeinen neljännes alkoi maanantaina 22.päivänä. Näin kuukauden sisällä maanantai todella oli kuun päivä, kuten sen nimi osoittaa."