Hallituksen uudistukset, mielipiteitä?

  • Viestiketjun aloittaja S. Koskinen
  • Ensimmäinen viesti
S. Koskinen
1. Loppiainen ja helatorstai muutetaan palkattomiksi vapaapäiviksi.

Hyvä päätös. Toki jokaisesta nyt on hirmu kivaa pitää vapaapäiviä millä tahansa verukkeella. Mutta eihän noissa mitään järkeä ole. Molemmat ovat kristillisiä vapaapäiviä, mutta miten kun tässä maassa nyt uskonnollisuus ei enää ole sitä mitä se ehkä joskus on ollut. Täällä on paljon muslimeja ja lisää heitä näyttää tulevan. Monet kantasuomalaiset ovat eronneet kirkosta sellaisella vauhdilla, ettei edes eroakirkosta.fi –portaali ole meinannut vauhdissa mukana pysyä. Eivät kirkolliset pyhät ole oikeasti enää nykymaailmassa sitä, mitä ne ehkä joskus ovat edustaneet. Joulu ja pääsiäinen nyt ovat vielä jollain tavoin uskonnon kautta kulttuuriimme integroituneita, mutta kuka viettää helatorstaita? Oikeasti? Se on kiva ns. extra-vapaa, mutta siihen se sitten jääkin. Eli jos jostain pitää lähteä ylimääräisiä vapaita karsimaan, niin nämä olivat erinomaiset valinnat.

Uudistus toteutetaan vuosityöaikaa lyhentämättä. Hallitus ei pakota tekemään töitä pyhänä, mutta pyhäpäivät ovat palkattomia vapaita. Esimerkiksi helatorstain vapaa voidaan korvata lauantaina.

2. Ensimmäinen sairauspäivä on palkaton.

Ruotsissa tämä on ollut käytössä jo aikaisemminkin ja hyvällä menestyksellä. Erityisen hyvin tämä puree niille aloille, joissa on ”talon tapa” pitää saikkupäiviä kerran pari kuukaudessa. Lähes jokaiselta isommalta työpaikalta löytyy niitä henkilöitä, joilla muka flunssa tulee viisi kertaa vuodessa ja aina maanantaisin on migreeni. Toisekseen monet vuorotyötä tekevät voivat huoletta jäädä aidon ja oikean flunssan takia kotiin päiväksi ja tehdä vastaavasti ylimääräisen vuoron kuluvan vuoden aikana jossain välissä takaisin. Käytännön tasolla sen voisi ajatella vaikka näin, että kun sinä sairastut niin työkaveri tuuraa ottamalla ylimääräisen vuoron siihen. Sitten kun taas työkaveri sairastuu, niin sinä tuuraat häntä vastaavasti ottamalla sen ylimääräisen työvuoron siihen kohtaan.

Vuorotyön ulkopuolella, usein ns. tietotyössä, työn tekeminen etätöinä on usein mahdollista. Se kun kuumetta on 37,5 niin jää tekemään akuuteimmat hommat kotiin. Loput ei-niin-kiireellisistä tehtävistä voi jättää parin päivän päähän kun on taas terve. Näin ei tarvitse olla sairaslomalla flunssan takia.

Toki tähän voitaisiin miettiä vielä jotain välimallia esimerkiksi niin, että kalenterivuodessa olisi 5 ensimmäistä sairaslomapäivää normaalisti palkallisia. Tämän jälkeen astuisi voimaan tuo hallituksen esittämä malli, jossa ensimmäinen sairauspäivä olisi palkaton.

3. Sunnuntaikorvaukset pienenevät.

Tämä on hyvä askel oikeaan suuntaan. Mielestäni sunnuntaikorvaus voitaisiin poistaa kyllä kokonaan. Ei tällainen kuulu enää 2010-luvulle! Töitä tehdään silloin kun niitä pitää tehdä. Jotkut tekevät niitä aamusta iltaan, toiset illasta aamuun. Toiset työskentelevät sunnuntaisin ja toiset heinäkuun helteillä. Tämä on puhtaasti ammatinvalintakysymys. Jos et halua työskennellä heinäkuussa, älä ala asfalttimieheksi. Jos sunnuntai on sinulle pyhä, älä ala kaupan kassaksi. Yhteiskunta kun ei ole enää se 1950-luvun Suomi, jossa sunnuntai oli kirkollinen pyhäpäivä ja se piti pyhittää levolle raamatun luomisoppien mukaisesti. Nykyinen yhteiskunta pyörii 24/7 ja se ei koskaan nuku. Vanha malli on vanha malli ja onneksi siitä ollaan nyt luopumassa.

4. Ylityökorvaukset puolitetaan.

Ylityökorvaukset ovat niin ikään muinaisjäänne ajoilta kivi ja kirves. Nykyisessä työelämässä on lukuisia ammatteja, joissa käytetään kokonaistyöaikaa ja ylitöistä ei ole maksettu ikinä mitään. Sanottakoot tästä esimerkkinä vaikkapa toimittaja ja talouspäällikkö. Ei heille ole maksettu mitään extraa siitä, että työpäivät ovat joskus venähtäneet tai että töitä on pitänyt jatkaa vielä kotona. Ylimääräiset tunnit on tavan mukaan tasattu silloin kun töissä on rauhallisempaa. Ylityökorvaukset pitäisikin poistaa kokonaan ja siirtyä työaikapankkiin. Töitä pitää tehdä silloin kun töitä on tehtävänä. Se on liiketalouden laki. Jokaisessa työssä on joskus, jos ei hiljaista, niin hiljaisempaa. Tuolloin ylimääräiset tunnit tulee pitää vapaana. Ihmisten pitää oppia ottamaan vastuuta siitä omasta työstään. Ajatusmalli missä ajatellaan vain pelkästään itseä, eikä ollenkaan yritystä, on vanha ja kankea. Jos laivanvarustajan pitää saada tilaus tehtyä loppuun tässä kuussa, niin silloin hommia pitää painaa sen eteen. Vapaat pidetään sitten myöhemmin. Työntekijän pitää alkaa tajuta se yhtälö, että yrityksen hyvinvointi on myös samalla hänen hyvinvointiaan.

5. Lomia lyhennetään erityisesti julkisella sektorilla.

Tästä ei varmasti kukaan olekaan eri mieltä, paitsi nyt julkisen sektorin työntekijät toki itse. Jos 38 lomapäivää muutetaan normaaliksi 30pv lomaksi, kuten muillakin, niin sehän on vain reilua. On turha väittää, että julkisella sektorilla työ olisi millään tai missään raskaampaa, kuin työ yksityisellä sektorilla. Uskaltaisin väittää jopa että tulospaineiden puuttuessa se olisi toisinpäin, mutta ei nyt mennä siihen. Kaikilla pitää olla samanlaiset lomat ja kertyä niin, että 2pv/kk tulee ensimmäiseltä lomakertymältä töissä aloittaessa ja 2,5pv/kk sitä seuraavilta lomakertymiltä. Itse tulkitsisin asiaa myös niin, että jos julkisella puolella on varaa pitää suuri määrä ihmisiä ”ylimääräisillä” lomilla toiminnan siitä kärsimättä, siellä on silloin liikaa ihmisiä töissä.

Kommentteja?
 
vierailija
- Sunnuntailisän poisto ok
- ylityölisästä vaikeampi sanoa. Itse olen aina ollut asiantuntijatehtävissä, joissa välillä töitä tehdään iltaan saakka ja kotona viikonloppuisin ihan ilman lisiä tai korvauksia, mutta toisaalta sitten joskus voi vastapainoksi pitää ylimääräisiä vapaita ja lyhyempiä päiviä. Eli itse en koe ylityölisiä tarpeellisena.
- palkattomat juhlapäivät on tyhmin keksintö ikinä, eikä se tuo mitään säästöä. Joko ihmiset menevät juhlapäiväksi töihin (tyhjää toimittamaan, kun mitään asioita ei kuitenkaan saada eteenpäin juhlapäivän tähden) tai vaihtoehtoisesti menevät töihin jonain lauantaina tyhjää toimittamaan. Tietyillä aloilla (sairaanhoitajat, poliisit, tehdastyöläiset) tästä jokunen ropo säästyy, mutta toisaalta työntekijöiden vitutuksen määrä kasvaa.
 
vierailija
Kaikki nuo säästöt kohdistuvat pienpalkkaisiin valtion ja kunnan työntekijöihin. Yksityisellä käytännöt pysynevät edelleen vanhoina, mikä lisää ihmisten eriarvoisuutta, eikä todellakaan lisää esim nuorten halukkuutta hakeutua hoitoalalle.
 
vierailija
Ihan hyviä uudistuksia näin aluksi. Vielä paljon parannettavaa ennen kuin Suomen talous on kilpailukykyinen. Joutoväen elättämiseen pitäisi puuttua, se olkoon seuraava askel.
 
vierailija
Mun mielestä nuo kaikki 5 kohtaa ovat sellaisia jotka voidaan hyväksyä kun tiedossa on että jollakin lailla vyötä pitää kiristää.
Nämä uudistukset olisi huomattavasti helpompi hyväksyä, jos hallitus ja kansanedustajat samalla tekisivät myös itseään koskevia uudistuksia. Eduskunnan ja hallituksen palkka- ym kuluissa olisi aika paljon säästämisen varaan, joten voisivat leikata sieltäkin.

Nyt säästöjä on vaikea hyväksyä, kun ne kohdistuvat vain pieni ja keskituloisiin. Ylemmän keskiluokan ja sitä enemmän tienaaville ei juuri säästöjä kohdenneta.
 
vierailija
Nämä uudistukset olisi huomattavasti helpompi hyväksyä, jos hallitus ja kansanedustajat samalla tekisivät myös itseään koskevia uudistuksia. Eduskunnan ja hallituksen palkka- ym kuluissa olisi aika paljon säästämisen varaan, joten voisivat leikata sieltäkin.

Nyt säästöjä on vaikea hyväksyä, kun ne kohdistuvat vain pieni ja keskituloisiin. Ylemmän keskiluokan ja sitä enemmän tienaaville ei juuri säästöjä kohdenneta.
Eikö kaikki nuo 5 kohtaa kosketa samalla lailla kaikkia tuloluokkaan katsomatta?
 
vierailija
Ihan hyviä uudistuksia näin aluksi. Vielä paljon parannettavaa ennen kuin Suomen talous on kilpailukykyinen. Joutoväen elättämiseen pitäisi puuttua, se olkoon seuraava askel.
Miksi ei tehdä jotakin talouskasvun hyväksi, jotta saataisiin Suomi uuteen nousuun?

Velkarahalla mennään joka tapauksessa.
Tuo tämän hetkinen hokkuspokkus säästö menee suuryritysten taskuun.
 
vierailija
Minäkin olen yrittäjä, mutta katson pidemmälle koska mulla on lapsia.
Mistäs meinaat ne palkat maksaa, vaikka helpotusta saitkin, kun ei kohta ole enää varaa käyttää palveluja, kun ostovoimaa rajoitetaan?
Ostovoima pysyy ennallaan, tai paranee, koska kilpailukyvyn parantuessa yhä useampi saa töitä. Työttömien elättämiseen menee viitisen miljardia joka ikinen vuosi.
 
vierailija
Mitä ne fiksummat ratkaisut ovat?

http://kaksplus.fi/threads/miksi-ha...iksi-oorkkana-on-niin-aliarvostettua.2458640/

Sinne vaan keksimään. Vaikka luulen, että joku fiksumpi on jo keksinyt jos viittii googletella.

Minun ehdoitus joka tapauksessa kasvattaisi Suomen taloutta ja lisäisi työvoimaa.
Tämän hetkinen päätös ei.

Meinaatko, että ihmiset lähtevät riemusta kiljuen tekemään esim matalapalkka töitä (eniten tarjolla) kun työn edut ovat entistäkin huonommat?
 
vierailija
Miksi ei tehdä jotakin talouskasvun hyväksi, jotta saataisiin Suomi uuteen nousuun?

Velkarahalla mennään joka tapauksessa.
Tuo tämän hetkinen hokkuspokkus säästö menee suuryritysten taskuun.
Niin, toivottavasti säästöt menevätkin yritysten taskuun...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015090920318678_uu.shtml

"Fiskars aloittaa yt-neuvottelut... keramiikan tuotanto ei Suomessa ole kestävällä pohjalla johtuen ennen kaikkea koventuneesta hintakilpailusta... Tällä hetkellä valtaosa Fiskarsin keramiikkatuotannosta valmistetaan Suomen ulkopuolella."

Jospa työn hintaa saataisiin tosiaan alaspäin, tuotteita kilpailukyisemmän hintaisiksi ja yritykselle lisää rahaa, niin ei tarvisi potkia ihmisiä pihalle ja valmistaa tuotteet indokiinassa.
 
vierailija
Kuntasektorilla pidemmät lomat on ollut hyvä houkutin pitää ihmiset töissä, koska palkkataso muuten alhainen.
Pienipalkkainen menee sairaana töihin> sairastuttaa siinä sivussa kymmeniä ihmisiä esim vatsatautiin
Työnantajat eivät saa ihmisiä töihin pyhinä, jos palkka ei houkuta
Miksi tehdä ylitöitä, jos ei saa sopivaa korvausta. Eli hommat seisoo ja tulee työnantajalle lopulta kalliiksi
 
vierailija
http://kaksplus.fi/threads/miksi-ha...iksi-oorkkana-on-niin-aliarvostettua.2458640/

Sinne vaan keksimään. Vaikka luulen, että joku fiksumpi on jo keksinyt jos viittii googletella.

Minun ehdoitus joka tapauksessa kasvattaisi Suomen taloutta ja lisäisi työvoimaa.
Tämän hetkinen päätös ei.

Meinaatko, että ihmiset lähtevät riemusta kiljuen tekemään esim matalapalkka töitä (eniten tarjolla) kun työn edut ovat entistäkin huonommat?
Porukka tekee riemusta kiljuen ihan mut tahansa työtä sen jälkeen kun rahat eivät riitä tulonsiirtoihin. Se päivä ei ole kaukana.
 
vierailija
Ostovoima pysyy ennallaan, tai paranee, koska kilpailukyvyn parantuessa yhä useampi saa töitä. Työttömien elättämiseen menee viitisen miljardia joka ikinen vuosi.
Itselleni on jäänyt epäselväksi, miten nämä päätökset lisäävät sitä työn määrää???
Ihan turha kuvitella, että palkattaisiin lisää työntekijöitä ihan vain sen tähden, että se on muutaman satasen halvempaa kuin ennen. Jos työt on onnistuttu tekemään nyt nykyisellä porukalla, ei lisää palkata ihan vain huvikseen.
 
  • Tykkää
Reactions: Asiankannattaja
Martines
No ei. Esim jJohtoporras tekee huomattavasti vähemmän ylitöitä ja sunnuntaivuoroja kuin esim normitehdastyöläinen tai sairaanhoitaja tai kaupan kassa.
No johan! Mistä ihmeestä tuon väitteen repäisit? Ettäkö johtoportaalla olisi vähemmän ylitöitä? Kyllä ne tekevät päinvastoin enemmän töitä. Niistä ei vain koskaan ole maksettu pennin jeniä... Niillä on kokonaistyöaika käytössä, joten palkka on prikulleen sama vaikka kuinka joudut käyttämään illat myyntikatteiden laskemiseen tms.
 
vierailija
Miksi ei tehdä jotakin talouskasvun hyväksi, jotta saataisiin Suomi uuteen nousuun?

Velkarahalla mennään joka tapauksessa.
Tuo tämän hetkinen hokkuspokkus säästö menee suuryritysten taskuun.
Eli hyvinvointivaltio ajetaan alas!!!
Sitä ei onneksi päätä hallitus kun seuraavissa vaaleissa äänestetään sinne sellaiset ihmiset, jotka edistävät hyvinvointia ja kannattavat hyvinvointivaltion säilyttämistä
Jopa on kylmäksi ja ahneeksi homma käynyt.

Suuryrityksien omistajat vain hyötyvät!!!!

Enpä äänestä enää kokoomusta koska minulla on lapsia jotka voivat joutua joskus taloudelliseen ahdinkoon tai työttömäksi!!!!!!!
 
vierailija
Itselleni on jäänyt epäselväksi, miten nämä päätökset lisäävät sitä työn määrää???
Ihan turha kuvitella, että palkattaisiin lisää työntekijöitä ihan vain sen tähden, että se on muutaman satasen halvempaa kuin ennen. Jos työt on onnistuttu tekemään nyt nykyisellä porukalla, ei lisää palkata ihan vain huvikseen.
Kun firman kilpailukyky paranee niin se alkaa saamaan enemmän tilauksia ja siksi teetettävän työn määrä kasvaa. Jossakin vaiheessa on pakko palkata lisää porukkaa että saadaan tilaukset myös toimitettua.
 

Yhteistyössä