Miksi vanhemmat eivät halua osallistua lasten päiväkotien toimintaan?

  • Viestiketjun aloittaja kevät kaamos
  • Ensimmäinen viesti
kevät kaamos
Esimerkkeinä siis vanhempainilta, askarteluilta, iltapäivän kahvivartti, teemaviikot, vauhtivarpaat, vappujuhlat... Olemme yrittäneet laatia kyselyjä/äänestyksiä päivistä ja kellonajoista, mutta edes kyselyihin ei vastata. :D Vasu-keskusteluihinkin saa oikeen pyytämällä anoa aikoja. Viestiä on tullut, että tämä on ihan yleinen ilmiö meidän kaupungin päiväkodeissa, paikalle saapuu pari perhettä ja nekin on vanhempainyhdistyksessä.

Onko aika tosiaan näin kortilla kaikilla ihmisillä? Eikö ihmiset halua tutustua tyyppeihin, joiden kanssa lapsensa aikaa viettää aika monta tuntia? Millaista toimintaa kaipaisit? Tai yhteydenpitoa. Riittääkö lyhyet tuonti-/hakutilanteiden "ok:t" ja vasu 2krt vuodessa? Koetko erilaiset tapahtumat tms rasitteena?

Välillä vähän itseäkin rasittaa suunnitella ja toteuttaa mitään vanhemmille jotka ei saavu. Mut kuuluu työnkuvaan eikä siis auta kuin yrittää löytää se mahdollisimman usean tavoittava tapa saada vanhempia mukaan päivähoidon arkeen.
 
"mollamaija"
Minä olen käynyt nämä "pakolliset" äitienpäivä kahvit, vasu- keskustelut ja vanhempainillat ihan mielelläni. Mutta meilläkin on noita isompia lapsia, joilla monella useita harrastuksia. Ja harrastuksissakin vaaditaan vanhempien extra-toimintaa. Kiva kun kolme lasta harrastaa kahta eri lajiakin ja jokaisessa pitäisi olla arki-iltoina/viikonloppuisin tekemässä jotain.

Näin ollen karsitaan menoja tasapuolisesti jokaiselta lapselta ja osallistutaan vain "pakollisiin". Tykätään myös joskus viettää iltaa ihan kotona perheenkin kesken.
 
"Helmi"
Aika vähän oli onneksi meidän päiväkodissa vasujen lisäksi muuta vanhemmille suunnattua ohjelmaa. Vasuihinkin oli vaikea saada järjestettyä sellainen hetki, joka olisi vienyt työajasta pois mahdollisimman vähän. Jokainen menetetty minuutti täytyy tehdä takaisin työnantajalle. Näin ollen parin tunnin lovi pois työajasta tietää päivän pidennystä useammille päiville. Vaikea taas löytää se kymmenen-viisitoista minuuttia ekstratyöaikaa, kun pitää ehtiä bussiin ja päiväkotiin ja töihin jne.
 
Pin
No jos vanhemilla on työpaikka, lapset sairastelee tuon tuosta ja poissaolot stressaa, se "voisinko mennä vappujuhlaan, voisinko olla poissa tänään kun menen askarteluiltaan, voisinko..." jää aika helposti kysymättä.
Eli kyllä varmasti jotkut kokee rasitteena.
Esikoisen ollessa päiväkodissa käytiin monissa, mutta meillä sattuikin olemaan aika joustava työ, minulla siksi että pomo oli sukulainen ja miehellä siksi, että hän on ihan itse vastuussa työstään, eli menee kun menee, mutta itselleen se kostautuu.
Yhden juhlan unohdimme kokonaan ja voin kuvitella kuinka siellä on päivitelty välinpitämättömistä vanhemmista. :D

Monet vanhemmat ovat myös tosi väsyneitä, ei ehkä ole ylimääräistä hössötysenergiaa lainkaan.

Kaikenlaisia syitä voipi olla, tuskin pahuuttaan jättävät tulematta kuitenkaan.
 
"osallistuja"
Ainakin meillä suurin haaste tuntuu olevan aikataulut. Iltapäivisin vanhemmilla on paremmin aikaa kuin aamulla. Toisaalta järjestelijöiden kannalta iltapäivät on tosi vaikeita, kun yksi haettaisiin kolmelta ja yksi viideltä. Meidän päiväkoti aloittaa usein iltatapahtumat kello kuusi, jotta ehtivät järjestellä viimeisen lapsen haun jälkeen. Vähänkin kauempana asuvat eivät halua ajaa edes takaisin ja monet muutkin ovat jo kotona ruuanlaitossa.

Meillä suosituimmat tapahtumat ovat olleet musiikkipainoteiset: lasten esityksiä ja/tai lapsille esityksiä. Naapuripäiväkodissa ollaan käyty katsomassa lyhyitä lastenteattereita. Meillä sellaisia ei ole ollut, mutta nuokin ovat olleet tosi kivoja. Keväisin on usein ollut pihalla temppukierros tms. joka on ollut lasten mieleen. Haasteena usein ruokailu, joten grillimakkaran myynti lisäsi selvästi vanhempien ja sisarusten määrää. Varsinkin miehet jäivät juttelemaan grillin tietämille, mutta ilman grilliä livahtivat paikalta melko nopeasti valitellen nälkää. Ja ruoka siis voi olla maksullista ja simppeliä; hernekeitto ja leipää tai grillimakkaraa.
 
"äiti.."
[QUOTE="Helmi";30727092]Aika vähän oli onneksi meidän päiväkodissa vasujen lisäksi muuta vanhemmille suunnattua ohjelmaa. Vasuihinkin oli vaikea saada järjestettyä sellainen hetki, joka olisi vienyt työajasta pois mahdollisimman vähän. Jokainen menetetty minuutti täytyy tehdä takaisin työnantajalle. Näin ollen parin tunnin lovi pois työajasta tietää päivän pidennystä useammille päiville. Vaikea taas löytää se kymmenen-viisitoista minuuttia ekstratyöaikaa, kun pitää ehtiä bussiin ja päiväkotiin ja töihin jne.[/QUOTE]

Ajattelen samoin kuin sinä. Ihanaa olisi osallistua vaikka mihin päiväkodin juttuihin, mutta ne on minuutilleen sitten pois työajasta. Matkoineen päivineen yhteen vasu-keskusteluunkin menee se 2h. Ei niitä saa kovin nopeasti takas tehtyä, kun lapsi pitää hakea päiväkodista tiettyyn aikaan joka päivä. Ei viitsisi näiden tapahtumien takia pidentää sitten loppupäästä lapsen hoitoaikaa muina päivinä. Vaikka niin ollaan jouduttu tekemään.

Nyt pk suunnittelee äitienpäiväjuttua arkiAAMUKSI!! Eli turha mennä töihin seitsemään ja olla tunti ja lähteä päiväkotiin. Sitten takas töihin. Tuohon menikin sitten 4-5h. Siihen sitten tosiaan päälle kaikki vasu-keskustelut jne. Turha enää kysellä pk hoitajien, että millos meidän lapsella on vapaapäivä. Ei paljon saldoja kerry jostain syystä.

Eli jos toiveen saa sanoa, niin näin päivätyöläiselle ilta-aika on parempi, kiitos :) Silloin osallistun ehdottomasti, ja voittehan te hoitajatkin sitten joustaa ja järjestää työajanulkopuolella noita tapahtumia.
 
Aika kortilla
Kyllä aika on todellakin niin kortilla etten jouda juoksemaan joka kissaristiäisissä. Olen töissä klo 8-16 ja siihen työmatkat vähintään 30 min suuntaansa. Illalla on lasten harrastukset 1-2 kertaa viikko, kotityöt, kaupassa käynnit, ruuanlaitot... Kun on muitakin lapsia niin koulu vaatii omat juttunsa, pitää kärjestää vanhempainvartit, sielläkin pitäisi osallistua vanhempainyhdistyksen toimintaan.
Joskus olisi ihan jees käydä itsekin liikkumassa, tai ihan jopa olla vaan lasten kanssa illalla ennen kuin menevät nukkumaan.

Että joo, en pysty enkä halua viettää iltojani päiväkodilla askarrellen. Työnantajanikaan ei ymmärrä että en tule töihin kun pitäisi vaan ilmoitan olevani kahvittelemassa. Jos kahvit olisikin vaikka heti seitsemän jälkeen niin mielelläni menisin, mutta myöhemmin ei vaan onnistu.
 
cdi
Ihana ajatus, mutta kun se päiväkoti ei ole meille mikään lapsen harrastusryhmä vaan hoitopaikka TYÖSSÄKÄYNNIN ajalle. Väistämättä pienten lasten vanhemmille tulee muutenkin poissaoloja lasten sairastaessa ja koska te tädit haluatte lomailla heinäkuun, jouluna kolme viikkoa, hiihtoloman ja syysloman, meidän vanhempien on pakko joustaa omista lomatarpeistamme ja lomailla vuosikaudet eri aikoina jotta te saatte lomanne. (Ja jäkäjäkä joku tulee valittamaan että kaupungin päättäjät ne päättää, joopa joo). Siksi ei ihan nappaa lomapäivän/palkattoman otto vaan siksi, että pääsen istumaan päiväkodissa. Vasukeskusteluissa käydään, mutta antakaa meidän nyt edes vapaapäivät viettää yhdessä ja omiin perheen tarpeisiin.
 
"Äitinä"
Minä en kaipaa päiväkodinjärjestämää perhetoimintaa ollenkaan. Osaamme olla lastemme kanssa muutenkin ja teemme asioita paljon yhdessä Vasu kerran vuodessa on ihan jees, siihenkin pitää usein erikseen järkkäillä työkuvioiden vuoksi erikseen aika, kuten muihinkin päiväkodin kinkereihin. En ole myöskään erityisen kiinnostunut tutustumaan muihin vanhempiin. Toki olen kiinnostunut lapsesstani, kuinka hoidossa menee ja mitä siellä tehdään. Sanoisin, että vienti-/hakutilanteissa vaihdetut juttelut riittävät minulle. Kyllä te siellä päiväkodissa hommanne osaatte, älkää enää kiusatko vanhempia yhteisillä tilaisuuksilla!
 
vierass
Ei kaivata :D Yksi vanhempainilta, kevät- ja joulujuhla lasten pikkuesityksin riiittää hyvin vasukeskustelun lisäksi ja muutaman sanan vaihto viedessä tai tuodessa. Noidenkin järjestäminen oli aikamoista välillä, kun kaksi lasta oli eri päiväkodeissa ja yksi koulussa.

Ilmoittakaa hyvissä ajoin etukäteen tuosta äitienpäivän tarjoilusta ja kutsukaa se lapsen viejä, oli sitten isä tai äiti tai kuka muu tahansa. Jos on aamulla vetänyt kunnon aamupalan itse ennen viemistä, niin eipä silloin pahemmin yllätysaamupalat maistu.
 
vvvvieras
Ei kiinnosta yhtään.

Lapsi eskarissa (4h/pv) ja riittää, kun tuodessa/hakiessa kerrotaan kuulumiset. Vasut käydään ja joulu- ja kevätjuhla. Ei voisi vähempää (lasta tai meitä aikuisia) kiinnostaa kaikenmaailman isi-illat ja "kivat" yhteiset viikonloppuohjelmat, meillä on muutakin tekemistä.
 
"Ninni"
Mä en oo kuullutkaan mistään vanhempien kahvivarteista eli meillä ei just mitää toimintaa olekaan mut juu aika on kortilla jos on työ ja useampi ku yksi lapsi harrastuksineen. Täytyy sanoa et aika hyvin tunnetaan ne kaverit joiden kanssa lapset viettää vapaa aikaa mut juuri ne päiväkotikaverit on jääny vieraiksi kun ne on tosissaa siel päiväkodissa eikä kotona leikkimässä. Koulun vanhempainilloissa ollaan kyllä oltu aina ainaki jompikumpi ja tietty vasukeskusteluissa...
 
"osallistuja"
Mä olen kyllä kokenut ihan kivaksi nuo järjestetyt jutut. Vasu on toki eri asia, mutta noissa yhteistapahtumissa tutustuu eri tavalla lapsenkin kavereihin ja heidän vanhempiinsa. Mun mielestä tilaisuuksien ei tarvitse olla isoja tai pitkiä.
 
vieras x
Vanh. illat, joulu- ja kevätjuhlat ja vasut ok., mutta en vaan jaksa työpäivän jälkeen lähteä päiväkotiin askartelemaan tai leikkimään, varsinkaan kun hoitajat kyttää seläntakana miten hyvin meillä se sujuu.
 
ap..k
Hmm.. Vastaukset on kiinnostavia, kiitos siitä. Sinällään ollaan puun ja kuoren välissä, että "ylhäältä" tulee painostusta toimintaan ja monipuoliseen kasvatuskumppanuuteen ja toisaalta vanhempien viesti on selvä. Tämän päiväsessä illassa oli 4 vanhempaa. ;)

Meillä aamukahvitukset alkaa kun päiväkoti aukeaa, eli 6.30. Toki ymmärrän että silti kaikilla ei ole aikaa tai edes halua osallistua. Kahville kutsutaan kaikki paikalle saapuvat. Mut en tietenkään puhu kuin omasta puolestani, tässä maassa on aika monta muutakin päivähoitopaikkaa. :D

Ei varmaan pitäisi edes sanoa, mut mulla on siis 28 vuosiloma päivää. Se on siis 5 viikkoa ja 3 päivää. ;) Tämän lisäksi päivähoitoa järjestetään joka jumalan arkipäivä, että sinne töihin kyllä pääsee oli joulu tai juhannus. Koulu on sit asia erikseen, kun ovet suljetaan.

Useimmat tapahtumat järjestetään klo 15-18 välille, esim vauhtivarvas tapahtuma, jossa sitten on myynnissä pientä evästä. Kyllä sieltä silti liuetaan vähin äänin. Koska ihmisillä on harrastuksia ja elämää kotona toki. Vuodessa tapahtumia on juhlat mukaan lukien yhteensä 4, että ei ihan joka viikkoista onneksi. Tämän lisäksi ne tulo/lähtökahvit kahdesti vuodessa. Vapaapäivinä/ viikonloppuina ei todellakaan ohjelmia järjestetä.

Vasukeskustelujen tärkeydestä ei varmasti tarvitse edes puhua. ;) Kurjaa jos niiden kanssa ei löydy joustoa, meillä aikoja saa aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltapäivään.

Henkilökohtaisesti mua ei vähempää voisi kiinnostaa järjestää mitään iltajuttuja tai paljon muitakaan juttuja vanhemmille. Olisi mullakin iltaisin puuhia. ;) Mutta ku "pitäisi ja pitäisi". Plääh ihan. Oikeastaan kevätjuhlakin voitaisiin viettää ihan vain päiväkodin omalla porukalla, jos voisi. :D Se olisi hauskaa! Ei stressiä ja hirveetä järjestelyä.
 
stressi pois
Täällä on tosi törkeitä vastauksia aloittajalle.

Mutta ap, älä stressaannu siitä, ettei mitkään ylimääräiset tapahtumat järjesty. En itse edes kuuntele ylemmältä taholta mitään toiveita moisista ;) Ei yhteistyöhön tarvita muuta kuin ihan välttämättömimmät, koska niin kuin huomaat, ei vanhempia kiinnosta.

Hoitajilta löytyy usein joustoa siinä, että pidennetään vasukeskustelujen takia työpäivääkin, mutta monista vanhemmista kaikki jousto on näköjään tuntematon käsite.
 
vieras2
8h töissä ja matkat päälle. Ruoan laittoa, kodin siivousta ja nukkumaan. Joo, aika todellakin on kortilla. Kaikilla ei myöskään ole liukuvaa työaikaa joka vaikeuttaa noita juttuja.
 
voi luojaaaa
Täällä on tosi törkeitä vastauksia aloittajalle.

Mutta ap, älä stressaannu siitä, ettei mitkään ylimääräiset tapahtumat järjesty. En itse edes kuuntele ylemmältä taholta mitään toiveita moisista ;) Ei yhteistyöhön tarvita muuta kuin ihan välttämättömimmät, koska niin kuin huomaat, ei vanhempia kiinnosta.

Hoitajilta löytyy usein joustoa siinä, että pidennetään vasukeskustelujen takia työpäivääkin, mutta monista vanhemmista kaikki jousto on näköjään tuntematon käsite.
Onko teillä jotain vikaa ymmärryksessä, moni ei vaan pääse niin moniin ylimääräisiin tapahtumiin. Riittää jo joulu- ja kevätjuhla. Hyvä jos niille saa järkättyä aikaa. Sitten lapset sairastaa ja tulee poissaoloja, joillakin on kahdessa eri päiväkodissa ja sitten se koululainenkin. Ei kyse todellakaan aina ole siitä,etteikö kiinnostaisi. Hohhoijaa...
 
esimerkki
Otetaan joku tavallinen kolmilapsisen perhe. Kukin lapsi päiväkodissa tai koulussa, joissa kussakin ap:n mainitsemat neljä tapahtumaa + parit kahvit + yksi vasu per vuosi. Yhteensä seitsemän juttua per lapsi eli yhteensä 21 per vuosi. Kullakin lapsella kohtuulliset kaksi harrastusta, joissa kussakin keskimäärin sangen maltilliset 5 tapahtumaa/vuosi. (Eli ei mitään hirveästi vanhemmilta vaativia harrastuksia, vaan aika kevyttä.) 10 tapahtumaa per lapsi eli yhteensä 30. Tähän mennessä 41 pientä kivaa juttua vuodessa.

Lapset eivät ole mitään yli sosiaalisia, joten kukin saa kutsun viisille kaverisynttäreille vuodessa. Lisäksi kullekin järjestetään omat kaverisynttärit ja sukulaissynttärit. Yhteensä 21 synttärit perhettä kohti.

Nyt on kasassa 62 pientä tapahtumaa vuodessa perheellä, eli enemmän kuin yksi viikossa. Jos kuskauksineen ja mahdollisine valmistautumisineen menee keskimäärin 3 h per tapahtuma, se tekee yhteensä 186 tuntia vuodessa. Työpäiväksi jaoteltuna hieman reilun kuukauden työpäivät.

Ja vasta tähän päälle tulee ne säännölliset menot kuten lasten ja vanhempien harrastukset, kyläilyt ja sukuloinnit, vanhempien mahdolliset ylityöt ja työmatkat, luottamustehtävät, sairasteluista aiheutuvat järjestelyt jne. En yhtään ihmettelee, jos vanhemmat eivät repeä jokaiseen sinänsä kuvaan tapahtumaan.
 
  • Tykkää
Reactions: Oisku ja Pin
Täällä on tosi törkeitä vastauksia aloittajalle.

Mutta ap, älä stressaannu siitä, ettei mitkään ylimääräiset tapahtumat järjesty. En itse edes kuuntele ylemmältä taholta mitään toiveita moisista ;) Ei yhteistyöhön tarvita muuta kuin ihan välttämättömimmät, koska niin kuin huomaat, ei vanhempia kiinnosta.

Hoitajilta löytyy usein joustoa siinä, että pidennetään vasukeskustelujen takia työpäivääkin, mutta monista vanhemmista kaikki jousto on näköjään tuntematon käsite.
Joustakaahan tekin sitten ;) Lääkäriin tai hoitajalle ei pääse koska he juoksevat päiväkodilla vauhtivarpailemassa. Turha ihmetellä jos terapiajonot ovat pitkät, kun osa työpäivistä lohkeaa terapeuttien kaffekutsuille päiväkodissa. Kaupassakin varmasti joustatte kymmenisen minuuttia kassajonossa että kassanhoitaja pääsee askartelemaan lapsen kanssa? Puhumattakaan siitä että on mukava odotella ambulanssia, poliisia tai vaikka palokuntaa ihan pikkuisen vaan ylimääräistä sillä aikaa kun he ovat katsomassa lasten lauluesitystä. Katujen aurauskin onsen verran turhaa hommaa ettei sen ole väliä vaikka parilla tunnilla myöhästyisikin lumimyräkän jälkeen. Useimmilla ei taida olla mihinkään kiire joten ei senkään nin väliä ole vaikka bussikuskit ja veturinkuljettajat vähän joustaisivat työajoistaan päiväkodin hyväksi?

Kuten huomaatte niin maailmassa on melko paljon muutakin kuin päiväkoti ja sen hoitajat. Käsittääkseni hoitajamitoituksetkin on vedetty niin tiukille ettei se ole ihan ok jos joku hoitaja päättääkin tulla vasta parin tunnin päästä? Ainakin täällä aina valitetaan kuinka ryhmät on täysiä jne. Koittakaa vaan ymmärtää että ne askartelu-paskarteluillat on tärkeysjärjestyksessä melko alhaalla. Päväkoti on VAIN sitä varten että siellä hoidetaan lasta kun vanhempi käy töissä. Näinhän te itsekin aina sanotte : ei minuuttiakaan ylimääräistä päiväkodissa!
 
kertakaikkisen
Kertakaikkisen turhia kuormittajia tuollaiset tapahtumat. Vanhemmilla on ihan riittävästi muistettavaa ja tekemistä ja menemistä ilman tällaisia ylimääräisiä epämääräisiä tapahtumia.

Asiat voi napakasti ja topakasti puida kahdenkeskisissä keskusteluissa. Se riittää todella hyvin!

Meillä ainakin aika on todellakin kortilla, vaikka on vain kaksi lasta. Molemmilla kaksi harrastusta, joiden puolesta riittää kokousta, talkoota, kuskaamista ja hakemista ihan riittävästi. Ei kaivata yhtään mitään ylimääräistä tähän enää.

Itse olen aina vääntäytynyt kaikkiin tilaisuuksiin kyllä mukaan ja ihan kivakin niissä on käydä joskus, mutta ei kiitos yhtään ylimääräisiä kutsuja meille.
 

Yhteistyössä