vieras*
Ei kun totta kai odotetaan 20 lapsen pissahädän hetkeä, hyvällä tuurilla se on sitten jo housuissa. Hoidossa on yleensä tietyt rutiinit ja hyvä niin.
Ei tietty ole tullut paineita vessakäynneistä, kun sellaisia ei ole koskaan asetettu. Edes hoidossa. Muuten lapsi on kyllä tosiaan ylikiltti, varsinkin vieraiden aikuisten kanssa, mutta se on ihan luonnekysymys. Sekin päiväkodissa kivasti huomioidaan ja pyritään lasta lähinnä kannustamaan, välttäen turhia sääntöjä, joita lapsi yrittäisi noudattaa liiankin tarkasti. Katsos, kun lapset ovat yksilöitä ja temperamenttipiirteet synnynnäisiä. Sinä et varmasti ainakaan lastentarhanopettaja voi olla, kun et tätä tiedä.No se on hyvä kun sinulla on pissaamaton lapsi. Toimii kuin robotti. Harmmi kun on tuollainen ylikiltti nöhjäke että saa paineita jostain wc-käynnistä, keneltä lie oppinut.
Moni lapsista kuitenkin tulee hoitoon n 7, aamupissa tehty siis vaikkapa n 6.30. Ja ulos lähdetäänn 9.30, välissä syöty aamupala. Minusta on aika normaalia että lapsi käy tuossa vaiheessa kokeilemassa tuleeko pissa. Ja kyllähän ulkoa pääsee pissalle, mutta mietippä kuinka järkevää se on kura aikaan tai kun on monta kerrosta vaatetta pakkasella. Ei sekään ole lapsesta kiva. Tutustumis aikaan oli varmaan"kesäkeli" kun lapsia oikein ramppasi vessassa siellä teidän pk:ssa ja se sisällä oleva täti ei ehdi vahtia tartteeko joku tulla vessaan... Hänellä on siellä monta hommaa
Huomaa kyllä miten hauska/väärä kuva monella on pk:sta. Mutta hauska näitä juttuja on lukea.. Ai niin, ei meillä ennen ruokaa tarvitse käydä vessassa
Vessakäyntejä on usein syytä vahtia siitä syystä, että lapset keksivät siellä jotain asiatonta. Esim. ryhtyvät riitelemään/tappelemaan, leikkimään vessassa, ajautuvat ennen tai jälkeen vessakäynnin "harhateille", jättävät kädet pesemättä tai vessan vetämättä tai vastaavaa.Miksi sisällä olevan tädin pitäisi vahtia, tarvitseeko jonkun mennä vessaan? Onko teidän pk:ssa vessat lukittuna vai? Meidän päiväkodissa ei tosiaan tarvitse kysyä lupaa tai edes ilmoittaa vessakäynneistä. Ainoastaan jos tarvitsee pyyhkimisapua, lapsen pitää sitä itse pyytää, mutta 5-6-vuotiaat ei sitä normaalisti tarvitse.
Juuri näin.Vessakäyntejä on usein syytä vahtia siitä syystä, että lapset keksivät siellä jotain asiatonta. Esim. ryhtyvät riitelemään/tappelemaan, leikkimään vessassa, ajautuvat ennen tai jälkeen vessakäynnin "harhateille", jättävät kädet pesemättä tai vessan vetämättä tai vastaavaa.
Normaalin ja vessatoimet itsekseen osaavan lapsen voi kyllä yleensä päästää yksinään vessakäynnille, mutta silloinkin on syytä seurata vessakäyntiin kuluvaa aikaa ja käydä tarkistamassa, jos käynti venyy epäilyttävästi. Mutta taas jos lapsia on vessassa kerralla kaksi tai useampia, niin silloin kaikenlaisen hölmöilyn todennäköisyys kasvaa eksponentiaalisesti ja on tyypillisesti tarpeellista, että sinne menee aikuinen mukaan.
Voisi myös miettiä, miksi lapsi haluaa pois sängystä? Ehkä päiväunet ei ole enää tarpeen?Varsinkin päiväunien aikana on sekin otettava huomioon, että lapsi haluaa vessaan pelkästään päästäkseen pois sängystä ym, eli todellista pissa-/kakkahätää ei ole. Tällöin voi olla tarpeen mennä vessaan mukaan jo siitä syystä, että tarkistetaan, tuleeko sitä pissaa tai kakkaa oikeasti.
Kyllä sieltä sängystä haluaa pois aika moni nuorempikin. Sitä paitsi moni ensi alkuun unilta pois haluava on sellainen, joka loppujen lopuksi rauhoituttuaan nukkuu kuin tukki ja on hyvin vaikea herättää, kun päiväuniaika päättyy.Voisi myös miettiä, miksi lapsi haluaa pois sängystä? Ehkä päiväunet ei ole enää tarpeen?
Meidän päiväkodissa ei ole näillä 5-6-vuotiailla myöskään päiväunipakkoa. Lepohetki kestää 30-45 min, tuskinpa usein niin lyhyessä ajassa kenenkään on pakko vessaan päästäkään. Tai jos on, niin tarve lienee todellinen, noin lyhyttä ja suurelta osin sadun kuuntelemisesta koostuvaa rauhoittumishetkeä tuskin on kovin suurta tarvetta vastustaa. Eri juttu, jos virkeät enää päiväunia tarvitsemattomat lapset pakotetaan viettämään sängyssä 1-2 tuntia.
Kotioloissa harva 3 vuotta täyttänyt enää päiväunia nukkuu. Osa tarvitsee päiväunet silti päiväkodissa, mutta ei tietenkään kaikki, jos myös päiväkotipäivinä yöunet on riittävän pitkät. Joten en ihmettele, että nuoremmatkin voi olla virkeitä ja haluta pois. Sekään ei ole mikään ihme, että jos kuitenkin pitkään pimeässä maattuaan nukahtaa, nukkuu normaalin unisyklin ajan ja jos on vasta uniajan loppupuolella nukahtanut, on tietysti sikeässä unessa kun pitäisi jo nousta.Kyllä sieltä sängystä haluaa pois aika moni nuorempikin. Sitä paitsi moni ensi alkuun unilta pois haluava on sellainen, joka loppujen lopuksi rauhoituttuaan nukkuu kuin tukki ja on hyvin vaikea herättää, kun päiväuniaika päättyy.
Aiemmin kirjoittaessani lapseni ei ollut päiväkodissa, huolehdin siis etukäteen yleisesti vallitsevasta käytännöstä. Turhaan, koska sellaista ei meidän päiväkodissa ollut.aiempi vieras kyllä sinä aiemmin kirjoitit että ujo lapsesi olisi stressaantunut pakkovessatuksesta.. tätä juuri en ymmärrä, tai siis minusta lapsesi ja sinä vaikutatte tässä asiassa vähän oudoilta/ylireagoitte vrt. ihan normaalia tapaa toimia.
jaoilla apua kenkien ja vaatteiden kanssa siellä vessassa jos ulkoa sinne menee. tätä sin kuten joku jo sanoikin, tarvitsee aika moni 5-6 vuotias näin kylmillä ja märillä ilmä et nyt vaan halua ymmärtää. samoin ajattelen kyllä myös siisteyttä, jos sinne niillä kuraisilla vaatteilla ravataan kesken ulkoilun esim. tällä kelillä.
ja sinun lapsesi ryhmässä nyt sattuu olemaan hoitoajat noin. mikä on aika outoa että SUURIN OSA tulee vasta a.palan jälkeen. tavallista(ainakin tällä 10 vuoden kokemuksella) on että lähes kaikki ovat viimeistään aamupalalla. jos 9 tulee hoitoon ja ulos lähtö on 9.15 niin ei meillä tarvitse edes riisua ulkovaatteita saati mennä pissalle... saati pakosti tehdä siellä jotain tuossa herää kyllä kysymys onko noilla lapsilla hoidon tarvetta/mitä ne hoitopäivästä saavat jos 9 tullaan ja ulkoillaan ja syödään. mutta se on asian vierestä eikä kuulu meille
Kyllä väittäisin, että lapset (5- tai 6-vuotiaatkaan) eivät monesti ihan oikeasti tajua sitä unentarvettaan, vaan yrittävät pysyä hereillä tai pyrkiä pois vastoin omaa etuaan. Useinhan aikuisetkin viivyttävät nukkumaanmenoa jos sattuu olemaan jotain mielenkiintoista tekemistä (ja ovat sitten väsyneitä aamulla).Kotioloissa harva 3 vuotta täyttänyt enää päiväunia nukkuu. Osa tarvitsee päiväunet silti päiväkodissa, mutta ei tietenkään kaikki, jos myös päiväkotipäivinä yöunet on riittävän pitkät. Joten en ihmettele, että nuoremmatkin voi olla virkeitä ja haluta pois. Sekään ei ole mikään ihme, että jos kuitenkin pitkään pimeässä maattuaan nukahtaa, nukkuu normaalin unisyklin ajan ja jos on vasta uniajan loppupuolella nukahtanut, on tietysti sikeässä unessa kun pitäisi jo nousta.
Jos lapsi ei puolessa tunnissa nukahda, ei mielestäni päiväunia tarvitse. Sen päälle ehkä sadunluku, mutta 45 min pakollisen lepoajan pitäisi riittää. Sitten kun ne ovat nukahtaneet, jotka päiväunet tarvitsevat, voivat muut poistua. Kyllä tuossakin ryhmässä yleensä muutama nukahtaa, eivätkä häiriinny muiden poistumisesta.
Lapseni päiväkodissa asioita helpottaa se, että isommat lapset ovat pääosin jaettu 3-4-vuotiaiden ja 5-6-vuotiaiden ryhmiin. Voidaan paremmin siis huomoida lasten ikätaso, sillä 5-vuotias on jo tarpeiltaan aika erilainen kuin 3-vuotias.
No nämä maksurajat puolipäivähoidossa menee meidän kunnassa niin, että jos lapsi on hoidossa max 5 tuntia päivässä, maksu on alennettu. Ajankohtaa ei kuitenkaan ole määritelty, sehän riippuu myös hoidon tarpeesta, jos vajaa päivä perustuu osa-aikatyöhön. Meillä hoitoaika normaalisti 8.00-12.45, mutta jos minun täytyykin olla iltapäivällä töissä, sitä saisi säätää. Tosin ollaan hyödynnetty yleensä isovanhempien apua, jos minulla on ollut vaikka työmatka ja sitä myöten poikkeuksellinen työaika, he kun mielellään välillä lasta hoitaa.ihan mielenkiinnosta kysyn että mikä lapsesi ryhmässä on esiopetusaika? moneltako puolipäivälapset haetaan kotiin? moneltako on ruokailu?
ja ei, en vastusta eskarissa oloa. enkä aamupäivähoitoa/varhaiskasvatusta. mutta vastustan kotiäitien lasten kokopäivähoitoa. aamupäivällä on se toiminta jota lapsi tarvitsee.
Ei meille ole mitään minuuttiaikatauluja päiväkodin ohjelmasta lähetetty, enkä sellaisia kyllä ole kaipaillutkaan. Päivät eivät ole identtisiä, vaan joka päivälle on oma ohjelmansa. Varsinaiset eskari-/viskaritehtävät ja -tunnit ovat yhtenä päivänä viikossa, silloin taitavat jättää aamu-ulkoilun usein väliin. Menevät sellaisina päivinä ulos lepohetken jälkeen eli puoli yhden-yhden välillä.ei ihan aukea tuo päiväohjelma. jos 9 käsketty mennä, 9.15 ulos jossa menee varmaan tunti-puolitoista(pukemisineen riisumisineen). ruokailu 11 jossa menee n ½ tuntia. jos p.lepo ohi noin 12.30 ja siellä ollaan 45 min, menevät sinne 11.45. ihmettelen vaan missä välissä on kaikki toiminta??
Se klo 9.15 tuli siitä, että itse kerroit teidän ryhmänne lähtevän ulos klo 9.30 ja kai ne vessakäynnit sun muut pitää aloittaa jo aiemmin. Minä en tiedä päiväkodin aamupäivän tarkkaa aikataulutusta, vain sen, että toiminta-aika alkaa klo 9.00.no ei ole häävi eskari jos kerran viikossa eskari tehtävät.
siksi kyselin aikataulua, että kyllä monessa ryhmässä 9 hoitoon meno on auttamatta liian myöhä. ihmettelen miksi lapsesi ryhmässä moni menee noin myöhään. 8.30-9 meillä jo toiminta-aikaa.
kovin pieneksi ajaksi isoa ryhmää harvoin viedään ulos eli järjellä on "määrätty" ulkoiluaika järkevän mittaiseksi.
ja ei ulkoilu ja muu toiminta sulje toisiaan pois, kuuluvat joka päivään.
mutta joo, tämä tästä. lähinnä siis vain ihmetytti tuo kuvio että moni tulee vasta 9 ja ulos lähtö on 9.15. kuten tuolla aiemmin kerroit. että siksi ei vessaankaan tarvitse mennä.