"hanne"
Mahtaa olla bootypepillä erikoinen elämäntyyli. Muutatte siis pari kertaa vuodessa joko paikkakuntaa tai maata?
Ei mitenkään, kuten viestissäni kirjoitinkin. Mutta jos vuokranantaja pyytää vuokraa 800 euroa ja saman asunnon saisi ostettua omaksi 1300 euron kuukausilyhennyksellä, niin omaisuuden karttuminen ei paljon lämmitä jos ei ole sitä ylimääräistä 500 euroa käyttää asumiseen.Miten Flora sinun omaisuutesi karttuu, vaikka olisitkin onnistunut löytämään sellaisen vuokranantajan, joka ei hölmöyttään tms. ole tehnyt lainkaan inflaatiotarkistuksia vuokraan 20 vuoteen?
En sanonut, että vuokrat olisivat kohtuullisia. Neliöhinnat ovat pääkaupunkiseudulla monin paikoin kaksinkertaiset verrattuna muuhun Suomeen. Asumme 60 neliöisessä kaksiossa ja jos ottaisimme lainaa tätä asuntoa varten niin 20 vuotta ei riittäisi lainan takaisinmaksuun korkoineen.Ei tarvitse ostaa omaa, mutta teidän mielestä siis vuokrat ovat kohtuullisia Espoossa?
Kuka teidän vuokranantaja on? Oletko miettinyt, miten on mahdollista, että vuokranantaja kattaa kaikki kulut (mm vieraan pääoman rahastoissa, jos vaikka vuokranantaja on noi vuokrafirmat), jos te ette samalla rahalla ette kata asumista omassa asunnossa?
Se on katsos kuitenkin ihan puhdasta matematiikka laskea noita vuokria/suhdessa asuntojen hintoihin. Joko olette katsoneet liian kallista asuntoa tai maksatte markkinahintaa pienempää vuokraa.
Tässä on nyt sisäänkirjoitettuna sellainen oletus, että nykyinen asumistukijärjestelmä on jotenkin ikuinen ja kiveen hakattu. Uskotko todella, että esim. 10 vuoden kuluttua maksellaan yhtä avokätisiä asumistukia kuin vielä tänä päivänä? :OMonesti ne, joilla ei ole varaa ostaa omaa, ovat sen verran pienituloisia, että saavat vuokra-asuntoonsa asumistukea. Vaikka olisivat työssäkäyviäkin. Esim 1000 /kk (700 lainaan ja 300 vastikkeeseen) voi olla monelle liian suuri menoerä. Mutta kun siihen saa vuokralla asuessaan asumistukea, niin on varaa asua halauamnsa kokoisessa asunnossa. Voikin kysyä, miksi maksaa neljännesvuosisata itsensä kipeäksi kolmiosta, kun voi asua vuokralla edullisemmin neliössä?
Mutta vuokranmaksu siis loppuu 20 vuoden kuluttua? Laskepas huviksesi, paljonko se nykyinen vuokranne on 20 vuoden kuluttua 2-4% inflaatiolla...En sanonut, että vuokrat olisivat kohtuullisia. Neliöhinnat ovat pääkaupunkiseudulla monin paikoin kaksinkertaiset verrattuna muuhun Suomeen. Asumme 60 neliöisessä kaksiossa ja jos ottaisimme lainaa tätä asuntoa varten niin 20 vuotta ei riittäisi lainan takaisinmaksuun korkoineen.
Joo, kauempaa kannattaa tulla töihin, jos kuukausipalkka on aika hyvä. Mutta ei kenenkään kannata matkustaa Hämeenlinnasta Helsinkiin siivoamaan, jakelemaan Metro-lehtiä, paistelemaan hampurilaispihvejä tai istumaan kaupan kassalla. Voi olla, ettei se olisi edes taloudellisesti mahdollista.Eli työttömät pitäisi sijoittaa siis PK-seudun parhaiten sijoittuville paikoilla, vai mitä yrität sanoa?
Missä ne työtätekevät matalapalkkaiset tai keskipalkkaiset sit asuu?
Kyllä moni joutuu käymään töissä kuule kehyskunnastakin ja jopa jostain Hämeenlinnasta asti PK-seudulla.
En ymmärrä, miksi työttömille pitäisi taata parhaimmat matkustusolot?
Asunto-omistajakin voi saada asumistukea.Monesti ne, joilla ei ole varaa ostaa omaa, ovat sen verran pienituloisia, että saavat vuokra-asuntoonsa asumistukea. Vaikka olisivat työssäkäyviäkin. Esim 1000 /kk (700 lainaan ja 300 vastikkeeseen) voi olla monelle liian suuri menoerä. Mutta kun siihen saa vuokralla asuessaan asumistukea, niin on varaa asua halauamnsa kokoisessa asunnossa. Voikin kysyä, miksi maksaa neljännesvuosisata itsensä kipeäksi kolmiosta, kun voi asua vuokralla edullisemmin neliössä?
Sitten tilanne muuttuu ja voi olla että omistusasumisen suosio kasvaa.Tässä on nyt sisäänkirjoitettuna sellainen oletus, että nykyinen asumistukijärjestelmä on jotenkin ikuinen ja kiveen hakattu. Uskotko todella, että esim. 10 vuoden kuluttua maksellaan yhtä avokätisiä asumistukia kuin vielä tänä päivänä? :O
Mutta vain lainan korkoihin ja yhtiövastikkeeseen. Korot on nyt alhaalla ja jos vastike ei ole kamalan suuri, niin asumistukea ei saa.Asunto-omistajakin voi saada asumistukea.
Niin ja viimeiset 20 vuotta ovatkin olleet asunto-omistajille leppoista aikaa...Mutta vuokranmaksu siis loppuu 20 vuoden kuluttua? Laskepas huviksesi, paljonko se nykyinen vuokranne on 20 vuoden kuluttua 2-4% inflaatiolla...
Itse taas olen huomannut, että ne joilla ei ole varaa omaan ovat yleensä hankkimassa ensiasunnoksi perheasuntoja. Ei varmasti ole varaa laittaa 200-300k euroa ensimmäiseen asuntoon. Jos asunnon haluaa hankkia, niin se täytyy aloittaa heti nuorena ja ensin ostetaan se yksiö/kaksio. Sitten kun lapset on hankittu on paljon mukavampi alkaa etsiä isompaa asuntoa, kun jotain jää pussin pohjalle vanhan myynnistä.Monesti ne, joilla ei ole varaa ostaa omaa, ovat sen verran pienituloisia, että saavat vuokra-asuntoonsa asumistukea. Vaikka olisivat työssäkäyviäkin. Esim 1000 /kk (700 lainaan ja 300 vastikkeeseen) voi olla monelle liian suuri menoerä. Mutta kun siihen saa vuokralla asuessaan asumistukea, niin on varaa asua halauamnsa kokoisessa asunnossa. Voikin kysyä, miksi maksaa neljännesvuosisata itsensä kipeäksi kolmiosta, kun voi asua vuokralla edullisemmin neliössä?
Niin on, mutta toki tulevaisuudessa ei välttämättä ole enää odotettavissa samanlaisia arvonnousuja. Tai sitten on, mehän emme voi sitä tietää. Onhan sellaistakin nimittäin veikkailtu, että länsimaiden velat hoidetaan hyperinflaation välityksellä. Tiedät varmaankin, mitä tämä tarkoittaa toisaalta omistusasujille ja toisaalta vuorahyyryläisille...Niin ja viimeiset 20 vuotta ovatkin olleet asunto-omistajille leppoista aikaa...
Miksi lainan ottaminen 20 vuodeksi on isompi riski kuin koko loppuelämän mittaiseen ja ikuisesti nousevaan vuokraan sitoutuminen? :O Tämän voisi joku palstan hyyryläinen minulle avata.Laitoin, että edes tuo 20 vuotta ei riitä meidän kohdalla, joten on älytöntä ottaa moista lainaa (etenkään jos siihen ei ole varaa). Jos on varakas ja pystyy suunnittelemaan taloutensa 20 vuoden päähän, niin hyvä juttu. Itse en uskaltaisi.
No, jos vanhemmilla on työpaikat Helsingissä, se voi olla järkevämpää kuin muuttaa jonnekin perähikiälle työttömiksi. Yksi vaihtoehto on tietysti muuttaa jonnekin Lohjalle tai Karjaalle ja viettää päivittäin kaksi tuntia junassa tai autossa (n. tunti suuntaansa) - mutta kustannuksia siitäkin tulee ja lisäksi se työmatkaan käytetty aika on perheeltä pois. Ehkä se ei kaikille ole sen vuoksi vaihtoehto.Onko PK-seudulla siis järkevää maksaa 1500e/kk normaalista perheasunnosta 4h+k?
Jos ei halua ihan vanhaan asuntoon tai huonolle alueelle?
Mikä on tälläisen perheen tulevaisuus, kun vuokrat koko ajan kohoaa ja perheen tuloista säästöön ei jää mitään? Tässä taannoin just esim Vihtikin kohotti kunnan vuokra-asuntojen vuokria 12% yhdellä ilmoituksella.
Tuota noin, oletko nyt ihan vakavissasi? Noin saattoi olla vielä vuosina 1970-2000, mutta kuten varmaan tiedät, niin tämän vuonna 2008 alkaneen myllerryksen jälkeen emme palaa enää entisenlaiseen maailmaan. Tässä uudessa maailmassa ihmisen on kannettava aikaisempaa enemmän vastuuta omasta toimeentulostaan niin taloudellisesssa kuin sosiaalisessakin mielessä. Koko ikänsä vuokralla asuneen, käytännössä mitään omistamattoman vanhuksen loppusuora tulee olemaan karu. Valitettavasti. En itsekään pidä tästä kehityksestä, mutta pelkästään minun tai sinun haluamisella asia ei muuksi muutu.Alkuperäinen kirjoittaja Mörköäiti;30070907:Aika moni perhe asuu koko ikänsä vuokralla, jopa pk-seudulla, eikä suurimman osan tulevaisuus näytä ollenkaan huonolta. Samalla tavalla ne lapset käyvät koulua, harrastavat ja opiskelevat kuin muidenkin perheiden lapset, ja vanhemmat käyvät töissä ja jäävät aikanaan eläkkeelle. Eli ihan yhtä tylsä ja tavallinen tulevaisuus kuin keskimäärin kaikilla muillakin
Jos on kyse ihmisestä, joka pystyisi ostamaan perheasunnon Helsingin "huonommalta" alueelta, niin ei hän ole "mitään omistamaton vanhus". Voihan hän ostaa sitten lasten muutettua pois kotoa vaikka yksiön tai kaksion joltain keskivertoalueelta. Usein ihmiset saavat mahdollisen perintönsä vasta eläkeiän kynnyksellä, ja jos mitään sellaista on tiedossa, voi aika huoletta elää omistamatta itse mitään. Ostaa sitten sillä perinnöllään vaikka pienen asunnon itselleen vanhuudenturvaksi.Tuota noin, oletko nyt ihan vakavissasi? Noin saattoi olla vielä vuosina 1970-2000, mutta kuten varmaan tiedät, niin tämän vuonna 2008 alkaneen myllerryksen jälkeen emme palaa enää entisenlaiseen maailmaan. Tässä uudessa maailmassa ihmisen on kannettava aikaisempaa enemmän vastuuta omasta toimeentulostaan niin taloudellisesssa kuin sosiaalisessakin mielessä. Koko ikänsä vuokralla asuneen, käytännössä mitään omistamattoman vanhuksen loppusuora tulee olemaan karu. Valitettavasti. En itsekään pidä tästä kehityksestä, mutta pelkästään minun tai sinun haluamisella asia ei muuksi muutu.
Meidän kohdallamme halpa vuokra 900e/kk mahdollisti sen, että pystyin hoitamaan kaikki lapset kotona 2-3 -vuotiaaksi samankokoisessa asunnossa kuin nyt asumme. Kun asumiseen nyt menee kaksinkertainen summa (lainaa just se 300000e), en voisi enää jäädä kotiin äitiysloman jälkeen. Se on monen lapsiperheen kohtalo, etenkin täällä pk-seudulla. Olen ihan tyytyväinen tähän ratkaisuun, vaikka emme aloittaneetkaan pienestä asunnosta. Tosiaan se on ihan fiksua, jos niitä lapsia sitten haluaa tehdä siihen pieneen asuntoon ja sitten vasta vaihtaa, kun ovat päiväkodissa. Siis jos arvostaa kotihoitoa.Itse taas olen huomannut, että ne joilla ei ole varaa omaan ovat yleensä hankkimassa ensiasunnoksi perheasuntoja. Ei varmasti ole varaa laittaa 200-300k euroa ensimmäiseen asuntoon. Jos asunnon haluaa hankkia, niin se täytyy aloittaa heti nuorena ja ensin ostetaan se yksiö/kaksio. Sitten kun lapset on hankittu on paljon mukavampi alkaa etsiä isompaa asuntoa, kun jotain jää pussin pohjalle vanhan myynnistä.
Ja hurjemmaksi vielä menee. :O Nykyään kun ihmisten keskimääräinen elinikä on jo reilusti yli 80 vuotta ja nousee edelleen, niin niitä perintöjä saadessa ollaan tyypillisesti jo yli 60-vuotiaita. Siihen saakkako siis turvotetaan vuokralordin lompakkoa? Vaikka halvemmaksi olisi tullut maksaa jo ainakin yksi ellei peräti kaksikin (infalaatiosta yms. riippuen) asuntoa kokonaan omaksi.Alkuperäinen kirjoittaja Mörköäiti;30070944:Jos on kyse ihmisestä, joka pystyisi ostamaan perheasunnon Helsingin "huonommalta" alueelta, niin ei hän ole "mitään omistamaton vanhus". Voihan hän ostaa sitten lasten muutettua pois kotoa vaikka yksiön tai kaksion joltain keskivertoalueelta. Usein ihmiset saavat mahdollisen perintönsä vasta eläkeiän kynnyksellä, ja jos mitään sellaista on tiedossa, voi aika huoletta elää omistamatta itse mitään. Ostaa sitten sillä perinnöllään vaikka pienen asunnon itselleen vanhuudenturvaksi.