Vieläkö joku juo raakamaitoa?

  • Viestiketjun aloittaja Ap.
  • Ensimmäinen viesti
Hhgg
Niin eikä se pelkkä Yersinia vaan myös EHEC, Listeria, Campylobacter ja huonossa tapauksessa myös Salmonella. Lasten kuolleisuus tipahti merkittävästi, kun pastörointi keksittiin. Nykyäidit ei vain usko sitä.
 
Hhgg
[QUOTE="vieraana";29845026]Vanhempien tilan maitoa uskallan kyllä juoda. Vieraan en.[/QUOTE]

Pystytkö näkemään vanhempiesi tilan maidosta taudinaiheuttajat? Kaikkea et pysty estämään pelkällä hyvällä lypsyhygienialla.
 
maitopossu
Muutama iso mies itkee kun on saanut vatsasnsa kipeäksi. Naurettavaa. Tietenkin luonnonmukaista tuotteesta voi joskus tulla jotain pientä, koska kaikkia bakteereita ei ole tapettu, mutta se on aivan hyväksyttävää. Raakamaitoa on juotu kymmeniä tuhansia vuosia. Vasta Valio pilasi sen 1900-luvulla.
 
Hggf
Muutama iso mies itkee kun on saanut vatsasnsa kipeäksi. Naurettavaa. Tietenkin luonnonmukaista tuotteesta voi joskus tulla jotain pientä, koska kaikkia bakteereita ei ole tapettu, mutta se on aivan hyväksyttävää. Raakamaitoa on juotu kymmeniä tuhansia vuosia. Vasta Valio pilasi sen 1900-luvulla.
Ihanko tosissaan kuvittelet, että Valio keksi pastöroinnin? :D
 
ookkjj
Pystytkö näkemään vanhempiesi tilan maidosta taudinaiheuttajat? Kaikkea et pysty estämään pelkällä hyvällä lypsyhygienialla.
Niin... taudinaiheuttajia pystyy vähentäään myös niillä toimenpiteillä jota tehdään lypsyn jälkeen. Toisaalta niihin tuttihin bakteereihin joita esim. kotitilanmaidosta saa elimistö tottuu ja välttämättä en joisi maitoa joka on lypsetty naapuritilalla siitä huolimatta että tilan oma väki ei siitäkään maidosta ole sairastunut.

Itse tarjoan tilanmaitoa kotona myös vieraille jos he sitä juoda haluavat (eikä kyllä ole kukaan koskaan sairastunut) tarjolla toki on myös aina muuta juomista (yleensä "purkki"maitoakin). Tapahtumiin tms. ei maitoa juotavaksi luovuta, mutta tilamaidosta valmistettuja kuumennettuja tuotteita voin tarjota.
 
Lypsikki
Mieheni on juonut jo yli 40 vuotta raakamaitoa , minä yli 20 vuotta , lapsetkin jo 18 v, 16v ja 14 v.

Ja hyvin on mennyt. Ja juotu naapurinkin tankista raakamaitoa - useammankin.
 
maitopossu
Ihanko tosissaan kuvittelet, että Valio keksi pastöroinnin? :D
Suiomessa Valio on suurin maidon pilaaja. Käsitelty maitohan aiheuttaa vakavia sairauksia.

" – Raakamaidossa on bakteereita ja entsyymejä kuten laktaasientsyymiä, jotka tekevät maidosta helposti sulavaa. Siksi lähes kaikki laktoosi-intolerantikot voivat juoda raakamaitoa ilman oireita. Pastöroinnissa ja homogenoinnissa kivennäisten, vitamiinien ja proteiinien välinen suhde nyrjähtää. Ja homogenointi aiheuttaa molekyylirakenteiden muutoksia, joista aiheutuu muun muassa kalkin imeytymisongelmia.

Hän muistuttaa, että Yhdysvalloissa, Keski-Euroopassa ja esimerkiksi Uudessa Seelannissa käydään kriittistä keskustelua prosessoidusta maidosta, jolla arvellaan olevan yhteys muun muassa diabetekseen, luukatoon, hampaiden huonoon kuntoon, sydäntauteihin, ylipaino-ongelmaan, hedelmättömyyteen ja joidenkin syöpien ilmenemiseen.

Rislakkia sieppaa raakamaidon demonisointi.

– Päivystävät hygieenikot väijyvät oletettuja vaaratilanteita. Sama asia olisi, jos kaikki kala pitäisi jalostaa kalapuikoiksi ennen kuin se olisi terveellistä, ja kaikki peruna pitäisi jalostaa chipseiksi ennen kuin se olisi terveellistä.

Hän viittaa Helsingin yliopiston maitohygienian professorin Satu Pyörälän taannoiseen kirjoitukseen Helsingin Sanomissa, joissa Pyörälä julisti, että tinkimaitoa eli suoraan tilalta myytävää raakamaitoa on turha haikailla takaisin. Kehityksen pyörää ei hänen mielestään ole syytä kääntää taaksepäin tässä niin kuin ei muissakaan ruokaturvallisuuskysymyksissä.

– Valinnanvapauden rajoittamista pitää vastustaa, vastaa Rislakki.

"Loputulos lähempänä
liimaa kuin aitoa maitoa"

Pyörälän mukaan pastörointi ei juuri vaikuta maidon makuun, mutta säilyvyyteen se vaikuttaa ratkaisevasti, koska pastörointi tuhoaa bakteereista yli 99 prosenttia.

Rislakin näkemyksen mukaan meille juotetaan komponentteihin hajotettua ja uudelleen koottua, kalkilla, maitojauheella ja muun muassa heraproteiinilla valkaistua emulsiota, johon lisätään vitamiineja ja kivennäisiä – ja jota kaiken tämän jälkeen yhä kutsutaan maidoksi.

– Lopputulos on lähempänä maidon kaseiiniproteiinista tehtyä huonekaluteollisuuden liimaa kuin alkuperäistä tinkimaitoa. "

Maitosota syttyi: Ovatko past
 
skepsis
Muutama iso mies itkee kun on saanut vatsasnsa kipeäksi. Naurettavaa. Tietenkin luonnonmukaista tuotteesta voi joskus tulla jotain pientä, koska kaikkia bakteereita ei ole tapettu, mutta se on aivan hyväksyttävää. Raakamaitoa on juotu kymmeniä tuhansia vuosia. Vasta Valio pilasi sen 1900-luvulla.
Suosittelen muistamaan, että luonnonmukainen ei todellakaan aina ole parempaa. Kyse on mielikuvista, ei tutkitusta tiedosta. Näissä asioissa ei maalaisjärki ihan toimi. Esimerkkinä luomuruis vs. tehotuotettu. Luomuversio on itse asiassa epäekologisempaa kuin tehotuotettu ruis.
 
maitopossu
Suosittelen muistamaan, että luonnonmukainen ei todellakaan aina ole parempaa. Kyse on mielikuvista, ei tutkitusta tiedosta. Näissä asioissa ei maalaisjärki ihan toimi. Esimerkkinä luomuruis vs. tehotuotettu. Luomuversio on itse asiassa epäekologisempaa kuin tehotuotettu ruis.
Itse olen aina saanut vatsavaivoja suomalaisesta, käsitellystä maidosta. Ulkomailla voin juoda maitoa huoletta. Moni muu on kertonut samaa.
 
Ap.
Suiomessa Valio on suurin maidon pilaaja. Käsitelty maitohan aiheuttaa vakavia sairauksia.

" – Raakamaidossa on bakteereita ja entsyymejä kuten laktaasientsyymiä, jotka tekevät maidosta helposti sulavaa. Siksi lähes kaikki laktoosi-intolerantikot voivat juoda raakamaitoa ilman oireita. Pastöroinnissa ja homogenoinnissa kivennäisten, vitamiinien ja proteiinien välinen suhde nyrjähtää. Ja homogenointi aiheuttaa molekyylirakenteiden muutoksia, joista aiheutuu muun muassa kalkin imeytymisongelmia.

Hän muistuttaa, että Yhdysvalloissa, Keski-Euroopassa ja esimerkiksi Uudessa Seelannissa käydään kriittistä keskustelua prosessoidusta maidosta, jolla arvellaan olevan yhteys muun muassa diabetekseen, luukatoon, hampaiden huonoon kuntoon, sydäntauteihin, ylipaino-ongelmaan, hedelmättömyyteen ja joidenkin syöpien ilmenemiseen.

Rislakkia sieppaa raakamaidon demonisointi.

– Päivystävät hygieenikot väijyvät oletettuja vaaratilanteita. Sama asia olisi, jos kaikki kala pitäisi jalostaa kalapuikoiksi ennen kuin se olisi terveellistä, ja kaikki peruna pitäisi jalostaa chipseiksi ennen kuin se olisi terveellistä.

Hän viittaa Helsingin yliopiston maitohygienian professorin Satu Pyörälän taannoiseen kirjoitukseen Helsingin Sanomissa, joissa Pyörälä julisti, että tinkimaitoa eli suoraan tilalta myytävää raakamaitoa on turha haikailla takaisin. Kehityksen pyörää ei hänen mielestään ole syytä kääntää taaksepäin tässä niin kuin ei muissakaan ruokaturvallisuuskysymyksissä.

– Valinnanvapauden rajoittamista pitää vastustaa, vastaa Rislakki.

"Loputulos lähempänä
liimaa kuin aitoa maitoa"

Pyörälän mukaan pastörointi ei juuri vaikuta maidon makuun, mutta säilyvyyteen se vaikuttaa ratkaisevasti, koska pastörointi tuhoaa bakteereista yli 99 prosenttia.

Rislakin näkemyksen mukaan meille juotetaan komponentteihin hajotettua ja uudelleen koottua, kalkilla, maitojauheella ja muun muassa heraproteiinilla valkaistua emulsiota, johon lisätään vitamiineja ja kivennäisiä – ja jota kaiken tämän jälkeen yhä kutsutaan maidoksi.

– Lopputulos on lähempänä maidon kaseiiniproteiinista tehtyä huonekaluteollisuuden liimaa kuin alkuperäistä tinkimaitoa. "

Maitosota syttyi: Ovatko past
Löytyyhän näitä Raakamaito, tappavan "puhdas luonnontuote" | VAPAASANA.NET
 
ehec
Kai tuo ehec noista pikkuhaitoista pahin on. Toki ihminen saa itse päättää mitä syö/juo, mutta nyt kun nuo raakamaidon haitat on ollut aika selkeästi esillä, niin tietoisen riskin ottaneet varmaan sairastavat sitten kotonaan, eikä kuormita julkista terveydenhuoltoa niillä?
 
hjfre
Juon sekä tilamaitoa että pastöroitua, kumpaa nyt sattuu olemaan tarjolla. Kumpikaan ei ole myrkkyä. Yleisimmin mahataudin saa toiselta ihmiseltä, joskus ruuasta. So what?
 
ookkjj
Lisätään vielä että uskalla siitä huolimatta että olen joskus saanut tilamaidosta valmistetusta viilistä ruokamyrkytyksen, johon en tosin kuollut eivätkä kuolleet ne ehkä 7 muutakaan jotka myös saivat samasta viilistä vatsavaivoja. Varovaisemmaksi tuo tapaus teki sen suhteen miten käsittelen maitoa erityisesti jos sitä ei ole kuumennettu.
 
"Jep"
Raakamaitoa ontullut juotua koko ikä, kun on omasta takaa tankissa. Ei ole aiheuttanut mitään ongelmia. Periaatteessa kai lypsykarjatiloilla jotka edelleen hyvin yleisesti käyttävät raakamaitoa pitäisi olla enemmän kaikenlaisia maidosta saatuja tartuntoja kuin muilla, mutta epäilen aika vahvasti että jo asiaa altaan tutkimaan homma voi olla päinvastoin, bakteerien ym. kanssa tilanne taitaa olla vähän se, että elimistö tottuu vallitsevaan kantaan. Kuluttajile menevä maito on iha järkevää pastoroida. Jo ihan säilyvyyden kannalta, maito olisi kalliimpaa jos se myytäisiin käsittelemättömänä. Raakamaidon myyntiin tarvittava kylmäketju on huomattavasti kalliimpi kuin nykysyteemi.
 
66688
En juo. Voisin juoda, jos lypsäisin itse kaikki elukat. Ällöttää kuin huonoa toisilla on lypsyhygienia. Ei siis bakteerien takia vaan ihan kun nään kuinka huonosti utareet pestään niin inhottaa ajatuskin. Lypsetään just siinä hengessä, että meijerillä se maito kuitenkin putsataan. Ei kai meidän koulutilan tankista kukaan juo, ternimaito sitten erikseen.
 
ookkjj
...eikä kuormita julkista terveydenhuoltoa niillä?
Terveydenhuollon kuormitus todennäköisesti on melko mitätön. Vuosina 1997–2012 on raportoitu yhteensä 10 elintarvikevälitteistä epidemiaa, joissa välittäjäksi on todettu pastöroimaton maito tai siitä tehty tuote.

vakavia ruokamyrkityksiä noissa oli hyvin pieni osa vaikka esim. sukujuhlissa sairastuneita oli 100.

Toki on arveluttavaa kuormittaa terveydenhuoltoa itseaiheutetuilla sairauksilla esim. tupakoijat, lihavat ihmiset, anorektikot, "sohvaperunat", himourheilijat ottavat tietoisia riskejä siitä että saattavat sairastua vkavasti.
 
....
Meillä juodaan. Myös lapset ja raskaana olevat. Kukaan ei ole sairastunut tai kuollut.

Ehkä samasta syystä kehoitetaan välttämään ulkomailla raanaveden juontia? Elimistö ei ole tottunut siihen bakteerikantaan ja saattaa aiheuttaa vatsavaivoja.

Toki oman tilan maitoa eli tiedän sen olevan kunnossa hygienialtaan.
 

Yhteistyössä