Uusi lintuinfluenssa

  • Viestiketjun aloittaja "Maamu"
  • Ensimmäinen viesti
....
Eipä oo tullu ajatelluksi sen kummemmin. Siinä vaiheessa kun Euroopassa alkaa porukkaa kuolemaan (enemmän kuin pari kolme henkeä), niin varmasti media jos ei muu pakottaa ajattelemaan sitä joka kerta kun lööppejä näkee.
 
"mamma"
Itse asiassa taitaa olla niin että lintuinfluenssa, tämä uusi, tarttuu jo ihmisestä ihmiseen. Melko epämääräisiä ovat nuo tiedot mitä Kiinasta on julkisuudessa kuultu. Kun asiantuntijatyhmä saa kerättyä tarpeeksi tietoa he varmaan raportoivat.

Mutta jos tarkkoja ollaan kaikki influenssat on peruja linnusista, siasta ja kenties lampaista tai lehmistä. Nämä virukset ovat kehittyneet kun ihminen ja eläin on liian epähygienisissä oloissa asustaneet liian lähellä. Syy miksi lintu on yksi pääaiheuttaja on se että lunonnosa elävät linnut viettävät aikaa ei pallonpuoliskoilla eri vuodenaikoina ja ovat näin osaltaan tehokkaasti levittäneet tartuntoja. Historialliseen aikaanhan lunnonlinnut sekä siipikarja saattoi tulla kontaktiin hyvinki helposti. Nykyajan broilerit kun ei taida päivänvaloa juuri nähdä juuri tämän suuren tartuntariskin takia.

Mutta joo, kyllä se pandemia varmaan uhka vielä kehittyy, on vaan kyse siitä että milloin. Viranomaiset tarkkailevat tilannetta ja kehittävä rokotteen heti kun se on mahdollista.
 
....
[QUOTE="mamma";28382817]
Nämä virukset ovat kehittyneet kun ihminen ja eläin on liian epähygienisissä oloissa asustaneet liian lähellä.[/QUOTE]

Vois kuvitella että ennenvanhaan tätä on tapahtunut paljon enemmän? Jopa Suomessa ihmiset ja karja ovat nukkuneet kylki kyljessä talvien yli. Hulluahan se ois ollut pitää noita lämpöpattereita eri rakennuksessa ja itse jäätyä.
 
"mamma"
Vois kuvitella että ennenvanhaan tätä on tapahtunut paljon enemmän? Jopa Suomessa ihmiset ja karja ovat nukkuneet kylki kyljessä talvien yli. Hulluahan se ois ollut pitää noita lämpöpattereita eri rakennuksessa ja itse jäätyä.
Niinhän ne onkin. Influenssa ei ole mikään uusi tauti. Kaikki influenssat ovat sukua toisilleen.
Tosin maailmassa on paljon kolkkia missä hygienian taso on olematon tänäkin päivänä. Me täällä suomessa olemme onnellisessa asemassa eikä täältä käsin katsottuna välttämättä osaa ymmärtää miten jossakin kiinan maaseudeulla asutaan ja elellään, tai intiassa...

Silti jos tehokkaasti tarttuva virus kehityy emme suomessakaan voi välttyä pandemian uhalta. Rajoja kun ei voi sulkea eikä lintujen liikkeitä hallita.
 
"vieras"
Vois kuvitella että ennenvanhaan tätä on tapahtunut paljon enemmän? Jopa Suomessa ihmiset ja karja ovat nukkuneet kylki kyljessä talvien yli. Hulluahan se ois ollut pitää noita lämpöpattereita eri rakennuksessa ja itse jäätyä.
Sillon niistä nyt vain ei vouhkattu joka tuutista, kun ei ollut tuutteja mihin uutista pistää leviämään. Anoppi ei saanut sikalunssaa vaikka oli meillä lapsia hoitamassa kun olin kipeä, muksut olivat jo sen menneet läpi, oli joskus pienenä ollut jossain pahassa flunssassa, luultavasti juurikin siinä siassa.
 
"mamma"
[QUOTE="vieras";28382863]Sillon niistä nyt vain ei vouhkattu joka tuutista, kun ei ollut tuutteja mihin uutista pistää leviämään. Anoppi ei saanut sikalunssaa vaikka oli meillä lapsia hoitamassa kun olin kipeä, muksut olivat jo sen menneet läpi, oli joskus pienenä ollut jossain pahassa flunssassa, luultavasti juurikin siinä siassa.[/QUOTE]

No ennenvanhaan ei myöskään oltu moksiskaan jos lapsia kuoli alle vuoden ikäisinä. Se kuului vähän niinkuin asiaan että siinä kymmenlapsisessa perheessä oli haudassa muutama vauvana kuollut. Keuhkotauti oli aina diagnoosi vaikka olisi ollut mikä tahansa tauti. Tubit ja influenssat oli samaa keuhkotautia kun diagnoosia ei osattu tehdä.

Niitä vanhoja influenssaviruksia ei nyt välttämättä ole liikenteessä ellei joku koeputkesta laita niitä tahallaan liikkeelle. Mutta niin voi olla että vanhempi väki on sairastanut niin monta influenssaa (tai ottanut rokotteen) että on kerännyt vastustuskyvyn uusiakin viruksia vastaan useasta eri episodista.
 
"vieras"
[QUOTE="mamma";28382880]No ennenvanhaan ei myöskään oltu moksiskaan jos lapsia kuoli alle vuoden ikäisinä. Se kuului vähän niinkuin asiaan että siinä kymmenlapsisessa perheessä oli haudassa muutama vauvana kuollut. Keuhkotauti oli aina diagnoosi vaikka olisi ollut mikä tahansa tauti. Tubit ja influenssat oli samaa keuhkotautia kun diagnoosia ei osattu tehdä.

Niitä vanhoja influenssaviruksia ei nyt välttämättä ole liikenteessä ellei joku koeputkesta laita niitä tahallaan liikkeelle. Mutta niin voi olla että vanhempi väki on sairastanut niin monta influenssaa (tai ottanut rokotteen) että on kerännyt vastustuskyvyn uusiakin viruksia vastaan useasta eri episodista.[/QUOTE]

Kyllähän se oli julkisuudessakin, että se joku flunssa espanjalainen eli mikä lie, joskus kymmeniä vuosia sitten oli samaa kantaa ku tämä hiljan pyörinyt sika.
 
"mamma"
[QUOTE="vieras";28382892]Kyllähän se oli julkisuudessakin, että se joku flunssa espanjalainen eli mikä lie, joskus kymmeniä vuosia sitten oli samaa kantaa ku tämä hiljan pyörinyt sika.[/QUOTE]

Aivan oikein, näin onkin mutta 100 vuotta kun on kulunut niin se on muuntautunut aikalailla. Tämä on virusten ominisuus jonka takia taistelu influenssaa vastaa on loputon. Ja, siksi kyseessä on virus joka voi sairastuttaa uudestaan ja aika harva on enää elossa joka olisi silloin 100 vuotta sitten saanut luontaisen vastutuskyvyn sairastamalla taudin. Se ei anna tänään täydellistä immuniteettiä mutta osittaisen kylläkin.
 
"mamma"
[QUOTE="vieras";28382913]Aasialainen influenssa – Wikipedia Tuossapa linkki jos jotain kiinnostaa.[/QUOTE]

Niinpä.
Espanjalainen riehui ensimmäisen maailmansodan aikaan. Nimi on harhaanjohtava koska tauti sai ilmeisesti alkunsa Ranskassa. Ranskalaiset vaan osasti siihen aikaan tiedottamisen paremmin joten laittoivat Espanjalaisten syyksi :)

Näitä vaikean taudin aiheuttavia influenssia on ollut historian sivu keskuudessamme. Vaikeimmat pandemiat on nimetty ja melko kammottavilta näyttävät nuo luvut kuolonuhreista. Pitää myös muistaa että siihen aikaan ei väkiluku ollut läheskään sama kuin nykyään. Jos siis laskee prosenttiluvuissa niin saa oletetun mortaliteetin tautiin ja uhriluku on moninkertainen nykypäivänä, ilman rokotetta siis.
Tosin myös hoito ja lääkkeet sekä teknologia on kehittynyt joten moni vaikeastikin sairastunut säilyy hengissä vaikka joutuisikin tehohoitoon.

Silti on karua se, että tautiin, johon saadaan kehitettyä toimiva rokote, pitää kuolla niin moni vaan sen takia että "ei haluta sellaista myrkkyä" kehoon. Hyväntahtoisesti halutaan suojata lapsia ja itseä "myrkyiltä" eikä osata arvioida sitä minkä riskin ottaa.
 
"vieras"
Kyllä vähän pelottaa, jos ei nyt tämä virus niin koska tulee sellainen tappava ja nopeasti joka kolkkaan leviävä..

ennen vanhaan ei tosiaan matkusteltukaan niin paljon, virukset tais pysyä aisoissa helpommin.
 

Yhteistyössä