Myrkkyjä Intiasta ja Kiinasta tuoduissa kuljetuskonteissa, ftalaatteja T-paidoissa ja lastenvaunuissa. Kulutustavaroihin liittyvät kemikaalit ovat olleet runsaasti esillä viime aikoina. Katsoin tänään viimein Ulkolinjan ohjelman "Myrkkyä halvalla". Suosittelen kaikille ohjelman katsomista. Siitä käy todella hyvin ilmi kamaluus, joka kaukoidässä tehtyihin tuotteisiin liittyy.Kuljetuskontteja myrkytetään muun muassa metyylibromidilla, jonka käyttö on Euroopassa kielletty. Aine aiheuttaa työntekijöille niin lähetys- kuin vastaanottomaassa ammattitauteja. Kankaita käsitellään eli valksaistaan ja värjätään vahvoilla aineilla ilman minkäänlaisia suojaimia. Järkyttävää katsottavaa.
Ftalaatteja T-paidoissa, leluissa ja lastenvaunuissa
Kuluttajalehdessä oli juttu T-paitojen myrkkyjäämistä.Tutkimuksessa etsittiin ftalaatteja ja nonyylifenolietoksylaatteja. Ftalaatteja käytetään muovien pehmittiminä ja niistä on osa luokiteltu lisääntymiselle vaarallisiksi ja ne on kielletty lastentarvikkeissa. T-paidoissa muovia on ainoastaan printtikuvioissa. Ftalaatteja on löytynyt myös leluista ja lastentarvikkeista, kuten lastenvaunuista. Saksalaistestin mukaan 10 vaunumerkkiä 14:stä sisälsi haitallisia aineita. Testituloksista on julkaistu verkossa vain yhteenvetotaulukko, josta näkee eri vaunumerkkien yhteipisteet ja sen, sisältääkö vaunut haitallisia aineita. Pitoisuuksia ei kerrota. Yritin ostaa artikkelin, mutta en valitettavasti onnistunut siinä. Ilman pitoisuustietoja on mahdotonta arvioida, miten suuri riski vaunuista muodostuu. Lastentarvikkeissa kolmen ftalaatin (DEHP, DBP ja BBP) sallittu enimmäismäärä on 0,1 % pehmitetyt materiaalin massasta. Jos määrä on vain hieman yli tämän, riski altistumiselle on merkittävästi pienempi kuin jos määrä on esimerkiksi 20 %. Kolmen muun ftalaatin enimmäsmäärä on rajoitettu esineissä, jotka lapsi voi laittaa suuhun. Lastenvanuissa ftalaatteja voi olla työntökahvoissa, sadesuojassa jne, jotka ovat osia, joita ainakaan ihan pieni lapsi ei suuhunsa saa, mutta toki aineita voi siirtyä vaunuja työntelevän käsiin.
T-paitojen ja lelujen kohdalla altistuminen on todennäköisempää. Leluja pidellään käsin, ne menevät suuhun, T-paita on lapsen iholla. Kuluttajalehden T-paitatestissä suurin printin ftalaattipitoisuus oli yli 11 %. En ole oikein koskaan pitänyt printtipaidoista ja tämän jälkeen pidän vielä vähemmän. Miksi paidoissa ylipäänsä pitää olla muovisen näköisiä kuvia? Ommellut ovat paljon hauskemman näköisiäkin. Kannattaa siis ostaa lapselle printtikuvioton paita. Vaatteita saa myös testattuna ökö tex-merkin alla. Merkki takaa, että vaate ei sisällä haitallisia aineita.
Nonyylifenolietoksylaatit ovat pesuaineita, joita ei Euroopassa saa käyttää. Aine ei ole erityisen vaarallinen ihmiselle ellei hän altistu suurille määrille sitä, mutta on haitallinen vesieliöille.
Välinpitämätöntä toimintaa
Masentavinta kaikissa näissä on täydellinen piittamattomuus ihmisten terveydestä, mikä tulee esiin ehkä parhaiten Ulkolinjan ohjelmasta. Kamalissa olosuhteissa valmistettuja tuotteita, joissa on kemikaalijäämiä - tuotteita, joista suuri osa on lisäksi varsin tarpeettomia. Länsimaiden kaksinaamaisuus on hämmästyttävää. Talouden pitää pyöriä, kaupan käydä, tuotteita tehdä kustannustehokkaasti. Ihmiset haluavat ostaa paljon ja halvalla, jolloin tuotanto siirtyy maihin, joissa kulut ovat pieiä: palkat alhaisia, Euroopassa kiellettyjä aineita käytetään surutta, työturvallisuutta ei tunneta lainkaan, eikä ympäristöstä tarvitse piitata. Kuten ohjelmassa kommentoitiin testissä reputtanutta nukkea: "Tämä on lähinnä ongelmajätettä."
http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2010/09/myrkyllista-kayttotavaraa.html