Mustikka-valkosuklaatäytekakku
Kakun alimmaisen kerroksen pohjana on 24 cm vuoassa paistettu 4 munan vaalea sokerikakkupohja. Kaksi ylintä pohjaa on leikattu 24 cm vuokaan tehdystä 4 munan pohjasta.
Pohjat:
Ainekset:
4 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä!)
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
Paistaminen:
175 astetta, alatasolla 40 min
Kostutus:
4 munan pohjaan 2 dl
1. Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija n. 24 cm).
2. Ota esille kaksi samankokoista lasia.
3. Riko munat toiseen lasiin.
4. Kaada toiseen lasiin saman verran sokeria.
5. Kaada sokeri kulhoon.
6. Mittaa tyhjentämääsi lasiin edelleen munien kanssa yhtä paljon jauhoja. Jauhojen suhde on seuraava: 50-75 % vehnäjauhoja ja loput perunajauhoja. Laita päälle 2 tl leivinjauhetta ja sekoita lusikalla jauhot keskenään.
7. Kaada munat kulhoon ja vatkaa sokerin kanssa hyväksi vaahdoksi. Vaahto on riittävän kovaa, kun vatkaimella tiputtamasi kuvio jää hetkeksi pinnalle näkymään.
8. Siivilöi jauhot munavaahtoon pienissä erissä nuolijalla käännellen. Tee sekoittaminen varovaisesti: hidas liike ja nuolijan liikuttaminen mahdollisimman vaakatasossa.
9. Kaada vuokaan ja hölskytä pari kertaa ylös alas (ilmakuplat pois).
10. Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 40 min. Joudut todennäköisesti laittamaan päälle tina- tai leivinpaperin pinnan tummumisen takia. Yritä kuitenkin odottaa 15-20 minuuttia, jotta pohja olisi hieman kypsynyt eikä lässähtäisi uunin avaamisesta niin helposti.
11. Kakku on valmis, kun se on hieman irronnut vuoan reunoista. Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen.
Kostutus:
- vaniljamaito
1 tl vaniljasokeria lasilliseen maitoa.
Mustikkatäyte:
2 ½ dl mansikkakermaa
½ dl vaniljakreemijauhetta
200 g jäisiä mustikoita
Valkosuklaatäyte:
2 ½ dl Flora Vispiä
150 g valkosuklaata
Kuorrutus:
- 2 annosta sokerikreemiä mansikkatomusokerista
- vaahtokarkkitaikina 400 g:sta valkoisia ja vaaleanpunaisia vaahtokarkkeja
Sokerikreemi
(yhden halkaisijaltaan 24 cm kokoisen kakun kuorruttamiseen)
125 g margariinia
½ tl vaniljasokeria
250 g (= 4 dl) tomusokeria
1 rkl vettä
Pehmennä margariini sähkövatkaimella notkeaksi. Lisää vaniljasokeri. Sekoita tomusokeri margariinin joukkoon vähin erin samalla vatkaten. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa vielä hetken aikaa. Jos kreemi tuntuu liian paksulta ja levittäminen kakun pinnalle on hankalaa, voit notkistaa kreemin lämmittämällä sitä varovaisesti mikrossa miedolla lämmöllä.
Vaahtokarkkitaikina
Ainekset:
300 g vaahtokarkkeja
6 8 ¼ dl (360-500 g) tomusokeria
2 rkl vettä
(elintarvikeväriä)
1. Sihtaa kulhoon 4 dl tomusokeria. Saadaksesi varmemmin saman tuloksen kuin minä: heiluta mittaa niin, että tomusokeri menee hieman kasaan ja täydennä sitten vielä sen verran, että 4 dl tulee täyteen.
2. Öljyä toinen, mikronkestävä kulho ja laita siihen vaahtokarkit.
3. Lisää vaahtokarkkien sekaan 2 rkl vettä.
4. Kuumenna vaahtokarkkeja mikroaaltouunissa (800 W) 30 sekunnin välein sekoittaen yhteensä n. 2 min, kunnes karkit ovat sulaneet yhtenäiseksi massaksi. Huom: mikrojen tehoissa voi olla suuriakin eroja, joten vaahtokarkkien sulaminen ei välttämättä kestä täyttä paria minuuttia.
5. Mikäli haluat värjätä taikinaa, se kannattaa tehdä tässä vaiheessa.
Vinkki. Värin sekoittamisen edetessä massa saattaa jäähtyä ja alkaa muuttua sitkeäksi. Siirry silloin seuraavaan vaiheeseen voit jatkaa värjäämistä samalla, kun vaivaat taikinaan tomusokeria.
6. Kaada vaahtismassa kulhoon tomusokerin päälle.
7. Öljyä kätesi ja vaivaa massa sekaisin tomusokerin kanssa. (Itselläni taikina kyllä tarttuu öljystä huolimatta.) Massa voi olla aluksi hyvin kuumaa, joten odota tarvittaessa hetki.
8. Sihtaa joukkoon vähitellen loput tomusokerista.
Vinkki1.Tomusokerin menekki vaihtelee huomattavasti vaahtokarkkien koostumuksesta riippuen. Toisten vaahtokarkkien kanssa riittää tässä vaiheessa 2 dl tomusokeria, toisiin saattaa kulua koko paketti. Taikina on valmista viimeistään silloin, kun tomusokerin vaivaaminen taikinan sisään muuttuu työlääksi tai taikina irtoaa kulhon reunoista. Liian kova taikina on hankala kaulittava ja sitkeä syötävä. Hyvä taikina on pehmeää ja joustavaa (kun nostaa mötikän kämmenelle, se valuu reunoilta hitaasti alaspäin), mutta kuitenkin sen verran kiinteää, että kauliminen onnistuu.
Vinkki2. Jos taikina muuttuu murenevaiseksi tai paksuksi ennen aikojaan (tomusokeria vielä reippaasti jäljellä) laita se hetkeksi mikroon. Lämmetessään taikina pehmenee ja vaivaaminen helpottuu.
9. Kääri valmis taikina kaksinkertaiseen kelmuun ja säilytä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (muutoin koristeet voivat kutistua). Taikina säilyy käyttökelpoisena pari viikkoa.
10. Kauli tomusokeria apuna käyttäen 2-3 mm paksuksi levyksi ja nosta kermavaahdolla tai sokerikreemillä kuorrutetun kakun päälle. Tasoita pinta päältä ja sivuilta. Leikkaa ylimääräinen kaistale pois (marsipaani)veitsellä painaen (ei vetäen!).
Taikinaa työstäessäsi (esim. kaulintavaiheessa) saatat havaita, että se pakkaa vetäytymään takaisinpäin. Tätä voit ehkäistä pehmentämällä taikinaa hetken mikrossa.
Koristelu:
- ruusut, helmet ja perhonen sokerimassasta (
Sokerimassaruusun teko - Meillä Leivotaan )
- kultaisia kakkuhelmiä
- pikeeripursotukset
Pikeeripursotukset:
1 ¾ dl tomusokeria
¼ dl valkuaista
3 tippaa sitruunamehua/sitruunamehutiivistettä
1. Vatkaa valkuaista ja 1 dl tomusokeria sähkövatkaimella 3 minuuttia.
2. Sekoita joukkoon sitruunamehu/etikka ja loput tomusokerista.
3. Jatka vatkaamista hetken aikaa.
Työjärjestys:
Valmistin pohjat sokerikakkupohjan ohjeen mukaan 24 cm:n vuokiin. Leikkasin toisesta kakkupohjasta kaksi pienempää kakkua, joista tuli kerroskakun kaksi ylintä kerrosta. Mitoitin ylimmät kerrokset siten, että portaan leveydeksi jäi n. 2-3 cm. Leikkaamisvaiheessa käytin apuna sopivan kokoista pyöreää astiaa. Tämän jälkeen leikkasin pohjat kolmeen osaan.
Vatkasin mansikkakerman vaahdoksi ja sekoitin joukkoon vaniljakreemijauheen ja mustikat. Otin mustikat suoraan pakkasesta jäisinä, jotta mustikan mehu ei sekoittuisi liikaa mansikkakermaan ja peittäisi sen makua alleen. Kostutin pohjat vaniljamaidolla ja levitin päälle mustikkatäytteen.
Nostin toiset pohjalevyt päälle ja kostutin taas vaniljamaidolla. Vatkasin Flora Vispin vaahdoksi. Sulatin valkosuklaan mikrossa ja sekoitin sen kermavaahtoon. Levitin täytteen pohjien päälle ja nostin kanneksi viimeiset pohjalevyt. Lopuksi kostutin vaniljamaidolla.
Valmistin sokerikreemin mansikkatomusokerista, joka värjäsi kreemin vaaleanpunaiseksi ja antoi karkkimaisen maun. Sivelin kakkujen pintaan kreemiä.
Vaahtokarkkitaikinan olin tehnyt päivää aikaisemmin. Vaahtokarkit olivat valmiiksi vaaleanpunaisia ja valkoisia, joten taikinaan tuli hennon vaaleanpunainen sävy. Lisäsin kuitenkin joukkoon vielä vähän punaista elintarvikeväriä punaisemman sävyn saamiseksi. Kaulin taikinan kolmessa erässä tomusokeroidun alustan päällä ja kuorrutin jokaisen kakun erikseen.
Nostin kakut toistensa päälle leveän lastan avulla. Nostaminen oli helppoa, eivätkä pikkukakut kärsineet mitenkään siirrosta. Valmiiksi koottu kakku säilyi hienosti jääkaapissa seuraavaan päivään, eikä alemmissa kerroksissa näkynyt lössähtämisen merkkejä.
Kerrosten väliin rullasin vaahtokarkkitaikinasta ohutta nauhaa peittämään liitoskohdat ja seuraavana (kolmantena) päivänä koristelin kakun, jonka jälkeen se oli valmis tarjoiltavaksi.
Ohje on Kinuskikissan blogista kera pienten muokkausten. Ruusuohje toisesta sivustosta (kts. ed. linkki)