Onko olemassa mitään ei ihan niin epäterveellisiä eineksiä?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja "työssäkäyvä äiti"
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti
T

"työssäkäyvä äiti"

Vieras
Hei,
Onko olemassa mitään suht terveellisiä puolivalmiita tai valmiita ruokia? Tarkoita siis einekisä. Tähän asti oon laittanu aina ruuan alusta asti mutta nyt sairastelujen keskellä välillä töistä tullessa tuntuu että tarvisi jotain melkein valmista. Ostin kokkikartanon kiusauksen ja se oli ainakin ihan järkyttävän suolasta... Onko kukaan löytäny mitään järkevää?
 
Juuri tästä on ollut keskustelua julkisuudessa, että einekset eivät sinänsä ole epäterveellisiä. Ne vain opettavat vääriin ruokatottumuksiin, mikä on eri asia.
 
Mun ymmärtääkseni kuivatut ruoat pitäisi olla suht terveellisiä. Toki suolaa ja muuta sellaista varmasti on, mutta säilöntäaineita ja lisäaineita ei tarvita niin paljoa kuin tuoreissa nyt eineksissä. Eli italianpata jne. Meillä on myös paljon syöty tomaattisia pastakastikkeita, esim. Raguletto. Nyt sattui olla pari Lidlin kastiketta kaapissa, joista tarkistin, että niissä ei ole mitään säilöntä- tai lisäaineita. Ihan vaan kasviksia, suolaa ja mausteita. Sitten pakasteesta löytyy myös terveellisempiä vaihtoehtoja, erilaiset kasvispakasteet esim.
 
Myös makaroonilaatikko oli noissa suht terveellisissä ruuissa. Parhaiten saat selville mitä kannattaa valita kaupasta kun luet ne pakkausselosteet ja valitset sen, missä on vähiten lisäaineita joukossa.
 
  • Haha
Reactions: Lispetti
No esim. saarioisten maksalaatikossa, lihaperunalaatikossa sun muissa ei ole säilöntäaineita yms. Margariinia kyllä on, eikä mainintaa siitä onko se kovetettua vai ei. Hernarissa ei oo lisäaineita. Suolaisuus ei haittaa kun sitä ei muuten vedä kaksin käsin.

Sit esim pakastemuusi+tonnikala öljyssä+vaikkapa pakasteherneet vois olla ihan terveellinen ja lapselle maistuva ruoka.
 
No mites noi pakastealtaan tuotteet? Vaikka niitä valmiita vihannessekoituksia (huom, niitä on nykyään riisi+vihannekset ja peruna+vihanneksetkin!) ja pakasteseitä tms.

Itse tein kalakeiton sellaisesta valmiista keittojuurekset+perunat -pussista. Valmiiksi pilkotut juurekset veteen, perunakin oli tosiaan valmiina, ja sitten valmiiksi kalatiskillä kuutioidut keittolohet sekaan. Ihan mielettömän helppoa ja nopeaa ja terveellistä. Alusta asti tekemällä tulee kyllä parempaa, se täytyy sanoa, mutta jos nyt on väliaikainen tilanne että tarvii apuja niin eikun pakastealtaalle!
 
Esim. niissä Kokkikartanon vähähiilarisissa aterioissa taitaa olla vähemmän lisäaineita. Ovat vielä hyviäkin, ainakin se missä on jauhelihapihvit. Jos siis ihan täysin valmista kaipaa.
 
Mun ymmärtääkseni kuivatut ruoat pitäisi olla suht terveellisiä. Toki suolaa ja muuta sellaista varmasti on, mutta säilöntäaineita ja lisäaineita ei tarvita niin paljoa kuin tuoreissa nyt eineksissä. Eli italianpata jne. Meillä on myös paljon syöty tomaattisia pastakastikkeita, esim. Raguletto. Nyt sattui olla pari Lidlin kastiketta kaapissa, joista tarkistin, että niissä ei ole mitään säilöntä- tai lisäaineita. Ihan vaan kasviksia, suolaa ja mausteita. Sitten pakasteesta löytyy myös terveellisempiä vaihtoehtoja, erilaiset kasvispakasteet esim.

No juurikin näissä pussiaineksissa yleensä on vaikka mitä pjaskaa mukana. Hiivauutteita, aromeja, muunneltuja tärkkelyksiä sun muita. Toki jollain merkillä varmaan voi olla sellaisia joissa ei ole.
 
-Purkkihernekeitto
-Pakastepinaattikeitto (samalla kun pistää tuon ''tulille'' voi keittää myös munia)
-Pussitomaattikeitto (ja esipaistettu valkosipulipatonki)
-Falafel-pyörykät ja uunijuurekset pakkasesta

Näitä meillä harrastettiin kun oltiin koko perhe vuorotellen oksennustaudissa
 
No kannattaa kyllä lähinnä kiinnittää huomiota siihen, MITÄ lisäaineita niissä on, laatu ratkaisee eikä määrä. Lisäaineen koodeilla nyt on kaikkea aivan harmitontakin, mikä tuntuu monilta tuossa hullussa huumassaan unohtuvan.

Noissa kuivatuissa jutuissa on yleensä kovetettuja rasvoja ym., joten niihin en itse helposti lähde. Pinaattikeitto pakasteesta on hyvä, muistaakseni siinä on vaan joku emulgointiaine. Muuta einestä en juuri itse syö niin en osaa sanoa.

Suosin "puhdasta" ruokaa, mutta en ihan oikeasti usko, että sillä on merkitystä, mitä silloin tällöin sairaana pöytään kattaa. Pääasia että saa syödyksi, ruokituksi ja levätyksi.

Ei se niin vaarallista ole, hei.
 
En minä tuohonkaan kritiikittä suhtaudu, mutta asiaa siinä kyllä on:

http://m.hs.fi/inf/infomo?site=hs&view=favouritechild&feed:a=hs.fi&feed:c=news&feed:i=1305555490978&ref=mob-traf
 
Äh, linkki ei pelitä. No, tuossa tuo. STT:n uutinen, haastateltavana professori Marina Heino:

Otsikko: "Luulo lisäaineiden terveysriskistä on järjetön"

"Puolukka, porkkana ja parsakaali. Niissä kaikissa on lisäaineita. Vieläpä ihan niitä samoja, joita moni kyttää ruokapakettien kyljistä yrittäessään syödä terveellisemmin.

"Vaikka porkkanan väri olisi tehtaassa tehty, se on ihan sitä samaa väriä kuin mullassa kasvaneessa porkkanassa", havainnollistaa professori Marina Heinonen Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta.

Ruokatrendien myllerryksessä luonnollisuudesta on tullut myyntivaltti. Ruisleivästä sanotaan "ei lisäaineita", leikkeleestä taas "ei natriumglutamaattia".

Heinosen mukaan on menty hakoteille. Hänen mielestään esimerkiksi puhdas väriaine on jopa turvallisempi kuin värillinen kasviuute, jota ei ole testattu.

"Mitä puhtaampana aine on käytössä, sitä turvallisempaa se on. Silloin tiedetään, ettei siinä ole mitään jäämiä", hän selventää.

Kuluttajien keskuudessa vellova lisäainepelko on Heinosen mukaan täysin aiheeton. Hän arvioi, että noin kaksi kolmasosaa lisäaineista esiintyy luonnossa tai ihmisen elimistössä. Aineet myös tutkitaan tarkasti.

"Viranomainen ei missään tapauksessa päästä markkinoille lisäaineita, jotka eivät ole turvallisia", hän sanoo.

Lisäaineitakaan ei kuitenkaan saa nauttia kohtuuttomia määriä. Tosin Heinosen mukaan ihmisen on hankala syödä niin paljon, että lisäaineita tulisi yliannos.

Ainoat poikkeukset ovat nitriitti ja bentsoehappo: lapset voivat saada liikaa nitriittiä nakeista ja bentsoehappoa mehuista.

Heinonen ei julistaisi pannaan edes valmisruokia. Hänen mielestään teollisuus pystyy jopa kotikokkia paremmin ravintosisällön muokkaamiseen terveyden kannalta parempaan suuntaan.

Tehtaan voi olla helpompi vähentää rasvan ja sokerin määrää kuin tapoihinsa pinttyneen kotikokin.

Luonnollinen ruoka on nyt in, mutta mihin sillä oikeastaan viitataan? Yksiselitteistä vastausta ei ole, huomauttaa professori Raija Tahvonen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta. Luonnollisuus on vaikea määritellä tieteellisesti, eikä sitä tunne lainsäädäntökään.

Tahvosen mukaan termi on lähtenyt liikkeelle mainonnasta. Useimmiten se viittaa säilöntäaineettomaan tai lisäaineettomaan ruokaan.

"Termin käyttö on tosi villiä. Ei kannata luottaa siihen että luonnolliseksi mainostettu tuote on mitenkään parempi kuin jokin toinen", hän sanoo.

VTT:n akatemiaprofessorin Kaisa Poutasen mukaan luonnollisuus liitetään menneisyyteen. Luonnollinen on jotakin, mitä on tehty hyvin kauan sitten.

"Missä muussa teknologiassa haikaillaan sellaista?" hän kysyy.

VTT:n Poutanen huomauttaa, että "luonnollisuushysteriassa" on unohdettu, että ihminen elää nyt toisenlaisessa yhteiskunnassa kuin muinoin. Elintavat ovat muuttuneet.

"Tiedämme, että luonnonvarat ovat rajalliset, tiedämme energia- ja ympäristöuhkat. On mietittävä, mikä on meille luonnollinen syömisen tapa nyt. Eihän se voi olla sama kuin kivikaudella", hän sanoo.

Poutanen epäilee, sopeutuisiko kuluttaja tilanteeseen, jossa lisäaineista luovuttaisiin. Kaikkia lempituotteita ei enää välttämättä olisikaan kaupoissa, kun esimerkiksi tuotteiden säilyvyys kärsisi.

Poutasen mukaan suurin ongelma suomalaisten ruokavaliossa on ylensyönti sekä liiallinen puhtaan sokerin ja liian vähäinen ravintokuidun saanti.

"On helpompi syyttää kaikesta lisäaineita kuin miettiä omaa vastuuta.""
 
Äh, linkki ei pelitä. No, tuossa tuo. STT:n uutinen, haastateltavana professori Marina Heino:

Otsikko: "Luulo lisäaineiden terveysriskistä on järjetön"

"Puolukka, porkkana ja parsakaali. Niissä kaikissa on lisäaineita. Vieläpä ihan niitä samoja, joita moni kyttää ruokapakettien kyljistä yrittäessään syödä terveellisemmin.

"Vaikka porkkanan väri olisi tehtaassa tehty, se on ihan sitä samaa väriä kuin mullassa kasvaneessa porkkanassa", havainnollistaa professori Marina Heinonen Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta.

Ruokatrendien myllerryksessä luonnollisuudesta on tullut myyntivaltti. Ruisleivästä sanotaan "ei lisäaineita", leikkeleestä taas "ei natriumglutamaattia".

Heinosen mukaan on menty hakoteille. Hänen mielestään esimerkiksi puhdas väriaine on jopa turvallisempi kuin värillinen kasviuute, jota ei ole testattu.

"Mitä puhtaampana aine on käytössä, sitä turvallisempaa se on. Silloin tiedetään, ettei siinä ole mitään jäämiä", hän selventää.

Kuluttajien keskuudessa vellova lisäainepelko on Heinosen mukaan täysin aiheeton. Hän arvioi, että noin kaksi kolmasosaa lisäaineista esiintyy luonnossa tai ihmisen elimistössä. Aineet myös tutkitaan tarkasti.

"Viranomainen ei missään tapauksessa päästä markkinoille lisäaineita, jotka eivät ole turvallisia", hän sanoo.

Lisäaineitakaan ei kuitenkaan saa nauttia kohtuuttomia määriä. Tosin Heinosen mukaan ihmisen on hankala syödä niin paljon, että lisäaineita tulisi yliannos.

Ainoat poikkeukset ovat nitriitti ja bentsoehappo: lapset voivat saada liikaa nitriittiä nakeista ja bentsoehappoa mehuista.

Heinonen ei julistaisi pannaan edes valmisruokia. Hänen mielestään teollisuus pystyy jopa kotikokkia paremmin ravintosisällön muokkaamiseen terveyden kannalta parempaan suuntaan.

Tehtaan voi olla helpompi vähentää rasvan ja sokerin määrää kuin tapoihinsa pinttyneen kotikokin.

Luonnollinen ruoka on nyt in, mutta mihin sillä oikeastaan viitataan? Yksiselitteistä vastausta ei ole, huomauttaa professori Raija Tahvonen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta. Luonnollisuus on vaikea määritellä tieteellisesti, eikä sitä tunne lainsäädäntökään.

Tahvosen mukaan termi on lähtenyt liikkeelle mainonnasta. Useimmiten se viittaa säilöntäaineettomaan tai lisäaineettomaan ruokaan.

"Termin käyttö on tosi villiä. Ei kannata luottaa siihen että luonnolliseksi mainostettu tuote on mitenkään parempi kuin jokin toinen", hän sanoo.

VTT:n akatemiaprofessorin Kaisa Poutasen mukaan luonnollisuus liitetään menneisyyteen. Luonnollinen on jotakin, mitä on tehty hyvin kauan sitten.

"Missä muussa teknologiassa haikaillaan sellaista?" hän kysyy.

VTT:n Poutanen huomauttaa, että "luonnollisuushysteriassa" on unohdettu, että ihminen elää nyt toisenlaisessa yhteiskunnassa kuin muinoin. Elintavat ovat muuttuneet.

"Tiedämme, että luonnonvarat ovat rajalliset, tiedämme energia- ja ympäristöuhkat. On mietittävä, mikä on meille luonnollinen syömisen tapa nyt. Eihän se voi olla sama kuin kivikaudella", hän sanoo.

Poutanen epäilee, sopeutuisiko kuluttaja tilanteeseen, jossa lisäaineista luovuttaisiin. Kaikkia lempituotteita ei enää välttämättä olisikaan kaupoissa, kun esimerkiksi tuotteiden säilyvyys kärsisi.

Poutasen mukaan suurin ongelma suomalaisten ruokavaliossa on ylensyönti sekä liiallinen puhtaan sokerin ja liian vähäinen ravintokuidun saanti.

"On helpompi syyttää kaikesta lisäaineita kuin miettiä omaa vastuuta.""

Kuka näitä proffia sponssaa elintarviketeollisuus vai?

Minä ajattelen maalaisjärjellä. Kaikki mikä tulee tehtaan läpi ja kyllästetään keinotekoisilla lisä, väri, ja säilöntä-aineilla ei voi olla terveellistä, luonnollinen itse tehty ruoka on terveellistä syödä. PISTE!!! Näin opetan myös lapsilleni meillä tehdään leivästä lähtien kaikki itse.
 
  • Tykkää
Reactions: Lispetti

Yhteistyössä