siis oikeasti mitä ihmettä te teette aattona?

  • Viestiketjun aloittaja suusan
  • Ensimmäinen viesti
Aamulla syödään riisipuuroa, sitten ulkoillaan jos on hyvä ilma. Kuunnellaan radioSta joulurauhan julistus. Sitten jännitetään ja ollaan vaan:) iltapäivällä syödään jouluateria ja sen jälkeen tulee joulupukki. Illalla pelaillaan lautapelejä ja saunotaan. Yöllä käydään vielä kirkossa :):)
 
Aattoaamuna otetaan rauhallisesti, mies ja lapset käy yleensä ulkona kun laittelen ruokia. Käydään haudalla.
Muu porukka tulee klo 16, klo 16.30 maissa syödään ja kuuden aikaan aletaan avaa lahjoja.
Klo 21 mennessä vieraat lähtee ja meidän perhe jää himmaileen.
 
- Saunotaan ja juostaan saunasta tekemään lumeen enkeleitä, mikäli lunta on.
- Syödään joulupuuro.
- Viedään puurokippot myös tontuille.
- Kuunnellaan joulurauhan julistus.
- Katsellaan lasten joulunäytelmä.
- Pelataan lautapelejä.
- Sytytetään rannalle kynttilät poissaoleville rakkaille ja pidetään siellä lyhyt "hartaus".
- Kuunnellaan pienimmän lukutaitoisen jouluevankeliumi.
- Kuunnellaan lasten joululaulut.
- Kuunnellaan teinipojan pitämä joulupuhe.
- Syödään jouluaaton päivällinen.
- Otetaan vastaan joulupukki.
- Lauletaan ja leikitään joulupukin kanssa.
- Käydään hellimässä joulupukin hevosta.
- Jaetaan lahjat.
- Avataan lahjat yksi kerrallaan.
- Leikitään lasten kanssa.
- Pienimpien nukahdettua osa saunoo uusiksi, osa vetäytyy kirjojen tms pariin, osa pelaa jotain...

:)
Ei jumankaut...joillakin tosiaan ON ku Strömsössä :D
 
ihan rauhassa
Herätään myöhään ja rauhassa, katsotaan telkkaria, juodaan herkutellen aamukahvit, joku käy kaupassa viimeiset ostokset, riisipuuro kypsyy, laitellaan ruokaa, ulkoilutetaan lapsia, katsotaan telkkaria, laitellaan ruokaa, naureskelleen, paketoidaan joku viimeinen paketti, sekoitetaan salaatteja, nukutaan ja nukutetaan lapsia, katsotaan telkkaria, katetaan juhlapöytää, ulkoillaan, syödään jouluruokaa, saunotaan, odotetaan pukkia, saadaan lahjoja, siivotaan roskia, syödään jouluruokia ja tutkitaan lahjoja, kerätään roskia, juodaan viiniä, maistetaan juustoa, ollaan rauhassa, nauretaan lasten touhuille, kuunnellaan radiota, syödään suklaata... Käydään myöhäiskävelyllä katsomassa ihmisten pihojen jouluvaloja, syödään jouluruokaa, luetaan lahjakirjaa.
 
Meidän joulu mökillä menee melkein joka joulu samalla kaavalla. Aamupalan jälkeen laitetaan kuusi paikalleen ja koristellaan. Sitten tehdään kaikenlaisia kotitöitä, ja alkuvalmisteluita jouluateriaa varten. Päiväkahvin aikaan kuuntelemme joulurauhan julistuksen ja sen jälkeen laitetaan sauna lämpiämään. Saunan jälkeen on ruokailu ja tiskaus. Ennen iltakahvia kulutetaan aikaa ulkoilen ja ollaan vain. Iltakahvin jälkeen on yleensä lahjojen jako, tänä vuonnakaan meitä ei ole kuin neljä tai viisi aikuista, joten joulupukkia ei ole tulossa ja varmaan lahjat vain annetaan. Pelataan sitten varmaan vielä jotain pelejä ja kuunnellaan radioita. Nautitaan mökin rauhasta, siellä ei ole televisiota, joten ei voi sen ääreen vain istahtaa.

Onkohan meidän jouluaaton aamiainen jotenkin erilaisempi kuin muilla, koska me syömme riisipuuron aina vasta joulupäivän aamuna. Mie en muista koskaan syöneeni riisipuuroa jo jouluaattona.
 
Viimeksi muokattu:
"Tyttöjen äiti"
Aamulla herätään Mummolassa vastapaistetun kinkun tuoksuun.
Syödään aamupalaksi riisipuuroa ja luumukiisseliä.
Lapset ja miehet menevät sään salliessa ulos leikkimään ja tekemään "askareita".
Naisväki häärää sisällä ruokajuttuja ja muuta.

Kuusi tuodaan sisään (ollut kylläkin jo sulamassa saunassa) ja koristellaan lasten kanssa.
Syödään lounasta ja lapset menevät päiväunille.
Sillä välin kun lapset nukkuvat, osa aikuisista lähtee käymään haudoilla.
Päiväunilta heräämisen jälkeen kaikki käyvät joulusaunassa (tämä saattaa tosin tapahtua jo ennen uniakin). Saunan jälkeen pukeudutaan juhlavaatteisiin.
Syödään jouluateria; laatikoita, karjalanpaistia, perunoita ym..... Ja sitten kahvit ja jälkkärit.
Odotetaan jännityksellä joulupukin saapumista.

Joulupukki tulee, laulamme pukille joululauluja ja pukki jakaa lahjat.
Pukin lähdettyä avaamme lahjoja kaikessa rauhassa yksi kerrallaan, jotta kaikki näkevät mitä kukakin saa. Lahjojen avaamisen jälkeen lapset leikkivät uusilla leluillaan. Aikuiset kokoavat leluja/touhuavat lasten kanssa. Napostellaan, juodaan (alkoholitonta) glögiä. Vietetään leppoisasti aattoiltaa. Nukkumaan mennään kun väsy alkaa tulla.
 
Tonttula
Ollaan ihan tässä omassa kodissa, vain meidän perhe. Iltapäivällä syödään, sen jälkeen lahjat. Vapaata oelskelua, jokainen tekee mitä tykkää. Ei kiirettä säntäillä paikasta toiseen, ei juoulunalusstressiä ollenkaan. Oma rauha, ihanaa.
 
vier
Kauhean monet jo aattoaamuna syö riisipuuroa ja ottaa rennosti.

Olen koko elämäni kuvitellut että normaali jouluaatto on kuin meillä: laitetaan kiireellä jouluruokia, käydään kaupassa hakemassa unohtuneita asioita, panikoidaan viimeisiä lahjoja, äiti on ihan hermona...

Näin se meillä aina menee :D

Mutta kyllä se siitä sitten helpottaa ja tulee mukava perhehetki kuitenkin.
 
Aamulla kuuden jälkeen hoidan omat elukat ja lähden töihin.
Tulen kotiin siinä 10-11 maissa, jolloin sukulaisia on valunut nurkkiin pyörimään ja puuropöytä odottaa.
Sen jälkeen tulee naapurin likka mun kanssa siivoamaan tallin ja jos keli on siedettävä, käydään kimpassa hevosten kanssa tunnin rauhallinen lenkki tonttulakit päässä kylän läpi.

Porukalla hengailua ja kokkailua, pukki tulee 15-16 välillä. Lahjojen jakamisen ja avaamisen jälkeen syödään kaikessa rauhassa, juodaan kahvit, mahdollisesti lämmitellään saunaa.
Illemmalla saunaan ne jotka haluaa, viimeiset tallihommat, ja sitten villasukissa ja joululahjapyjamissa seurustelua siihen asti, että on nukkumatin kanssa tärskyt.
 
meillä
Katselen tv:stä, kun Suomen Turku julistaa joulurauhan, jos olen siihen mennessä herännyt. Odotellaan n. kolmeen asti ja sitten toinen meistä vanhemmista lähtee ulkoiluttamaan koiran ja ottaa lapsen mukaan. Sillä aikaa pukki on tuonut lahjat sisälle. Avataan lahjoja, syödään jossain vaiheessa, juodaan kahvia, kun huvittaa.
 
"vieras"
Nukutaan rauhassa niin pitkään kuin huvittaa, löhöillään sängyssä, luetaan aamun lehti ja juodaan aamukahvit + syödään vähän kivempaa aamupalaa kuin yleensä, käydään kävelyllä ja jompi kumpi käy mahdollisesti ostamassa jotain viime hetken tarviketta (aina jotain unohtuu...), käydään ehkä haudoilla tai ollaan käymättä, juodaan glögiä, poltetaan kynttilöitä ja kuunnellaan musiikkia, laitetaan yhdessä hyvää ruokaa, katetaan ja syödään pitemmän kaavan kautta, vaihdetaan lahjoja, kitataan punaviiniä, luetaan ehkä lahjakirjaa tai katsotaan elokuva, ollaan yhdessä ja nautitaan myöhäisillan rauhasta ja kiireettömyydestä.
 
"vieras"
syödään riisipuuro 7-8 välillä, sitten käydään aamupäivällä hautuumaalla. valmistellaan loput laatikot ja rosolli. syödään klo 13.30. nukutaan päikkärit, ulkoillaan. navetta klo 16-18.15, saunaan ja joulupukki käy klo 19.30. nukkumaan klo 21
 
"diu"
Heräilen pojan kanssa viideltä, keitellään varmaan puurot. En ole mitään muuta ohjelmaa tehnyt kuin puolilta päivin tulee tuttavat syömään ja kolmen maissa pukki. Illan mittaan saunaa yms.
 
"kolmen äiti"
Meillä herätään aamulla rauhassa (tosin yöllä on vahdittu kinkku pois uunista, niin se yö ei ole ollut niinkään rauhaisa), keitellään riisipuuro ja maistellaan kinkkua sen kanssa aamupalana. Sitten lapset yleensä koristelevat kuusen (tuodaan sisään sulamaan edellispäivänä), ja minä valmistelen vähän jouluruokajuttuja. Sitten mennään porukalla ulos, laitetaan ulkotulia ja kynttilöitä lyhtyihin sekä valmistellaan ulkosauna lämmityskuntoon (kannetaan vedet) yms. Juodaan päiväkahvit ja herkutellaan joululeivonnaisilla, sitten lähdetään klo 15 jouluaaton hartauteen kirkkoon, samalla reissulla viedään haudoille kynttilät. Sen jälkeen tehdään jouluateria ja syödään rauhassa, lämmitetään sauna ja kylvetään ja sitten jaetaan lahjat. Loppuilta menee sitten lahjoja ihmetellessä ja herkkuja syöden.. Muutama puhelu lähimmille kuuluu vielä tuohon aattoiltaan, tänä vuonna kun vietämme joulun kotona ihan oman perheen kesken.
 
"akka"
Yritän nukkua pitkään.Lämmitän ruuan ja siivoan muiden sotkuja.Makaan lopun päivän ja katselen leffoja tai luen kirjaa ja pysyn sängyssä niin paljon kuin mahdollista.Menen nukkumaan viimeiastään klo 21 että koko paska on ohi mahdollisimman nopeasti.
 
Ei jumankaut...joillakin tosiaan ON ku Strömsössä :D
Muksut käyneet läpi monia vaikeita aikoja, monia "ensimmäisiä jouluja" (ensimmäinen joulu veljen/isän/tyttären/siskonlapsen kuoleman jälkeen jne.) ja niiden myötä kasvaneet kiinni tiettyihin rutiineihin, jotka auttavat eteenpäin.

Kun sitten tällainen "helpompi vuosi" niin tuppaavat tuohtumaan ajatuksestakin,että tehtäisiin jotain oleellisesti toisin.
Joulu ei siis koskaan ole vain tämä joulu vaan yksi joulujen ketjussa tms.

*ei taida osata selittää tätä kunnolla*
 
  • Tykkää
Reactions: MolliMelooni

Yhteistyössä