Yrittämisen ja omistamisen verotus Suomessa EU-keskiarvoa pienempi, työn ja kulutuksen verotus korkeampaa

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Pääomaverojen osuus on Suomessa EU-keskiarvoa pienempi
4.5.2015
Olli Savela
Euroopan unioni julkaisee mielenkiintoista verotilastoa.

Siinä veroasteeseen luettavat verot ja pakolliset maksut on jaettu kolmeen osaan sen mukaan, mistä niiden veropohja muodostuu. Osat ovat: työhön kohdistuvat verot, kulutukseen kohdistuvat verot ja pääomiin kohdistuvat verot.

Työhön kohdistuvia veroja ovat esimerkiksi palkoista perittävä valtion ansiotulovero ja kunnallisvero sekä työnantajien ja vakuutettujen sosiaalivakuutusmaksut kuten eläkemaksut. Työhön kohdistuviin veroihin luetaan myös eläkkeistä, työttömyyskorvauksista ja muusta sosiaaliturvasta maksettavat verot ja pakolliset maksut. Näiden etujen voi katsoa olevan pääosin työhön perustuvia.

Kulutukseen kohdistuvia veroja ovat muun muassa arvonlisävero, autovero ja valmisteverot.

Pääomaan kohdistuvat verot on määritelty laajasti. Niitä ovat muun muassa yritysverot (Suomessa yhteisövero), pääomatulovero, kiinteistövero, varallisuusvero, varainsiirtovero, perintö- ja lahjavero sekä yrittäjien tuloistaan maksamat verot ja pakolliset maksut. Mukaan on luettu siis sekä itse pääomaan että sen tuottoon kohdistuvia veroja.

Tilasto ilmestyy melko pitkällä viiveellä, koska kaikkien EU-maiden tiedot odotetaan mukaan. Uusimmat tiedot ovat vuodelta 2012 ja ne ovat vielä vanhan EKT95-tilinpitojärjestelmän mukaisia.

Suomessa kulutukseen ja työhön kohdistuvien verojen osuus kaikista veroista ja pakollisista maksuista on suurempi kuin EU-maissa keskimäärin. Vuonna 2012 työhön kohdistuvien verojen osuus oli Suomessa 53,2 prosenttia ja EU-maissa keskimäärin 51 prosenttia. Kulutusverojen osuus oli Suomessa 32,4 prosenttia ja kaikissa EU-maissa 28,5 prosenttia.

Näiden vastapainona erilaisten pääomaan kohdistuvien verojen osuus oli Suomessa 14,3 prosenttia ja kaikissa EU-maissa 20,8 prosenttia (Annex A: taulukko C.3_T). Euroissa laskettuna ero oli 5,5 miljardia euroa. Jos siis Suomen verorakenne olisi sama kuin EU-maissa keskimäärin, olisi pääomaan kohdistuvia veroja pitänyt periä 5,5 miljardia euroa enemmän ja vastaavasti työhön ja kulutukseen kohdistuvia veroja 5,5 miljardia euroa vähemmän.

Eri maiden vero- ja sosiaaliturvajärjestelmien erot tietysti vaikeuttavat vertailua, mutta käsittääkseni tiedot on muokattu niin yhdenmukaisiksi kuin mahdollista.

Myös suhteessa kansantalouden kokoon oli pääomaverojen osuus Suomessa selvästi pienempi kuin EU-maissa keskimäärin, vaikka veroaste on Suomessa keskimääräistä korkeampi. Suomessa pääomaverojen suhde bruttokansantuotteeseen oli 6,3 prosenttia ja EU-maissa 8,2 prosenttia vuonna 2012.


Pääomaverot on tilastossa jaettu neljään alaryhmään: yritysveroihin, yrittäjien veroihin, kotitalouksien tuloveroihin ja varallisuusveroihin. Kaikissa neljässä alaryhmässä verojen suhde bruttokansantuotteeseen oli Suomessa pienempi kuin EU-maissa keskimäärin.

Erityisen selvä ero oli varallisuusveroissa, joiden suhde bruttokansantuotteeseen oli Suomessa 1,5 prosenttia, mutta EU-maissa keskimäärin 2,8 prosenttia. Näitä veroja ovat Suomessa muun muassa kiinteistövero, varainsiirtovero sekä perintö- ja lahjavero. Sen sijaan varallisuusveroa ei ole Suomessa peritty vuoden 2005 jälkeen. EU-maiden keskiarvoa nostivat erityisesti Ranskan ja Britannian verot.

Kevyt pääomaverotus vie Suomelta 5,5 miljardia euroa
EU:n keskitasoon verrattuna kuluttaja ja palkansaaja maksaa saman verran enemmän.


Se on selvää että oikeistojohtoisten hallitusten mm. Sipilän oikeistohallitus aikana tämä epäsuhta yrittämisen/omistamisen ja työn/kuluttamisen verottamisen kohdalla ei ole ainakaan pienentynyt, todennäköisesti reippaasti vielä kasvanut. Viimeksi OrpoPurran oikeistohallitus nosti yleistä arvonlisäveroa EU-maiden toisiksi korkeimmaksi 25,5%iin ja lisää alv-korotuksia on luvattu.
 
vierailija
Suomi pienensi rikkaiden verotusta. Ylin tuloluokka saa nyt 7000 euroa vuodessa enemmän. Tämä otetaan takasin pääosin alv korotuksella.

Eli tuo tilastossa oleva vääristymä on nyt entistä suurempi
 
vierailija
Suurituloisimman kymmenyksen tulotaso kuusinkertainen pienituloisimpaan kymmenykseen nähden

Gini-kerroin kuvaa suhteellisia tuloeroja, ei euromääräisiä eli absoluuttisia tuloeroja. Niitä havainnollistaa kuvion 2 reaalinen tulotaso tulokymmenyksittäin vuosina 1995–2017. Vuonna 2017 pienituloisimman kymmenyksen tulojen keskiarvo oli noin 10 820 euroa henkeä kohti vuodessa. Suurituloisimman kymmenyksen keskiarvo oli noin kuusinkertainen pienituloisimpaan kymmenykseen nähden eli noin 66 100 euroa.
 
vierailija
Näitä tilastoja ei taideta enää julkaista, ettei herrojen metkuja pääse vertailemaan.

OrpoPurra teki moneen asiaan muutosta.

Aiemmin kaikki vertailudata oli suhteessa pohjoismaihin, Britteihin ja Benelux- maihin (pääasiassa alankomaihin)

OrpoPurra vaati vaihtaa verrokeiksi puolan, romanian, unkarin, slovakian ja moldovan. Nyt kun tulee toisenlaista dataa, niin ei ole sitä historiaa mihin verrata. Halusivat meidät tuohon viiteryhmään. Pois pohjoismaista ja osaksi itä-eurooppaa
 
vierailija
Ja kielsivät hallituksen luottamuksen mittaamisen, kun tuli mittaushistorian paskin tulos. Heti sen perään, että Marin sai mittaushistorian parhaan tuloksen.

OrpoPurran hallitus on niin huono, että huonoksi haukkuminen on liian hyvää tuolle hallitukselle
 
vierailija
OrpoPurra teki moneen asiaan muutosta.

Aiemmin kaikki vertailudata oli suhteessa pohjoismaihin, Britteihin ja Benelux- maihin (pääasiassa alankomaihin)

OrpoPurra vaati vaihtaa verrokeiksi puolan, romanian, unkarin, slovakian ja moldovan. Nyt kun tulee toisenlaista dataa, niin ei ole sitä historiaa mihin verrata. Halusivat meidät tuohon viiteryhmään. Pois pohjoismaista ja osaksi itä-eurooppaa
Kansalaispulssi-kyselyt ja Finnwatchin sekä harmaan talouden ohjelman rahoituskin loppuu :(
Kukaan ei saa arvostella ja vertailla. Satonenkin keksii päästään Ruotsin luvut ja toimet.
 
vierailija
Ei velkarahalla pinnalla pysyvän Suomen oikea viiteryhmä ole rikkaat pohjoismaat ja Saksa, vaan itäisen Euroopan köyhät sosialismin rapauttavat maat. Sellainen Suomikin on.
 

Yhteistyössä