Ylen riippumattomuusselvityksen tekee Ylen toimitusjohtajan pitkäaikainen perheystävä

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
syyskuu 27, 202020:35
Ylen hallintoneuvoston PS-edustajat: ”Ylen riippumattomuusselvityksen tekijän sidonnaisuudet eivät näytä hyvältä”

Perussuomalaiset Yleisradion hallintoneuvoston jäsenet ja kansanedustajat Jari Ronkainen, Leena Meri ja Olli Immonen kummeksuvat Ylen menettelyä ulkopuolisen riippumattomuusselvityksen tilaamisessa. Selvityksen toiseksi tekijäksi on valittu Ylen hallituksen entinen jäsen Juhani Pekkala, joka on lehtitietojen mukaan Ylen nykyisen toimitusjohtajan Merja Ylä-Anttilan pitkäaikainen perheystävä ja työtoveri.

– Mitään lakiahan tässä ei rikota, mutta ei se kenenkään silmään näytä hyvältä, että nykyisen johdon läheinen tekee ns. puolueettoman selvityksen. Pekkala varmasti osaa asiansa, mutta tässä tilanteessa olisin käyttänyt harkintaa, Ronkainen perustelee asiaa tiedotteessa.
Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen on todennut Uutissuomalaisen haastattelussa, että Ylen selvityksen tekijöiden valinnassa riippumattomuudelle pitää asettaa erityistä painoarvoa, koska Ylen toiminta rahoitetaan julkisista varoista.
– Olen huolissani siitä, miltä selvitys nyt näyttää. Yleinen ohje riippumattomuuteen on, että se objektiivisesti arvioiden myös näyttää siltä. Olisiko ollut hyvä valita toisin, Meri kysyy.
Edellisen kerran Ylen riippumattomuusselvitys tehtiin vuonna 2017, jolloin selvityksestä vastasi hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää. Silloisessa raportissaan Mäenpää vaati parannuksia Ylen riippumattomuuteen ja journalistiseen johtamiseen.
– Nyt olisi erityisen tärkeää saada aidosti puolueeton selvitys, jotta voidaan todentaa, onko Mäenpään aiemmin esittämät parannukset toteutettu. Ylen tilannetta seuranneena, nämä kysymykset ovat ajankohtaisempia kuin koskaan, Immonen toteaa.
SUOMEN UUTISET
 
YLEä koskeva kansalaisaloite on allekirjoitettavissa netissä.

Aloitteen sisältö:
YLEn budjetti oltava joko
a) osa valtion budjettia (ei siis erillisenä YLEverona) ja huomattavasti pienempi (esim. 1/3 nykyisestä)
tai
b) maksukortin takana
Jos rahoitetaan yleisen budjetin kautta on sekä kanavia että ohjelmien määrää vähennettävä. YLEradiokanavat säilyvät ennallaan. YLEn ei tule myöskään "kilpailla" kaupallisten/maksullisten kanavien kanssa ohjelmatarjonnasta vaan sen tulee keskittyä
1) muutamaan uutispäälähetykseen/pvä säätiedotteineen
2) kaikkeen ajankohtaiseen valtioneuvoston tiedottamiseen liittyvään
3) vaalien ennakkotiedottamiseen ja vaalitulosten tiedottamiseen
4) vanhuksille ja lapsille, rajattuun aikaan, suunnattuihin ohjelmiin. Vanhusväestölle klo 8-15 ohjelmaa (filmejä, musiikkia, luonto, tiedotteita) ja lapsille klo 15-18 ohjelmaa (luonto, lasten luovaa ilmaisua kehittävää ohjelmaa).
5) kahdesta kanavasta varataan toinen kahden muun kotimaisten kielen (ruotsi ja saame) uutisille sekä kansallisten urheilukisojen sekä EU, MM ja Olympiakisojen eri lajien esittämiseen, harkiten. Tämä kanava toimisi myös ajankohtaisten kriisien uutisointi/kansalaiskanavana.
 

Yhteistyössä