Yle: Opintotuki on pian suurempi kuin koskaan - On tämä härsiä kusetusta lainaa saa kuka tahansa

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Yle: Opintotuki on pian suurempi kuin koskaan
Opiskelijoiden opintotuki tulee olemaan ensi vuonna korkeampi kuin koskaan ennen.

"Monet korkeakouluopiskelijat ympäri Suomen ovat osoittaneet mieltään Petteri Orpon (kok) hallituksen kaavailemia leikkauksia vastaan.

Hallituksen suunnittelemista leikkauksista huolimatta opiskelijoiden toimeentulo voi tulevaisuudessa olla korkeampi kuin koskaan ennen, kertoo Yle.

Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, voivat opiskelijat saada käyttöönsä enemmän rahaa kuin koskaan opintotukijärjestelmän aikana. Tämä toisaalta vaatisi rajua lainanottoa.

Hallituksen kaavailujen mukaan opiskelija voisi saada ensi vuonna opintotukea yhteensä 1129 euroa kuukaudessa. Tästä summasta 850 euroa olisi lainaa ja 279 opintotukea, mikä tekisi lainan osuudesta kokonaisuudessaan 75 prosenttia. Summassa ei ole huomioitu opintorahan indeksikorotuksen jäädytyksen vaikutuksia.

Tällä hetkellä opintotuen enimmäismäärä on 929 euroa, josta 650 euroa on opintolainaa, entiset 279 euroa opintotukea."


Pahempaa kusetusuutisointia kuin koskaan. Laina on opintotukea ja 14 000 e/kk tienaavien 2 300 e veronalennus on pienempi kuin keskituloisen muutama satku 😆 Taitaa kokoomus ja persut sponsoroida näitä juttuja. Laina on lainaa ja tuki on tukea. Taas kokoomustaa jöötiä valkopestään lumivalkeaksi. Ilmeisesti hölmöjä löytyy, että tällaista kannattaa yleensä uutisoida 🐑🐑🐑
 
  • Haha
Reactions: möyhis
vierailija
Korot on tällä hetkellä sillä tasolla, että kymppitonnin lainasta menee 50€/kk pelkkiin korkoihin. Jännä, että yksi ihmisryhmä joutuu ottamaan elääkseen lainaa.
 
vierailija
Samaa mieltä. Otsikosta tuli heti mieleen, että mikä koira on haudattuna. Mutta onhan se hienoa leijua ennätyssuurella opintotuella, kun se kuitenkin tarkoittaa todellisuudessa vain opiskelijoiden velkataakan kasvua.
 
vierailija
En kyllä oikein ymmärrä miten lainaa voi pitää minään tukena. Joo takauksen saat ja korkoetuja, mutta itse sen kuitenkin lopulta kustannat.
Aivan. Lainaa ei valtion kirjanpidossakaan lasketa tuloksi, koska se raha on vain väliaikaisesti käytössä. Kumma, että se on muka opiskelijalle tuloa, kellekään muulle tässä maailmassa ei laina ole tuloa.
 
vierailija
Tällaisessa uutisoinnissa olisi hyvä kertoa samalla, kuinka paljon elinkustannukset ovat nousseet vuosikymmenten aikana. Tukien nousu ei ole suoraan tulojen lisääntymistä, vaan inflaatio syö sen pois.
Ja tässä tapauksessa se nouseva "tuki" on lainaa.
 
vierailija
Opintotuki = opintoraha, valtion takaama opintolaina, ja asumislisä.

Alunperin oli vain opintolaina, sen avulla mun vanhemmat ovat opiskelleet. Ja tietysti vanhemmat ovat auttaneet paljon. Silloin asuttiin sukulaisten nurkissa ja alivuokralaisina, jotkut jopa 4 samassa huoneessa.

90-luvulla oli niin hyvä opintoraha ja asumistuki, että monikaan ei ottanut lainaa. Silloin asuttiin halvoissa soluasunnoissa.

Nykyään pitäisi kaikilla olla hyvä elintaso, käydä ravintoloissa ja asua yksiöissä. Ei valtion tarvitsisi rahoittaa trendiruokia ja baari-iltoja, mutta asumiseen pitäisi löytää edullisia ratkaisuja! Esimerkiksi asumistukea ei saa laskea, ja solut saisivat kelvata useammalle.
 
vierailija
Otsikko on taas harhaanjohtava ja tulevaisuuden rakentajia dissaava. Grafiikat on suhteutettava kulloiseenkin valuutan arvoon ja siihen, mitä sillä saa. 90-luvulla oli mahdollista opiskella niin että ei ollut pakko ottaa lainaa. Opintotuki ja asumislisä riittivät elämiseen ja vuokraan, kun eli kituuttamalla. Nykyinen korkotaso, ruoan ja asuntojen kalleus, opintojen vaativuustaso sekä yhteiskunnan yleinen ilmapiiri - jota leimaavat kilpailu ja jatkuvan näytön osoittaminen työmarkkinoilla (markkinataloudesta johtuva tehokkuusvaatimustaso yhdistettynä jatkuvaan aistitulvaan, joka on ihmiselle tutkitustikin epäterveellinen) - tekevät monen opiskelijan elämästä aidosti liian ahdasta. Suomella EI OLE VARAA lannistaa nuoria ihmisiään! Nuoria on tuettava, ei masennettava!!! Opintolainaa otetaan kolme kertaa enemmän kuin 10 vuotta sitten. Kohti oikeiston pikkuamerikkaa!
 
vierailija
Tuota taulukkoa kun katsoo niin opintotukea on saanut eniten vuosien 1990-2003 aikana. Sattumalta pääministeri Orpo viihtyi yliopistossa 12 vuotta vuosina 1990-2002! Näin siis mies, jonka mielestä opiskelijat eivät valmistu tavoiteajoissa ja elävät kuin keisarit.
 
vierailija
Niin, ja palkatkin ovat korkeammat kuin koskaan, ja hinnatkin korkeammat kuin 1970-luvulla.

MIkä tuon uutisen idea oikein oli? Opintolainan osuus kasvaa, aikana jolloin korot ovat nousussa. Opiskelijoiden asema huononee selvästi. Tuleeko heistä nyt sen seurauksena parempia ihmisiä?
 
vierailija
Sauli Niinistö sanoi käyneensä töissä opintojensa ohella.
Hön ei halunnut ottaa kantaa hallituksen päätöksiin.
Jo viikko mielenilmauksia Helsingissä ja muualla Suomessa.
Kannattaa vilkaista Hesarin uutisointia aiheesta.
 
En kyllä oikein ymmärrä miten lainaa voi pitää minään tukena. Joo takauksen saat ja korkoetuja, mutta itse sen kuitenkin lopulta kustannat.
Tämä nimillä ja mielikuvilla asioiden luominen on ihan perussettiä politiikassa.
Usein kansalaiset eivät ymmärrä, ja puhuvat kohta samaa kieltä, ja iloitsevat asioista jotka päätettiin taas kansalaisten eduksi, eiku!😁
 
vierailija
Samaan aikaan toisaalla: asumistukea heikennetään ja se iskee opiskelijoihin, jotka taannoin siirrettiin yleisen asumistuen piiriin.
 
vierailija
En kyllä oikein ymmärrä miten lainaa voi pitää minään tukena. Joo takauksen saat ja korkoetuja, mutta itse sen kuitenkin lopulta kustannat.
No juuri siksi se on tukea, että siihen saa etuja ja jokainen saa sen. Puhutaanhan kaupungin taloyhtiöiden kämpistäkin tuettuna asumisena, vaikka lakisääteisesti ovat omakustanteista vuokra-asumista. Niillä on vaan joitain parempia ehtoja esim. lainojen koroissa ihan niin kuin opintolainassakin. Opintolaina on osa opintotuen kokonaispakettia.
 

Yhteistyössä