Voiko kännykkää jäljittää

  • Viestiketjun aloittaja "1234"
  • Ensimmäinen viesti
"vieras"
meinasin sanoa, että ei. Mutta sitten tuli mieleen, että eikös sim-mittömälläkin voinut soittaa hätäpuhelun? Eli ehkä.

Onko joku eksynyt vai oletko vainoharhainen? Jos ensimmäinen, niin poliisi hoitaa asian, jos jälkimmäinen, niin heitä puhelin pois ja osta uusi.
 
"ykä"
Teoreettisesti tavallaan kyllä. Nimittäin kun teet ilmoituksen, että kännykkä on varastettu ja kerrot poliisille sen imei-numeron, tuo imei blokataan verkosta ja operaattori näkee kenen sim-kortilla sitä on yritetty käyttää. Käytäntö taitaa silti olla sellainen, ettei poliisia kiinnosta kännykkävarkauksien selvittäminen.

Vai tarkoitatko kenties sitä, että jos soittaa hätänumeroon ilman sim-korttia, pystyykö kännykkää jäljittämään? No kännykän sijainti näkyy muutaman sadan metrin tarkkuudella hätäkeskukseen ja matkapuhelinverkon tietojärjestelmään jää merkintä puhelimen imei-numerosta.
 
"1234"
[QUOTE="pop";22201963]Mutta milläs sinä asian yksityishenkilönä selvität sillä koodillakaan? Poliisikaan ei saa jäljittää, ellei asiaan oletettavasti liity rikosta.[/QUOTE]

Ei liity rikosta, mutta poliisit ovat perässä. Ainut rikos on että henkilö haluaa kotiin...
 
"ykä"
[QUOTE="1234";22201954]Eräs henkilö ei halua tulla löydetyksi. Puhelimessa nyt uusi prepaid liittymä. Elijos etsijä on ottanut talteen tuon imei koodin, niin olinpaikka selviää?[/QUOTE]

Kyllä jos poliisi saa oikeudelta määräyksen, joka pakottaa kännykkäoperaattorin kertomaan tiedot. Näin voi olla esim. murhahatutkimuksessa.
 
"ykä"
[QUOTE="1234";22201954]Eräs henkilö ei halua tulla löydetyksi. Puhelimessa nyt uusi prepaid liittymä. Elijos etsijä on ottanut talteen tuon imei koodin, niin olinpaikka selviää?[/QUOTE]

Imei on jäänyt talteen operaattorin tietojärjestelmään silloin kun puhelinta vielä käytettiin vanhalla sim-kortilla. Siten poliisi voisi selvittää kännykän nykyisen olinpaikan.
 
"ykä"
[QUOTE="1234";22201984]Ei liity rikosta, mutta poliisit ovat perässä. Ainut rikos on että henkilö haluaa kotiin...[/QUOTE]

Tuollaisessa tapauksessa poliisi ei käytä kännykkätietoja henkilön löytämiseen.
 
"1234"
[QUOTE="ykä";22202368]Kyllä jos poliisi saa oikeudelta määräyksen, joka pakottaa kännykkäoperaattorin kertomaan tiedot. Näin voi olla esim. murhahatutkimuksessa.[/QUOTE]

Eli jos ihminen ei ole syyllistynyt mihinkään rikokseen, ei voi saada lupaa jäljittämiseen?
 
"ykä"
[QUOTE="1234";22202392]Eli jos ihminen ei ole syyllistynyt mihinkään rikokseen, ei voi saada lupaa jäljittämiseen?[/QUOTE]

Ei voi saada. Esim. jos nuori karkaa kotoaan, poliisi ei jäljitä häntä kännykän sijainnin avulla. Teletietoja käytetään vain törkeiden rikosten selvittelyssä.
 
"ykä"
Eräs poikkeus on, mutta sitä käytetään todella harvoin. Jos poliisilla on syytä epäillä kadonneeksi ilmoitetun henkilön olevan hengenvaarassa, se voi paikantaa kännykän oikeuden luvalla. Näin voisi olla esim. silloin jos tiedetään, että henkilö on kidnapattu.

Jos nuori karkaa vaikkapa kotoaan tai perhekodista, poliisi ei käytä kännykän paikantamista hänen löytämisekseen.
 
"1234"
[QUOTE="ykä";22202438]Eräs poikkeus on, mutta sitä käytetään todella harvoin. Jos poliisilla on syytä epäillä kadonneeksi ilmoitetun henkilön olevan hengenvaarassa, se voi paikantaa kännykän oikeuden luvalla. Näin voisi olla esim. silloin jos tiedetään, että henkilö on kidnapattu.

Jos nuori karkaa vaikkapa kotoaan tai perhekodista, poliisi ei käytä kännykän paikantamista hänen löytämisekseen.[/QUOTE]

Kiitos ykä, tuo tieto helpotti!
 
"vieras"
[QUOTE="ykä";22202420]Ei voi saada. Esim. jos nuori karkaa kotoaan, poliisi ei jäljitä häntä kännykän sijainnin avulla. Teletietoja käytetään vain törkeiden rikosten selvittelyssä.[/QUOTE]

Haista nyt kukkanen.
Ei ole kuukauttakaan,kun poliisi jäljitti nimenomaan imei-koodin avulla lähipiiriin kuuluvan teinin muutama tunti katoamisilmoituksen tekemisen jälkeen.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";22202679]Haista nyt kukkanen.
Ei ole kuukauttakaan,kun poliisi jäljitti nimenomaan imei-koodin avulla lähipiiriin kuuluvan teinin muutama tunti katoamisilmoituksen tekemisen jälkeen.[/QUOTE]
Tais olla teinihoro?
 
sffs
[QUOTE="vieras";22202679]Haista nyt kukkanen.
Ei ole kuukauttakaan,kun poliisi jäljitti nimenomaan imei-koodin avulla lähipiiriin kuuluvan teinin muutama tunti katoamisilmoituksen tekemisen jälkeen.[/QUOTE]

Juu taitaa tää Ykä puhua hieman läpiä päähänsä. Joissakin tapauksissa tosiaan jäljitetään, joissakin ei. Luulisi sen johtuvan esim. siitä, miksi nuori on karannut, mistä karannut, onko odotettavissa että aikoo tehdä itselleen/toisilleen jotain, käyttää huumeita eli on vaaraksi itselleen, ym.
 
"ykä"
[QUOTE="vieras";22202679]Haista nyt kukkanen.
Ei ole kuukauttakaan,kun poliisi jäljitti nimenomaan imei-koodin avulla lähipiiriin kuuluvan teinin muutama tunti katoamisilmoituksen tekemisen jälkeen.[/QUOTE]

Linkki? Julkisuudessa ei ole ollut yhtäkään tuollaista tapausta. Voisi kuvitella, että jos nuori jättää vanhemmilleen esim. tällaisen viestin: "Menen nyt metsään ja hirtän itseni", voisi poliisi saada oikeudelta luvan kännykän paikantamiseen. Puhelinoperaattorit eivät anna tietoja edes poliisille ilman oikeuden määräystä.

Suomessa telekuuntelu- ja valvontatieoja saa käyttää pakkokeinolain mukaan sellaisten törkeiden rikosten tutkinnassa, joista voidaan tuomita vähintään neljän vuoden vankeuteen.

Hätäkeskuslaitoksen sivuilta:

"Matkapuhelinpaikannus

Mihin matkapuhelinpaikannusta tarvitaan?

Matkapuhelinten yleistyminen on tuonut suuria haasteita hädässä olijan paikantamiselle, koska usein soittaja ei tiedä omaa olinpaikkaansa. Esimerkiksi pitkillä tieosuuksilla syyspimeällä ja muutenkin on vaikea tietää, minkä kunnan alueella kulloinkin on, joten liikenneonnettomuuksien yhteydessä tarkan tapahtumapaikan selvittäminen on hankalaa.

Milloin hätäkeskus voi suorittaa paikannuksen?

Hätäpaikannuksen tekeminen edellyttää lain mukaan aina perusteltua olettamaa hätäpaikannuksen kohteena olevan henkilön olemisesta akuutissa hengen tai terveyden vaarassa. Hätäkeskus voi siis harkintansa mukaan paikantaa järjestelmän kautta joko sen liittymän, josta hätäilmoitus on tehty tai hätäilmoituksen kohteena olevan henkilön liittymän, jos kyseinen henkilö on hätäilmoituksen vastaanottaneen hätäkeskuspäivystäjän perustellun käsityksen mukaan ilmeisesti hädässä tai välittömässä vaarassa.

Hätäkeskus ei ole oikeutettu käyttämään matkapuhelinpaikannusta, jos kyseessä on rikoksen estämiseksi tai rikoksen selvittämiseksi tarvittava tieto. Hätäkeskus ei myöskään ole oikeutettu käyttämään matkapuhelinpaikannusta, jos on kyse Poliisilain mukaisesta poliisitutkinnallisesta asiasta, esimerkiksi kun kyseessä on kadonnut henkilö, joka ei ole hädässä tai välittömässä vaarassa.

Miten järjestelmä toimii?

Järjestelmän käyttö on hyvin yksinkertaista. Hätäkeskustietojärjestelmästä napin painalluksella tehdyn paikannuspyynnön avulla voi hätäkeskuspäivystäjä saada tiedon liittymän sijainnista noin 10 sekunnissa. Hätäpaikannus suoritetaan GSM-liittymänumeron perusteella ja paikkatieto saadaan kysytyn liittymän kotiverkko-operaattorin paikannuspalvelimelta. Järjestelmä mahdollistaa paikkatiedon kyselyn hätäkeskuksen tietojärjestelmästä kaikkien Suomessa toimivien matkaviestinoperaattoreiden verkon matkapuhelimiin SIM-kortin ollessa puhelimessa.

Paikannuskohteena olevan puhelimen tulee myös olla päällä. Useiden operaattoreiden järjestelmä antaa sammutetusta puhelimesta n. vuorokausi sulkemisen jälkeen viimeisimmän solutiedon – sen jälkeen ei mitään. SIM-kortiton puhelin tunnistetaan siitä, että järjestelmä näyttää sen puhelinnumerona jonkun operaattoreiden keskusnumeroista (jotka ovat hätäkeskusten tiedossa), joten sen turhat paikannusyritykset ovat vältettävissä.

Paikannustoiminto on käytössä kaikissa hätäkeskuksissa Helsinkiä lukuun ottamatta, kunnes se siirtyy käyttämään uutta hätäkeskustietojärjestelmää. Paikannuspyyntö voidaan tarvittaessa toimittaa teleoperaattoreille myös telefaxilla, aivan kuten aiemmin on toimittu.

Miten tarkkaa paikkatietoa saadaan selville?

Paikannustarkkuus on kaupunkialueilla noin 50–400 metriä, esikaupunkialueilla noin 100–1000 metriä ja taajamien ulkopuolella sekä isoilla vesistöalueilla noin 1–5 kilometriä (harvaanasutuilla alueilla ja merialueilla mahdollisesti jopa kymmeniäkin kilometrejä). Kyseessä on ns. solupaikannus ja mittaus tehdään tukiasemien avulla signaalin vaimentuminen yms. huomioiden, jolloin esimerkiksi vesialueiden läheisyys saattaa heikentää tarkkuutta. Käytettävällä tekniikalla ja nykyisellä verkkorakenteella ei päästä tällä hetkellä edellä mainittua parempaan tarkkuuteen.

Paikannustarkkuus on hätäkeskustoiminnan luonteeseen usein riittämätön, jotta matkapuhelinpaikannus voisi olla ensisijainen paikannustapa hätäilmoitusten käsittelyssä. Jos tarkkuus ei tulevaisuudessa merkittävästi parane, on matkapuhelinpaikannus jatkossakin hätäkeskuspäivystäjän lisätyökalu niihin ongelmatilanteisiin, jolloin hädässä olijan paikkaa ei saada muutoin tarkasti määritettyä.

Kuinka luotettava järjestelmä on?

Teknisestä näkökulmasta paikannus epäonnistuu melko harvoin teleoperaattoreilta saatujen tietojen mukaan. Useimmiten epäonnistumisen syynä on se, että yritetään paikantaa SIM-kortitonta tai suljettua liittymää. Hätäkeskuspäivystäjän näkökulmasta paikannuksesta ei tosin ole suurtakaan hyötyä, jos se on epätarkka.

Paljonko paikannuksia tehdään vuosittain?

Hätäkeskukset ja meripelastuskeskukset käyttävät paikannusjärjestelmää yhteensä melko paljon. Vilkkaina kuukausina saatetaan tehdä jopa noin 1000 paikannusta valtakunnallisesti. Tarkkoja tilastoja ei saada helposti, koska paikannuksia tekevät myös mm. meripelastuskeskukset ja joukossa on myös koulutusmielessä tehdyt paikannukset ja joskus esimerkiksi SIM-kortitonta liittymää paikannetaan useita kertoja peräkkäin epähuomiossa.

Miten järjestelmää kehitetään?

Oikeastaan vasta nyt on saatu markkinoille kunnolliset GPS-ominaisuuksilla varustetut matkapuhelimet ja kehitys uskoaksemme menee tähän suuntaan. GPS-matkapuhelinten yleistyessä olisi mahdollista kehittää nykyistä järjestelmää edelleen, jolloin solutiedon rinnalla siirrettäisiin satelliittipaikannukseen perustuvaa ja nykyistä tarkempaa tietoa hätäkeskusten käyttöön.

Mitä ohjeita paikannukseen liittyen tulee muistaa?

Ensisijainen, tärkein ja tarkin paikkatieto saadaan normaalitilanteissa edelleen ilmoittajalta itseltään, joten uusi järjestelmä ei poista oman olinpaikan tietämisen merkitystä. Kannattaa siis liikkuessaan vierailla alueilla tarkkailla ympärilleen ja seurata kylttejä, maamerkkejä jne.

Muutenkaan pelkkiin teknisiin välineisiin ei kannata turvautua, vaan varsinkin vesilläliikkujien kannattaa muistaa ylläpitää navigointiosaamistaan, jotta esim. GPS-laitteiden vikatilanteissa päästään turvallisesti perille.

Yksi hyvä vinkki kesälomamatkailijoille on trippimittarin nollaus lähtöpisteessä, jolloin kuljetun matkan arviointi vierailla tieosuuksilla on helpompaa. Matkapuhelinta kannattaa myös pitää mukanaan ja päällä, jotta sen paikantaminen on mahdollista.

Perusteet:
Hätäkeskuslaki (18.2.2000/157) ja muutos (16.6.2004/519)
Sähköisen viestinnän tietosuojalaki (16.6.2004/516)
Viestintämarkkinalaki (23.5.2003/393) "
 
"ykä"
Juu taitaa tää Ykä puhua hieman läpiä päähänsä. Joissakin tapauksissa tosiaan jäljitetään, joissakin ei. Luulisi sen johtuvan esim. siitä, miksi nuori on karannut, mistä karannut, onko odotettavissa että aikoo tehdä itselleen/toisilleen jotain, käyttää huumeita eli on vaaraksi itselleen, ym.
Jokohan menee luu väärään kurkkuun?:

"Matti "SIG" Inkisen katoaminen:
PUHELINTA ei voida JÄLJITTÄÄ

Iltalehti Tiistai 5.5.2009 klo 12.05 (päivitetty klo 13.52)

Teletunnistelaki estää Matti "Sig" Inkisen matkapuhelimen jäljittämisen, vaikka tieto auttaisi suuresti paikallaan junnaavia etsintöjä.

Pekka Lineri ja siperianhusky Sira etsivät Matti Inkistä Raision Viheriäisten ulkoilualueelta maanantaina.
Matti Inkisen etsintöjä vaikeuttaa se, ettei miehen kännykän tunnistetietoja saada.

Raisiosta viime keskiviikkona kadonneen Matti "Sig" Inkisen etsinnät jatkuvat paikan päällä jälleen tänään tiistaina. Eilen Raisiota haravoitiin 76 ihmisen voimin, tämänpäiväistä etsintäpartiota kasataan parhaillaan.

Inkisen etsintöjä vaikeuttaa se, ettei miehen kännykän tunnistetietoja saada. Muusikko jätti kotoa lähtiessään taloon lompakkonsa ja avaimensa, mutta kännykkänsä hän otti mukaan. Periaatteessa puhelimen sijaintitietojen avulla voitaisiin selvittää myös miehen olinpaikka.

- Sen kuitenkin estää teletunnistelaki. Jotta puhelimen sijaintitietoja voisi poliisi saada, pitäisi täyttyä jompi kumpi kahdesta ehdosta. Pitäisi olla epäilys, että mies on joutunut rikoksen uhriksi. Tai sitten pitäisi olla vankka uskomus, että hän on hengenvaarassa, kertoo jutun tutkinnanjohtaja Veikko Koiranen Turun poliisista.

Tällä hetkellä kumpikaan ehdoista ei täyty.

Inkisen etsintöjä jatketaan Raisionlahden venesataman lähistöltä tiistaina alkuillasta. Etsinnöissä ovat mukana poliisi sekä noin sadan hengen joukko vapaaehtoisia.

Poliisi toivoo, että turhaa liikkumista Raisionlahden läheisyydessä vältetään.

Mahdolliset havainnot Matti Inkisestä voi yhä soittaa poliisille numeroon 0718746805 (7.00-18.00)."
 
sfs
Niin tossa Inkisen tapauksessa EI epäilty rikosta tai hengenvaaraa, siksi ei voitu jäljittää. Mutta jos epäillään, voidaan. Esim. joku aika sitten oli tapaus, jossa teinityttö karkasi aikuisten miesten mukaan. Se tiedettiin, että lähti vapaaehtoisesti, ei ollut siis kaappaus, mutta silti jäljitettiin. Riippuu siis aivan tapauksesta.
 
"ykä"
Niin tossa Inkisen tapauksessa EI epäilty rikosta tai hengenvaaraa, siksi ei voitu jäljittää. Mutta jos epäillään, voidaan. Esim. joku aika sitten oli tapaus, jossa teinityttö karkasi aikuisten miesten mukaan. Se tiedettiin, että lähti vapaaehtoisesti, ei ollut siis kaappaus, mutta silti jäljitettiin. Riippuu siis aivan tapauksesta.
Onko linkkiä tuohon "uutiseen?" Jotta puhelimen sijaintitietoja voisi poliisi saada, pitäisi täyttyä jompi kumpi kahdesta ehdosta. Pitäisi olla epäilys, että henkilö on joutunut rikoksen uhriksi. Tai sitten pitäisi olla vankka uskomus, että hän on hengenvaarassa. Ja tuo rikoksen uhriksi tarkoittaa vakavaa rikosta, kuten henkirikosta.

Yleensä paikannustietoja käyettetään tosiaan vain harvoin ja hyvin törkeiden rikosten tutkinnassa. Ei silloin kun teini piilottelee poikaystävänsä tai vanhempiensa luona karkumatkalla lastenkodista.
 
563443tert4rt
Ilman sim-korttia soitettaessa hätänumeroon jäljitys on mahdoton koska puhelimen käynnistyttä VLR muuntaa TMSI-koodia jatkuvasti ja TMSI nimenomaan on kehitelty puhelimen ja pääaseman väliseen tietoturvalliseen kommunikointiin. Tietoverkko muuntaa TMSI-koodia jatkuvasti salakuuntelun, jäljittämisen ja muiden koodien tunnistamisen estämiseksi. Jos puhelu soitetaan sim-kortilla lähtee tietoverkkoon IMSI-koodi ja yhteys voidaan jäljittää operaattorin toimesta helposti alle minuutissa, myös 100% tunnistus. Eli jos puhelimessa on avoin sim-kortillinen yhteys tietoverkkoon se voidaan jäljittää. Näin on ainakin hieman vanhemmissa älypuhelimissa. Mutta jos et ole akuutissa hengen tai terveyden vaarassa sinua ei saa lain mukaan jäljittää ja jos jäljitetään syyte on hyvä nostaa. IMEI-koodia voidaan käyttää ainoastaan tietyn laitteen/puhelimen tunnistamiseen tietoverkossa ja estää se, eikä puhelin voi enää muodostaa yhteyttä tiettyyn tietoverkkoon. IMEI-koodilla ei ole mitään tekemistä yhteyden ylläpitämisen ja muodostamisen kanssa, siksi pelkästään sen avulla ei voi jäljittää puhelinta vaikka haluttu IMEI-koodi saataisiin tietoon.
 

Yhteistyössä