Vinkkejä kaivataan kertotaulun oppimiseen...

JONSERED Karhunkantaja
Etsikää rytmi... Taputtamalla, hyppimällä tms sellaista, ulkoahokeminen helpottuu. Joillain toimii. Tai jos lapsi oppii visuaalisesti, kirjoittakaa eri väreillä kertotauluja tai ruutupaperille luvut 1-120 (tai miten haluattekin) ja kahdella jaolliset rengastatte esim. sinisellä, kolmella jaolliset keltaisella jne.
 
Tärkeää olisi hoksata se kertotaulun idea, että aina tulee tietty määrä lisää. Ulkoa voi opetella tulosrimpsuja (3,6,9,12...) ja sitten laskea sormia apuna käyttäen vaikka se 5x3 (jokaisen sormen kohdalla aina mennään rimpsua 1 pykälä eteenpäin). Joitakin helpottaa idean selvittyä esim. se että muistaa 10x7=70, joten 9x7 on 7 vähemmän jne. 10 ja 5 on ne helpot kohdat muistaa joista voi lisätä tai vähentää. Satataulu ( http://www.earlylearning.fi/images_tuoteluettelo/210413.jpg ) saattaa auttaa hoksaamaan kertotaulun idean. Voitte myös tehdä kortit joissa on toisella puolella lasku ja toisella puolella sen vastaus. Aina kun muistaa laskun vastauksen voi ottaa sen kortin sivuun ja treenata jäljellä olevia.
Ulkoa opetteluahan kertotaulut usein vaatii... :( Tsemppiä harjoituksiin!
 
JONSERED Karhunkantaja
Pujotat naruun esim. 3 sinistä ja 3 punaista mitä-tahansa peräkkäin, 30:n saakka. Niillä menee 3:n, 6:n ja 9:n kertotaulu, ihan fyysisesti nappeja siirrellen ja näkömuisti auttaa.

Ja siksi 30:n saakka, että on helpompi käsitellä. ..vaikka tekisi kolme pötkylää...
 
kyllähän siinä ei ole oikotietä onneen :'( mutta koulussa olen tehnyt oppilaille haitareita, palapelejä, muistipelejä ja tuo earlylerningin treenarikin on ahkerasti käytössä.
Valmiina näitä kaikkia apuvälineita voi tilata earlylearning- kaupasta.

http://www.earlylearning.fi/tuoteluettelo.php?tuoteryhma=17

Haitarin tehdään niin, että taitat kapean kaistaleen paperia tai pahvia haitariksi. Sitten laitat haitarin "kiinni" ja kirjoitat kertolaskun ja vastauksen vuoronperään kullekin haitaririvlle. Näkyvissä on siis aina edellisen laskun vastaus ja uusi tehtävä. Ja sen uuden tehtävän vastauksen saa taas haitaria kääntämällä eteenpäin jne. Minusta nämä vippaskonstit sopivat siihen vaiheeseen kun kertotaulua on jo päntätty ja taitoa yritetään saada automaattiseksi - eli testataan itseä miten muistetaan.

Meillä kertotaulusta on tehty perheen "ruokapöytäharrastus" jotenkin sattumalta. Tyttö haluaa aina ruokapöydässä että hänelle tehdään tehtäviä joita hän sitten siinä syödessään miettii.... joskus kyllä jää sitten se syöminen ;(
 

Yhteistyössä