Vihreät haluavat pakkosyöttää lapsille Brasilian sademetsiä tuhoavaa ruokaa

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Vihreät haluavat syödä soijaa.

"EU on Kiinan ohella rehun suurimpia vientialueita. EU:n tärkein rehuntuottaja on Brasilia. Jatkuvan kysynnän kasvamisen vuoksi soijan viljelysmaat valtaavat jatkuvasti alaa Amazonin sademetsistä. Soijan tuotanto on tärkein epäsuora syy, joka aiheuttaa metsäkatoa Amazonilla. Vaikka uusien viljemysmaiden takia ei jouduttaisikaan kaatamaan metsää, sen ympäristövaikutukset ovat silti merkittävät. Kasvava soijantuotanto vaatii uutta infrastruktuuria jolloin soijaviljelyksille johtavien teiden tieltä joudutaan raivaamaan sademetsää. Soijan viljelysmaat aiheuttavat myöskin vesistöjen saastumista lähialueilla."
 
vierailija
Soijasta suurin osa menee Suomessakin eläintenrehuksi tehotuotannossa. Lisäksi tietänet, että Suomessa valmistetaan jo monenlaisia proteiinipitoisia kasviperäisiä elintarvikkeita.
 
vierailija
"Suomessa on tapahtunut Luukkosen mukaan hyvää kehitystä siinä, että monet karjataloutta harjoittavat ovat siirtyneet käyttämään ympäristösertifioitua soijarehua, jota tuottaessa ei olla tuhottu sademetsää.

”On kuitenkin kyseenalaista, että monen syömä suomalainen broileri kasvaa usein brasilialaisella soijalla”, Luukkonen toteaa.

SUOMALAISET syövät nykyisin enemmän broileria kuin koskaan ennen. Vuonna 2018 siipikarjan keskimääräinen kulutus oli 25,6 kiloa henkeä kohden. Siitä 90 prosenttia oli broilerinlihaa.

Monella karjatalouden alalla soijarehun käytöstä on luovuttu ja tuotu tilalle muita valkuaisaineiden lähteitä, kuten viljoja, hernettä ja härkäpapuja."

https://www.hs.fi/talous/art-2000006215464.html
 
vierailija
Amerikan mantereen soijasta iso osa laivataan
toiselle puolen maapalloa Indonesiaan ja Kiinaan prosessoitavaksi.
Ihmisravinnoksi sitä pitää keittää 10 tuntia,
ja siellä se tehdään pääasiassa kivihiilellä.
Sitten se taas laivataan eri puolelle palloa Eurooppaan myytäväksi vegaaneille ja muille valistuneille.
 
  • Tykkää
Reactions: Echo
vierailija
Amerikan mantereen soijasta iso osa laivataan
toiselle puolen maapalloa Indonesiaan ja Kiinaan prosessoitavaksi.
Ihmisravinnoksi sitä pitää keittää 10 tuntia,
ja siellä se tehdään pääasiassa kivihiilellä.
Sitten se taas laivataan eri puolelle palloa Eurooppaan myytäväksi vegaaneille ja muille valistuneille.
Tarkkaanpa sinä asioista tiedät. Onko sinulla antaa tästä tietoa enemmänkin?
 
vierailija
"WWF julkaisi tiistaina lihaoppaan, jossa kehotetaan suomalaisia välttämään eteläamerikkalaista ja muista EU-maista kuin Ruotsista tuotua nautaa, vastuuttomalla soijalla ruokittua sikaa ja kanaa sekä sillä tuotettuja kananmunia.

Opas kehottaa kuluttajia kuitenkin suosimaan ruokavaliossa soijatuotteita, kuten tofua, tempehiä, soijarouhetta ja -suikaleita sekä Oumph!:ia.

Miksi, WWF:n suojeluasiantuntija Stella Höynälänmaa?

"Jotta maailman kasvavalle väestölle pystytään tuottamaan ruokaa tuhoamatta arvokkaita luonnon elinympäristöjä, täytyy suosia niitä ruokia joiden tuotanto vaatii vähiten resursseja."

Soija on tuottoisa ja monipuolinen palkokasvi, muun muassa siksi sitä rehussakin käytetään."

Lihan tuotannossa soijaa sisältävää rehua kuluu kuitenkin useampi kilo tuotettua lihakiloa kohti. Soijan käyttäminen suoraan ihmisravinnoksi on siis huomattavasti tehokkaampaa, Höynälänmaa kertoo.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/miksi-wwf-suosittelee-soijaa-ihmisruuaksi-mutta-kehottaa-välttämään-sillä-ruokittua-lihaa-1.178191
 
vierailija
"WWF julkaisi tiistaina lihaoppaan, jossa kehotetaan suomalaisia välttämään eteläamerikkalaista ja muista EU-maista kuin Ruotsista tuotua nautaa, vastuuttomalla soijalla ruokittua sikaa ja kanaa sekä sillä tuotettuja kananmunia.

Opas kehottaa kuluttajia kuitenkin suosimaan ruokavaliossa soijatuotteita, kuten tofua, tempehiä, soijarouhetta ja -suikaleita sekä Oumph!:ia.

Miksi, WWF:n suojeluasiantuntija Stella Höynälänmaa?

"Jotta maailman kasvavalle väestölle pystytään tuottamaan ruokaa tuhoamatta arvokkaita luonnon elinympäristöjä, täytyy suosia niitä ruokia joiden tuotanto vaatii vähiten resursseja."

Soija on tuottoisa ja monipuolinen palkokasvi, muun muassa siksi sitä rehussakin käytetään."

Lihan tuotannossa soijaa sisältävää rehua kuluu kuitenkin useampi kilo tuotettua lihakiloa kohti. Soijan käyttäminen suoraan ihmisravinnoksi on siis huomattavasti tehokkaampaa, Höynälänmaa kertoo.
 
vierailija
Tuo juttu oli Maaseudun tulevaisuudesta otsikolla "Miksi WWW suosittelee soijaa ihmisruuaksi mutta kehottaa välttämään sillä ruokittua lihaa?"

Ei onnistunut linkin laitto.
 
vierailija
Opas kehottaa kuluttajia kuitenkin suosimaan ruokavaliossa soijatuotteita, kuten tofua, tempehiä, soijarouhetta ja -suikaleita sekä Oumph!:ia.

Miksi, WWF:n suojeluasiantuntija Stella Höynälänmaa?

"Jotta maailman kasvavalle väestölle pystytään tuottamaan ruokaa tuhoamatta arvokkaita luonnon elinympäristöjä, täytyy suosia niitä ruokia joiden tuotanto vaatii vähiten resursseja."
Pitäiskö tehdä jotain väestönkasvun pysäyttämiseksi?
 
vierailija
Ikävää, että ap laittoi ilmeisesti tarkoitushakuisesti virheellisen väittämän sisältävän otsikon. En oikein ymmärrä perimmäistä syytä.

Tässä tietoa parin elintarvikkeeksi tarkoitettujen soijatuotteiden valmistajien sivuilta:

https://www.alpro.com/fi/useinkysytytkysymykset/detail/ostaako-alpro-soijapapuja-amazonin-sademetsaealueelta

"Ei, Alpro ei osta soijapapuja Brasiliasta. Suuri osa Alpron GMO-vapaista soijapavuista hankitaan Euroopasta, pääosin Ranskasta. Loppu hankitaan Euroopan ulkopuolelta mm. Kanadasta. Aiemmin Alpro hankki Brasiliasta soijapapuja maatiloilta, joista yksikään ei sijaitse sademetsäalueilla tai maalla, jolta on kaadettu metsät. Nämä maatilat noudattivat Code of Conduct eettistä ohjeistoa ja täyttivät Basel-kriteeristön*.*Basel-kriteerit määrittelevät vastuullisen soijan tuotannon: luontoa ja ihmisiä kunnioittaen, raaka-aineita ja maataloustuotteita vastuullisesti käyttäen. Lisäksi GMO-soijan tai hakkuualueilta hankitun soijan käyttö on kielletty."

https://jalotofu.fi/reilun-kaupan-luomusoijan-pienviljely-ei-kaada-sademetsaa/

"Olemme yli 20 vuoden ajan käyttäneet brasilialaisia luomusoijapapuja Jalotofun valmistamisessa. Emme osallistu rehusoijan valmistamiseen tai karjatalouteen, vaan valmistamme Pohjoismaiden markkinoille ainoastaan kasvisruokaa. Kaikki Brasiliasta hankkimamme luomusoijapapu on Reilun kaupan sertifioimaa ja tulee Lounais-Brasiliasta Capaneman alueen pieniltä perhetiloilta. Olemme maailman ainoa Reilun kaupan luomutofua valmistava yritys."

Omilla valinnoilla voimme kukin vaikuttaa, valitaan liha, jota ei ole ruokittu rehusoijalla, tai soijavalmiste, jossa käytetty soija ei ole peräisin sademetsistä.
 

Yhteistyössä